10 beste activiteiten op Tenerife

Ontdek alles wat je te wachten staat tijdens je reis naar Tenerife met deze geweldige plannen vol adrenaline en spanning, waarmee je de mooiste plekjes van het eiland op een heel bijzondere manier leert kennen.

Alex Grande

Alex Grande

8 minuten lezen

10 beste activiteiten op Tenerife

Sterren kijken vanaf El Teide | ©Antonio López

Tenerife is gemaakt om te worden gevoeld met alle vijf zintuigen; om te worden gegeten in happen; om over te reizen over zee, land en door de lucht; om te verdwalen en te vinden; om je ogen op de horizon te richten en door te gaan tot de zon ondergaat.

Ik denk dat dit de enige manier is waarop ik alles kan beschrijven wat je te wachten staat tijdens een reis naar dit prachtige eiland van de Canarische Eilanden, hoewel het misschien het beste is om de indrukwekkende ervaringen die je er kunt beleven voor zichzelf te laten spreken: hier is de lijst met de 10 beste activiteiten om van je reis naar Tenerife te genieten.

1. Catamarantocht naar het walvis- en dolfijnenreservaat

Walvissen en dolfijnen spotten vanaf je catamaran| ©Tony Hisgett
Walvissen en dolfijnen spotten vanaf je catamaran| ©Tony Hisgett

De eerste ervaring op de lijst is er een om te doen op de eerste dagen van je reis, om alle stress achter je te laten en de verbinding te verbreken: je hebt een prachtig uitzicht op Tenerife dat oprijst naar de top van de berg Teide, je voelt de zeebries en de zon die op je lichaam schijnt. Niets zegt meer 'vakantie' dan deze catamarantocht langs de Costa Adeje.

Maar alsof dat nog niet genoeg is, brengt een deel van de tocht je naar de natuurlijke habitat van de vele en gevarieerde zeedieren die op Tenerife leven. Je kunt walvissen en dolfijnen zien rond de catamaran en snorkelen om schildpadden en allerlei soorten vis te zien.

Boek een catamarantocht met walvissen en dolfijnen kijken.

2. Paragliding vlucht over Tenerife

Ontdek de prachtige landschappen van het eiland vliegend in paragliding| ©Flying Naturist
Ontdek de prachtige landschappen van het eiland vliegend in paragliding| ©Flying Naturist

Het eiland Tenerife is een van de meest indrukwekkende plekken ter wereld om te paragliden. Vanwege het geweldige klimaat en de zachte windstromingen, waardoor deze ervaringen ook volkomen veilig zijn.

Je kunt een paragliding vlucht maken over het zuiden van de Canarische Eilanden, perfect als het je eerste keer is, want de duur is iets korter (ongeveer 20 minuten) en je hebt geen kans om duizelig of moe te worden, maar je zult nog steeds genieten van ongelooflijke uitzichten en een adrenaline gevulde ervaring die de hele zuidwestkust van het eiland vanuit de lucht bestrijkt.

Boek een paragliding vlucht

3. Race over de golven op een jetski

Rijd over de golven op je jetski| ©RealKina
Rijd over de golven op je jetski| ©RealKina

Als paragliden boven Tenerife het gevoel van vrijheid van een vogel was, dan komt rijden op de golven op een jetski nog het dichtst in de buurt van dolfijn zijn. Snelheid en adrenaline gaan hand in hand op een tour waarbij je kliffen, zeegrotten en het prachtige eiland Tenerife voor je ziet oprijzen.

In deze 1 uur durende jetski-ervaring beleef je een avontuur langs de kust waarbij je in gezelschap van een gids de geheime plekjes ontdekt die tussen de kliffen verborgen liggen, terwijl je de snelheid voelt aan het stuur van de jetski.

Als je een snorkelervaring aan je avontuur op zee wilt toevoegen, brengt deze jetskisafari vanuit de haven van Las Galletas je op volle snelheid naar volle zee waar je een duik in het water kunt nemen en de indrukwekkende zeefauna kunt ontdekken die de diepten van Tenerife bewoont.

En als je gewoon wilt jetskiën en racen met je vrienden, dan zit je bij deze jetski-excursie achter het stuur van de jetski op een snelle route naar de stranden van Las Americas en La Caleta, waarbij je de zee in tweeën splijt terwijl je vaart.

