12 dingen om te doen in Madrid in oktober

Hoewel de toestroom van toeristen in deze maand groter is, kan oktober een van de beste maanden zijn om Madrid te bezoeken met de herfst in volle pracht en temperaturen die je uitnodigen om de stad te verkennen. Dit mag je niet missen.

Carolina Morales

Carolina Morales

9 minuten lezen

12 dingen om te doen in Madrid in oktober

Botanische tuin in Madrid | ©Jo Kassis

De hitte ligt definitief achter ons en de hoofdstad biedt haar terrassen en uitkijkpunten voor inwoners en bezoekers. Een maand om te genieten van evenementen in de buitenlucht, musea te bezoeken, gastronomische rondleidingen te volgen en optimaal te genieten van het nachtleven van Madrid.

Noteer deze must-sees in oktober en organiseer je reisroute met de beste dingen om te zien en te doen in Madrid.

1. Woon de evenementen ter ere van 12 oktober bij

12 oktober vliegtuigen| ©Zaqarbal
12 oktober vliegtuigen| ©Zaqarbal

Als je Madrid op deze datum bezoekt, kun je een agenda vinden met herdenkingsevenementen zoals concerten, straattheater, tentoonstellingen en filmvertoningen, die tot doel hebben de waarde van de Spaans-Amerikaanse gemeenschap te benadrukken.

Een van de activiteiten is het Concierto de la Hispanidad, dat een agenda bevat met amusementsshows, kindertheater, dans en concerten van Spaans-Amerikaanse artiesten. In oktober zijn er verschillende concerten en openluchtvoorstellingen op de pleinen en in de parken van Madrid, omdat het programma de hele maand doorloopt. Daarnaast bieden veel musea, galerieën en studiecentra in de stad conferenties, workshops en tentoonstellingen aan om meer te leren over deze ontmoeting tussen twee werelden.

Op 12 oktober vindt op de Paseo de la Castellana ook de militaire parade van de Nationale Dag van Spanje plaats om deze culturele en taalkundige uitbreiding van het land buiten Europa te herdenken.

Boek een rondleiding door Madrid

2. Ontdek het herfstlandschap van het Retiro

Retiro Park - Madrid|©Rafa Gallegos
Retiro Park - Madrid|©Rafa Gallegos

Het prachtige Retiro Park, vol paden, fonteinen, vegetatie en met zijn prachtige meer met boten, krijgt in deze tijd van het jaar een speciale tint, zoals elk natuurlijk landschap in de herfst. De groenige kleuren maken plaats voor de kastanjetinten die de komst van de winter aankondigen.

In dit park staan meer dan 15.000 bomen en de 125.000 hectare vormen een oase van rust in de drukke stad Madrid. Het is ook erkend als werelderfgoed door UNESCO.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en de meest bijzondere plekjes niet wilt missen, raad ik je aan een rondleiding door het Retiro Park te nemen met een deskundige gids. Zo kun je niet alleen verliefd worden op de schoonheid, maar ook op het verleden. En als je het liever alleen bezoekt, vergeet dan niet dat het park in de herfst open is van 6 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds.

Boek een tour door het Retiro

3. Schuil voor de kou in de musea terwijl je kunst ontdekt

Reina Sofia Museum. Madrid|©dodober
Reina Sofia Museum. Madrid|©dodober

De herfst in Madrid begint koeler te worden, dus het is niet alleen de perfecte tijd om te gaan schuilen in een aantal van de historische cafés, maar ook de perfecte tijd om een aantal van de belangrijke musea te bezoeken. Hier zijn wat ik beschouw als de belangrijkste musea in de stad en de musea die je niet mag missen:

  • Prado Museum: het is de beroemdste kunstgalerij van Spanje en een van de meest bezochte ter wereld. Het herbergt een grote collectie werken van kunstenaars als Goya, Velázquez, Rubens, Bosch, El Greco en Titiaan.
  • Thyssen Museum: het herbergt werken van zowel oude als moderne kunstenaars en maakt samen met het Prado en het hieronder genoemde museum deel uit van de kunstdriehoek van Madrid.
  • Reina Sofía Museum: dit museum bewaart hedendaagse en 20e-eeuwse Spaanse werken. Het heeft een permanente kunstcollectie met werken van onder andere Dalí, Miró en Picasso. Het staat ook bekend om zijn surrealistische kunst.
  • Museo de Bellas Artes de San Fernando: tot slot, gelegen aan de Calle Alcalá, hoewel dit museum niet zo bekend is als de vorige drie, is het de moeite waard om door de gangen te lopen om andere Spaanse kunstwerken te zien van bekende kunstenaars zoals Murillo, Sorolla en Romero de Torres.

