10 dingen om te doen op Tenerife met Kerstmis

Geniet van het vermakelijke aanbod aan vrijetijdsactiviteiten dat Tenerife te bieden heeft om de kerstgedachte te verwelkomen langs vulkanische paden aan zee.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

10 minuten lezen

10 dingen om te doen op Tenerife met Kerstmis

Tenerife met Kerstmis | ©secrettenerife

In de kersttijd verkleedt Tenerife zich voor u om de feestdagen te vieren met een bomvol activiteitenprogramma. U kunt meedoen aan de santenrace, een kameeltocht maken als de Drie Wijzen, een prachtige zandbak bezoeken of zelfs gaan schaatsen.

Ontdek wat u op uw lijstje met dingen die u moet zien op Tenerife moet zetten als u hebt besloten de kerstdagen op het eiland door te brengen. Eén ding is zeker: u zult zich niet vervelen.

1. Duik in het nieuwe jaar het water in en zwem over Santa Cruz de Tenerife

Catamaran zeilen langs de kustlijn van Tenerife| ©Mark
Catamaran zeilen langs de kustlijn van Tenerife| ©Mark

Neem deel aan de nieuwjaarsfestiviteiten met een boottocht op Tenerife met de eerste duik van het jaar inbegrepen en neem deel aan de nieuwjaarszwemtocht van het eiland.

Elke 1 januari kiezen meer dan 200 zwemmers langs de Muelle Sur in Santa Cruz de Tenerife tussen een parcours van 1.000 of 2.000 meter. Het jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door Gesport Canarias en maakt deel uit van het kerstseizoen op Tenerife.

Het is een traditie om tussen de stranden en baaien naar muziek te luisteren en te genieten van de vuurwerkshows. En voor veel Canariërs - en niet-Canariërs - staat een duik in zee in deze tijd van het jaar voor een reiniging van het lichaam, een soort zuivering om het jaar met hernieuwde energie te beginnen.

U kunt het jaar beginnen met kajakken en snorkelen met schildpadden, deelnemen aan de wedstrijd of gewoon zwemmen in zee: het belangrijkste is dat u het jaar op een gedenkwaardige manier verwelkomt.

Boek uw catamaran cruise

2. Fiets de kerststalroute

Reusachtige kerststal in Santa Cruz| ©Bertrand Borie
Reusachtige kerststal in Santa Cruz| ©Bertrand Borie

Liefhebbers van kersttradities hebben een bijzondere ervaring wanneer ze kerststallen bezoeken die ware juweeltjes zijn die het bewonderen waard zijn en met de fiets kunt u ze bijna allemaal bezoeken. Begin uw route langs de emblematische kerststallen van Santa Cruz de Tenerife, via La Orotava en eindigend in de gemeente La Laguna.

Bij uw eerste stop vindt u een heel mooi kunstwerk met de handtekening van de ambachtsman Jesús Gil. Dit is de reusachtige kerststal van Santa Cruz die op de deuren van het stadhuis rust. De geboorte van Jezus wordt op twee hoogten op meer dan 12 m2 uitgebeeld, waarbij de figuren aan één kant van een meer dan 4 meter hoge kerstboom zijn geplaatst.

De route gaat verder door het historische centrum van La Laguna, waar zeven kerststallen elk jaar door duizenden mensen worden bezocht.

En vergeet niet door te rijden naar La Orotava, de gemeente die het record heeft voor het aantal kerststallen op Tenerife, met 30 van deze juweeltjes. Dit is een avontuur om in gezelschap van te genieten.

Huur een fiets op Tenerife

3. Profiteer van de kortingen, doe uw kerstinkopen!

Profiteren van kortingen| ©Polina Tankilevitch
Profiteren van kortingen| ©Polina Tankilevitch

Omdat Tenerife de status heeft van ultraperifere regio binnen de EU, is het belastingtarief op Tenerife 7%, waardoor u koopjes kunt doen op kleding, keramiek, lokaal handwerk, merkproducten en andere curiosa op markten zoals die rond het stadhuis, of de beroemde markt La Recova, waar u van alles vindt om uw smaakpapillen te verwennen.

Als u de voorkeur geeft aan warenhuizen, kunt u rondslenteren in het klassieke winkelcentrum Plaza del Duque met zijn openluchtgedeelte, of als u liever de trend van de stad wilt proeven, gaat u naar de Siam Mall.

