Beste daguitstappen naar El Hierro vanuit Tenerife

Een van de meest spectaculaire plaatsen ter wereld ligt verscholen op de Canarische Eilanden: bezoek El Hierro vanuit Tenerife en beleef een avontuur op dit eiland dat in de tijd is bevroren.

Alex Grande

Alex Grande

7 minuten lezen

Beste daguitstappen naar El Hierro vanuit Tenerife

Genieten van El Hierro | ©Carlos Jonay Suárez

El Hierro is een eiland om in te verdwalen: in de onmetelijkheid van zijn kusten en in vulkanisch gesteente gebeeldhouwde kliffen, de paden die weiden en bossen van pijnbomen en jeneverbessen doorkruisen, en de diepzeegrotten en -grotten waar u een avontuur kunt beleven.

Als u een meerdaagse reis naar de Canarische Eilanden maakt, is een dagtocht naar El Hierro vanuit Tenerife een ervaring die ik altijd zou aanraden. Wilt u weten hoe u het eiland kunt bezoeken dat vóór de ontdekking van Amerika als het einde van de wereld werd beschouwd? Lees dan verder, want hier is de gids waar je naar op zoek was.

1. Excursie van een hele dag naar El Hierro vanuit Tenerife

Uitzicht vanaf het uitkijkpunt van La Peña| ©Ἥλιος
Uitzicht vanaf het uitkijkpunt van La Peña| ©Ἥλιος

Aangezien een excursie naar een ander Canarisch eiland vanuit Tenerife betekent dat u de route moet organiseren, de veerboot moet nemen, een vervoermiddel moet vinden of een auto moet huren en alles op eigen houtje moet bezoeken, is een georganiseerde excursie naar El Hierro vanuit uw hotel de meest comfortabele en zelfs goedkopere optie. Lees verder en ik zal u vertellen waarom!

Maar eerst laat ik u zien wat u allemaal te zien krijgt tijdens deze ongelooflijke excursie naar El Hierro:

Uitzichtpunt van La Peña

In gezelschap van een plaatselijke gids die alle geheimen van het eiland en zijn mooiste plekjes kent, maakt u een tocht door El Hierro via een route die begint bij het uitkijkpunt La Peña in het noorden van het eiland, waar het uitzicht op de vallei El Golfo, vol wijngaarden en fruitboomgaarden, u een onuitwisbare herinnering zal bezorgen.

Uitzichtpunt van Jinama

Vervolgens gaat u verder naar het uitzichtpunt van Jinama, in oostelijke richting, vanwaar u een van de mooiste uitzichten op de baai van El Golfo heeft, als u erin slaagt uw hoogtevrees te overwinnen. U zult kliffen, vulkanische stranden en kleine kluizenaarswoningen zien, hoog gelegen tegen een glorieus panorama van de Atlantische Zee.

Frontera Rural Park

U vervolgt uw weg door het Frontera Rural Park waar u het laurierbos ontdekt, een unieke natuurlijke omgeving op de Canarische Eilanden en uitgeroepen tot Biosfeerreservaat door UNESCO, en stopt voor een typisch Canarische lunch in een lokaal restaurant.

Kerk van La Candelaria en het natuurlijke zwembad van La Maceta

In de namiddag bezoekt u de kerk van Candelaria, met een prachtige wit ommuurde klokkentoren die boven op een berg van de kerk is afgescheiden, en u daalt af naar de kust van het eiland voor een bezoek aan een maagdelijk strand en het natuurlijke zwembad van La Maceta, een van de beroemdste van de Canarische Eilanden.

Hotel Punta Grande

Ter afsluiting van de excursie bezoekt u wat bekend staat als 'het kleinste hotel ter wereld': het Punta Grande Hotel, een klein zwart stenen huis aan zee dat perfect zou kunnen dienen als decor voor een Wes Anderson film.