Boek een rondleiding door het Prado en Reina Sofía

4. Geniet van Madrid Otra Mirada (MOM)

Plaza Mayor| ©mgphotography.uk
Plaza Mayor| ©mgphotography.uk

In oktober openen de deuren van meer dan honderd culturele en erfgoedlocaties in Madrid hun deuren als onderdeel van het evenement Madrid Otra Mirada, dat de bescherming en het behoud van de iconische plekken van de stad bevordert.

Je krijgt niet alleen de kans om gebouwen te leren kennen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek, maar je hebt ook toegang tot meer dan 200 gratis activiteiten.

Tentoonstellingen, conferenties, workshops, concerten, kinderactiviteiten, enzovoort, kunnen worden bijgewoond in musea, theaters, kerken, parken, tuinen, bibliotheken, culturele centra, paleizen en historische gebouwen in heel Madrid.

Nuttige informatie

  • Voor deze activiteit moet je van tevoren kaartjes reserveren. Het stadsbestuur van Madrid biedt normaal gesproken een webplatform voor het registreren van bezoekers, aangezien de kaartjes gratis zijn, maar het aantal plaatsen beperkt.
  • Het kan ook handig zijn om een kaartje te kopen voor een toeristenbus, waarmee je sneller van het ene naar het andere punt kunt reizen zodat je optimaal kunt genieten van dit geweldige architectonische en erfgoedfestival dat de stad te bieden heeft.

Boek je toeristenbus in Madrid

5. Proef Spaanse soepen en bouillons

Galicische Consommé| ©GofaFoods
Galicische Consommé| ©GofaFoods

Het is herfst en soepen zijn vaak een uitstekende optie om een beetje op te warmen. Cocido madrileño, caldo de mariscos, sopa castellana, a la San Antón of een consomé gallego, zijn een fantastische optie om de ziel te troosten na een goede wandeling en om de koude nacht te trotseren die de herfstnachten van Madrid omhult.

Ik wil je vertellen dat de stad een plaats heeft in het Guinness Book of Records als de thuisbasis van het oudste restaurant ter wereld. Casa Botín, opgericht in 1725, is een van de meest gewaardeerde exponenten van de traditionele Spaanse keuken en de perfecte plek om niet alleen soepen te proeven, maar ook een verscheidenheid aan verrukkelijk gebraad, desserts en zeevruchten.

En als je tijdens je reis graag nieuwe gerechten uitprobeert, is een gastronomische rondreis door Madrid om de beste tapas, wijnen en gerechten van Spanje te ontdekken geen overbodige luxe.

Boek een tapastour door Madrid

6. Maak een excursie vanuit Madrid

Aquaduct van Segovia| ©Blair-39
Aquaduct van Segovia| ©Blair-39

Als je Madrid 4 dagen of langer bezoekt, kan het een goed idee zijn om een rondleiding te nemen naar nabijgelegen plaatsen zoals Toledo, op slechts een uur rijden van Madrid.

In Toledo kun je de kathedraal bezoeken, een van de belangrijkste bezienswaardigheden, door de stenen straten wandelen en meer van deze stad verkennen, waar christelijke, joodse en islamitische culturen samenkomen. Het hele jaar door zijn er excursies beschikbaar naar Toledo, inclusief vervoer en rondleidingen.

Je kunt ook het prachtige Segovia bezoeken, dat de moeite waard is om te genieten van de diversiteit aan culturele, historische, gastronomische en architectonische opties.

Boek een excursie naar Toledo en Segovia

7. Geniet van het Internationale Lichtfestival van Madrid

LuzMadrid|©Jarrett Stewart
LuzMadrid|©Jarrett Stewart

Van het Palacio Real tot de Puerta de Alcalá, door de straten Arenal en Mayor, maar ook Puerta del Sol en Cibeles, oktober is de maand om in de hele stad te genieten van het Madrid International Light Festival.

Dit evenement vindt ook plaats in andere Europese steden zoals Lyon, Brussel, Lissabon en Turijn. De nacht van Madrid in oktober is gevuld met licht om kunst en creativiteit te vieren met verlichte installaties, lichtvoorstellingen en laserprojecties op de symbolen van Madrid.

Een extra alternatief voor al het andere waar je 's nachts van kunt genieten in Madrid.

8. Beleef Halloween in Madrid

Verkleed voor Halloween| ©Tomás Del Coro
Verkleed voor Halloween| ©Tomás Del Coro

Hoewel het geen traditionele feestdag is die in Spanje wordt gevierd, kun je, als je eind oktober in Madrid bent, deelnemen aan het uitgebreide repertoire van Halloweenvieringen die je in de stad kunt vinden.

Allerheiligen wordt ook gevierd in veel katholieke en Spaanssprekende landen, een oude traditie die de nagedachtenis van overledenen eert, en wat is een betere manier om in de stemming te komen dan met een wandeling over de begraafplaats Almudena, waar de overblijfselen van prominenten uit de Spaanse geschiedenis liggen, een wandeling die misschien wel eindigt met een concert of openluchtshow.

