Excursies naar El Teide

De majestueuze top van de berg Teide is een must tijdens een reis naar Tenerife: met ongeveer vier miljoen bezoekers per jaar, lees je hier wat deze plek zo speciaal maakt en hoe je je excursie kunt voorbereiden.

Alex Grande

Alex Grande

9 minuten lezen

Excursies naar El Teide

Uitzicht op El Teide | ©Maxim berg

Teide is het kroonjuweel van Tenerife en de belangrijkste reden om de Canarische Eilanden te bezoeken, dus geen reis naar deze magische plek zou compleet zijn zonder een excursie naar de imposante vulkaan die de hoogste berg van Spanje is.

In deze gids heb ik de beste excursies naar Teide geselecteerd, waar je in de ban zult raken van de vulkaanlandschappen en de ongelooflijke uitzichten waarmee de reis je zal belonen.

1. Excursies naar Teide

Besneeuwde Teide| ©Michal Mrozek
Besneeuwde Teide| ©Michal Mrozek

2. Excursie van een halve dag naar Teide

Los Roques García met de Teide op de achtergrond| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video
Los Roques García met de Teide op de achtergrond| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

Tijdens deze halve dagexcursie naar de Teide ontdek je met een lokale gids de buitenaardse landschappen die de vulkaan omringen en stijg je naar de top via een route die je zeker zal verrassen.

Routebeschrijving

Je gids haalt je op van je hotel in een minibusje en je rijdt richting het Nationaal Park Teide langs een bergweg door bossen met majestueuze pijnbomen, en alsof het een tunnel is, eindigt hij abrupt en sta je oog in oog met de Teide onder de oneindige open hemel.

Je begint de route waarbij je de onmogelijke landschappen ontdekt die gevormd zijn door lava en vulkanische aarde, langs een van de meest toegankelijke en mooiste paden van het park, de Roques de García. Daar vindt u deze door de grillen van de natuur gevormde rotsmenhirs die onveranderlijke getuigen zijn van al het moois dat hen omringt.

Nadat u enkele van deze natuurlijke megalieten van dichtbij hebt gezien, zoals 'La Catedral', 'El Dedo de Dios' of 'La Cascada', gaat u verder door een landschap van in de tijd bevroren lava waar allerlei inheemse insecten zoals hagedissen, duizendpoten, libellen en bidsprinkhanen tussen de brem leven.

De laatste beklimming van de vulkaan Teide kan te voet of met de kabelbaan worden gedaan en geeft je een spectaculair uitzicht boven de wolken, waartussen je de horizon van het eiland helemaal tot aan de zee ziet reiken.

Waarom ik deze excursie aanbeveel

Teide bezoeken met een georganiseerde excursie heeft een aantal voordelen, waarvan het belangrijkste waarschijnlijk is dat je de route niet zelf hoeft te plannen. Als je met een gids gaat, kun je er ook zeker van zijn dat je weet waar je naartoe gaat en dat je niets interessants mist.

Wat ook heel belangrijk is, is dat je verzekerd bent van een transfer van en naar je hotel en dat je niet de benodigde vergunning hoeft aan te vragen om de Teide te beklimmen (die je online zou moeten aanvragen als je de Teide wilt beklimmen zonder een georganiseerde tour).

Nuttige informatie

 • Groep: maximaal 15 personen
 • Wat is inbegrepen: Vervoer van en naar je hotel, professionele gids, toegangsprijs Teide Nationaal Park.
 • Wat is NIET inbegrepen: Kabelbaanticket naar Teide (moet vooraf online worden gekocht).

Alex' Reistip

Er is een kleine hack voor het beklimmen van de Teide zonder vergunning: de toegangscontrole is van 9 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags, en buiten deze uren hoef je geen vergunning te laten zien om te klimmen, hoewel een Teide-wandeling in de middag niet de beste manier is om te gaan. Je kunt het beste een georganiseerde excursie doen, omdat je dan ook een vergunning hebt om naar de top te klimmen.

3. Volledige rondreis door Tenerife: Teide, Icod, Garachico en Masca

Oude drakenboom van Icod de los Vinos| ©Miguel Ángel García.
Oude drakenboom van Icod de los Vinos| ©Miguel Ángel García.

Tenerife is een eiland vol betoverende hoekjes, vulkaanlandschappen, afgelegen stadjes en dorpjes met tradities die dateren uit de tijd van de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische eilanden. Tijdens deze complete rondreis over het eiland Tenerife ontdek je een beetje van elk in een prachtige reis.

