10 Dingen om te doen in Venetië in Oktober

Er is geen slecht moment om een van de mooiste steden ter wereld te bezoeken: Venetië. Als je in oktober gaat, kun je genieten van verschillende evenementen die in die maand plaatsvinden om je reis nog bijzonderder te maken.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Venetië in Oktober

Venetië, Italië | ©Ludovico Lovisetto

De attracties van Venetië zijn bijna onmogelijk op te noemen, te beginnen met alle kanalen die erdoorheen lopen. Vrijwel elke maand van het jaar biedt de stad haar inwoners en toeristen een reeks evenementen die de mogelijkheden om van de reis te genieten nog vergroten.

In het geval van oktober is er niet alleen niet dezelfde drukte als tijdens het hoogseizoen, maar Venetië biedt haar bezoekers ook de mogelijkheid om spectaculaire evenementen bij te wonen zoals een opera in La Fenice, meer te weten te komen over haar wijn op de wijnbeurs of een van de beroemdste kunstfestivals ter wereld bij te wonen.

1. Ga naar de opera in het theater La Fenice

Theater La Fenice| ©Benh LIEU SONG
Theater La Fenice| ©Benh LIEU SONG

Als je in oktober naar Venetië reist, heb je het geluk samen te vallen met de start van het operaseizoen van de stad. Een opera bijwonen, zelfs als je geen grote fan bent, is een ervaring die je niet snel zult vergeten en is zeker een van de beste dingen om 's avonds in Venetië te doen.

Hoewel er een dispuut is met de Italiaanse stad Florence, wordt Venetië beschouwd als de geboorteplaats van de opera. Sinds 1792 heeft het ook een van de meest mythische theaters in deze kunstvorm, La Fenice, dat zeker een bezoek waard is.

Het theater La Fenice heeft in zijn geschiedenis twee grote branden gekend, de laatste in 1996. Het is er echter in geslaagd om uit de as te herrijzen en een van 's werelds operatempels te blijven.

Boek tickets voor het Theater La Fenice

2. Ontdek de glasateliers van Murano en Burano zonder de drukte

Glasatelier in Murano| ©mina kim
Glasatelier in Murano| ©mina kim

Profiteren van het einde van het hoogseizoen in Venetië om een uitstapje te maken naar de eilanden Murano en Burano is een van de beste dingen om te doen als je in oktober in de Italiaanse stad bent.

Beide eilanden, gelegen in de lagune zelf, hebben genoeg attracties om ze op elk moment van het jaar een must-see te maken. Het probleem is dat in juli en augustus in Venetië een groot aantal toeristen van boord gaat op de eilanden, waardoor het moeilijk is om te zien wat ze te bieden hebben.

  • Murano: Murano staat wereldwijd bekend om zijn glaswerk. De ambachtslieden hebben enkele van de traditionele glasblaastechnieken behouden en er zijn verschillende demonstratieworkshops glasblazen waar bezoekers hun kunsten kunnen zien. In oktober kun je zonder problemen naar binnen en hun werk directer bekijken.

  • Burano: de textielwerken zijn het meest bekend. De stad valt echter ook op door de mooie en kleurrijke huizen. Volgens de legende waren het de zeelieden die ze beschilderden zodat ze zichtbaar zouden zijn vanaf zee.

Boek uw excursie naar Murano en Burano

3. Maak een gondeltocht in het herfstlicht

Venetië in de herfst| ©Matteo
Venetië in de herfst| ©Matteo

Hoewel je het hele jaar door gondeltochten kunt maken op de grachten van Venetië, is deze activiteit een must als je in oktober reist, en wel om twee belangrijke redenen: omdat niemand door de stad van de grachten kan varen zonder op een van deze boten te stappen en omdat dit in het prachtige herfstlicht een van de beste tijden is om het te ervaren.

Bovendien is het verkeer op de grachten in deze tijd veel minder en zorgen de gondeliers meestal voor wat dekens om je warm te houden tijdens de tocht. Dit maakt de tocht veel intiemer en romantischer. Al met al de perfecte tijd voor stelletjes.

Mijn advies is om deze tocht in de vroege avond te maken, want in de herfst begint het licht te vervagen en wordt de stad gehuld in een magisch aureool.

Boek je gondelvaart in Venetië

4. Beleef een angstaanjagende Halloween in Venetië

Halloween in de haven van Venetië| ©Heraldo
Halloween in de haven van Venetië| ©Heraldo

Het zal je niet verbazen dat Halloween in Venetië meer sophisticated is en dat de beroemde Venetiaanse maskers hun opwachting maken in de straten. Zeker de architectuur, bruggen, steegjes, hoeken en kanalen spelen een fundamentele rol in het geven van een griezelige sfeer aan de stad.

Veel etalages in de stad zijn versierd om deze datum te vieren en er worden talloze verkleedpartijen georganiseerd in Venetiaanse disco's, bars en restaurants. De bekendste hiervan vinden plaats op het Lido, maar er zijn ook andere plekken voor meer angstaanjagende ervaringen.

