Welke soorten walvissen kunt u zien op Tenerife

Je kunt Tenerife niet verlaten zonder een walvissafari te maken - het is geweldig! Mis deze tips niet om er een succes van te maken.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuten lezen

Welke soorten walvissen kunt u zien op Tenerife

Walvis aan de kust | ©Gustavo A.

Walvissen kijken in het midden van de oceaan is fascinerend en een droom voor vele reizigers. Om het meeste uit uw walvistocht op Tenerife te halen, raad ik u aan deze tips in acht te nemen om u te helpen uw walvistocht tot in detail te plannen.

1. Boek uw rondreis vóór uw reisdatum

Walvissen kijken op Tenerife| ©Peter & Michelle S
Walvissen kijken op Tenerife| ©Peter & Michelle S

Walvissafari's op Tenerife zijn een van de populairste activiteiten om van de natuur op het eiland te genieten, vooral bij gezinnen en buitenlandse toeristen, omdat het een van de beste plaatsen in Europa is om wilde walvissen en dolfijnen te observeren, op elk moment van het jaar.

Om er zeker van te zijn dat u een van deze boottochten in de Atlantische Oceaan niet mist, raad ik u aan uw plaats online en zo ver mogelijk voor uw reisdatum te reserveren, vooral als deze samenvalt met het hoogseizoen van Tenerife (zomer en winter).

Het is een goed idee om uw tickets voor een walvissafari online te boeken, omdat u dan onder andere dienstregelingen, beschikbaarheid van de tocht, duur, tarieven en routes kunt vergelijken.

Zo zijn er activiteiten waarbij u niet alleen walvisachtigen aan boord van een boot kunt bekijken, maar ook kunt luisteren naar de geluiden die deze dieren maken, een duik kunt nemen in de wateren van de Canarische Eilanden om te snorkelen of op de boot kunt eten.

Bij Hellotickets heeft u vele opties om uit te kiezen, maar voordat u uw tickets koopt raad ik u aan om een kijkje te nemen bij het bericht Walvissen en dolfijnen kijken op Tenerife om u te helpen beslissen welke excursie het beste bij u past.

Ik wil een walvistocht doen

2. Bekijk de beste tijd om walvissen te zien op Tenerife

Walvis onder water| ©Frontierofficial
Walvis onder water| ©Frontierofficial

Om precies te zijn, de winter en de lente zijn de beste tijden om walvissen en dolfijnen op het eiland te zien. In het bericht Beste tijd om walvissen en dolfijnen te spotten op Tenerife kunt u hier meer over te weten komen en vertel ik u ook hoe het klimaat op het eiland is in de verschillende seizoenen.

Het is waar dat hun gedrag van vele factoren afhangt, maar Tenerife heeft het geluk een van de beste plaatsen in Europa te zijn om ze in het wild te zien, op elk moment van het jaar.

Ik wil op een walvistour gaan

3. Camera of telefoon om walvissen en dolfijnen op Tenerife te fotograferen?

Hou je camera klaar| ©Stacey Gabrielle Koenitz Rozells
Hou je camera klaar| ©Stacey Gabrielle Koenitz Rozells

Het lijdt geen twijfel dat bij dit soort excursies een goede camera in de rugzak onmisbaar is om de mooiste momenten van deze ervaring vast te leggen voor uw herinnering.

Walvisachtigen zijn snelle dieren die altijd van de ene naar de andere kant bewegen, zodat het niet gemakkelijk is ze te laten "poseren" voor een foto. Een truc om een goed resultaat te krijgen wanneer je een van deze dieren in het water ziet, is je te concentreren op het fotograferen van het dier alleen, en de rest van de zeedieren eromheen te vergeten.

Nog een tip: als u een DSLR-camera meeneemt, probeer dan de snelle sluitermodus te gebruiken bij het nemen van de foto en als u voor een mobiele telefoon kiest, raad ik u aan een waterdicht exemplaar te kiezen met een waterdichte hoes als u van plan bent te snorkelen tijdens de excursie om het te beschermen bij het nemen van foto's in het water.

Ik wil op een walvistour gaan

4. Wat moet ik nog meer inpakken?

Vergeet je snorkelspullen niet| ©david henrichs
Vergeet je snorkelspullen niet| ©david henrichs

Om walvissen en dolfijnen te gaan spotten op Tenerife, raad ik u aan om naast een fototoestel ook een kleine verrekijker mee te nemen om u te helpen deze dieren vanop een afstand te spotten.