Routebeschrijving

Nadat je bij je hotel bent opgehaald, brengt je gids jou en de rest van de groep naar Vilaflor, een dorp op 2500 meter hoogte vanwaar je een uitzicht hebt over het eiland. Van daaruit ga je naar het Teide Nationaal Park, de parel van de Canarische Eilanden en een van de belangrijkste natuurgebieden in Spanje. Je beklimt de vulkaan en bewondert de top van Teide, terwijl je onderweg geniet van de ongelooflijke landschappen van het park.

De excursie gaat verder naar Icod de los Vinos, dat zoals je je kunt voorstellen beroemd is om zijn heerlijke Malvasia wijnen, een zoete wijn gemaakt van deze druivensoort. Icod staat ook bekend om de Drago Milenario, een oude boom en cultureel symbool van Tenerife.

Vervolgens brengt u een bezoek aan Garachico, een dorp dat werd verwoest door een vulkaanuitbarsting in het begin van de 18e eeuw, maar uit de as herrees om de charmante plaats te worden die het vandaag de dag is. De prachtige kerk en de Roque de Garachico, een eilandje bij de ingang van de zee voor het dorp, maken dit een bezoek om nooit te vergeten.

En nu we de excursie afronden, verkennen we het gebied van Masca, een klein en afgelegen dorp omgeven door ravijnen en kliffen dat vroeger een toevluchtsoord, rustplaats en uitvalsbasis voor piraten was. Op de terugweg passeer je Santiago del Teide en de klif Los Gigantes voordat je terugkeert naar je hotel.

Waarom ik deze tour aanbeveel

Deze uitgebreide ervaring is perfect als je het eiland van tevoren wilt verkennen en leren kennen en dan op eigen houtje naar het gebied gaat dat je het leukst vindt om het verder te ontdekken. Je kunt deze excursie het beste doen op de eerste dagen van je reis naar Tenerife.

Nuttige informatie

 • Duur: van 7 tot 8 uren
 • Prijs: 63.
 • Groep: 15 personen
 • Wat is inbegrepen: privétransport, ophalen en wegbrengen bij je hotel, professionele gids, toegangsprijs voor het Teide Nationaal Park.

4. Halve dag Teide excursie in een kleine groep

Luchtfoto van het Nationaal Park Teide| ©Jonathan Rubio H.
Luchtfoto van het Nationaal Park Teide| ©Jonathan Rubio H.

Teide bezoeken in een kleine groep, met een lunchstop met typische gerechten van het eiland en alle geheimen van het vulkaanlandschap en de fauna en flora ontdekken, dat is wat deze halve dagexcursie naar Teide in een kleine groep belooft.

Routebeschrijving

Vanuit je hotel vertrek je naar de vulkanische en buitenaardse landschappen van Teide. Rekening houdend met het fysieke niveau van elk lid van de groep, volg je een aangepaste route door het Teide Nationaal Park waar je samen met je gids enkele van de mooiste plekjes bezoekt.

Je stopt bij de Parador del Teide, een oude omgebouwde berghut, voor de lunch en een "barraquito", een typische Canarische koffie met likeur en gecondenseerde melk.

In de namiddag bezoek je een botanische tuin en een informatiecentrum om meer te leren over de verschillende geologische kenmerken van het park en de bijzonderheden van de fauna, flora en archeologische waarde. Binnen kun je een vulkanische buis bezoeken en informatieve projecties bekijken om meer te weten te komen over de oorsprong van de plaatsen waar je op de route doorheen bent gelopen.

Waarom ik deze tour aanbeveel

Deze ervaring is perfect als je met kinderen naar Tenerife reist: de route wordt aan hen aangepast en ze zullen er zonder problemen van kunnen genieten, en het bezoek aan het bezoekerscentrum zal heel vermakelijk zijn, vooral als ze geïnteresseerd zijn in biologie en geologie. Omdat het een kleine groep is, is er bovendien geen risico dat de kleintjes overweldigd worden door een zee van mensen.

5. Nachtexcursie naar Teide

Aanschouw de schoonheid van de sterren aan het firmament| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video
Aanschouw de schoonheid van de sterren aan het firmament| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

Om de sterrenhemel te zien zoals je hem nog nooit hebt gezien, neem je tijdens deze excursie naar Teide om naar de zonsondergang te kijken en de sterren te observeren een astronomische route waar je in totale duisternis vallende sterren de sterrenbeelden ziet kruisen.

Routebeschrijving

Je ontmoet de groep bij de ingang van het Teide Nationaal Park en, vergezeld door je professionele gids en astronomie-expert, maak je een route bij het laatste licht van de dag naar het observatiepunt.

