Welke soorten walvissen kunt u zien op Tenerife

Wilt u weten welke soorten walvisachtigen u kunt zien als u een cruise maakt in de wateren van Tenerife? Lees dan verder!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

Welke soorten walvissen kunt u zien op Tenerife

Walvissen kijken op Tenerife | ©Danny UK

Dankzij het milde klimaat dat de Canarische Eilanden het hele jaar door kent en de fantastische ligging van Tenerife in de Atlantische Oceaan, is dit eiland een prachtige en wereldberoemde plaats om walvissen en dolfijnen te spotten. U kunt het beste een walvissen- en dolfijnenobservatie-excursie maken op Tenerife om het beste uit deze dag te halen.

Tenerife herbergt ongeveer twintig verschillende soorten walvisachtigen die de Canarische wateren delen met vissen, schildpadden en andere zeedieren.

In dit bericht bespreken we enkele van de soorten die u tijdens een boottocht kunt spot ten, zodat u ze gemakkelijk kunt identificeren en wat beter kunt leren kennen voordat u vertrekt.

1. Tuimelaardolfijn

Tuimelaardolfijn| ©Brandon Trentler
Tuimelaardolfijn| ©Brandon Trentler

Van alle dolfijnsoorten is de tuimelaardolfijn de bekendste. Ze zijn zeer intelligent en sociaal. U herkent ze aan hun donkergrijze kleur en ze surfen vaak op het kielzog dat boten achterlaten als ze varen.

Ze worden beschouwd als een standvogelsoort die tot 30 jaar kan leven in groepen van meer dan een dozijn individuen. Ze kunnen tussen 150 en 500 kg wegen en tussen 2,5 en 3 meter lang zijn.

Tuimelaars werken samen met andere kuddegenoten om op hun prooi te jagen, die zij met hun tanden vangen door deze zonder kauwen door te slikken.

2. Grienden

Grienden| ©Ron Knight
Grienden| ©Ron Knight

Dit dier, ook wel griend genoemd, behoort tot de familie van de dolfijnen, maar vanwege zijn grote afmetingen wordt het als een walvis beschouwd. Na de orka zijn zij de grootste oceaandolfijnen en kunnen zij tot 5 meter lang worden en tot 2 ton wegen.

Zij zijn een andere inheemse soort op de Canarische Eilanden en zijn zeer gemakkelijk in het water te zien. Hun kleur is bijna zwart en hun kop heeft een bolle vorm met een kleine snavel. Ze voeden zich vooral met inktvis, hoewel ze ook vis eten.

Grienden zijn zeer sociale walvisachtigen en leven gewoonlijk in groepen van maximaal dertig individuen.

3. Potvis

De staart van een potvis die uit het water komt| ©Bernard Spragg. NZ
De staart van een potvis die uit het water komt| ©Bernard Spragg. NZ

Dit indrukwekkende zoogdier kan sporadisch worden waargenomen op Tenerife. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn gestreepte huid en zijn grote kop, waarin zich de grootste hersenen ter wereld bevinden. Ze kunnen meer dan 18 meter lang zijn en 50 ton wegen.

Het is het grootste getande roofdier dat er bestaat en voedt zich hoofdzakelijk met inktvis en vis, waarbij hij tot een diepte van drie kilometer duikt.

Potvissen zijn sociale dieren die in kleine groepen leven en die momenteel door de IUCN op de lijst van kwetsbare soorten zijn geplaatst als gevolg van de intensieve jacht in de 17e tot de 20e eeuw.

4. Orka's

Orka die uit het water komt| ©marneejill
Orka die uit het water komt| ©marneejill

Omdat het een migrerende diersoort is, is het moeilijk maar niet onmogelijk om dit dier op Tenerife te zien, dus misschien heeft u geluk. U herkent hem gemakkelijk aan zijn zwarte en witte kleuren.

Orka's kunnen tot 9 meter lang worden en tot 5.500 kg wegen. Het is een zeer veelzijdig roofdier dat sluwheid combineert met snelheid en kracht. Hun dieet is zeer gevarieerd en zij kunnen zich voeden met vis, inktvis, zeehonden en zelfs witte haaien, waaraan zij de bijnaam " orka's" te danken hebben.

Ze leven in groepen van minder dan veertig individuen en sommige individuen kunnen wel 100 jaar oud worden. Dat is nog niets!

