Venetië in 2 Dagen: alles wat je moet weten

Venetië kun je gemakkelijk ontdekken in 48 uur. Hier is een routebeschrijving met de plekken die je zeker moet zien in een tweedaags uitje naar de stad van de kanalen.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minuten lezen

Venetië in 2 Dagen: alles wat je moet weten

Uitzicht op een gondel in Venetië | ©Kazuo ota

Als je een weekend of een paar dagen de tijd hebt om naar Venetië te gaan, is het raadzaam om van tevoren te weten wat er te zien en te doen is in de stad van de kanalen. Hoewel er veel monumenten en bezienswaardigheden zijn, hebben we in twee dagen tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië en omgeving te zien.

We hebben een hele dag om het hart van de stad te leren kennen, het San Marcoplein en alle bezienswaardigheden eromheen, en een tweede dag om ons bezoek af te ronden met een gondelvaart en een onvergetelijke zonsondergang.

1. Dag San Marcoplein en omgeving

San Marcoplein bij nacht| ©Sean X Liu
San Marcoplein bij nacht| ©Sean X Liu

Op onze eerste dag in Venetië concentreren we ons op het bezoeken van de belangrijkste monumenten. Gelukkig bevinden de meeste van deze monumenten zich op of rond het beroemde San Marcoplein.

In deze routebeschrijving van het San Marcoplein en omgeving zal ik je ook een aantal tips geven om tijd (en wachtrijen) te besparen en je bezoek te optimaliseren.

Aankomen op het San Marcoplein via het Canal Grande

90% van de tijd komen toeristen in Venetië aan via het Santa Lucia treinstation. Dit is waar onze dag begint. Vanaf het station nemen we een Vaporetto die ons langs het Canal Grande naar het San Marcoplein brengt of naar onze accommodatie voordat we aan onze tour beginnen.

Het Canal Grande is de slagader van de stad en een wandeling erlangs is een must als je Venetië bezoekt. Je kunt ook een tocht langs het Canal Grande boeken als je eenmaal in Venetië bent aangekomen om nog meer van de tour te genieten.

Boek een rondvaart over het Canal Grande

Panoramisch uitzicht op het San Marcoplein

We dalen af naar de kade van San Marco en komen aan op het gelijknamige plein. San Marco is het hart van Venetië en de belangrijkste gebouwen van de stad zijn eromheen gebouwd.

Neem de tijd om het San Marcoplein te ontdekken, dat Napoleon zelf omschreef als een van de mooiste pleinen van Europa.

De Campanile van Venetië

Het is een indrukwekkende toren die 98 meter boven de grond van het plein uitsteekt en je kunt hem beklimmen om het beste uitzicht over Venetië te bewonderen.

Het is het eerste wat ik je aanraad te doen als je vroeg aankomt, want er staan meestal lange rijen naarmate de dag vordert.

Entree kost 10 euro en je kunt te voet of met de lift naar boven.

Basiliek van San Marco

Luchtfoto van Venetië met in het midden de San Marco Basiliek.| ©Canmandawe
Luchtfoto van Venetië met in het midden de San Marco Basiliek.| ©Canmandawe

Na de beklimming van de Campanile is het tijd om naar beneden te gaan en de San Marco Basiliek te bezoeken. Deze Byzantijnse tempel werd gebouwd om de relikwieën van de heilige in onder te brengen en trekt iedereen aan vanwege haar indrukwekkende schoonheid. De gouden en blauwachtige vormen en kleuren vallen op aan de buitenkant en hetzelfde gebeurt aan de binnenkant.

De toegang tot de San Marco Basiliek is gratis, maar je kunt extra betalen voor een bezoek aan de schatkamer, de gouden schop en het museum. Het laatste is inclusief de mogelijkheid om het plein te zien vanaf je balkon naast de beroemde San Marcopleinen.

Mijn aanbeveling is dat het de moeite waard is om de betaalde toegang tot de San Marco Basiliek te boeken, niet alleen voor alles wat het te bieden heeft, maar ook om niet in de rij te hoeven staan en een rondleiding te krijgen.

