Tenerife in 7 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

7 dagen is meer dan genoeg tijd om te genieten van de meeste toeristische bestemmingen op deze planeet en Tenerife vormt hierop geen uitzondering. Ik zal uitleggen hoe u van dit eiland kunt genieten tijdens elk van de dagen van uw reis, zodat u het meeste uit uw bezoek kunt halen.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

14 minuten lezen

Tenerife in 7 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Tenerife | ©Andreas M

Er zijn duizenden toeristische en gezinsvermaakmogelijkheden op de Canarische Eilanden en een groot deel van deze activiteiten vindt plaats op Tenerife , omdat dit het grootste en dichtstbevolkte eiland van de archipel is. Tegelijkertijd liggen de beste bezienswaardigheden op Tenerife verspreid over het noorden en het zuiden van het eiland, waardoor de logistieke planning van een route minder een voordeel en meer een noodzaak wordt.

Met dat in gedachten heb ik in dit bericht allerlei plannen en alle denkbare plaatsen verzameld, zodat u naar huis kunt terugkeren met de bewering dat u de aantrekkelijkste en interessantste plaatsen op Tenerife hebt gezien. Lees verder als u een duidelijker en beknopter beeld wilt krijgen van het soort reis waarvan u kunt genieten als u Tenerife 7 aaneengesloten dagen bezoekt.

Dag 1: Begin de reis in het noorden van het eiland

In San Cristobal de La Laguna| ©Eduardo Arostegui
In San Cristobal de La Laguna| ©Eduardo Arostegui

Het noordoosten van Tenerife is een van de dichtstbevolkte gebieden van het hele eiland, omdat de hoofdstad zich daar bevindt. Tegelijkertijd wordt het gekenmerkt als een deel van het eiland met een zeer uitgesproken natuurlijke schoonheid, aangezien het groen van het Anaga Natuurpark samen met het Betoverde Bos van La Ensillada een contrasterend panorama vormen met de rotsachtige kusten vol kliffen.

Ik raad u aan uw reis te beginnen in dit deel van het eiland in de wetenschap dat het een bezoek meer dan waard is. Houd er rekening mee dat u voor deze dag en de rest van de reis een huurauto nodig hebt om snel en veilig van het ene naar het andere punt te komen.

Verken de straten van Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife is de dichtstbevolkte stad van alle Canarische Eilanden en onderscheidt zich als een kosmopolitische gemeenschap waar de historische sfeer van de oudere wijken zich vermengt met nieuwe moderne constructies. Zoals het Auditorio Adan Martin of het Centro Internacional de Ferias y Congresos de Tenerife.

De koloniale kerk van de Onbevlekte Ontvangenis, het Palacio de Carta en het Museum van Natuur en Mens zijn slechts enkele van de plaatsen die u moet bezoeken tijdens een kort bezoek aan deze prachtige stad. Het Plaza de España is een andere must-see in het centrum van Santa Cruz de Tenerife.

Vervolg de dag met een bezoek aan La Laguna

Als u in Santa Cruz de Tenerife bent, is het een aanrader om de stad San Cristóbal de La Laguna te bezoeken. Het is een schilderachtige stad die te voet moet worden verkend, dus ik raad u aan uw auto achter te laten op de parkeerplaats in het historische centrum. Zo kunt u de kathedraal bezoeken die dezelfde naam draagt als de stad, evenals de omgeving en het beroemde Plaza del Adelantado.

Het Plaza de la Concepción en het Museum voor Geschiedenis en Antropologie van Tenerife zijn ook stops die u moet maken tijdens uw korte rondleiding door de stad.

Wandeling langs de oude weg naar Pico del Inglés

Vanuit het centrum van La Laguna kunt u richting de noordelijke punt van het eiland rijden en de TF-12 weg door het Parque Rural de Anaga nemen. Deze weg brengt u naar de laatste bestemming van de eerste dag van de reis, maar er is een kleine omweg die u kunt nemen om naar de Mirador del Pico del Inglés te gaan. Dit is een niet te missen kans.

