Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Venetië bij nacht: een handige gids om het nachtleven van de stad te ontdekken

Als de zon ondergaat en de nacht valt, ontdekken we een ander, maar nog mooier Venetië. Om te weten te komen wat er te zien en te doen is in de Venetiaanse nacht, blijf lezen.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minuten lezen

Venetië bij nacht: een handige gids om het nachtleven van de stad te ontdekken

Venetië bij nacht | ©Jan Tielens

Overdag zijn de straten van Venetië levendig en overvol met toeristen. Dit is onvermijdelijk, maar het kan het soms moeilijk maken om de schoonheid van de stad naar waarde te schatten. Maar als de avond valt hebben we een nieuwe kans om de deugden ervan te bewonderen en wel met een ander, rustiger perspectief.

De verlichte monumenten zien, de kanalen 's nachts verkennen of genieten van een onvergetelijk diner zijn enkele van de beste dingen om te zien en te doen in Venetië. Als u de rest wilt weten, is hier een gids met de beste plannen om de stad van de grachten 's nachts te bezoeken.

1. Het San Marcoplein bij nacht

Het San Marcoplein bij nacht| ©Sean X Liu
Het San Marcoplein bij nacht| ©Sean X Liu

HetSan Marcoplein is het hart van de stad. Overdag komen de meeste bezoekers van de stad hier samen en het kan soms overweldigend zijn. Maar 's nachts veranderen de dingen. Het plein wordt veel rustiger en u kunt er de monumenten bewonderen, zoals de klokkentoren of de klokkentoren van San Marcos, met als extra bonus de nachtelijke verlichting die over het algemeen in de hele stad zeer geslaagd is.

In de zomermaanden en het hoogseizoen zijn de nachten op het plein levendiger, maar als u in de winter reist is het verrassend hoe op sommige avonden het plein praktisch verlaten is. s Nachts alleen op het plein zijn en naar de imposante gebouwen kijken is een unieke ervaring. Als u de kou kunt verdragen en Venetië in de winter kunt bezoeken, raad ik u dat ten zeerste aan.

Boek een rondleiding door Venetië

2. Het mooiste gebouw in Venetië verlicht. Marcus Basiliek bij nacht.

San Marco basiliek bij nacht| ©Boris Kasimov
San Marco basiliek bij nacht| ©Boris Kasimov

Naar mijn mening, en die van velen die Venetië bezoeken, is de Basiliek van San Marco het mooiste gebouw van de stad. En het nachtelijke uitzicht versterkt die mening. De verlichting is zeer goed gedaan en je kunt zien dat deze is ontworpen om de deugden van de gevel te benadrukken. De fresco's, mozaïeken en beelden van de basiliek schitteren 's nachts en de gouden kleuren doen ze nog meer opvallen.

Als overdag het acqua alta of de regen de grond nat heeft gemaakt, kunt u een spectaculaire foto maken van de weerspiegeling van de verlichte basiliek op de vloer van het plein. De rust en stilte van de nacht zullen u ook helpen om enkele minuten stil te staan bij de Basiliek van San Marco.

Boek een rondleiding op het San Marcoplein met een bezoek aan de basiliek

3. Een avondbezoek aan het Dogenpaleis

Dogepaleis| ©Nan Palmero
Dogepaleis| ©Nan Palmero

Het belangrijkste en meest bezochte gebouw in Venetië, naast de Basiliek van San Marco, is het Dogenpaleis. Dit paleis, dat vlak naast de basiliek ligt, heeft ook 's nachts een bijzondere aantrekkingskracht en de witte gevel schittert nog meer als hij 's nachts verlicht is.

Maar het mooiste van het Dogepaleis bij nacht is niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant. Als het 's nachts gesloten is, hoe kan ik dan de binnenkant van het paleis zien? Nou, dat is een mogelijkheid. Het is niet gebruikelijk en het is niet elke avond open, maar we kunnen een privé-rondleiding met een gids huren om het hertogelijk paleis 's nachts te leren kennen in een bezoek dat bijna uitsluitend voor ons bestemd is.

Op de officiële website
kunt u buiten de openingstijden alle informatie over deze privérondleidingen raadplegen. U moet ten minste drie dagen van tevoren reserveren en daarvoor is een minimum van 10 personen vereist. Logischerwijs zal de toegangsprijs voor het Dogepaleis veel hoger zijn, maar het is een unieke kans.

Boek tickets voor het Dogepaleis

4. Fotografeer de Brug der Zuchten bij nacht

s Nachts op de Brug der Zuchten| ©Marit & Toomas Hinnosaar
s Nachts op de Brug der Zuchten| ©Marit & Toomas Hinnosaar

De Brug der Zuchten is een van de meest gefotografeerde monumenten in Venetië. Het hoort bij het Dogepaleis zelf en ligt aan de smalle gracht erachter. Overdag is het bijna onmogelijk om bij deze brug een foto te maken zonder dat er tientallen andere toeristen in beeld komen. Als we dit beeld 's nachts willen krijgen is het een veel makkelijkere missie.