5. Valse orka

Valse orka| ©NOAA Photo Library
Valse orka| ©NOAA Photo Library

Deze walvisachtige is een veel geziene verschijning op Tenerife. Het is een gezelligheidsdier dat gewoonlijk in groepen van meer dan tien individuen leeft, 1.500 kg kan wegen en tot 6 meter kan reiken.

Hij wordt een valse or ka genoemd omdat hij enkele kenmerken met de orka gemeen heeft. Aan de ene kant lijken beide soorten op het eerste gezicht op elkaar qua vorm. Ook wat zijn dieet en gedrag betreft, want dit schepsel eet inktvis en vis en jaagt op andere walvisachtigen.

6. Gevlekte dolfijn

Gespotte dolfijn onder water| ©sheilapic76
Gespotte dolfijn onder water| ©sheilapic76

Dit is de kleinste dolfijn die in de wateren van de Canarische Eilanden wordt gezien en een veel voorkomende soort in de Atlantische Oceaan, die wordt gekenmerkt door de zwarte en witte vlekken op zijn huid. Bij de kalveren en de jongste exemplaren ontbreken ze echter, wat een kenmerkend teken van volwassenheid is.

Hij staat ook bekend als de geverfde dolfijn en werd bijna twee eeuwen geleden voor het eerst ontdekt.

Het karakter van het dier is nieuwsgierig en sociaal. Men kan ze vaak zien zwemmen en acrobatische kunstjes zien doen in de buurt van boten, dus houd uw camera bij de hand voor het geval deze dolfijn u tijdens uw cruise verrast met een grappig kunstje.

7. Ruwe tand dolfijn

Ruwe tand dolfijn| ©Bertrand Borie
Ruwe tand dolfijn| ©Bertrand Borie

Dit dier is in het algemeen een weinig bekende soort, hoewel het op de Canarische Eilanden af en toe kan worden gezien wanneer het naar deze wateren komt om er te broeden en zich te voeden, zonder dat er sprake is van een welomschreven seizoengebondenheid.

Hij wordt ook wel de smalneusdolfijn genoemd en zijn grijze lichaam lijkt op dat van andere dolfijnen, hoewel ze te onderscheiden zijn door de roze en witte tinten van hun snuit, buik en keel.

Kenmerkend voor de ruigtanddolfijn is dat het een snelle en behendige duiker is die een kwartier kan duiken om te jagen op vis en inktvis waarmee hij zich voedt. Ze leven gewoonlijk in groepen van 10 tot 30 individuen.

8. Bultrug walvis

Bultrug walvis| ©Gregory Smith
Bultrug walvis| ©Gregory Smith

Nog een zeldzame maar mogelijke soort om te zien op Tenerife. Het is een vriendelijk dier dat socialiseert met andere soorten walvissen en dolfijnen. Hij houdt er ook van acrobatische toeren uit te halen en stuwt zich vaak voort om door het wateroppervlak te breken en dan naar beneden te vallen. Het is een verbazingwekkend schouwspel!

De bultrug kan tot 19 meter lang worden en 36.000 kg wegen. Net als andere grote walvisachtigen werd hij bejaagd en zwaar vervolgd, waardoor zijn populatie met 90% afnam. Gelukkig werden maatregelen genomen om de soort te beschermen en het aantal wordt nu geschat op ongeveer 80.000.

9. Andere walvisachtigen die u kunt zien op Tenerife

Spitssnuitdolfijn| ©Charlie Jackson
Spitssnuitdolfijn| ©Charlie Jackson

Als u geluk hebt, kunt u tijdens uw boottocht rond Tenerife zelfs zeldzamere soorten zien, zoals de franjerdolfijn, dwergpotvis of spitssnuitdolfijn, onder andere, dus houd uw ogen goed open!

10. Welke andere soorten kan ik zien als ik ga snorkelen op Tenerife?

Schildpadden zien snorkelen| ©National Marine Sanctuaries
Schildpadden zien snorkelen| ©National Marine Sanctuaries

Als u van de walvis- en dolfijncruise op Tenerife gebruik gaat maken om te snorkelen, let dan goed op in het water want u kunt zwemmen met schildpadden, vissen, octopussen, krabben, kwallen, mantaroggen, zee-egels en zeesterren. Het is een geweldige ervaring.


Waar moet u rekening mee houden om op Tenerife van het grootste aantal zeedieren te kunnen genieten?