Dit is een smalle route door een dichtbegroeid deel van het park, waardoor een pad ontstaat dat eruitziet als een sprookje. Vanwege dit kenmerk is het in de loop der tijd een van de meest gefotografeerde plaatsen van heel Tenerife geworden.

Rijd naar Las Teresitas voor een prachtige zonsondergang

Als u nog ongeveer een uur doorrijdt, kunt u de late namiddag en vroege avond doorbrengen op het strand van Las Teresitas. Dit is een prachtige badplaats met bijna twee kilometer ononderbroken wit zand en wordt beschouwd als een van de beste badplaatsen van het eiland.

Het is een geweldige plek om te genieten van de eerste strandduik van de reis en van een heerlijk diner van de vangst van de dag in een van de restaurants in het pittoreske stadje San Andres. De terugkeer naar de stad kan sneller en comfortabeler, omdat u het alternatief heeft om over de TF-11 weg te rijden.

Dag 2: Bezoek aan Puerto de la Cruz en omgeving

Puerto de la Cruz| ©Eduardo Arostegui
Puerto de la Cruz| ©Eduardo Arostegui

Puerto de la Cruz is een van de belangrijkste stedelijke nederzettingen op Tenerife en sinds het einde van de 19e eeuw heeft het zich aan de wereld gepresenteerd als een van de eerste Spaanse steden die zich richtten op toerisme en vermaak.

In deze gemeenschap vindt u allerlei plannen, maar een korte wandeling door het historische centrum, een wandeling langs de visserspier en een diner in een van de honderden restaurants in de stad mogen bij uw bezoek niet ontbreken.

Begin de dag bij het uitkijkpunt Mirador Cruz De La Atalaya

Aan de rand van Puerto de la Cruz, op de weg naar Candelaria bij het dorp Tamaide ligt een bescheiden uitkijkpunt dat een van de beste uitzichten van de hele regio heeft.

Dit is de Mirador Cruz De La Atalaya en het is een uitstekende plek om uw tweede dag te beginnen, omdat het u de gelegenheid biedt de eerste luchten van de ochtend te zien voordat u langs de TF-21 naar uw volgende bestemming rijdt, die ook in de buitenwijken van Puerto de la Cruz ligt.

Bezoek de statige architectuur van La Orotava

De beroemde stad La Orotava staat lokaal bekend als de stad van de balkons. Dit heeft te maken met de beroemde houten balkons die horen bij de oude herenhuizen die langs de lengte en breedte van de geplaveide straten zijn gebouwd.

Tot de hoogtepunten van deze plaats behoren de Victoria-tuinen die worden gekenmerkt door hun getrapte ontwerp vol fonteinen en bloemen die een zeer mooie en bijzondere sfeer creëren. Het Casa de Los Balcones is een andere grote attractie van de stad en bestaat uit een groot en statig gebouw waarin tegenwoordig een museum is gevestigd dat toegankelijk is voor het publiek om kennis te maken met het reilen en zeilen van de wereld van het ambacht in Europa en Latijns-Amerika.

Boek uw tickets voor het museum La Casa de Los Balcones

Breng de middag door in Loro Parque

Loro Parque is een zeer bekend familievermaakcomplex op Tenerife dat functioneert als een soort dierentuin. Het is een ruimte die ook educatieve activiteiten en dynamiek combineert met interactie met de dieren die er worden beschermd tegen de gevaren van hun natuurlijke omgeving.

Er zijn pinguïns, gorilla's, tijgers, rode panda's, dolfijnenbaden en tal van andere indrukwekkende dieren. Er zijn tentoonstellingen die zijn opgezet in de stijl van een natuurhistorisch museum en er zijn ook enkele cafetaria's waar je zou kunnen lunchen.