Terwijl u winkelt kunt u misschien van de gelegenheid gebruik maken om de kerstboomverlichting bij te wonen. Gewoonlijk kunt u op 24 december een grote boom zien rond het Plaza la Candelaria, evenals op de andere grote pleinen van de gemeente.

4. Schrijf uw duikdoop op als nieuwjaarswens

Duiken op Tenerife| ©S P8
Duiken op Tenerife| ©S P8

Begin het jaar met het ontdekken van de mariene flora en fauna van Tenerife inclusief duiken. Weet u niet hoe u dat moet doen?

Schrap deze nieuwjaarswens van je lijstje, want op het carnavalseiland staan gedurende het grootste deel van de kerstperiode PADI gecertificeerde instructeurs klaar om je te helpen.

Het klimaat op Tenerife is zeer aangenaam, de temperaturen blijven mild in december en de drukte van de bezoekers blijft aan de kust, dus het is perfect om in alle rust te leren.

Vaak omvat deze ervaring theorie-instructie, eenvoudige duikoefeningen en open water duiken, eindigend met je certificaat met de bautizo de buceo. In de meeste gevallen vindt deze ervaring plaats in de jachthaven van Radazul.

Boek uw duikles in Tenerife

5. Neem deel aan de Kerstmannenrace

Kerstmannen Race| ©BENOIT TESSIER
Kerstmannen Race| ©BENOIT TESSIER

In de kersttijd wordt de kerstmannenrace gepromoot door het stadhuis van Santa Cruz de Tenerife, een evenement waar het hele gezin van zal genieten. Dit merkwaardige atletiekevenement mag u niet missen als u op zoek bent naar dingen om te doen met kinderen op Tenerife.

Deelnemers kunnen kiezen tussen 2-5 kilometer, waarbij ze langs Plaza España, Avenida Marítim en het Cabildo-gebouw lopen.

Inschrijven kost meestal €10 en omvat ook een zumba-masterclass. Het ingezamelde geld gaat naar sportprojecten, dus je draagt bij aan een goed sociaal doel. Bezoek hun website en doe mee!

6. Rijd op een kameel zoals de Drie Wijzen

Kamelencentrum| ©Santiago Torres
Kamelencentrum| ©Santiago Torres

Paardrijden kan bijna overal op het vasteland, maar kamelenritten zijn voorbehouden aan de Canarische Eilanden en wat is een betere tijd om op de rug van deze dromedarissen te stappen dan Kerstmis?

Reis door het vulkanische land van Tenerife per kameel vanaf de diercontactboerderijen in het noorden of zuiden van het eiland gelegen op:

Kamelencentrum

Dit is het ontmoetingspunt in het noorden van het eiland, in het hoge gebied van de Teide. Camello Center ligt aan de Carretera General, TF-82, km 10,2, El Tanque, Santa Cruz de Tenerife.

De prijzen beginnen vanaf 10 €. Bovendien hebt u de mogelijkheid om een menu met typisch Canarisch eten bij te boeken voor een zeer goedkope toeslag. Als u besluit dit centrum te bezoeken, reserveer dan uw bezoek van vrijdag tot woensdag tussen 10:00-17:00 uur.

Kamelenpark

Dit is dé plek voor kamelen in het zuiden van Tenerife. Camel Park ligt aan de Carretera General, 67, Los Cristianos, Santa Cruz de Tenerife.

Dit is de oudste kamelenboerderij van Tenerife en ze bieden een gratis pendeldienst vanaf Callao Salvaje en Golf del Sur. Vanaf €11 kunt u op de kamelenbult stappen.

En als boerderijen uw ding zijn, zonder de kamelen

U kunt een bananenplantage bezoeken omringd door struisvogels door de vulkanische vallei naar Caldera del Rey. Dit is een tuk-tuk tour door Tenerife en de natuurlijke schoonheid van de route is de investering vanaf €19 zeker waard .

Boek een tuk tuk tour naar de boerderij

7. Doe mee aan het concertseizoen op Tenerife

Plaza El Principe met Kerstmis| ©Jasna S
Plaza El Principe met Kerstmis| ©Jasna S

Elk jaar reizen een honderdtal muzikale activiteiten, koren, toneelstukken en concerten over het eiland om de feestdagen te vieren tijdens het kerstconcertseizoen in Santa Cruz de Tenerife. Ik raad u aan het aangeboden programma te bekijken.

