Walvissen en dolfijnen kijken

Tenerife is een van de weinige plaatsen ter wereld waar u het hele jaar door walvissen en dolfijnen kunt zien. Dit is hoe u kunt genieten van deze prachtige ervaring

Alex Grande

Alex Grande

8 minuten lezen

Walvissen en dolfijnen kijken

Dolfijnen voor de kust van Tenerife | ©Bertrand Borie

Wist u dat de zuidkust van Tenerife een van de beste plaatsen in Europa is om het zeeleven met eigen ogen te zien? Daar kunt u wilde dolfijnen en walvissen in zee zien zwemmen, een unieke en opwindende ervaring in gelijke mate.

Omdat ik verschillende keren naar Tenerife ben gereisd en het geluk heb gehad van deze spectaculaire ervaring te kunnen genieten, heb ik deze gids geschreven waarin ik je alles vertel wat je moet weten over walvissen en dolfijnen kijken op Tenerife. Ga je met me mee?

Mijn favoriet

Tenerife Walvis en Dolfijn Tour

Zeilen in kleine groepen tegen onverslaanbare prijzen

Perfect als je zin hebt in een hele dag op zee met alles inbegrepen: luxe boot met maximaal 11 personen aan boord, eten en drinken, walvissen kijken en een snorkelstop.

Duur: 3 uren

De dag doorbrengen op een zeilboot op zee, het anker laten vallen naast de kliffen om in de zeewind van de lunch te genieten en luisteren naar en spotten van walvissen en dolfijnen om je heen: een geweldig plan dat een automatische opname verdient in je reis naar Tenerife. Zeilend voor 3 uren op een zeilboot, geniet u van het uitzicht op de zuidkust van Tenerife vanaf de zee terwijl u op zoek gaat naar walvissen en dolfijnen.

Tijdens deze zeilcruise om walvissen en dolfijnen te spotten bereikt u enkele van de beste plekken om te snorkelen en te duiken vanwege het aantal zeedieren dat u zelfs vanaf het wateroppervlak kunt zien. De kapitein van de boot, een expert in de zeezoogdieren die in het gebied leven, zal altijd alert zijn om u te waarschuwen voor eventuele waarnemingen.

U stopt voor de lunch, en u kunt genieten van een voorproefje van de Canarische Eilanden terwijl u ontspant op het dek van de boot.

Waarom ik deze optie leuk vind: Van alle mogelijkheden om walvissen en dolfijnen te spotten op Tenerife is deze optie de meest complete. Het heeft een langere duur, lunch inbegrepen, stop om te snorkelen. Allemaal met maximaal 11 personen aan boord.

Aanrader als... U niet alleen wilt genieten van walvissen kijken, maar ook van de ontspannende ervaring van zeilen op een zeilboot in de Atlantische wateren.


Per luxe boot

Tenerife Walvis en Dolfijn Tour

Genieten van catamaran zeilen

Perfect voor een dag aan boord van een exclusieve boot in een relatief kleine groep, met alles inbegrepen. Naast het walvisspotten is er ook een snorkelstop.

Duur: 3 uren

Aangezien u gaat genieten van een mooie tijd op de Atlantische Oceaan, kunt u dankzij het ruime aanbod van boottochten op Tenerife een boot kiezen. In dit geval brengt u de dag door aan boord van een luxe catamaran die u meeneemt langs de zuidkust van Tenerife, voor de spectaculaire kliffen van Los Gigantes.

In dit geval maakt u ook een stop om te snorkelen en zijn drankjes en lunch eveneens inbegrepen, zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken dan over optimaal genieten en uitkijken naar dolfijnen en walvissen.

Waarom ik deze optie leuk vind: Gedurende drie uur heb je de mogelijkheid om de Atlantische wateren te bevaren op een luxe catamaran met eten, drinken en een snorkelstop inbegrepen.

Aanbevolen als... U de sensatie van het zeilen op een catamaran met 30 andere passagiers aan boord wilt proberen.


De meest economische

Tenerife Walvis en Dolfijn Tour

De beste cruise voor een krap budget

Hoewel het een groot schip is dat vrij druk kan zijn in vergelijking met andere cruises, is het een geweldige manier om een prachtig souvenir aan uw reis toe te voegen voor een meer betaalbare prijs.

Duur: 3 uren

Bij deze optie vaart u over de wateren van Tenerife terwijl u geniet van het prachtige uitzicht op de Teide, en gaat u op jacht naar waarnemingen van verschillende zeedieren: potvissen, vinvissen, schildpadden, verschillende soorten dolfijnen, kwallen en zeevogels. Een deskundige gids zal de groep steeds vergezellen om ervoor te zorgen dat u absoluut niets mist en dat u weet hoe u correct kunt identificeren wat u ziet.

