10 Dingen om te Doen in Sevilla in November

Met de viering van Allerheiligen en het eerste lange weekend van de maand biedt november je de hele maand door een reeks culturele en traditionele activiteiten op verschillende historische locaties.

Ana C.R.

Ana C.R.

9 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Sevilla in November

Rivier Guadalquivir, Sevilla | ©Jorge Franganillo

De herfst is voor veel toeristen de ideale tijd om Sevilla te bezoeken vanwege het aangename klimaat, dat niet te koud en niet te warm is. De kleuren van de vegetatie van Sevilla maken het een paradijs om te zien en de komst van de kerstfestiviteiten begint al voelbaar te worden.

In november zijn er, naast alles wat er te zien en te doen is in Sevilla, een reeks activiteiten die specifiek zijn voor deze tijd van het jaar. De rijkdom aan cultuur, traditie en geschiedenis hebben miljoenen toeristen versteld doen staan en jij kunt een van hen zijn.

1. Wandel door het María Luisa Park om de herfstkleuren te zien

Maria Luisa Park in de herfst| ©federico.relimpio
Maria Luisa Park in de herfst| ©federico.relimpio

Hoewel je dit park elke dag van het jaar kunt bezoeken, is het in november een unieke ervaring. Het mediterrane herfstweer is zeer aangenaam en het kleurenpalet van elk blad van de bomen varieert van groen, geel, oranje en rood.

Het Maria Luisa Park wordt omringd door lommerrijke bosjes van wilgen, populieren, iepen, wilde olijfbomen, steeneiken en aardbeibomen; het zou er uit kunnen zien als een sprookje, kun je je voorstellen dat je zo'n fantasie beleeft?

Een uitstekende optie om dit park te bezoeken en alle geheimen en hoekjes te leren kennen is een rondleiding door het María Luisa Park, waar een deskundige gids de geschiedenis van dit groene gebied, ontstaan uit de tuinen van het Paleis van San Telmo, uitlegt en je meeneemt naar de meest representatieve plekken:

 • Het prachtige Plaza de América.
 • Het Museum van Volkskunsten en -gebruiken, in Mudejar-stijl.
 • Het Koninklijk Paviljoen, in gotische stijl.
 • Het Archeologisch Museum, in renaissancestijl.

Praktische informatie

 • Waar: tussen Avda. de Portugal, Avda. de la Borbolla, Avda. de Eritaña, Paseo de las Delicias en Avda. de María Luisa.
 • Prijs: vrij te bezoeken. Een rondleiding door het María Luisa Park en Plaza de España kost slechts 12 euro.
 • Openingstijden: het park is geopend van 8.00 tot middernacht.

Boek een rondleiding door het María Luisa Park en Plaza de España

2. Boek een rondleiding door het Real Alcazar

Het echte Alcázar van Sevilla| ©Dmitry Djouce
Het echte Alcázar van Sevilla| ©Dmitry Djouce

Het is duidelijk dat een bezoek aan het Real Alcázar van Sevilla een must is, ongeacht wanneer je de stad bezoekt. November is echter de ideale tijd, omdat je het in je eigen tempo kunt bezoeken, in alle rust en zonder last te hebben van de zonnestralen en de zomerhitte van 40 graden.

In de afgelopen jaren heeft het toch al aantrekkelijke bezoek een nieuwe attractie gekregen, want het Real Alcázar werd gebruikt als decor voor het filmen van enkele scènes in de populaire serie Game of Thrones, met name als de locatie van de Water Gardens in Dorne, de residentie van de familie Martell.