Ik raad u echter aan om dat bij voorkeur te doen in een van de restaurants in de aangrenzende wijk Punta Brava, zodat u de gelegenheid hebt om door de pittoreske straatjes te dwalen.

Bekijk de zonsondergang in Playa de Los Roques

De zonsondergangen in dit deel van Tenerife zijn het bewonderen waard en als er één plek is om ervan te genieten in de omgeving van Puerto de La Cruz dan is het wel Playa de Los Roques. Dit is een vrijwel maagdelijk strand dat zich onderscheidt door de totale afwezigheid van zand en door de aanwezigheid van verschillende rotsen die voor de sterke deining van het water staan en een heel boeiend landschap creëren.

U kunt niet met uw huurauto naar de kust komen, maar u kunt deze achterlaten op de openbare parkeerplaats en naar het strand afdalen via een kort pad dat perfect bewegwijzerd en geconditioneerd is.

Dag 3: Bekijk de kliffen aan de noordwestkant van het strand

Vuurtoren van Punta Teno| ©Man Castillo
Vuurtoren van Punta Teno| ©Man Castillo

De noordwestpunt van Tenerife wordt gekenmerkt door enkele van de mooiste kliffen ter wereld, met zijn ruige terrein dat uit de kustlijn steekt.

In het binnenland herbergt de regio ook een aantal natuurlijke attracties. Want kronkelende wegen slingeren zich door het Teno Rural Park. Dit heeft de meeste canyons en kliffen van het hele eiland door de manier waarop het vulkanische massief van het gebied is opgebouwd.

Ga naar de vuurtoren van Punta Teno

Punta de Teno is een toeristische hotspot op Tenerife omdat het het meest westelijke deel van het hele eiland is. Het is een uitstekend idee om uw derde dag van uw bezoek hier te beginnen, omdat u kunt genieten van een verkwikkende duik op het strand dat dezelfde naam draagt als het gebied.

De vuurtoren betreden om te genieten van het panoramische uitzicht is een must. In het hypothetische geval dat u niet naar binnen kunt, kunt u ook genieten van het uitzicht op het landschap vanaf het uitkijkpunt Punta del Frailete of het uitkijkpunt Punto del Teno.

Wandeling door het natuurpark Teno

Als u de weg TF-445 neemt en vervolgens de weg TF-436 naar het zuiden volgt, geniet u het voorrecht door de dorpen te rijden die in de hele regio van het Teno Natuurpark liggen.

El Palmar, Las Lagunetas en Masca met zijn beroemde uitkijkpunt zijn slechts enkele van de dorpen die op uw route liggen en waar u de gelegenheid heeft om even te stoppen om door hun smalle straatjes te wandelen en hun ambachtelijke winkeltjes te bewonderen. Het zijn ook ideale plaatsen om van een typisch Canarisch ontbijt te genieten als u op dat moment van de dag nog geen kans hebt gehad om te eten.

Bewonder de immensiteit van Los Gigantes

Los Gigantes is ongetwijfeld een van de mooiste kliffen ter wereld en is een van de grote natuurlijke attracties van Tenerife en alle Canarische Eilanden. U hebt verschillende alternatieven om van hun schoonheid te genieten en deze te bewonderen en de keuze zal afhangen van uw tijd en uw interesses.

U kunt bijvoorbeeld gaan lunchen in een van de restaurants in Puerto de Los Gigantes, die gekenmerkt worden door een direct en bevoorrecht uitzicht op deze indrukwekkende geologische formaties. Een catamaran- of zeiltocht die een nadere verkenning van Los Gigantes combineert met een walvistocht is ook een uitstekend idee.

Het meest handige is dat dit soort zeetochten meestal vertrekken vanaf deze Puerto de Los Gigantes. De restaurants in Playa Puerto de Santiago zijn ook een gunstige optie om te eten na deelname aan deze tochten, vooral omdat ze je nog dichter bij de volgende activiteit van je dag brengen.