Soms zorgt de zee voor een daling van de gevoelstemperatuur, dus het is altijd een goed idee om een waterdichte jas voor de cruise mee te nemen, evenals wat zonnecrème, een pet en een zonnebril.

Als de walvissafari een snorkelstop omvat, vergeet dan niet om een zwempak en een handdoek mee te nemen om u na de cruise af te drogen. Controleer of de tour die u kiest snorkeluitrusting inbegrepen heeft, anders zult u die moeten huren. Maak je geen zorgen, er zijn genoeg winkels op het eiland!

Oh, en als je gevoelig bent voor zeeziekte op de boten, vergeet dan niet wat medicijnen tegen bewegingsziekte mee te nemen, zodat misselijkheid de ervaring niet bederft.

Ik wil op een walvistour gaan

5. Bekijk enkele van de wilde dieren die u tijdens de tour zult zien om ze beter te kunnen identificeren

Walvissen aan de oppervlakte| ©Tony Hisgett
Walvissen aan de oppervlakte| ©Tony Hisgett

Hoewel het gedrag van wilde dieren niet voorspelbaar is, is het voordeel van een walvissafari op Tenerife dat het walvissafari-seizoen het hele jaar door duurt en dat het bijna elke dag mogelijk is om er een vredig in zee te zien zwemmen.

Opdat u op de dag van de excursie niet voor verrassingen komt te staan, raad ik u aan wat te lezen over de walvisachtigen die in de wateren van de Canarische Eilanden leven, zodat u ze gemakkelijk kunt identificeren en beter kunt leren kennen. Vooral als je met kinderen gaat en hen wilt vertellen wat ze zien.

Op Tenerife leven populaties tuimelaars en grienden, maar ook vele andere soorten migreren van tijd tot tijd naar het eiland. In het bericht Welke soorten walvisachtigen kan ik zien op Tenerife? vindt u meer informatie over de zeedieren die u kunt zien tijdens een boottocht. Mis het niet!

Ik wil op een walvistour gaan

6. Is een 2 of 3 uur durende walvissafari beter?

Walvissafariboten| ©Malcolm Murdoch
Walvissafariboten| ©Malcolm Murdoch

Het hangt ervan af wat je wilt bereiken tijdens de activiteit. Als u gewoon een tijdje vermaakt wilt worden met het kijken naar walvissen en dolfijnen kunt u kiezen voor een korte boottocht van ongeveer 2 uur die u een informatieve benadering geeft van deze vriendelijke dieren, terwijl als u op zoek bent naar een plan op zee dat een beetje meer sprankeling heeft, raad ik u een meer recreatieve walvissafari cruise aan die een lunch aan boord en een stop om te snorkelen omvat.

Het duurt iets langer, ongeveer 3 uur, maar het is een completere en leukere ervaring die u zich zeker een leven lang zult herinneren.

Waar vertrekken de cruises vandaan?

Normaal gesproken vertrekken de meeste walvissafari's op Tenerife vanuit Puerto Colón, Puerto de los Cristianos of vanuit de jachthaven van Los Gigantes. Ik raad u de laatste optie aan, want als u vanuit Los Gigantes vertrekt, hebt u een prachtig uitzicht op de kliffen langs de route en een veel grotere kans om deze zeedieren te zien.

Ik wil op een walvistour gaan

7. Haal het meeste uit de boottocht als u met kinderen gaat

Kind geniet van de boot| ©alex yosifov
Kind geniet van de boot| ©alex yosifov

Als u met uw gezin naar Tenerife reist en u hebt de kans, dan raad ik u ten zeerste aan om deze activiteit met de kinderen te doen, want ze zullen het geweldig vinden om op een boot te varen en dieren in hun eigen leefomgeving te zien. Het zal een ervaring zijn die ze nooit zullen vergeten!

Maar zoals bij elke excursie met kinderen zijn er bepaalde dingen waar u op moet letten om alles vlot te laten verlopen. Bescherm ze bijvoorbeeld goed tegen de zon als u de cruise in de zomer maakt met een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème. Als de dag koeler is, doe dan hetzelfde met de kou en neem wat warme kleren mee.

Aan de andere kant zijn kinderen onvoorspelbaar en kunnen ze op elk moment trek krijgen, dus vergeet niet om wat snacks en water in je rugzak te stoppen voor het geval dat.

Voor meer tips over hoe je dit bezoek als gezin kunt doen, raad ik je aan het bericht Walvissen en dolfijnen kijken met kinderen te bekijken.

Ik wil op een walvistour gaan