Boek een rondleiding over het San Marcoplein met bezoek aan de Basiliek

Stop voor een lunch en een kop koffie op een iconische locatie.

Na een bezoek aan de basiliek kan het al tijd zijn om te lunchen. De restaurants op het plein zijn voor de meesten onbetaalbaar, maar rond de San Marco basiliek zijn er veel voordelige opties.

Ik raad het restaurant Rossopomodoro Venezia aan met een voordelig menu waar je traditionele Italiaanse pasta kunt proberen. Voor een kopje koffie na de lunch ga je naar Caffè Florian, de belangrijkste koffieshop in Venetië, waar enkele van de meest iconische figuren van Venetië zijn geweest.

Natuurlijk kun je ook een foodtour door Venetië boeken als je zin hebt om de gastronomie van het gebied grondig te leren kennen onder begeleiding van een gids.

Boek een rondleiding door Venetië

Dogenpaleis en Brug der Zuchten

Nu we weer op krachten zijn gekomen, is het tijd om een ander icoon van Venetië te leren kennen. Het Dogenpaleis is een symbool van de macht van de stad Venetië. Het was de residentie van de Doges en diende niet alleen als paleis, maar ook als regeringszetel, gerechtsgebouw en zelfs gevangenis.

Je moet een kaartje kopen voor het Dogenpaleis om het interieur te betreden en de indrukwekkende decoratie van het Dogenpaleis te bekijken. De zalen zijn versierd met kunstwerken en fresco's van grote waarde en het is buitengewoon mooi.

De Brug der Zuchten maakt deel uit van het complex. Het is bekend onder deze naam omdat, toen het paleis als gevangenis werd gebruikt, gevangenen de brug overgingen en zuchtten in verlangen naar de vrijheid die ze op het punt stonden te verliezen.

Boek skip-the-line tickets voor het Dogenpaleis

Klokkentoren

Klokkentoren van San Marco| ©Jean-Pol GRANDMONT
Klokkentoren van San Marco| ©Jean-Pol GRANDMONT

Op het plein staat nog een kleinere maar ook opvallende toren die bekend staat als de Klokkentoren. Dit gebouw vlak naast de ingang van de basiliek heeft een astronomische klok op de gevel.

Hij is ontworpen door Mauro Codussi, werd halverwege de 16e eeuw gebouwd en staat ook wel bekend als de toren van de Moren vanwege de cijfers naast de campagne aan de bovenkant.

Als je op het hele uur naast de toren staat en kijkt hoe de klok luidt, duurt dit niet meer dan een paar minuten en het is een goede manier om een rondleiding over het San Marcoplein af te ronden.

Rialtobrug

Om de dag af te sluiten gaan we een van de belangrijkste bruggen van Venetië bekijken. De Rialtobrug is een van de vier bruggen over het Canal Grande en de oudste.

Door zijn bijzondere vorm en de halfronde bogen is het een van de meest bezochte toeristische attracties in Venetië. In feite is het bijna onmogelijk om het te zien zonder de aanwezigheid van honderden toeristen die er foto's van willen maken.

Om onze eerste dag af te sluiten, kunnen we dineren in de buurt van de Rialtobrug en de dag bekronen met een heerlijke Italiaanse gelato.

Boek een tour langs de hoogtepunten van Venetië

2. Dag op het eiland Venetië, gondelvaart en Santa Maria della Salute

Murano| ©Kevin Charit
Murano| ©Kevin Charit

De tweede dag is een kans om de drukte te ontvluchten en te genieten van een rustigere dag met een bezoek aan de eilanden Murano en Burano, een gondeltocht en een spectaculaire zonsondergang bij de kerk van Santa Maria della Salute.

Murano

Het eiland Murano is wereldberoemd om zijn glas en de kunstwerken die de ambachtslieden ermee maken. Ons eerste bezoek op de tweede dag is een tocht naar Murano met de Vaporetto lijn 4. De reis duurt meestal ongeveer 40 minuten.