Geniet van walvissen kijken in Los Gigantes en Masca

Neem een duik in het natuurlijke zwembad Acantilado de Los Gigantes

Als u houdt van de natuurlijke zwembaden die ontstaan door de omstandigheden van de rotskusten, dan mag u een duik bij zonsondergang in de Natural Pool Acantilado de Los Gigantes niet missen.

Het is ook bekend als de Charco de Isla Cangrejo en het is een gratis en volledig veilige plek waar je kunt genieten van een goede zonsondergang. Dit alles terwijl u baadt in een zoutwaterzwembad in de beste Canarische stijl.

Dag 4: Maak een strandtour

De Gouden Mijl| ©Simon Eldin
De Gouden Mijl| ©Simon Eldin

Op de vierde dag van uw reis zult u waarschijnlijk veel belangstelling hebben voor enkele van de beroemdste stranden van Tenerife. De route van deze dag richt zich daarom uitsluitend op het verkennen van de schoonheid van de zuidelijke kusten van het eiland.

Loop de Gouden Mijl

Voordat u gaat zwemmen in het Atlantische water dat de stranden van het eiland omspoelt, zult u waarschijnlijk willen profiteren van een korte winkelsessie in een van de beroemdste winkelstraten van het eiland. Dit is de Golden Mile, een bekende laan waaraan enkele van de beroemdste hotels van Playa de Las Americas zijn gebouwd. Evenals verschillende restaurants zoals het Hard Rock Café of winkelcentra.

Breng de ochtend door op het strand van Los Cristianos

Het volgende wat u moet doen om de strandsfeer van de zuidkust van Tenerife te ervaren, is rondhangen op het naburige Playa de Los Cristianos, een van de bekendste en meest gunstige om te zwemmen.

Als dit deel van de kust u niet bevalt, kunt u de ochtend nog steeds doorbrengen op Playa de las Vistas of gewoon een wandeling maken over de boulevard van Playa de los Tarajales. Houd er rekening mee dat dit een van die activiteiten is die u met kinderen moet doen op Tenerife, want het zijn allemaal stranden met weinig golven en een kustwacht.

Bezoek het strand van Costa Adeje

Een paar kilometer naar het noorden ligt het toeristische gebied Costa Adeje. Het staat bekend om zijn grote concentratie van hotel- en commerciële complexen die een van de belangrijkste industrieën van het hele eiland vormen. In dit gebied liggen ook verschillende stranden die u interessant zou kunnen vinden, zoals Playa de El Bobo, Playa de Troya of het uitgestrekte Playa de Fañabé.

Vergeet niet dat sommige walvisexcursies op Tenerife vanaf dit punt vertrekken. Het kan dus een geweldig amusementsalternatief zijn als u tijdens uw bezoek aan de kliffen van Los Gigantes niet van de boottocht hebt kunnen genieten.

Koop tickets voor walvissen kijken in Costa Adeje

Doe een jetskisessie in Puerto Colon

Midden in het centrum van Costa Adeje ligt de plaats Puerto Colon. Het is eigenlijk de jachthaven in het gebied waar de meeste aanlegsteigers voor luxe jachten, zeilboten, catamarans en allerlei soorten boten zich bevinden.

De nabijheid van het prachtige Playa de La Pinta is enigszins handig als tot nu toe geen van de andere delen van de kust u heeft kunnen boeien.

Het beste van het geheel is dat er vanuit deze kustplaats enkele jetski-excursies worden georganiseerd. Dit kan de dosis adrenaline zijn die u zoekt als afsluiting van uw strandverkenning van het meest toeristische gebied van Tenerife.

Geniet van een jetski-avontuur in het zuiden van Tenerife

Dag 5: richt uw dag op de wonderen van de berg Teide

Bezoek het nationaal park Teide| ©Marek Piwnicki
Bezoek het nationaal park Teide| ©Marek Piwnicki

De Teide is een vulkaan van meer dan 3.700 meter boven de zeespiegel, ligt in het midden van het eiland en is van groot geologisch en toeristisch belang voor heel Spanje.