De kerstsfeer is sterk op het eiland en u kunt op verschillende plaatsen naar kerstliederen luisteren, zoals bij de concerten van de Fregolinos, die vanaf het Plaza El Príncipe de motoren opwarmen met de kerstman. Zij worden vergezeld door het martiale vertoon van de Militaire Kapel om de festiviteiten op dezelfde plaats voort te zetten, evenals de Artistieke Unie van El Cabo.

Andere plaatsen om in december naar concerten te gaan zijn het Teatro Guimerá en hetCentro de arte La Re, Recova. En als u zin hebt in een wandeling in de nacht van 25 december, raad ik u aan een bezoek te brengen aan de haven van Santa Cruz, waar het Symfonieorkest van Tenerife het grote kerstconcert geeft.

8. Veel plezier met de activiteiten van het PIT van Santa Cruz

Tenerife Kinder- en Jeugdpark| ©M. Nieves Santos
Tenerife Kinder- en Jeugdpark| ©M. Nieves Santos

Dit is nog een van de perfecte activiteiten om met Kerstmis op Tenerife te doen met kinderen, want elk jaar tussen december en januari opent het PIT zijn deuren om een reeks leuke activiteiten aan te bieden die herinneren aan de jonge geest van het gezin.

Het Kinder- en Jeugdpark van Tenerife - beter bekend als het PIT - biedt een wereld van plezier en vermaak met digitale spelletjes, bezoeken van de Kerstman, live optredens, educatieve workshops, glijbanen, opblaasbare matrassen, mechanische attracties en een groot aantal activiteiten voor een leuke tijd met het gezin.

Het PIT ligt aan de Avenida de la Constitución, 12, in het expositiecentrum van Santa Cruz de Tenerife. Het heeft een grote gratis parkeerplaats en als u met de openbare bus gaat, is het 4 minuten lopen van het station José Emilio García Gómez.

Zorg ervoor dat u de dienstregeling op de officiële website bekijkt.

9. Verwen uw gehemelte met de kerstgastronomie van Tenerife

Lunch in Guachinche Los Gómez| ©JJ Ignacio
Lunch in Guachinche Los Gómez| ©JJ Ignacio

In december veranderen de Canarische maaltijden in banketten. Als u Tenerife bezoekt en op zoek bent naar een goede plek om een authentieke vis sancocho, kerstforel, te eten, om de traditionele kindertijd van de eilandbewoners te herdenken met oma's taart, ropa vieja of een van de andere kerstspecialiteiten met huisgemaakte smaak en goedkope prijzen, moet u een gastronomische route nemen via Guachinches.

Guachinches zijn typische eetgelegenheden van het eiland waar gerechten worden geserveerd met royale porties huisgemaakt voedsel en wijn van eigen bodem. Ze begonnen als kantines en zijn uitgegroeid tot familiebars. In de kersttijd zijn hun keukens een vaste waarde voor de plaatselijke bevolking en bezoekers.

U vindt ze overal op het eiland, hoewel het vermeldenswaard is dat de meeste zich in de gemeente La Orotava bevinden. Onder de guachinches hebben ze een ereplaats verdiend:

El Guachinche Los Gómez

Zijn eten is heerlijk en zijn kerstforel is het juweeltje van de plaats. Het is gelegen aan Camino Los Gómez, 21 Guachinche Los Gómez, La Orotava. Geopend van dinsdag tot zondag tussen 12:00-24:00 uur.

Guachinche El Ramal

Dit is de plek waar u moet zijn voor gegrild vlees, oude wijnen en vingervlugge grootmoederstaart. Het is gelegen aan de Carretera enlace el Ramal, 18H La Orotava. Openingstijden zijn woensdag t/m zaterdag tussen 13:00-17:15 /19:00-23:00 uur en zondag tussen 13:00-17:00 uur.

Guachinche El Primero

Zij zijn de koningen van octopus en kikkererwten, maar met Kerstmis moet u hun gofio pella proberen, een delicatesse van het huis. Gevestigd in Calle Malpais 10, Santa Úrsula. Geopend op maandag, woensdag en zondag tussen 13.00-17.00 uur en op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 13.00-17.00 / 19.00-23.00 uur.

Guachinche Casa Yayi

De specialiteit van het feestseizoen is kerstforel met een persoonlijk tintje. U vindt het in Calle La Resbala 83, in La Matanza de Acentejo. En het opent zijn deuren van woensdag tot en met zondag, tussen 13:00-17:00 uur.