Je kunt ook een voorproefje krijgen van Mexico met het intrigerende en mysterieuze festival Todos Los Muertos, dat elk jaar wordt gevierd met een evenement in het Casa de México, waar je gebak in de vorm van schedels en botten, pan de muerto en parades met calacas kunt proeven. Een echte aanrader.

9. Bezoek de Koninklijke botanische tuin van Madrid

Koninklijke Botanische Tuinen.|©Francisco Esteve
Koninklijke Botanische Tuinen.|©Francisco Esteve

Het herfstlandschap is perfect voor een bezoek aan een plek als de Koninklijke Botanische Tuin van Madrid, een doos vol verrassingen die de wetenschappelijke nalatenschap van meer dan 200 jaar natuurgeschiedenis herbergt.

Hier vind je een complete collectie planten en kruiden van over de hele wereld, die zorgvuldig worden bewaard in prachtige en uitgestrekte tuinen. Audiogidsen in verschillende talen zijn op aanvraag verkrijgbaar bij de ingang, evenals tijdelijke tentoonstellingen en nog veel meer.

Als je Madrid in oktober bezoekt, raad ik je aan je bezoek te plannen, vooral als je met kinderen reist en plannen voor hen zoekt.

Nuttige informatie

  • Prijs: 4€ om de tuin te bezoeken, 6€ inclusief de tentoonstellingen in het Villanueva Paviljoen. Gratis toegang elke dinsdag vanaf 14.00 uur.
  • Openingstijden: in oktober van 10.00 tot 19.00 uur.
  • Adres: Real Jardín Botánico, Plaza de Murillo, 2. 28014 Madrid

10. Geniet van het Filmfestival van Madrid

Binnenkant van het Filmfestival van Madrid| ©Víctor Moreno Morales de Setién
Binnenkant van het Filmfestival van Madrid| ©Víctor Moreno Morales de Setién

Sinds 1991 siert het filmfestival van Madrid het begin van de herfst. Twee weken lang presenteert de stad het beste van de Spaanse onafhankelijke film en de wereldfilmindustrie.

Grote Spaanse regisseurs hebben hun debuut gemaakt in deze ruimte die elk jaar dient als springplank voor nieuwe filmmakers en een cruciale rol speelt in de promotie van opkomende onafhankelijke Europese en Latijns-Amerikaanse producties.

Met programma's in bioscopen in de hele stad, workshops en ontmoetingen waaraan bekende regisseurs en acteurs uit het onafhankelijke wereldcircuit deelnemen, kun je tijdens dit evenement dichter bij het bohemien- en avant-gardeleven komen dat Madrid kenmerkt en genieten van een dagje film in de Spaanse hoofdstad.

11. Als je van videogames houdt, doe dan mee aan de Madrid Games Week

Spelletjesweek in Madrid| ©Ifema
Spelletjesweek in Madrid| ©Ifema

Als je in oktober toevallig in Madrid bent, wat is er dan een betere ervaring dan een bezoek aan de beurs Madrid Games Week, de jaarlijkse bijeenkomst waar de videogamesindustrie, professionals en fans samenkomen om het laatste nieuws, lanceringen en technologische vooruitgang in de sector te delen.

Een van de beroemdste paviljoens op deze beurs is die gewijd aan virtual reality, waar je de meest innovatieve trends op het gebied van simulators, arcadezones, sportgames, cosplay en digitale interactie kunt ervaren.

Er zijn ook live wedstrijden en een enorme beurs met gespecialiseerde winkels, waar je curieuze souvenirs, boeken, virtual reality games en nog veel meer kunt vinden, allemaal geïnspireerd door Manga Comics, E-Sports of de traditionele personages van deze pixelwereld.

12. Doe mee aan de Perrotón om verlaten honden op straat te helpen

Perroton Madrid|©Antonio_Rene
Perroton Madrid|©Antonio_Rene

Marathons zijn een manier geworden om aandacht te vragen voor veel problemen die de samenleving teisteren. Deze race, beter bekend als de Perrotón, promoot de adoptie en het verantwoordelijke bezit van huisdieren. Een solidariteitsactiviteit die de steun heeft van publieke figuren in de stad, organisaties die zich inzetten voor het redden van dieren, de veterinaire sector en de burgermaatschappij.

De race is ongeveer vier kilometer lang en de deelnamekosten bedragen € 15 voor lopers - mens en dier. Langs de route, die begint op Plaza de Colón en eindigt in de Jardines del Descubrimiento, zijn er ook geïmproviseerde adoptiecentra, waar deelnemers de viervoeter van hun leven kunnen vinden.

Kijk op de officiële website van het evenement om alles te weten te komen over hoe je je kunt inschrijven en wat de vereisten voor deelname zijn.

Carolina's Traveller Tip

Als je een vrouw bent, van hardlopen houdt en marathons jouw ding zijn, kun je je inschrijven voor de Women's Half Marathon, die ook in oktober plaatsvindt en ongeveer zes kilometer lang is.