U gaat aan boord van een schoener, waarmee u met precisie door de wateren van de Canarische Eilanden kunt manoeuvreren om plotselinge bewegingen te vermijden die de zeedieren zouden kunnen afschrikken.

Waarom ik deze optie leuk vind: Hoewel het een beetje kort is in vergelijking met andere vergelijkbare opties en u wordt vergezeld door een grotere groep, is het een geweldige manier om een prachtig souvenir aan uw reis toe te voegen voor een meer betaalbare prijs.

Aanbevolen als... U bent op zoek naar een ervaring die binnen een beperkt budget past, maar u wilt niet afzien van de bijzondere en unieke ervaring van het zien van walvissen en dolfijnen vanaf een boot.


Eco-avontuur

Tenerife Walvis en Dolfijn Tour

Een echt avontuur met mariene biologen aan boord

De meest premium optie biedt u de exclusieve begeleiding van een zeebioloog en het voordeel van de kleinst mogelijke groep deelnemers, 8 personen aan boord van de boot samen met de kapitein.

Duur: 3 uren

Ga mee met een zeebioloog op een motorboot om het zeeleven van Costa Adeje te ontdekken tijdens een ochtendtocht waarbij u speciale aandacht besteedt aan de geluiden van walvissen en dolfijnen en de kans krijgt om ze in hun natuurlijke omgeving te zien.

Op deze tocht reist u langs de kust van het dorp Adeje, een van de belangrijkste plaatsen op het eiland voor het zien van zeedieren. U gaat aan boord van een motorboot uitgerust met een hydrofoon om te luisteren naar de geluiden van walvissen en dolfijnen. Met een motorboot kunt u de groepen walvisachtigen van dichtbij bekijken zonder ook maar één detail te missen.

Ondertussen toont uw gids u de schoonheid van het zeeleven met didactische informatie, zodat u de immensiteit en het belang van de ecosystemen van het eiland in detail kunt begrijpen. Zodra u de natuurlijke habitat van de walvisachtigen bereikt, nadert u ze langzaam om ze van dichtbij te observeren. De gids maakt foto's van de dieren, die u vervolgens gratis krijgt, zodat u altijd een mooi aandenken aan de ervaring heeft.

Waarom ik deze optie leuk vind: Dit is een exclusieve volwaardige zeesafari met een zo intiem mogelijke groep deelnemers, 8 personen aan boord. Deze ervaring is meer educatief, aangezien ze gericht is op het zien van zeezoogdieren en de zeebioloog die u vergezelt, u laat kennismaken met de enorme onderwaterwereld van het eiland.

Aanbevolen als... U in een kleine groep bent, de boot is dan praktisch privé voor u. Als u ook geïnteresseerd bent in het behoud van het milieu en de zeefauna, is dit uw optie.


Kortom: we vergelijken de vier opties

Als u nog twijfelt over welke optie het beste bij uw reis (en uw portemonnee) past, heb ik deze oefening voor u gedaan. Ik laat u hier deze vergelijkende tabel met de prijzen en de meest relevante gegevens van elke excursie.


Waarom Tenerife uniek is voor het zien van zeezoogdieren

Dolfijnen in de wateren van Tenerife| ©Bertrand Borie
Dolfijnen in de wateren van Tenerife| ©Bertrand Borie

Dankzij het zachte klimaat van de Canarische Eilanden het hele jaar door, en de diepe zeebodems die walvisachtigen een uitweg bieden uit de sterke stromingen van de Atlantische Oceaan, trekt Tenerife een groot aantal zeezoogdieren aan, die beschermd worden in een natuurreservaat.

Het is dus mogelijk om tuimelaars en grienden te zien tussen de wateren van La Gomera en Tenerife. Met een beetje geluk kunt u tijdens de ervaringen waarover ik u heb verteld, andere soorten zien, zoals Bryde's walvissen, prachtige exemplaren van langwerpige walvissen, blauwe vinvissen, het grootste dier op aarde, en verschillende soorten dolfijnen.

Waarom is het zo gemakkelijk om walvissen en dolfijnen te zien op deze ervaringen? De reden is eenvoudig: 's nachts jagen deze dieren op vis en inktvis, en overdag rusten ze aan de oppervlakte, waar het gemakkelijk is om ze van dichtbij en vooral in het wild te observeren.