Om het Real Alcázar te zien, dat een van de beste voorbeelden is van een mix van bouwstijlen in Spanje, van Mudejar tot Gotisch, heb je verschillende opties:

 • Koop kaartjes om het op eigen houtje te bezichtigen. Dankzij deze kaartjes kun je het interieur van het Real Alcázar van Sevilla betreden zonder in de rij te staan of te wachten.
 • Huur een rondleiding. Je gaat naar binnen zonder in de rij te staan of te wachten en anderhalf uur lang legt een gids de geschiedenis van dit fascinerende complex uit. Daarna heb je tijd om de tuinen in je eigen tempo te bezoeken.
 • Boek een rondleiding die ook de kathedraal en de Giralda omvat. Deze tour duurt 3,5 uur en je kunt de meest representatieve monumenten van de hoofdstad van Sevilla bezoeken, waaronder natuurlijk het Real Alcázar.

Praktische informatie

 • Waar: Patio de Banderas, s/n
 • Prijs: de sterk aanbevolen rondleiding kost 35 €. Het toegangskaartje om het op eigen houtje te bezoeken zonder te wachten of in de rij te staan kost 22 €.
 • Openingstijden: In november is het meestal geopend van 9.30 tot 17.00 uur.

Boek een rondleiding door het Real Alcázar van Sevilla

3. Beleef de nationale flamenco zangwedstrijd Soleá de Alcalá

Alcalá de Guadaíra| ©Amelia Pardo
Alcalá de Guadaíra| ©Amelia Pardo

Hoewel de meeste bezoekers hun verblijf meestal aangrijpen om een flamencovoorstelling in Sevilla bij te wonen, hebben fans van deze muziekstijl in november een zeer aantrekkelijke bestemming op slechts een paar kilometer van de hoofdstad: de Flamenco zangwedstrijd Soleá de Alcalá.

Dit evenement vindt plaats in Alcalá de Guadaíra, op slechts 14 kilometer van de hoofdstad, en duurt ongeveer twintig dagen, waarin tot tien zangers per dag optreden, niet alleen uit Andalusië, maar ook uit andere regio's van Spanje.

Als je echter op andere data in Sevilla bent of gewoon geen zin hebt om de stad te verlaten, zijn er genoeg opties in de hoofdstad die je niet mag missen:

Praktische informatie

 • Waar: Soleá de Alcalá Flamenco Peña Flamenca, C/ José García Alcalareño, Alcalá de Guadaira.
 • Prijs: de toegang is gratis
 • Wanneer: vrijdag en zaterdag in november rond 22.00 uur.
 • Hoe er te komen: naast de auto zijn er drie buslijnen die de hoofdstad met Alcalá de Guaira verbinden, de 121, 122 en 123. Bekijk de dienstregeling hier.

Koop je kaartje voor een flamencoshow in Sevilla

4. Ontdek het meest mysterieuze Sevilla bij het vallen van de avond

De straten van Sevilla bij nacht| ©Jaybee Bondoc
De straten van Sevilla bij nacht| ©Jaybee Bondoc

Hoewel Halloween achter ons ligt, heeft november, met Allerzielen, een bepaalde mysterieuze sfeer die je niet kunt missen als je Sevilla bezoekt. Daarom is een van de beste dingen om te doen een nachtwandeling die je naar de meest mysterieuze plekjes brengt. Bovendien kun je in deze maand in Sevilla nog steeds door de straten slenteren zonder bang te zijn dat je het te koud krijgt.

Deze route, die je met een gids kunt doen of zelf kunt organiseren, gaat zeker langs de wijk Santa Cruz, een plek vol legendes en verhalen over liefde en dood, zoals de Legende van de Susona.

Andere magische plekken in de stad zijn Calle Fabiola, Plaza de la Alfalfa en de huidige Faculteit voor Schone Kunsten, waar studenten nog steeds melden dat er vreemde gebeurtenissen plaatsvinden zonder duidelijke verklaring.

Boek een rondleiding langs legendes in Sevilla

5. Draag Don Juan Tenorio voor op de begraafplaats van San Fernando

Begraafplaats San Fernando, Sevilla|©Angel Armendariz
Begraafplaats San Fernando, Sevilla|©Angel Armendariz

Als je niet bang bent voor begraafplaatsen en van theater houdt, kun je in de maand november genieten van een voorstelling van Don Juan Tenorio op de begraafplaats van San Fernando, met de nadruk op de derde akte van het stuk, waarin je de relatie tussen dood, liefde en begraafplaatsen kunt overdenken.