Een daarvan is het Dogenpaleis, dat binnen zijn muren verschillende geheime gangen, cellen en een griezelige martelkamer verbergt waar gevangenen vroeger werden ondervraagd.

Boek een tour door verborgen Venetië

5. Durf de moèche te proeven

De moèche| ©Jean-Michel Gobet
De moèche| ©Jean-Michel Gobet

Venetië is, net als de rest van Italië, beroemd om zijn gastronomische aanbod. Maar het imago van pasta en pizza valt in het niet bij wat je echt kunt vinden in de restaurants en tavernes. Als je in oktober op reis gaat, is er één gerecht, moeche, dat je in eerste instantie misschien niet zal aanspreken, maar ik raad je aan om dat eerste idee te overwinnen en het te proberen.

Moeche is een soort krab die zijn schelp verliest in oktober en november, maar ook in de lente. In de paar dagen dat dit gebeurt, worden ze een exquise delicatesse, mals en erg lekker. Hun naam in het Venetiaans betekent dan ook "zacht"

. De moeilijkheid om de krabben tijdens deze ruiperiode te vangen verklaart de hoge prijs van het product: tussen 35 en 70 € per kilo. Ze worden meestal gefrituurd gegeten en vergezeld van een typisch Venetiaans bijgerecht, polenta. Om ze te eten moet je in de restaurants van Venetië op zoek gaan, want ze werken niet allemaal. In Burano daarentegen kun je ze op veel plaatsen vinden.

Boek een gastronomische tour in Venetië

6. Ontdek het beroemde acqua alta op het San Marcoplein

Acqua alta op het San Marcoplein| ©Javier Valero Iglesias
Acqua alta op het San Marcoplein| ©Javier Valero Iglesias

Je hebt vast wel eens beelden op tv gezien van Venetië dat helemaal onder water staat. Het fenomeen staat bekend als acqua alta (hoog water) en kan voorkomen van oktober tot het einde van de winter.

Als het gebeurt, is het voldoende om regenlaarzen te dragen om door de stad te blijven lopen. Soms komt het water echter hoger dan normaal en loopt bijna 60% van het historische centrum onder water, maar een paar jaar geleden is er een systeem van dijken aangelegd om dit te voorkomen.

Hoewel dit natuurlijk een negatief fenomeen is dat het leven van de Venetianen sterk beïnvloedt, is het kijken naar het normale acqua alta (niet de grote overstromingen) echt uniek. Als het gebeurt als je in Venetië bent, aarzel dan niet om naar het plein te gaan om een foto te maken van de weerspiegeling van de San Marco Basiliek op de grond.

Doe een rondleiding over het San Marcoplein

7. Mis het niet te missen festival niet

Mensen bij de Sagra del Mosto (druivenmostfeest)| ©VeneziaBlogs
Mensen bij de Sagra del Mosto (druivenmostfeest)| ©VeneziaBlogs

Begin oktober verlaten veel Venetianen de stad voor Sant'Erasmo, het grootste eiland in de lagune van Venetië. De reden is de viering van de Sagra del Mosto, een beurs gewijd aan wijn wanneer deze nog niet is gegist.

Degenen die naar deze beurs komen, doen dat met de bedoeling om de nieuwe producten te proeven die er worden gepresenteerd, vooral een soort witte wijn, enigszins troebel en licht bruisend, genaamd torbollino. Omdat het niet alleen eten en drinken is, hoewel dat is wat de meeste bezoekers en de lokale bevolking doen, is er tijdens het festival ook een gemengde roeiwedstrijd en optredens van enkele lokale muzikanten.

Om op het eiland te komen, hoef je alleen maar vaporetto nummer 13 te nemen en als je iets anders wilt bezoeken, kun je naar de Torre Massimiliana gaan, een verdedigingswerk dat door de Fransen is gebouwd en waar enkele culturele activiteiten plaatsvinden.

Koop je vervoerspas in Venetië

8. Trainen tijdens de marathon van Venetië

Marathon van Venetië| ©Run
Marathon van Venetië| ©Run

Zelfs als je niet meedoet, zorgt de Marathon van Venetië voor een feestelijke sfeer in de stad en een dag die de moeite waard is om je aan te sluiten bij de Venetianen en te genieten van de sfeer rond het evenement.

Deze marathon is ontstaan als een race van de nabijgelegen rivier de Brenta naar Campo Santi Apostoli, waar de gelijknamige kerk staat, die ik je aanraad te bezoeken. Na verloop van tijd werd het een jaarlijkse traditie die van de loop door de stad een echt festival maakt.

De marathon van Venetië vindt normaal gesproken plaats op de vierde zondag van oktober. Tegenwoordig liggen zowel de start- als de finishlijn op het San Marcoplein en de route omvat fantastische plaatsen zoals de Ponte della Libertá, een van de bruggen die Venetië met het vasteland verbindt, en het San Giuliano Park, een van de belangrijkste groene ruimten van de stad.