Boek een jetski-excursie

4. Kajak en snorkel naar de kliffen van Guaza

Snorkel en ontdek de zeebodem van het eiland.| ©Mari Martin
Snorkel en ontdek de zeebodem van het eiland.| ©Mari Martin

Een must in deze top 10 van activiteiten op Tenerife is het boeken van een kajak- en snorkeltour. Deze 3 uur durende excursie laat je genieten van twee leuke watersporten, van het strand van Los Cristianos tot de kliffen van Guaza.

Met familie of vrienden kun je genieten van het zien van dolfijnen en schildpadden terwijl je ontspant met het uitzicht op de Palmar en zijn grotten. Altijd onder begeleiding van een instructeur kun je in de Canarische wateren duiken en het beste uit deze ervaring halen.

Boek een kajak- en snorkeltour

5. De sterrenhemel op Teide, gezien vanuit de telescoop

Bewonder de sterren vanaf de berg Teide| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video
Bewonder de sterren vanaf de berg Teide| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

Weinig ervaringen bereiken het niveau van het kijken naar de zonsondergang vanaf de Teide met een glas champagne en vervolgens het bewonderen van de nachtelijke hemel en al zijn sterrenbeelden. Als dit je goed in de oren klinkt, dan is deze nachtelijke excursie naar Teide met een deskundige astronomiegids het perfecte plan om op te nemen in je reis naar Tenerife, vooral als stel.

De ervaring begint met een pick-up bij je hotel, vanwaar je naar het Nationaal Park Teide gaat. Daar neem je een korte route voor zonsondergang, wanneer je op een uitkijkpunt gaat zitten om de hemel roze en oranje te zien kleuren en langzaam in de nacht te zien verdwijnen.

Op dat moment ga je naar een verhoogde plek die dienst doet als observatorium en dan begint een heel spektakel voor je ogen. Dankzij de zeer lage lichtvervuiling op het eiland is het mogelijk om 83 verschillende sterrenbeelden te zien vanaf Teide en je gids zal je laten zien hoe je ze kunt vinden en wat de geschiedenis achter elk sterrenbeeld is.

Boek een astronomische excursie naar Teide bij nacht

6. De complete tour op Tenerife

Oude drakenboom van Icod de los Vinos| ©Miguel Ángel García.
Oude drakenboom van Icod de los Vinos| ©Miguel Ángel García.

Of je nu maar een paar dagen op Tenerife bent of een of twee weken blijft en het eiland grondig wilt verkennen, ik raad je deze complete tour over het eiland Tenerife aan die je naar Teide, Icod de los Vinos, Garachico en Masca brengt, een paar van de mooiste plekjes van de parel van de Canarische Eilanden.

Vanuit Vilaflor, vanwaar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over het eiland, ga je naar het Nationaal Park Teide, waar je de vulkaan beklimt via een route vol prachtige landschappen. Zodra je de top bereikt, zul je begrijpen waarom het een van de meest bezochte beschermde gebieden in Spanje is: je zult het gevoel hebben dat je boven de aarde bent gestegen.

Vervolgens breng je een bezoek aan Icod de los Vinos, beroemd om zijn zoete malvasia wijnen en omdat het de plaats is waar de oude drakenboom, een voorouderlijke boom en symbool van het eiland, wordt bewaard. Je vervolgt de route naar Garachico, een dorp dat uit de as is herrezen nadat het volledig onder lava was bedolven tijdens de uitbarsting van de Trevejos in 1706.

Om de excursie af te ronden breng je een bezoek aan Masca, een dorp op de top van een ravijn waar je het gevoel hebt terug te zijn gegaan in de tijd.

Boek een complete rondreis over Tenerife

7. De beklimming van Pico Anaga

Anaga Natuurpark| ©Around Tenerife
Anaga Natuurpark| ©Around Tenerife

Anaga is een prachtig natuurpark in het noordwesten van Tenerife. Bekroond door de gelijknamige bergtop zijn er verschillende paden door de bergen en langs de kust die je meenemen om een gebied te ontdekken dat door de meeste toeristen wordt vergeten.