Deze activiteit, die tegenwoordig wordt geassocieerd met Halloween, begon te ontstaan voor de Dag van de Doden, die in Sevilla altijd nauw verbonden is geweest met het verhaal van de beroemde Don Juan Tenorio.

Ik raad het je aan als je een unieke ervaring wilt beleven en een voorstelling van Don Juan Tenorio wilt bijwonen op de begraafplaats van Sevilla onder het licht van de schemering en de kroonluchters.

Praktische informatie

 • Waar: Av. Dr. Fedriani, s/n
 • Prijs: ongeveer 15 €.
 • Tijd: Er zijn meestal twee voorstellingen, de eerste rond 17.00 uur.

6. Geniet van de muziek tijdens Monkey Week

Groep mensen applaudisseert tijdens een concert|©Wolfgang
Groep mensen applaudisseert tijdens een concert|©Wolfgang

Als je iemand bent die nooit een concert mist en je wilt ook genieten van wat het nachtleven van Sevilla te bieden heeft, dan wordt Monkey Week gehouden in de Sevilliaanse hoofdstad in de tweede helft van november.

Het is in feite meer dan alleen een muziekfestival, want het dient ook als ontmoetingsplaats voor professionals uit de industrie om nieuwe trends uit te wisselen.

Maar als bezoeker van de stad zul je waarschijnlijk niet geïnteresseerd zijn in deze professionele evenementen, maar meer in het nachtelijke muziekprogramma. Concerten en feesten vinden plaats op verschillende locaties en in verschillende ruimtes in de stad. In totaal zijn er meestal zo'n 60 optredens.

Praktische informatie

 • Waar: Cartuja Center CITE, Espacio Santa Clara, Sala X, Sala Even en Sala Malandar.
 • Prijs: er zijn verschillende tickets, afhankelijk van het aantal dagen dat je wilt komen.
 • Wanneer: het wordt gehouden gedurende drie dagen in de tweede helft van november.

7. Proef de gastronomie van de herfst in Sevilla

Geroosterde kastanjes| ©Sunny Lapin
Geroosterde kastanjes| ©Sunny Lapin

De herfst is ook een van de seizoenen waar het meest naar wordt uitgekeken, omdat de gastronomie dan de verwachtingen van de consument kan overtreffen. In deze tijd van het jaar overheersen paddenstoelen, kweepeer, kastanjes, vijgen, kaki's, konijn, patrijzen, wild zwijn, wild en een grote verscheidenheid aan groenten. Je kunt bijvoorbeeld elke november kastanjedag vieren om te genieten van een heerlijke, glutenvrije noot, rijk aan vezels en vitamine C.

Of neem deel aan de Mycologische Dagen in het Natuurpark Sierra Norte de Sevilla, georganiseerd door het gemeentebestuur van Constantina en de Mycologische Vereniging Sierra Norte de Sevilla. Deze activiteit wordt sinds 1996 elk jaar in november gehouden en is gratis, maar registratie vooraf is vereist.

Een andere uitstekende optie om van de Andalusische gastronomie te genieten is een tapastour waarbij je de meest karakteristieke bars van Sevilla bezoekt en typische gerechten proeft zoals vlees met tomaat, spinazie, serranitos, gefrituurd eten, tonijn, amandeltongen, cortadillos de cidra, polvorón cake..... Een echte traktatie!

Boek een ochtend tapastour door Sevilla

8. Woon de Salón Internacional del Caballo de Pura Raza Española (Internationale show van Spaanse raszuivere paarden) bij

Ruimte Turina| ©Onda Joven Sevilla
Ruimte Turina| ©Onda Joven Sevilla

Als je een paardenliefhebber bent, mag je SICAB, de Internationale Tentoonstelling van Spaanse Volbloedpaarden, die elk jaar wordt gehouden in het Conferentie- en Tentoonstellingscentrum van Sevilla, niet missen.