9. Beklim de Campanile di San Giorgio Maggiore om het San Marcoplein uit de mist te zien oprijzen

Uitzicht vanaf de Campanile di San Giorgio Maggiore| ©Justas Alice
Uitzicht vanaf de Campanile di San Giorgio Maggiore| ©Justas Alice

De meeste toeristen kiezen ervoor om de klokkentoren (campanile) van het San Marcoplein te beklimmen om van het uitzicht te genieten. Er tegenover ligt echter een ander uitkijkpunt dat door velen als het beste van Venetië wordt beschouwd: de Campanile di San Giorgio Maggiore. In de herfst kun je ook het Dogenpaleis, een groot deel van het Canal Grande en, als je geluk hebt, de met sneeuw bedekte Alpen zien.

Je kunt ook genieten van de aanblik van het paleis alsof het oprijst uit de mist, een fenomeen dat meestal optreedt in deze tijd van het jaar en dat de stad een spookachtige aanblik geeft. Er is een praktische lift naar de klokkentoren die de taak veel gemakkelijker maakt.

Afgezien van het uitzicht is deze kerk echt interessant om te bezoeken vanwege de vier grote zuilen op de marmeren gevel en het spectaculaire interieur. Oktober biedt, naast de lagere intensiteit van het licht als je van bovenaf naar beneden kijkt, ook het voordeel dat je minder in de rij hoeft te staan dan in de zomer in Venetië en in de lente.

10. IJs in de herfst? In Venetië vind je de beste

Gelato| ©JÉSHOOTS
Gelato| ©JÉSHOOTS

Als je denkt dat de beroemde Venetiaanse gelato alleen in de zomermaanden wordt gegeten, heb je het goed mis. Dit product, dat naar verluidt door de Venetiaan Marco Polo opnieuw in Italië is geïntroduceerd, kun je het hele jaar door eten en oktober is zelfs een geweldige tijd om het te proberen, omdat je in het hoogseizoen niet in lange rijen voor de ijssalons hoeft te wachten.

Zoals het de faam van gelato in de stad betaamt, vind je talloze plekken waar allerlei soorten worden geserveerd. Als het mooi weer is, raad ik je aan om op het terras of op een bankje te gaan zitten om het op te eten. Doe het anders binnen in de ijssalon. Maar mijn advies als je in Venetië bent, is dat je het altijd moet proberen...en meer dan één keer.

Temperaturen in Venetië in oktober

Regen in Venetië| ©Francesca Cappa
Regen in Venetië| ©Francesca Cappa

De Venetiaanse maand oktober kan behoorlijk regenachtig zijn. De temperaturen beginnen te dalen, wat merkbaarder is naarmate de maand vordert. De ochtenden zijn echter nog steeds mild.

De dagelijkse maxima blijven meestal rond de 15°C en komen zelden onder de 12°C. De minima daarentegen liggen rond de 15°C en komen zelden onder de 12°C. De minimumtemperaturen blijven daarentegen rond de 8°C, met op sommige dagen zelfs een minimumtemperatuur van 4°C.

Ik raad je in ieder geval aan om kort voor je reis de weersvoorspellingen te bekijken, zodat je je bagage en tour kunt aanpassen aan de weersomstandigheden.

Het aantal toeristen in Venetië in oktober

Uitzicht op het San Marcoplein| ©Artur Staszewski
Uitzicht op het San Marcoplein| ©Artur Staszewski

Het is al jaren moeilijk te zeggen wanneer het laagseizoen begint in Venetië. De stad wordt elk jaar door miljoenen mensen bezocht en evenementen zoals de Biënnale trekken zelfs in de herfst en winter veel toeristen.

Vanaf oktober is er echter een duidelijke daling van het aantal bezoekers. De rijen voor de belangrijkste Venetiaanse monumenten zijn dan niet meer zo lang en je kunt zelfs op je gemak door de meer centrale straten slenteren.

Joaquín's Traveller Tip:

Als je genoeg tijd hebt, raad ik je aan om je tijdschema aan te passen voor het geval er een cruiseschip aankomt. Zo kun je de duizenden toeristen vermijden die op hetzelfde moment van boord gaan en drukte veroorzaken bij de belangrijkste toeristische attracties.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Venetië in oktober?

Inpakken| ©Craig Adderley
Inpakken| ©Craig Adderley

Het grootste probleem met het inpakken van je koffer als je in oktober naar Venetië reist, is dat het weer nogal onvoorspelbaar kan zijn. Om het goed te doen, raad ik je aan om kleding in te pakken die je over elkaar heen kunt dragen (de beroemde "uienstijl") en die zowel bij milde temperaturen als bij afkoeling zal werken.

Omdat het een regenachtige maand is, moet je ook een waterdichte jas meenemen. Schoeisel moet natuurlijk dezelfde eigenschappen hebben, maar zonder het comfort uit het oog te verliezen.