Boek uw excursie naar El Hierro

2. Waarom ik deze excursie aanbeveel

Geniet van de magische natuur van het Parque Rural de Frontera| ©Dan
Geniet van de magische natuur van het Parque Rural de Frontera| ©Dan

Het is een zeer complete ervaring die u meeneemt naar de interessantste plaatsen op het eiland, zonder dat u uw eigen excursie hoeft te organiseren of u zorgen hoeft te maken over vervoer en het volgen van een kaart.

Er is echter een nadeel: noch het eten, noch de veerboot is bij de prijs inbegrepen, dus u moet €14 extra betalen voor het eerste en €24 extra voor het laatste, per persoon op de tour. Toch kan het de moeite waard zijn om deze excursie te doen als u El Hierro vanuit Tenerife wilt bezoeken, want het is niet gemakkelijk om een dag als deze in uw eentje voor te bereiden als u het eiland niet kent of begeleid wordt door een plaatselijke bewoner.

Als u op eigen gelegenheid van Tenerife naar El Hierro reist, is het kaartje voor de veerboot ook duurder (ongeveer € 50 per volwassene).

Alex's Reizigerstip

El Hierro heeft nauwelijks stranden omdat het bijna uitsluitend omgeven is door kliffen. Toch is baden in een van de natuurlijke zwembaden een unieke ervaring waarvan u kunt genieten tijdens uw eigen excursie naar het eiland.

3. Nuttige informatie

Hotel Punta Grande| ©Jose Mesa
Hotel Punta Grande| ©Jose Mesa
  • Duur: 12 uur
  • Prijs: vanaf 60 euro
  • Groepsgrootte: 50 personen
  • Wat is inbegrepen: lokale gids, chauffeur en minibus met airconditioning, transfer van en naar uw hotel.
  • Wat is NIET inbegrepen: Lunch (14 € per persoon) en veerbootticket (24 € per persoon)

4. Veel gestelde vragen over de excursie naar El Hierro

De mist over het eiland vanaf het uitzichtpunt van Jinama| ©Jose Mesa
De mist over het eiland vanaf het uitzichtpunt van Jinama| ©Jose Mesa

Welke documenten heb ik nodig om aan boord van de veerboot te gaan?

U heeft uw identiteitskaart of paspoort nodig om aan boord te gaan van de veerboot van Tenerife naar El Hierro. Als u het vergeet mee te nemen, is het heel goed mogelijk dat u niet aan boord van de veerboot mag en dat u uw geld voor de excursie niet terugkrijgt.

Wat gebeurt er als het regent of slecht weer is?

De excursie gaat alleen door bij goed weer, dus als het regent wordt het uitgesteld of geannuleerd en krijgt u uw geld terug. U kunt ook om welke reden dan ook annuleren, en als u dat ten minste 24 uur van tevoren doet, krijgt u het volledige bedrag terug.

Zal er tijd zijn om te zwemmen?

Er zijn geen zwemstops op de excursie die ik heb aanbevolen, omdat El Hierro niet veel stranden heeft, hoewel het wel natuurlijke zwembaden heeft. Bij het natuurlijke zwembad van La Maceta houdt u ongeveer 15 minuten halt, wat niet lang genoeg is om het de moeite waard te maken een duik te nemen.

Hoe werkt de hotel pick-up optie?

Controleer de lijst van hotels die zijn inbegrepen voor pick-up en drop-off, want als het uwe niet is inbegrepen zult u uw eigen weg moeten vinden naar het vertrekpunt (Los Cristianos strand in Tenerife).

5. Optimaal genieten van El Hierro vanaf Tenerife

Maak een wandeling door de pittoreske straatjes van Valverde| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video
Maak een wandeling door de pittoreske straatjes van Valverde| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

Zoals ik al zei, is het niet echt de moeite om uw eigen excursie naar het naburige eiland vanuit Tenerife voor te bereiden voor slechts één dag, maar voor het geval u niet echt van georganiseerde ervaringen houdt, volgen hier een paar tips die u zeker zullen helpen.

De veerboot

Er is slechts één route van Tenerife naar El Hierro: de veerboot doet er ongeveer 2 uur en 30 minuten over en er zijn dagelijkse afvaarten. U kunt het beste van tevoren boeken op de website van Naviera Armas, de enige maatschappij die deze dienst op het eiland aanbiedt.