De kans dat u walvissen en dolfijnen ziet tijdens een boottocht op Tenerife is vrij groot en u hoeft zich geen zorgen te maken, want Tenerife heeft residente populaties tuimelaars en grienden die zich, afhankelijk van het seizoen, bij andere migrerende soorten voegen. U zult er altijd een paar zien springen, surfen of nieuwsgierig naar de toeristen kijken!

Het is het beste om met de boot te gaan

Walvissen en dolfijnen kijken op Tenerife| ©Malcolm Murdoch
Walvissen en dolfijnen kijken op Tenerife| ©Malcolm Murdoch

Als u een natuurliefhebber bent, is een zeer verleidelijk plan dat u tijdens uw vakantie op Tenerife zult willen meemaken een walvissafari midden in de oceaan. U kunt de Canarische Eilanden niet verlaten zonder deze activiteit te doen!

Er zijn vele boottochten rond Tenerife die de Atlantische Oceaan opgaan, zodat toeristen deze fascinerende dieren van dichtbij in hun eigen habitat kunnen observeren en kunnen genieten van een unieke en onvergetelijke ervaring.

De boten worden meestal bestuurd door deskundigen op dit gebied en zij weten u precies naar het gebied te brengen waar het grootste aantal zeedieren leeft, altijd met behoud van hun habitat en zonder hun routine te onderbreken.

Ik wil op een walvistour gaan

Overweeg de beste tijd van het jaar om walvissen te spotten

Walvissen kijken bij goed weer| ©-JvL-
Walvissen kijken bij goed weer| ©-JvL-

Door de bevoorrechte ligging van Tenerife is het het hele jaar door mogelijk om walvissen en dolfijnen te spotten, hoewel de lente en de winter de beste tijden zijn om walvissen en dolfijnen op het eiland te zien. Vooral in het gebied tussen La Gomera en Tenerife.

Wat de rest van de seizoenen betreft, is het vermeldenswaard dat de zomer het broedseizoen is, zodat de kans groot is dat u de nakomelingen van deze soorten zult zien. De herfst is de beste tijd om uit te varen, hoewel de waarnemingen dan minder constant zijn.

Voor meer informatie over dit onderwerp, raad ik u aan het bericht Beste tijd om walvissen en dolfijnen te spotten op Tenerife te lezen.

Het seizoen om walvisachtigen op het eiland te zien loopt het hele jaar door, maar aangezien het wilde dieren zijn die in het wild leven, is hun gedrag onvoorspelbaar en afhankelijk van factoren zoals de tijd van het jaar, het tijdstip van de dag, het beschikbare voedsel of de toestand van de zee.

Ik wil op een walvistour gaan

Waar is de hoogste concentratie zeedieren op Tenerife?

Costa Adeje| ©Mark
Costa Adeje| ©Mark

In het zuiden. Normaal vertrekken de meeste walvissafari's op Tenerife vanuit Puerto de los Cristianos, Puerto Colón (in Costa Adeje, een van de meest toeristische gebieden van het eiland) of vanuit Puerto Deportivo de Los Gigantes (Santiago del Teide).

Ik raad de laatste optie aan, omdat de kans dat u walvisachtigen ziet vanaf Los Gigantes groter is en omdat u onderweg ook een prachtig uitzicht heeft op de kliffen.

Ik wil mee op een walvistocht

Waarom walvissen kijken op Tenerife?

Walvissen bij de kust| ©gbsngrhm
Walvissen bij de kust| ©gbsngrhm

De uitstekende ligging van Tenerife maakt het eiland tot een wereldreferentie voor het spotten van walvissen en dolfijnen. Het gebied dat Tenerife scheidt van La Gomera is zelfs geclassificeerd als het eerste walvisreservaat in Europa.

Er zijn verschillende redenen waarom de Canarische archipel een groot aantal verschillende walvisachtigen aantrekt.

Enerzijds biedt de diepe oceaanbodem tot 3.000 meter, die het gevolg is van de vulkanische oorsprong van deze eilanden, deze dieren een uitweg uit de sterke stromingen van de Atlantische Oceaan. Anderzijds zijn de Canarische Eilanden in zekere zin een neutraal gebied voor de migratie van soorten, aangezien zij de noordgrens voor tropische wateren en de zuidgrens voor koude wateren markeren.

Het is dan ook betrekkelijk gemakkelijk om migrerende walvissen en dolfijnen in het gebied te zien, vooral in bepaalde perioden van het jaar.

Ik wil mee op een walvistocht