Daarom wil ik deze lijst niet afsluiten zonder een wandeltocht door het Anaga Natuurpark aan te bevelen, waar je de dag begint met een bezoek aan San Cristóbal de la Laguna en de plaatselijke markt, het laurierbos van Mercedes bezoekt en de intense geur en kleur ervan proeft, en het Anaga Natuurpark doorkruist naar het strand van Roque de las Bodegas, in het uiterste noorden van het eiland en een van mijn favoriete plekken op Tenerife om foto's te maken.

Van daaruit keer je terug en bezoek je het strand van Las Teresitas, waarvan het gouden zand uit de Saharawoestijn is vervoerd, en stop je op de terugweg naar je hotel bij een paar andere plekken op het eiland, zoals Candelaria, waarvan de basiliek een bedevaartsoord is om een zwart beeld van de Maagd te zien.

Boek een wandeltocht in Anaga Park

8. Dagtocht naar La Gomera vanaf Tenerife

Uitzicht vanaf uitkijkpunt Degollada de Peraza| ©Paul Asman and Jill Lenoble
Uitzicht vanaf uitkijkpunt Degollada de Peraza| ©Paul Asman and Jill Lenoble

La Gomera is het kleine zusje van Tenerife en een van die plaatsen waarvan de schoonheid je overweldigt. Ik raad je een paar excursies vanaf Tenerife aan:

Tijdens deze dagexcursie naar La Gomera vanaf Tenerife neem jede veerboot naar het eiland en ga je naar het Nationaal Park Garajonay, een van de schatten van de Canarische Eilanden.

In het Nationaal Park zelf en in het laurierbos zijn er een aantal uitkijkpunten vanwaar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht. Het uitkijkpunt Degollada de Peraza is misschien wel het bekendste, vanwaar je de grootsheid van het ravijn Barranco de la Laja kunt zien.

Buiten het park kun je tijdens dezelfde excursie de dorpen Las Rosas en Agulo bezoeken, waar je kunt zien hoe het leven op deze afgelegen plek wordt geleefd. U komt ook langs enkele belangrijke plaatsen uit het leven van Christoffel Columbus, die in La Gomera stopte voordat hij naar Amerika vertrok.

Boek een excursie naar La Gomera

9. Jeeptour naar Teide en Masca

Ontdek de geheimen van het eiland per jeep.| ©-JvL-
Ontdek de geheimen van het eiland per jeep.| ©-JvL-

Een andere ervaring vol avontuur en sterke emoties, deze keer over land. Tijdens deze jeep excursie naar Teide en Masca rijd je van je hotel naar de top van de vulkaan, waarbij je wegen, bossen en indrukwekkende vulkaanlandschappen doorkruist.

Daar aangekomen verken je het Teide Nationaal Park, waarbij je stopt om de grillige rotsformaties, de fauna en flora en het uitzicht op de rest van het eiland te bewonderen.

Als je het park doorkruist, bereik je het dorp Masca, verborgen in de bergen en vol schatten, hoewel alleen figuurlijk, want deze plek was eeuwen geleden een schuilplaats voor piraten. Je proeft de typische koffie van de eilanden, de barraquito, en luncht in een restaurant met pure Canarische gastronomie, voordat je terugkeert door de ravijnen.

10. Excursie naar El Hierro vanaf Tenerife

Bewonder het prachtige landschap van de kust van El Hierro| ©Julen Iturbe-Ormaetxe
Bewonder het prachtige landschap van de kust van El Hierro| ©Julen Iturbe-Ormaetxe

El Hierro is een eiland van uitkijkpunten met adembenemende uitzichten, ongerepte stranden en landschappen die zo dramatisch zijn geërodeerd door lava dat het logisch is dat deze plek, voordat Christoffel Columbus Amerika ontdekte, werd beschouwd als het einde van de wereld.

Tijdens een dagexcursie naar El Hierro vanaf Tenerife kun je de prachtige paden verkennen, die deel uitmaken van het UNESCO Biosfeerreservaat. Ze voeren je langs uitkijkpunten met uitzicht op wilde, ongerepte stranden en tropische landschappen in het binnenland, langs betoverende aloë vera landerijen, diepgroene bossen met jeneverbes en laurier, en afgelegen kliffen met kluizenaarshutten, piepkleine huisjes en grotten.