De reis duurt meestal ongeveer 40 minuten en eenmaal op het eiland zal ons bezoek zich richten op het leren over het ambacht en de kunst rondom het beroemde glas. Hiervoor moet je een bezoek boeken aan een glasfabriek, die meestal vrij goedkoop en erg interessant zijn.

En je mag de kans niet missen om een glassouvenir te kopen. Hoewel je de rest van de dag heel voorzichtig moet zijn om het niet te breken.

Boek een bezoek aan een glasfabriek in Murano

Burano

In de meeste gevallen maken bezoekers van Murano gebruik van dezelfde excursie om naar het zustereiland Burano te gaan. En mijn aanbeveling is dat jij dat ook doet en een excursie naar Murano en Burano boekt.

Maar je kunt ook op eigen gelegenheid vanaf Murano gaan door dezelfde Vaporetto lijn te nemen. De reis is iets langer en duurt ongeveer een uur. Er is veel te doen en te zien in Murano, maarhet belangrijkste is gewoon door de straatjes slenteren.

Als je op het eiland aankomt, zul je versteld staan. De huizen, elk in een andere kleur, vormen een ongelooflijke compositie en doen samen met de kanalen denken aan een ansichtkaart uit een tijdschrift. Net als in Murano speelt handwerk ook op het eiland een fundamentele rol, in dit geval voor het draadkant.

Boek een excursie naar Murano en Burano

Gondeltocht

Gondels aangemeerd in het kanaal| ©antonio molinari
Gondels aangemeerd in het kanaal| ©antonio molinari

Bij onze terugkeer in Venetië kunnen we kiezen voor een ontspannende gondelvaart. Dit is een must als je de volledige Venetiaanse ervaring wilt meemaken. Ze kunnen overal in de stad worden genomen en het enige wat je hoeft te doen is beslissen in welk gebied je wilt gaan.

Vertrouw ze niet als ze meer dan 80 euro vragen, dus hoe meer mensen in je groep hoe beter, tot een maximum van 6. Hoewel je altijd op veilig kunt spelen en een gondelvaart online kunt boeken om oplichting te voorkomen.

Als je door emblematische punten van de stad wilt, zoals de Brug der Zuchten, moet je extra betalen. Ik raad aan dat je tocht eindigt bij de dokken van de Basiliek van Santa Maria della Salute, waar we onze tour van de tweede dag zullen beëindigen.

Boek een gondeltocht

Santa Maria della Salute en haar zonsondergangen

De Basiliek van Santa Maria della Salute is een spectaculaire kerk die werd gebouwd om de Maagd van de Gezondheid te eren na de pestepidemie die driekwart van de bevolking van Venetië trof.

De barokke gevel geeft toegang tot het interieur van de kerk, waarin we verschillende werken van de beroemde schilder Titiaan kunnen zien, zoals de Dood van Abel, het Offer van Abraham en David tegen Goliath.

We verlaten de kerk en gaan naar Punta della Dogana om een einde te maken aan ons tweedaagse bezoek aan Venetië. En als perfecte afsluiter bekijken we de zonsondergang op een van de meest spectaculaire plekken van de stad om dat te doen.

Tips voor een bezoek aan Venetië in twee dagen

De Vaporetti langs het Canal Grande| ©SBA73
De Vaporetti langs het Canal Grande| ©SBA73
  • Ga bij aankomst op het treinstation Santa Lucia naar het toeristenbureau en haal een plattegrond van de stad.
  • Op deze kaarten staan meestal de lijnen en dienstregelingen van de Vaporetti, de beste en snelste manier om je door Venetië te verplaatsen.
  • Koop vooraf online kaartjes voor monumenten zoals het Dogenpaleis en de San Marco Basiliek.
  • De monumenten gaan rond 9 uur open en het vervoer begint rond 8 uur. Zorg er dus voor dat je je dag rond die tijd begint, zodat je de tijd hebt om alles te bezoeken.
  • Vermijd voor een goedkope maaltijd de restaurants op het San Marcoplein. Zonder te ver weg te gaan en in de aangrenzende straten zijn er veel opties met een betere prijs-kwaliteitverhouding.

Boek een tour langs de hoogtepunten van Venetië