Vanaf de Ponte della Paglia hebben we de beste foto. De muren rond de Ponte dei Sospiri blijven 's nachts donker, terwijl de brug zelf verlicht is en nog meer opvalt in het kanaal. Een prachtige nachtelijke ansichtkaart die het vereeuwigen waard is en zonder de moeite om je door honderden mensen met hetzelfde doel te persen.

5. De beroemdste ansichtkaart van Venetië. Rialtobrug bij nacht.

Rialtobrug bij nacht| ©Tony Hisgett
Rialtobrug bij nacht| ©Tony Hisgett

De Rialtobrugis niet alleen een van de belangrijkste toeristische attracties van Venetië, het is ook het beste uitkijkpunt om het Canal Grande te bekijken. De gondels die onder de boog doorvaren zijn de bekendste ansichtkaart van Venetië en 's nachts is het nog mooier.

s Nachts vertraagt het verkeer op het Canal Grande en passeren slechts enkele gondels met paren aan boord de brug. Het is een goed moment om foto's te maken van de verlichte brug. Vanaf de brug zelf kunt u ook 's nachts het Canal Grande bewonderen. De paleizen aan de oevers zijn verlicht en in sommige gevallen zijn hun majestueuze interieurs te zien. Een van de beroemdste nachtelijke ansichtkaarten van Venetië.

6. Een romantische gondeltocht bij nacht

Genieten van de nacht op de gondels| ©Šarūnas Burdulis
Genieten van de nacht op de gondels| ©Šarūnas Burdulis

Venetië wordt beschouwd als een van de meest romantische steden ter wereld. En als de nacht valt is het nog meer. In die zin is een nachtelijk ritje langs de grachten in een gondel met uw partner het beste. De gondeliers zelf zijn uitstekende handlangers om een ideale sfeer te creëren en te genieten van een unieke avond.

De route is aan jou. Er zijn overal gondels die u overal naartoe brengen, hoewel ik u aanraad het Canal Grande en de meer toeristische plaatsen zoals de Brug der Zuchten te nemen, die 's nachts veel minder druk zijn. Overdag kost de standaardrit van een half uur ongeveer 80 euro, maar 's nachts kunnen de prijzen verdubbelen, afhankelijk van het gebied dat u bezoekt.

Boek een gondeltocht

7. Gezichtspunt van Santa Maria della Salute

Kerk van Santa Maria della Salute| ©Judit Rubio
Kerk van Santa Maria della Salute| ©Judit Rubio

Naast de kerk van Santa Maria della Salute is er een bekend uitkijkpunt om de zonsondergang in Venetië te bekijken. Bij zonsondergang komen hier veel toeristen, maar 's nachts zijn er maar weinig. Dit is een vergissing, want het nachtelijke uitzicht vanaf Punta della Dogana is even spectaculair.

Het is een favoriete plek voor professionele fotografen omdat u een deel van het San Marcoplein kunt zien, met het Dogenpaleis en de Campanile verlicht, en de Basilica Di San Giorgio Maggiore in spectaculaire nachtelijke verlichting.

8. Diner aan boord van het Venetiaanse galjoen

Diner aan boord van het Venetiaanse galjoen.| ©lermont51
Diner aan boord van het Venetiaanse galjoen.| ©lermont51

Een ander favoriet plan voor wie op zoek is naar een romantische avond is een dinercruise op het Venetiaanse galjoen.
. Dit beroemde schip bootst een gigantisch galjoen na en biedt een 3 uur durende cruise op de Venetiaanse lagune onder het genot van een heerlijk diner.

Het menu bestaat uit vis- en zeevruchtengerechten uit de omgeving van Venetië en natuurlijk verse Italiaanse pasta. Zowel het eten als de bediening voldoen aan de standaard van een luxe restaurant.

Het nadeel is dat de plaatsen beperkt zijn en dat u ruim van tevoren moet reserveren. De prijzen zijn hoog, ongeveer 100 euro per volwassene en 60 euro per kind, maar de ervaring van dineren in Venetië op een galjoen is uniek in de wereld.

9. Diner in de bacari van Venetië

Dineren op de bacari van Venetië.| ©MyCornerOfItaly.com
Dineren op de bacari van Venetië.| ©MyCornerOfItaly.com

De bacari zijn typische Venetiaanse tavernes. Het zijn kleine plaatsen meestal gelegen aan de oevers van de grachten met een grote bar en een goede sfeer voor een rustig diner. Ze zijn een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats voor de Venetianen die samenkomen om te dineren en vooral om wijn te drinken.