De prijs per volwassene om van Los Cristianos naar Valverde (El Hierro) te gaan is iets meer dan €50, mits u te voet reist zonder voertuig. Een van de voordelen van de georganiseerde excursie naar El Hierro is dat de prijs van het ticket goedkoper is en, hoewel andere zaken niet in de prijs zijn inbegrepen, is dit uiteindelijk de goedkoopste optie.

Vervoer over het eiland

De beste manier om het prachtige eiland El Hierro te verkennen is met de auto. Ofwel met uw eigen auto, ofwel door hem te huren in Valverde, waarvoor u drie maatschappijen hebt: Avis, TransHierro of Autos Bamir. In ieder geval raad ik aan ruim van tevoren te huren, want zelfs in het laagseizoen kan het moeilijk zijn.

Als laatste redmiddel kunt u gebruik maken van de bussen van het eiland, of liever guaguas, en als u zin hebt om door de bergen te toeren kunt u een fiets huren, hoewel u zult weten dat dit een grondige voorbereiding vereist om de route van tevoren te kennen.

Een andere optie, de duurste en minst aanbevolen, is het gebruik van taxi's om El Hierro te verkennen.

Mijn favoriete route

El Hierro is een eiland dat uitnodigt om te blijven en al zijn schatten te ontdekken, maar zoals u kunt zien in de routebeschrijving van de georganiseerde rondreis, is het perfect mogelijk om de meeste van zijn essentiële plaatsen in een dagtocht te bezoeken.

Zodra u in El Hierro aankomt, gaat u naar het uitkijkpunt La Peña. Het is ontworpen door de architect van Lanzarote, César Manrique, en biedt een van de meest spectaculaire uitzichten die u op het eiland zult hebben; het is een perfecte manier om uw excursie te beginnen.

Van hieruit kunt u naar het natuurlijke zwembad van La Maceta gaan als u zin hebt om te zwemmen op een unieke plek en van de gelegenheid gebruik te maken om te eten en uit te rusten (er zijn picknickplaatsen, restaurants en plaatsen om in de zon te liggen), of als u liever een natuurlijke grot bezoekt, ga dan naar Charco Azul, waar u een mooie foto voor Instagram kunt maken en zelfs kunt gaan zwemmen als de zee rustig is.

Ga dan naar de Parador Turístico de El Hierro. Het gebouw zelf is het minst belangrijk, wat geweldig is, is de omgeving! U kunt een tijdje uitrusten aan de voet van een enorme berg en wandelen langs een strand zonder bebouwing of strandtenten. Op de weg naar de Parador is het trouwens op verschillende punten de moeite waard te stoppen om van het spectaculaire uitzicht te genieten.

Van hieruit gaat u langs de oostkust van het eiland terug naar Valverde, waar u bij zonsondergang een korte wandeling kunt maken en de charmante straatjes kunt ontdekken voordat u de veerboot terug naar Tenerife neemt.

6. Andere aanbevolen excursies en activiteiten

Bezoek La Gomera| ©Till Krech
Bezoek La Gomera| ©Till Krech

Als u El Hierro al hebt bezocht of nog aan het beslissen bent wat de beste excursie is om tijdens uw reis te doen, raad ik u aan deze gids over de dagtocht naar La Gomera vanaf Tenerife te lezen: Beste daguitstappen naar La Gomera vanuit Tenerife.

Er zijn ook andere activiteiten die uw reis naar Tenerife tot een onvergetelijke ervaring zullen maken. Een van mijn favorieten is een kajaktocht over het eiland, waarbij je ook kunt snorkelen en met een beetje geluk schildpadden, walvissen en zelfs dolfijnen ziet: Kajakken en snorkelen met schildpadden.

Als het spotten van walvissen en dolfijnen uw aandacht heeft getrokken, moet u weten dat de Canarische Eilanden een van de meest bijzondere plaatsen ter wereld zijn om zeedieren te zien. Hier is een complete gids voor deze geweldige ervaring: Walvissen en dolfijnen kijken.