Ten eerste omdat het de hoogste top van het hele land is en ten tweede omdat het een vulkanische formatie is die niet op het continentaal plat ligt, maar op een eiland in een archipel in de Atlantische Oceaan.

Het gebied staat bol van de plannen en activiteiten die u de hele dag kunnen vermaken. Het is dus een goed idee om u op de vijfde dag van uw reis volledig te wijden aan het genieten van deze prachtige hoek van de Canarische Eilanden.

Bezoek het astronomisch observatorium van het eiland

Uw dag en uw rondreis door de omgeving van El Teide beginnen bij het observatorium van het Instituut voor Astrofysica van de Canarische Eilanden is een uitstekende beslissing. Dit complex is een wereldwijde referentie als het gaat om het monitoren van kosmologische verschijnselen en studies met betrekking tot de ruimte.

Deze bijzondere locatie is het grootste zonne-observatorium op de planeet en u hebt de mogelijkheid om te genieten van een rondleiding en om de structuur van buitenaf te bewonderen.

Neem de prachtige kabelbaan naar de berg Teide

Als u vanaf het observatorium over de TF-21 weg rijdt, komt u direct aan bij de voet van de kabelbaan van de Teide. Een ritje met dit leuke transportsysteem is een must om de top van de hoogste berg van Spanje te bereiken.

Op de top aangekomen hebt u de mogelijkheid om enkele van de wandelpaden te nemen die u naar andere verderop gelegen uitzichtpunten brengen of u kunt ook genieten van het perspectief dat het uitzichtpunt bij het kabelbaanstation zelf biedt. Bij het basisstation van de kabelbaan kunt u desgewenst ook eten, want er is een restaurant voor de honderdduizenden toeristen die elk jaar de top van de Teide bezoeken.

Probeer op de weg naar beneden de grote pijnboom te omhelzen

Als u verder rijdt langs de TF-21 komt er een punt waarop u de berg begint af te dalen, waarbij u door gebieden als het recreatiegebied Las Lajas rijdt.

Net voordat u het pittoreske dorpje Vilaflor bereikt, is er een beroemde toeristische bestemming die traditioneel een basisstop is tijdens de afdaling van de excursies naar de berg Teide: de Pino Gordo en de Pino de las dos Pernadas.

De eerste is een grote Canarische den met een stam die zo dik is dat hij de aandacht heeft getrokken van de plaatselijke VVV-kantoren, zodat er in de buurt een parkeerplaats is aangelegd. De tweede is een merkwaardige pijnboom met een stam die bovenaan in tweeën splitst.

Geniet van een eigenaardig diner in het kasteel van San Miguel

Als u de TF-21 blijft volgen en bij de TF-28 in westelijke richting gaat rijden, bereikt u het stadje San Miguel. Vanaf daar kunt u naar het zuiden rijden op de TF-25 en na ongeveer 15 minuten bent u bij de ingang van het Castillo de San Miguel.

Het is een kasteel geïnspireerd op de middeleeuwse architectuur en wanneer u het 's avonds bezoekt krijgt u de gelegenheid om te genieten van een themadiner. Daarbij krijgt u een middeleeuwse show te zien met ridders in harnas en allerlei theatrale rekwisieten.

Het is een goede amusementsactiviteit voor het hele gezin en kan ook de ideale onderbreking zijn na een dag rijden rond de lengte en breedte van de berg Teide.

Middeleeuwse show en banket in het kasteel van San Miguel op Tenerife.

Dag 6: Kennismaking met Güímar en omgeving

Piramides van Güímar| ©Peter Allan
Piramides van Güímar| ©Peter Allan

Op dit punt van de reis is het zuidwestelijke deel van Tenerife het enige deel van het eiland dat u nog niet heeft kunnen bezoeken. Het prachtige dorp Güímar en de naburige steden zijn de perfecte gelegenheid om naar huis terug te keren en te zeggen dat u van het grootste deel van Tenerife hebt genoten.