Boek een gastronomische tour door Tenerife

10. Schaatsen

Schaatsbaan op Tenerife| ©kirbycolin48
Schaatsbaan op Tenerife| ©kirbycolin48

Een van de klassieke kerstactiviteiten is schaatsen. Het is zeker moeilijk voor te stellen om in het klimaat van Tenerife op ijs te schaatsen, maar op dit Canarische eiland kunt u activiteiten in de zon combineren met de typische seizoenskou op de ijsbanen. De populairste zijn:

IJsbaan in El Sauzal

Deze opent zijn deuren in december en bevindt zich op het Plaza de San Pedro in Santa Cruz de Tenerife. Dit is een van de gratis ijsbanen op het eiland.

De ijsbaan Magma

De grootste ijsbaan van Tenerife, gelegen in het Magma Arte y Congresos, opent elk jaar zijn deuren tussen eind november en januari. Dit is een vaste kerstontmoetingsplaats waar u op de foto kunt met de kerstman of gewoon naar hartelust kunt schaatsen.

Ticketprijzen zijn verkrijgbaar vanaf 8 euro. Vergeet niet om je warm in te pakken - het is koud, zelfs op de Canarische Eilanden.

Als je in het zuiden van Tenerife bent, kun je met de bus of op de fiets naar een van de twee ijsbanen. Als u de sneeuw mist, maar geen zin hebt in de ijsbanen, gaat u misschien liever naar de Avenida Marítima, vlak voor Plaza España, waar elk jaar een sneeuwberg als reuzenglijbaan wordt geïnstalleerd.

11. Neem deel aan het vrijetijdsaanbod van El Sauzal

El Sauzal Theater| ©Mercedes Soca
El Sauzal Theater| ©Mercedes Soca

Elk jaar presenteert het El Sauzal theater zijn brede scala aan kerstshows met grappige komedies, versieringen, kerstliederen, verhalen en nieuwe perspectieven op lokale tradities om het publiek te verrassen.

Omdat het niet alleen maar strand, zon en zand is, wordt in het bijgebouw van het stadhuis van Tenerife in december de kerstmarkt met attracties gehouden. Kom en ontdek het programma voor alle leeftijden.

12. De Notenkraker in La Laguna

Het Ballet van de Notenkraker| ©tjpeters
Het Ballet van de Notenkraker| ©tjpeters

Het klassieke sprookje van Tsjaikovski uit 1891 wordt jaarlijks in Los Cristianos gepresenteerd in het Auditorio Infanta Leonor, met deelname van prestigieuze internationale balletscholen die op het eiland bijeenkomen om Kerstmis te vieren in La Laguna, Werelderfgoed van de Canarische Eilanden.

13. Geniet van een kerstdag in Vikingstijl

Vikingboot in Tenerife| ©Alex Koh
Vikingboot in Tenerife| ©Alex Koh

Begin deze halve dag excursie in Tenerife in Playa de las Vistas, waar een Vikingboot rondvaart door het zuiden van het eiland te midden van speciale seizoensgebonden activiteiten.

De dappere Vikingen voeren verschillende choreografieën uit om volwassenen en kinderen te leren hoe ze met zwaarden moeten omgaan, terwijl ze bezoekers uitnodigen zich te verkleden als echte Vikingen totdat ze op de troon van Erik de Rode zitten.

Het wordt 3 uur puur plezier, vooral de kinderen vinden het erg leuk. Aan boord van de karveel is er snorkelmateriaal voor iedereen en de tocht is inclusief dolfijnen en walvissen kijken.

Als de zon ondergaat, laat u de boot achter en gaat u naar het Castillo de San Miguel, op 15 minuten rijden van Playa de las Vistas in Aldea Blanca. In het kasteel wordt u begroet door de graaf en gravin voordat u geniet van een steekspel tussen ridders. Om de dag goed af te sluiten wordt een middeleeuws banket met kerstaccenten aangeboden.

Boek een Vikingcruise in het zuiden van Tenerife

Het weer op Tenerife met Kerstmis

December op Tenerife| ©Anton's Photostream
December op Tenerife| ©Anton's Photostream

In afwachting van de Kerstman en de Drie Wijzen voelt het vaak als lente op het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Het is heel gewoon dat een deel van de festiviteiten plaatsvindt op de stranden of in ieder geval buiten.

Tussen december en januari schommelen de temperaturen tussen 18º- 21º C, dus er zit niets anders op dan te genieten van het vrijetijdsaanbod.