Beste Stranden van Menorca

U komt naar Menorca aangetrokken door het turquoise water en u zult verliefd worden, want er is niets beters in de Middellandse Zee. Hier is de ranglijst van de beste baaien op het eiland:

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minuten lezen

Beste Stranden van Menorca

Mitjana Cove | Joao Branco

U hebt ze al honderden keren op ansichtkaarten en foto's gezien, maar totdat u uw voeten in het zand zet, een duik neemt in het water en geniet van het zonnebaden in de baaien, zult u niet geloven dat dit paradijs zo dichtbij was. Als u wilt weten wat de beste baaien van Menorca zijn, lees dan verder.

1. Inhammen van Macarella en Macarelleta

Macarella Cove| © Alejandro Muñoz Cabrisas - Trabajo propio
Macarella Cove| © Alejandro Muñoz Cabrisas - Trabajo propio

Het complex van Cala Macarella en Cala Macarelleta, aan de zuidkust, wordt door velen beschouwd als de mooiste stranden van Menorca, en u kunt Menorca niet verlaten zonder een dag te hebben genoten van het spectaculaire landschap.

Het kristalheldere water bereikt hier zijn maximale expressie en de omgeving omgeven door stenen kliffen en bomen zal u niet onverschillig laten. Hoewel het een maagdelijk strand is, vindt u er een restaurant waar u kunt eten, een hapje kunt eten of gewoon wat kunt opfrissen.

Als u er ten volle van wilt genieten, kunt u deelnemen aan een boottocht. Dit type excursie is zeer comfortabel, want u brengt een dag aan boord door en de lunch is inbegrepen. U vermijdt drukte, lange wachttijden in de parkeergarages en wandelingen in de zon en u heeft tijd om te zwemmen en te snorkelen in onder meer Cala Macarella.

Let erop dat Cala Macarelleta een nudistenbaai is (hoewel er tegenwoordig ook gemakkelijk geklede baders te vinden zijn) en dat deze baai volledig ongerept is, zonder diensten.

Waar is het: zuidkust - zie op Google maps

Boek een boottocht in Menorca

2. Turqueta Cove

Turqueta Cove| © J. Braun - Wikipedia
Turqueta Cove| © J. Braun - Wikipedia

Dit is een andere favoriet van de Menorcanen en toeristen. De naam bedriegt niet: het turquoise water is de belangrijkste attractie van deze baai, die soms een fluorescerend blauwe zee lijkt te hebben.

Het fijne zand maakt het spektakel compleet en het mooie is dat het niet lang duurt om er te komen: het ligt op tien minuten rijden van Ciudadela en met slechts 10 minuten lopen doorkruis je een lommerrijk dennenbos en kun je een parasol en een handdoek neerleggen. De prijs? Een verfrissende duik zodra je aankomt.

Ondanks dat het een ongerepte baai is, staat deze onder toezicht van een badmeester en zijn er openbare toiletten in de buurt waar u eventueel gebruik van kunt maken. Wat betreft bars, restaurants of strandtenten zult u niets vinden, dus u kunt het beste eten en drinken in een rugzak meenemen.

Waar kunt u ons vinden: zuidkust - zie op Google maps

Boek een boottocht in Menorca

3. Son Saura Cove

Arenal de Son Saura| © hugos007 - Flickr
Arenal de Son Saura| © hugos007 - Flickr

We aarzelen om de zuidkust van Menorca te verlaten, want het kristalheldere water en het witte zand hebben ons volledig betoverd. Son Saura is nog zo'n baai die een bezoek meer dan waard is (of een eeuwig verblijf). Het is ook een ongerepte baai, maar de laatste jaren is er een badmeester aanwezig, waardoor het bijzonder veilig is voor gezinnen.

U kunt er met de auto komen en eenmaal daar kunt u genieten van een groot schaduwrijk gebied dankzij het lommerrijke dennenbos. Het enige nadeel van Son Saura is dat er de laatste jaren regelmatig algen opduiken die zich aan de kust kunnen ophopen en het baden wat onaangenaam maken.