Bezoek de piramides van Güímar

De piramides van Güímar zijn bouwwerken in vulkanisch gesteente die deel uitmaken van een etnografisch museum dat is gecombineerd met een botanische tuin.

Deze site biedt toeristen een kijkje van dichtbij in het precolumbiaanse verleden van de Canarische Eilanden. Evenals allerlei informatie over de natuur van het eiland als speciaal biosfeerreservaat van de Canarische Eilanden.

Koop uw tickets voor de piramides van Güimar

Maak een wandeling door de Malpaís de Güímar

Nadat u hebt deelgenomen aan alle activiteiten in het museum van de Piramiden van Güímar is het een goed idee om een wandelroute te beginnen door het speciale natuurreservaat Malpaís de Güímar.

Dit is een zeer belangrijk stuk land voor het eiland, want het is een gebied van ongeveer 290 hectare met een volledig vulkanische bodem en vegetatie. Het reservaat heeft een berg die vrij gemakkelijk te beklimmen is, en sommige mensen kiezen ervoor om naar de kust te lopen om het botsen van de golven tegen de rotsen, gevormd door vulkanische lavastromen 5.000 jaar geleden, te observeren.

Wandeling rond La Candelaria en Punta Larga

Als u de TF-21 weg naar het noorden volgt, bereikt u de gemeenschap van La Candelaria. Het is een kust- en vissersdorp met een basiliek die al enkele decennia een bedevaartsoord is voor de Canarische gemeenschap.

Het naburige dorp Punta Larga is ook een bezoek waard en tussen beide plaatsen kunt u lunchen en genieten van een wandeling langs de zwarte zandstranden van vulkanische oorsprong.

Dag 7: Verlaat het eiland voor een korte excursie

Gomera| ©Vasile Cotovanu
Gomera| ©Vasile Cotovanu

Voor de laatste dag van uw week op Tenerife kunt u opteren voor een excursie naar een van de dichtstbijzijnde eilanden.

Daarom vertel ik u over de twee meest voorkomende alternatieven waarmee u een nieuwe bestemming kunt leren kennen en dan op tijd kunt terugkeren in de namiddag of avond van dezelfde dag. Dit in de wetenschap dat het volgende in uw logistiek de vlucht of de veerboot terug naar huis zal zijn.

Ga naar La Gomera vanaf Tenerife zoals Colon deed

La Gomera is het dichtstbijzijnde eiland ten zuiden van Tenerife en is een bestemming met een groot aantal toeristische attracties zoals het nationale park Garajonay of de pittoreske hoofdstad San Sebastian.

U moet weten dat dit soort dagelijkse excursies naar La Gomera vanuit Tenerife meestal in de vroege ochtenduren vertrekken vanuit Los Cristianos of Puerto de La Cruz en dat de terugkeer meestal rond 17.00 of 18.00 uur plaatsvindt. De logistiek van het vervoer en de toeristische route naar La Gomera worden meestal bepaald door het type excursie dat u kiest.

Geniet van een uitje naar La Gomera vanaf Tenerife

Kies voor een bezoek aan het kleinste eiland van de Canarische Eilanden

El Hierro is het kleinste eiland van alle bevolkte gebieden van de Canarische Eilanden en tegelijkertijd een van de meest bijzondere en mooiste. De excursies die u naar dit punt van de archipel brengen vertrekken ook meestal vanuit Puerto de La Cruz of vanuit een andere haven in het zuidoosten van Tenerife.

In dit type dagtocht van Tenerife naar El Hierro bezoekt u plaatsen zoals de Mirador de Jinama of het Natuurpark Laurisilva, samen met een kort bezoek aan plaatsen zoals het Hotel Punta Grande of de Roques de Salmor.