Het is typisch om hier te dineren met een Italiaanse wijn of een Spritz. Deze laatste is een combinatie van water, wijn en gas met een schijfje sinaasappel, zeer typisch voor Venetië en omgeving. Croutons met kabeljauw, gestoofde folpetti, mozzarella in carrozza en sardines in smaak zijn enkele van de typische gerechten van deze tavernes.

Deze bars zijn overal in Venetië te vinden, maar de bekendste zijn die in de Sestieri wijk van San Polo en Cannareggio.

Boek een gastronomische tour door Venetië

10. Avondvoorstellingen: Theater en live muziek

Teatro La Fenice, Venetië| ©Erin McCormack
Teatro La Fenice, Venetië| ©Erin McCormack

Naar het theater of een avondvoorstelling gaan is aan de orde van de dag in Venetië. In feite is de stad historisch verbonden met entertainment vanwege zijn theaters en zijn wereldberoemde carnaval.

Een van de uitgaansmogelijkheden die u kunt overwegen is het boeken van een kaartje voor een toneelstuk of zelfs een opera. Wie de volledige Venetiaanse ervaring wil beleven, kan terecht in het Teatro La Fenice. Het beroemdste en een van de meest prestigieuze operahuizen ter wereld. Het gebouw heeft meerdere malen brand gehad, voor het laatst in 1996, maar door renovaties is de charme van het gebouw bewaard gebleven.

Er zijn goedkopere alternatieven zoals het Malibran Theater, dat ook dienst doet als operagebouw, of het Goldoni, het oudste theater van de stad. Als alternatief voor de theaters zijn er live muziekshows. Ze zijn heel gewoon in Venetië en vinden bijna elke avond plaats in vele bars en plaatsen in de stad.

Boek een bezoek aan het theater La Fenice in Venetië

11. Beleef de reizende opera

Palazzo Barbarigo Minotto| ©Wolfgang Moroder.
Palazzo Barbarigo Minotto| ©Wolfgang Moroder.

Een zeer ongebruikelijke Venetiaanse opera verdient een speciale vermelding. In sommige van de paleizen aan het Canal Grande zijn er nachtelijke voorstellingen, bekend als "reizende opera", die uniek zijn voor Venetië. In deze opera staan de muzikanten en zangers niet op het podium, maar verspreid in de zalen van een Venetiaans paleis. Als toeschouwer kun je je onder hen mengen en je onderdompelen in de voorstelling.

Een van de paleizen waar dit soort opera's worden gehouden is het Palazzo Barbarigo Minotto aan het Canal Grande. In de zalen vinden voorstellingen plaats van werken als La Traviata, Rigoletto en de Barbier van Sevilla.

Boek tickets voor de reizende opera Musica a Palazzo

12. Het nachtleven in Venetië

Het regent in Venetië| ©Francesca Cappa
Het regent in Venetië| ©Francesca Cappa

Venetië staat niet bekend om zijn feesten of om het hebben van grote discotheken en nachtclubs. Maar dat betekent niet dat je niet kunt uitgaan en plezier maken in Venetië. Er zijn verschillende gebieden met een jonge en levendige sfeer waar u kunt uitgaan en feesten.

De wijken Canneregio en San Polo zijn de levendigste en waar zich de meeste pubs van de stad bevinden. Ook in het meest zuidelijke deel van Venetië, in de wijk Dorsoduro, heerst een goede sfeer en zijn er tal van uitgaansgelegenheden voor alle smaken.

De Venetiaanse feesttijd is relatief vroeg. De bars worden levendig rond 22.00 uur, maar de meeste sluiten tussen 12.00 en 1.00 uur. In sommige van de meer toeristische plaatsen kunnen ze doorgaan tot 3 uur.

Tips om 's nachts van Venetië te genieten

Venetië bij nacht| ©Luca Sartoni
Venetië bij nacht| ©Luca Sartoni

Om het maximale uit uw nachtleven in Venetië te halen, volgen hier enkele tips om u te helpen het beste uit de Venetiaanse nacht te halen:

  • Een van de belangrijkste voordelen van een nachtelijk bezoek aan Venetië is dat de straten leeglopen. Als u de stad praktisch alleen wilt zien, kunt u uw reis het beste in de winter maken. Als je de kou en het vocht kunt verdragen.
  • De meeste avondrondleidingen en evenementen, zoals een nachtelijk bezoek aan het Dogepaleis of een diner op het galjoen, zijn exclusiever en hebben beperkte zitplaatsen. U moet minstens 3 dagen van tevoren reserveren.
  • Door de vochtigheid van Venetië zijn de nachten zelfs in het voorjaar meestal koud. Wees niet overmoedig en vergeet niet warme kleren in je koffer te stoppen.
  • Het diner begint gewoonlijk om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. In de meer toeristische plaatsen is het flexibeler en sommige plaatsen sluiten later dan 22.00 uur.