SICAB brengt meer dan duizend paarden van 350 verschillende stoeterijen samen, die meer dan 50 ruiterproeven, verschillende shows en competities, zoals het Wereldkampioenschap Morfologie, uitvoeren.

Daarnaast zijn er honderden veestallen en commerciële stands waar je alles te weten kunt komen over de laatste ontwikkelingen in de sector en producten kunt kopen die te maken hebben met de paardenwereld.

Praktische informatie

 • Waar: FIBES, Avda. Alcalde Luis Uruñuela, 1
 • Prijs: vanaf €11 voor een kaartje voor de show en vanaf €14,5 voor een kaartje voor de zaal.
 • Wanneer: een weekend in november

9. Ontdek de nieuwste literatuur op de Boekenbeurs van Sevilla

Jazz in Sevilla| ©Victor Freitas
Jazz in Sevilla| ©Victor Freitas

De Boekenbeurs van Sevilla is het belangrijkste evenement in zijn soort in Andalusië en een van de belangrijkste in Spanje, dus als je een literatuurliefhebber bent en je bent het eerste weekend van november in Sevilla, dan is dit zeker een activiteit die je niet mag missen.

In de ongeveer vijftig stands van de Boekenbeurs van Sevilla kun je werken van de grootste uitgevers van het land ontdekken en natuurlijk exemplaren laten signeren door de belangrijkste auteurs.

Lezingen, presentaties, verhalen vertellen, ontmoetingen en literaire wedstrijden maken het programma compleet van een beurs die al de Nationale Prijs voor Leesbevordering heeft gewonnen en is bekroond met de Medaille van de Stad Sevilla.

Praktische informatie

 • Waar: Plaza Nueva
 • Prijs: gratis
 • Wanneer: eind oktober en begin november

10. Word een ambachtsman en maak je eigen espadrilles

Kerststallen van de Exposicion in Sevilla| ©RetalesCulturales
Kerststallen van de Exposicion in Sevilla| ©RetalesCulturales

Hoewel het weer in Sevilla in november warm is, zeker in vergelijking met andere regio's, kan het koud en zelfs regenachtig zijn. Daarom is het altijd een goed idee om plannen te hebben om binnen te doen, beschut tegen het gure weer. Vooral als het zo origineel is als degene die ik hier presenteer.

Het is een workshop om te leren hoe je je eigen espadrilles, waaiers en zelfs sleehakken en hakken kunt maken, waarbij je alle materialen krijgt en je te allen tijde wordt begeleid door deskundige docenten. Natuurlijk mag je je handgemaakte creaties mee naar huis nemen als de workshop voorbij is.

En omdat het in Sevilla niet anders kan, kun je aan het einde van de les met je groep genieten van wat typische tapas en met een drankje proosten op deze nieuwe leerervaring.

Praktische informatie

 • Waar: Sevilla
 • Prijs: vanaf 76 euro
 • Wanneer: elke dag, om 10:00 en 15:30 uur.

Boek een espadrilleworkshop in Sevilla

Het weer in Sevilla in november

Puerta de la Macarena in de winter| ©Cinthia Bravo
Puerta de la Macarena in de winter| ©Cinthia Bravo

Tijdens de maand november variëren de temperaturen van 11 graden Celsius tot 19 graden Celsius. Hoewel het weer aangenaam is, is het belangrijk dat je warme kleding meeneemt, zelfs een mackintosh, om te voorkomen dat je het koud krijgt of zelfs verkouden wordt.

Regen komt alleen voor in het midden van de maand, mogelijk acht tot vijftien dagen regen, dus een paraplu en regenlaarzen zijn je beste bondgenoot. De meeste dagen zijn droog met acht uur daglicht.