Waar te vinden: zuidkust - zie op Google maps

Boek een duikervaring in Menorca

4. Mitjana en Mitjaneta Baaien

Mitjana Cove| © De Voltumna, CC BY-SA 3.0 - Wikipedia
Mitjana Cove| © De Voltumna, CC BY-SA 3.0 - Wikipedia

Het complex van Calas Mitjana en Mitjaneta mag in geen enkele ranglijst van de beste baaien van Menorca ontbreken. Geflankeerd door ravijnen, pijnboombossen en kliffen, zult u bij het bereiken van het fijne zand het gevoel hebben dat u alleen door de natuur bent omgeven.

Om er te komen moet u parkeren (of uit een bus stappen) in Cala Galdana en vanaf het uitzichtpunt Sa Punta een stuk van de Camí de Cavalls nemen van ongeveer een kilometer. De wandeling duurt niet langer dan 20 minuten (tenzij u onderweg stopt om foto's te maken, wat volkomen begrijpelijk is).

Waarom houden we van Cala Mitjana? Het feit dat de wandeling naar deze baai iets langer is dan die naar andere baaien, betekent dat hier niet zoveel mensen komen, vooral niet naar het kleine Mitjaneta. Maar neem wel eten en drinken mee, anders moet u de 20 minuten durende wandeling naar Cala Galdana maken als u iets wilt eten of drinken.

Waar is het: zuidkust - zie op Google maps

Boek een snorkelervaring rond Menorca

5. Pregonda Cove

Pregonda Cove| © Jle1bat - Trabajo propio - Wikipedia
Pregonda Cove| © Jle1bat - Trabajo propio - Wikipedia

We verlaten even de baaien van het zuiden om ons onder te dompelen in een andere planeet. Wanneer u in Cala Pregonda aankomt, wordt u door bijna alles getroffen: het landschap, de roodachtige kleur van het zand en het ongerepte panorama dat voor u ligt. Het ligt aan de noordkust van Menorca, die over het algemeen minder druk is dan de zuidkust. Als u de drukte wilt vermijden, houd hier dan rekening mee.

Dankzij de ligging op een punt dat enigszins verwijderd is van de rest van het eiland en de relatief lange afstand om te lopen, is het een eiland dat weinig door toeristen wordt bezocht.

Als u zin heeft om tijdens uw vakantie in Menorca te snorkelen, aarzel dan niet om uw duikbril tevoorschijn te halen: Cala Pregonda maakt deel uit van wat wordt beschouwd als het zeereservaat van Menorca, aangezien het aantal soorten dat in deze wateren leeft zeer groot is. Als je je luiheid al hebt overwonnen om hier te komen, maak dan optimaal gebruik van de baai en neem een duik - je zult je deze baai voor altijd herinneren!

Waar is het: noordkust - zie op Google maps

6. Trebalúger Cove

Trebalúger baai| © Gabriel Vidal Álvarez (Gabriel Vidal) - Trabajo propio - Wikipedia
Trebalúger baai| © Gabriel Vidal Álvarez (Gabriel Vidal) - Trabajo propio - Wikipedia

Alle goede dingen hebben een prijs en om Cala Trebalúger te bereiken moet u ongeveer 40 minuten lopen vanaf Cala Mitjana, in totaal bijna een uur lopen vanaf het moment dat u uw auto parkeert. Maar als Trebalúger in de top 10 van Menorca's baaien staat, dan is dat omdat het echt de moeite waard is.

Omgeven door witte steen en met pijnbomen die bijna tot aan de zee reiken, maken de blauwe kleuren en het fijne zand het tot een waar paradijs en een lust voor het oog. Het pad is niet bepaald gemakkelijk, want het is vrij steil en u moet zelfs een beekje oversteken.

Maar ik blijf erbij: deze ongerepte baai is een van de meest authentieke aan de zuidkust van Menorca en u zult genieten van zowel de wandeling als uw rust in het water. Aarzel niet en ga ervoor!