Beste tijd van het jaar om walvissen en dolfijnen te zien op Tenerife

Tijdens de activiteit| ©Justin Ennis
Tijdens de activiteit| ©Justin Ennis

Hoewel het grote voordeel van deze ervaringen is dat je het hele jaar door gegarandeerd waarnemingen hebt, volgt hier een kleine referentie van hoe ze variëren naargelang het seizoen:

 • In het voorjaar is er de meeste activiteit en beweging van walvisachtigen.
 • De zomer is het broedseizoen, dus u kunt misschien baby walvissen en dolfijnen zien.
 • In de herfst zijn de waarnemingen iets minder regelmatig, maar het is de beste tijd om te varen en de lucht heeft een heel bijzonder licht.
 • In de winter zijn de dagen korter en is het dus mogelijk om zeedieren te zien die zich voorbereiden op de jacht.

Tips om het meeste uit uw walvis- en dolfijnenspeurervaring te halen

Wachten op de waarneming| ©Justin Ennis
Wachten op de waarneming| ©Justin Ennis

Reserveer vooraf om uw plaats veilig te stellen

Boek zo snel mogelijk uw walvis- en dolfijnobservatie-ervaring. Er zijn een aantal mogelijkheden om van een van deze spectaculaire excursies te genieten, maar het is ook een enorm populaire activiteit bij zowel de plaatselijke bevolking als reizigers, dus het is een goed idee om van tevoren een plaats te reserveren.

Pak je koffer

Hoewel het weer op de Canarische Eilanden het hele jaar door spectaculair is, vergeet niet om in de winter een windjack of mackintosh mee te nemen, want de zeewind op zee kan behoorlijk fris zijn. Ongeacht de tijd van het jaar heb je zonnebrandcrème nodig en waarschijnlijk een zonnebril, zodat het licht je ogen niet snel vermoeit.

Zeeziekte vermijden

Als u snel zeeziek wordt, bedenk dan dat hoe groter de boot is, hoe minder de deining merkbaar is, dus misschien is de goedkopere optie de perfecte voor u (u zit op een boot met een capaciteit van 130 personen).

Het beste moment van de dag voor de excursie

Deze ervaringen vertrekken op verschillende tijdstippen van de dag. Ongeacht het tijdstip van de dag heb je dezelfde kans om zeedieren te zien. Als je een camera neemt en een goede foto wilt maken, weet je dat daglicht de helderheid van de foto's ten goede komt.

Andere interessante activiteiten op Tenerife

De Teide| ©Maria Lupan
De Teide| ©Maria Lupan

Als u op Tenerife bent, zou het een doodzonde zijn om de berg Teide niet te beklimmen. De hoogste top van Spanje biedt niet alleen het beste uitzicht op het eiland, maar ook landschappen die lijken op iets van een andere planeet. Wat uw geest ook is (er zijn meer avontuurlijke en meer ontspannen opties), u kunt mijn gids lezen over welke het beste bij u past.

Als u uw tijd op het eiland optimaal wilt benutten om nabijgelegen paradijzen te verkennen, zijn La Gomera en El Hierro twee kleinere maar even fascinerende eilanden. Ik vertel u alles wat u moet weten om uw bezoek aan El Hierro en La Gomera te organiseren.

En last but not least, als u de zeefauna van de eilanden nog beter wilt leren kennen, kunt u deelnemen aan een kajaktocht in de buurt van de zeeschildpadden- onvergetelijk!

Veelgestelde vragen

 • Is het gemakkelijk om dolfijnen of walvissen te zien op Tenerife?

  De wateren rond het eiland Tenerife zijn een wereldreferentie voor het spotten van walvissen en dolfijnen, dus ja, het is relatief gemakkelijk om ze in hun omgeving te zien, vooral in bepaalde tijden van het jaar.

 • Wat is de beste tijd van het jaar om walvissen of dolfijnen te zien op Tenerife?

  In de winter en het voorjaar komen migrerende walvissen en dolfijnen veel voor in de wateren ten zuiden van Tenerife, met name in het gebied tussen Tenerife en La Gomera.

 • Respecteren walvisexpedities hun omgeving en het milieu?

  Ja, alle bedrijven die opereren zijn lokaal en voldoen aan alle relevante regelgeving. Er is ook een optie waarbij u wordt begeleid door mariene biologen die al uw vragen over deze soorten zullen beantwoorden.

 • Is het mogelijk om deze walvis- en dolfijnentocht met kinderen te doen, en is het gevaarlijk?

  Ja, het kan gedaan worden met kinderen en het is helemaal niet gevaarlijk. Bovendien zullen ze genieten van de zeilervaring en veel leren over het zeeleven door naar deze prachtige walvisachtigen te kijken.