Bij het vallen van de avond heb je plaatsgenomen op een hoog punt om de nachtelijke hemel te observeren in een bevoorrechte omgeving zonder afleidingen of obstakels, ver van elke vorm van lichtvervuiling. Bij zonsondergang en midden op de berg zal het behoorlijk koud zijn, zelfs in de zomer, dus ik raad je aan om warme kleren en goed schoeisel mee te nemen. Je hebt ook iets te eten en een fles water nodig.

Waarom ik deze excursie aanbeveel

Het is geen vervanging voor een dagwandeling in het Teide Nationaal Park, omdat je de schoonheid en majesteit van de landschappen zou missen, maar als je de vulkaan al hebt beklommen is het een zeer unieke ervaring waar je zeker van zult genieten, vooral als stel.

Nuttige informatie

 • Duur: 6 uren 30 minuten
 • Prijs: 87.

6. Jeep excursie naar Teide en Masca

Geniet van de prachtige landschappen van Masca vanuit je jeep.| ©Jason Boldero
Geniet van de prachtige landschappen van Masca vanuit je jeep.| ©Jason Boldero

Een andere en avontuurlijke ervaring: de jeep excursie naar Teide brengt je van je hotel naar de top van de vulkaan over een route tussen paden.

Routebeschrijving

Je verkent het Nationaal Park Teide aan boord van de 4x4, waarbij je af en toe stopt om de vulkaanlandschappen te bewonderen en foto's te nemen, terwijl de deskundige gids in geologie uitleg geeft over de oorsprong van de rotsformaties die je tegenkomt.

In de Jeep, altijd met een spectaculair uitzicht op de majestueuze Teide, doorkruis je het park en rijd je over de kronkelende weg tot je Masca bereikt, een bergdorpje op de top van een ravijn waar je stopt om een typisch Canarisch menu te eten.

Waarom ik deze tour aanbeveel

Als je op zoek bent naar comfort, dan is dit niet de ervaring voor jou, want een jeeptocht is wat ruiger en hobbeliger dan een excursie in een minibusje. Als je op zoek bent naar avontuur, mag je deze 4x4-tour op de Teide niet missen.

Nuttige informatie

 • Groep: maximaal 6 personen
 • Wat is inbegrepen: Ophalen van je hotel en terugbrengen, professionele gids, toegangsprijs Teide Nationaal Park.
 • Wat is NIET inbegrepen: Lunch (niet inbegrepen in de prijs)

Vragen en antwoorden over het Teide Nationaal Park

Hier zijn een paar dingen waarvan ik wilde dat ik ze had geweten voor mijn eerste reis naar Tenerife, waar ik Teide op eigen houtje bezocht en alles gaandeweg ontdekte.

Heb ik een kaartje nodig om het Teide Nationaal Park te betreden?

De enige manier om de top van de Teide te bereiken is te voet, en hiervoor heb je een vergunning nodig die door het netwerk van nationale parken wordt afgegeven aan maximaal 200 mensen per dag. Het hangt af van de tijd van het jaar, maar normaal gesproken is er geen vergunning beschikbaar voor de volgende twee of drie maanden als je er om vraagt.

Daarom raad ik georganiseerde excursies aan, omdat je dan, naast andere voordelen, niet om deze vergunning hoeft te vragen.

Aan de andere kant is de vergunning helemaal gratis en is dit het enige toegangskaartje dat je nodig hebt om de Teide te beklimmen.

Hoe werkt de Teide kabelbaan?

De populairste optie om de Teide te bezoeken is om de kabelbaan te nemen vanaf het basisstation. Er is daar een gratis parkeerplaats (voor ongeveer 200 voertuigen) en je kunt de kabelbaan nemen, die je in een verbazingwekkende rit van 8 minuten met een adembenemend uitzicht naar het bergstation brengt, op een hoogte van 3.555 meter.

Een retourticket voor de kabelbaan kost €37 (heen en terug) of €21 (enkele reis) per persoon, en kan alleen ruim van tevoren op de officiële website worden gekocht.

Hoe kan ik de Teide op eigen houtje beklimmen?

Er zijn verschillende routes om de Teide te beklimmen: route nummer 10(genaamd Telesforo Bravo), die begint bij het bergstation van de kabelbaan en ongeveer 40 minuten enkele reis duurt. Het is vrij steil en de moeilijkheidsgraad is wat hoog, maar het is de snelste manier om de top te bereiken.

Als je een route van één dag wilt doen, is de bekendste route nummer 7 (Montaña Blanca - Pico del Teide). Deze route is 8,3 km lang en duurt ongeveer 5 uur, dus niet iedereen kan de heen- en terugroute op dezelfde dag doen. Je kunt dus misschien in de Refugio de Altavista slapen ( je moet ruim van tevoren reserveren) en de route in de vroege ochtend vervolgen om de zonsopgang vanaf de Teide te zien.