Waar is het: zuidkust - zie op Google maps

7. Presili Cove

Tortuga Cove, bij Presili Cove| © Nicolas G. Mertens - Trabajo propio - Wikipedia
Tortuga Cove, bij Presili Cove| © Nicolas G. Mertens - Trabajo propio - Wikipedia

De vuurtoren van Favàritx bewaakt dit spectaculaire strand aan de oostkust van het eiland Menorca. Om het te bereiken kunt u naar de vuurtoren rijden (let op! In het hoogseizoen is het niet mogelijk de vuurtoren met de auto te bereiken, dus u zult iets eerder moeten parkeren) en er dan naar toe lopen. Bij deze gelegenheid is het vooral nodig om comfortabele, gesloten schoenen te dragen, omdat het pad steiler is dan dat van de baaien in het zuiden.

Eenmaal op uw bestemming aangekomen vindt u een spectaculair ongerept en weinig bezocht strand waar u een perfecte dag in de zon kunt doorbrengen. Vergeet niet dat er op dit werkelijk ongerepte strand geen bar of eet- en drinkgelegenheden zijn, dus u kunt het beste voorraden meenemen in een rugzak of koelbox.

Er is ook niet veel schaduw, dus ik raad aan een paraplu mee te nemen als u van plan bent daar in de zomer het midden van de dag door te brengen.

Waar is het: noordkust - zie op Google maps

8. Escorxada Cove

Escorxada Cove| © MontanNito - Trabajo propio - Wikipedia
Escorxada Cove| © MontanNito - Trabajo propio - Wikipedia

Als we terugkeren naar het zuiden, maar het meest bezochte circuit van de baaien van deze kust verlaten, vinden we Cala Escorxada. Veel meer afgelegen en moeilijk toegankelijk, in deze baai is het zeer zeldzaam om drukte aan te treffen, dus eenmaal daar kunt u maximaal genieten.

U moet bijna een uur lopen vanaf Cala Mitjana of Santo Tomás, maar ik verzeker u dat de wandeling de moeite waard is wanneer u een duik neemt in het turkooizen water. Als u voor de comfortabele optie wilt kiezen, is er een Taxi service (Taximar) die u voor 30 € naar de baai kan brengen, maar het is waar dat het pad heel mooi is en de wandeling waard (in ieder geval op het idee of op de terugweg). Als je durft, kun je het zelfs per fiets doen.

Ook hier vind je geen voorzieningen, dus vergeet niet alles wat je voor die dag nodig hebt in een rugzak te stoppen.

Waar is het: zuidkust - zie op Google maps

9. Fornells Baai

Baai van Fornells| © CC BY-SA 3.0 - Wikipedia
Baai van Fornells| © CC BY-SA 3.0 - Wikipedia

Dit kleine vissersdorpje aan de noordkust van Menorca heeft een haven van waaruit alle boottochten aan de noordkust vertrekken. U kunt hier gemakkelijk komen met de auto en parkeren om een boottochtje te maken of met een kajak de zee op om de kleine inhammen rondom te ontdekken.

Het is een goede plek om te snorkelen, want het ligt binnen het zeereservaat van Menorca en u kunt zelfs gaan duiken in de beroemde Cueva de los Ingleses, omgeven door rotsen, vegetatie en zeefauna. In Fornells vindt u alles wat u nodig hebt om de dag door te brengen. Als u meegaat op een boottocht naar de noordelijke baaien, zorgt de bemanning van de boot voor eten en drinken aan boord. Veel plezier!

Waar kunt u ons vinden: noordkust - zie op Google maps

10. Es Caló Blanc

Es CAló Blanc| © MontanNito - Trabajo propio - Wikipedia
Es CAló Blanc| © MontanNito - Trabajo propio - Wikipedia

Dit is het kleinste strand van het eiland en waarschijnlijk het charmantste. Het volledig kristalheldere en transparante water nodigt uit tot urenlang zwemmen. De omgeving is ook vrij goed: twee grote rotsen omringen het en laten weinig ruimte over voor baders, maar dat is geen probleem omdat dit geen strand is dat bijzonder bekend is bij toeristen.

Bij aankomst vindt u een kleine parkeerplaats aan beide kanten van de weg en een korte wandeling brengt u rechtstreeks naar het water - en u zult nooit meer weg willen!

Waar is het: zuidkust - zie op Google maps