8 Tips voor walvissen kijken met kinderen op Tenerife

Met het gezin naar Tenerife is een geweldig plan, maar elke reis met kinderen heeft zo zijn trucjes. Bekijk deze tips om van je walvissafari een succes te maken.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuten lezen

8 Tips voor walvissen kijken met kinderen op Tenerife

Walvissen in de wateren van Tenerife | ©-JvL-

Als je met kinderen naar Tenerife reist, is een van de coolste activiteiten die je met het hele gezin kunt doen een walvis- en dolfijnenexcursie. Het is een unieke kans voor de kinderen om dicht bij de natuur te komen en zeedieren in hun eigen habitat te zien. Ze zullen ook een geweldige tijd hebben op een boot en varend over zee.

Maar, zoals alle excursies met kinderen, heeft ook deze excursie zijn trucjes. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt op de dag van de excursie, moet je deze kleine tips in acht nemen.

1. Vertel ze een beetje over wat ze gaan zien tijdens de walvis- en dolfijnentour

Walvissen en dolfijnen spotten| ©Malcolm Murdoch
Walvissen en dolfijnen spotten| ©Malcolm Murdoch

Kinderen zijn erg nieuwsgierig en stellen graag vragen. Deze keer zal dat geen uitzondering zijn. Als je besluit om met je gezin op een walvis- en dolfijnenexcursie te gaan, raad ik je aan om het bezoek een beetje voor te bereiden, zodat je ze een beter idee kunt geven van wat ze zullen zien. Vooral als ze deze dieren nog nooit eerder hebben gezien.

Als je bovendien de fauna die je tijdens de excursie gaat zien doorneemt voordat je vertrekt, leer je ze ook beter kennen en kun je ze beter identificeren op het water. Zo zullen de vragen van de kinderen je niet verrassen!

Op Tenerife leven populaties tuimelaars en grienden, maar er migreren ook veel andere soorten van tijd tot tijd naar het eiland. In het bericht "Welke soorten walvisachtigen kan ik zien op Tenerife?" vind je meer informatie over de zeedieren die je kunt observeren tijdens een boottocht in de wateren van het eiland. Mis het niet!

Boek een walvis- en dolfijnobservatietour

2. Maak van de gelegenheid gebruik om hen te leren over het belang van zorg voor de oceanen

Maak kinderen bewust van ecologie.| ©Sigmund
Maak kinderen bewust van ecologie.| ©Sigmund

Walvis- en dolfijnobservatietours op Tenerife zijn activiteiten die ook een zeer interessante educatieve kant hebben voor kinderen. Met dit soort excursies ontdekken kinderen hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor de oceanen, waar veel diersoorten leven en die een groot deel van de zuurstof produceren die wij mensen inademen.

Het is altijd een goed idee om ze van jongs af aan goede waarden bij te brengen, en als dat gebeurt terwijl ze plezier hebben, des te beter! Bovendien, omdat je tijdens de boottocht begeleid wordt door gidsen of zeebiologen, kan dit een goede gelegenheid zijn om hun nieuwsgierigheid over het milieu te wekken en ze vragen te laten stellen.

Boek een walvis- en dolfijnobservatietour

3. Het is beter om 's ochtends te varen om walvissen en dolfijnen te zien

Bekijk dolfijnen vroeg in de ochtend| ©Danny UK
Bekijk dolfijnen vroeg in de ochtend| ©Danny UK

Kinderen worden 's ochtends altijd vol energie wakker, dus als je nadenkt over de beste tijd om ze mee te nemen op een walvisexcursie, is mijn advies om vroeg op te staan en vroeg te gaan. De kinderen zullen wakkerder zijn voor de excursie en meer aandacht besteden aan de zeedieren die ze op de route zien.

Als je vakantie op Tenerife samenvalt met de zomer, moet je er ook rekening mee houden dat het eiland in die tijd van het jaar behoorlijk warm is. Ik raad je dus aan om vroeg in de ochtend te vertrekken als het nog koel is, en dan heb je de rest van de dag om samen andere activiteiten te doen!

Boek een walvis- en dolfijnentour

4. Bescherm ze op de boot tegen de zon en de kou

Kleed de kinderen voor de ervaring| ©Tim Trad
Kleed de kinderen voor de ervaring| ©Tim Trad

In de zomer schijnt de zon fel op het eiland en lopen de temperaturen vrij hoog op, waardoor de hitte op bepaalde momenten van de dag zinderend kan zijn. Omdat deze activiteit zich gedurende meerdere uren volledig buiten afspeelt, adviseer ik het hele gezin om goed voorbereid te zijn en zich tegen de hitte te beschermen door lichte kleding, een hoed, een zonnebril en zonnebrandcrème* op de huid aan te brengen.

De rest van het jaar zijn de temperaturen meestal mild op Tenerife, maar als de dag van de excursie koel of regenachtig is, kun je de kinderen het beste wat waterdichte warme kleding inpakken.

In het bericht "Beste tijd voor walvisspotten op Tenerife" vertel ik je over het weer op het eiland in de verschillende seizoenen, zodat je er rekening mee kunt houden bij het plannen van je reis en het inpakken van de koffer van je kinderen.

Boek een walvis- en dolfijnobservatietour

5. Neem wat snacks mee in je rugzak

Eten inpakken voor onderweg| ©Alexander Lyubavin
Eten inpakken voor onderweg| ©Alexander Lyubavin

Het is ook belangrijk voor kinderen om goed gehydrateerd te blijven, dus vergeet niet om een verse fles water in je rugzak te stoppen. En omdat ze op elk moment honger kunnen krijgen, is het altijd een goed idee om een snack in te pakken om de honger te stillen en ze even af te leiden tijdens de reis om een driftbui op de boot te voorkomen.

Bij sommige walvissafari's op Tenerife is de lunch tijdens de excursie inbegrepen (broodjes, sandwiches, frisdrank, water, snacks...), wat fantastisch is omdat je dan de maaltijden van de kinderen beter kunt organiseren en je na de excursie niet op het laatste moment nog op zoek hoeft naar een vrij tafeltje in een restaurant in de buurt van de haven.

Aan de andere kant zijn kinderen meestal erg gul als het gaat om het delen van hun eten met de dieren, maar op dit soort excursies is het niet toegestaan om vanaf de boot eten naar de walvisachtigen te gooien.

Waarom zou je de walvissen en dolfijnen niet voeren?

  • Ten eerste omdat dicht bij de zijkant van de boot komen een groot gevaar is voor de kinderen- ze kunnen in het water vallen, dus verlies ze geen seconde uit het oog!
  • Ten tweede omdat walvissen en dolfijnen niet de favoriete snacks van kinderen eten (chocoladerepen, snacks, snoep...) maar voornamelijk vis en inktvis. Ze hebben geen zoetekauwen!
  • En last but not least, omdat het wilde dieren zijn waarvan het gedrag onvoorspelbaar is. Tijdens de excursie mag je ze niet storen, maar moet je ze gewoon van een afstandje observeren. Zo vermijd je onaangename ontmoetingen met deze zeedieren.

Boek een walvis- en dolfijnobservatietour

6. Ga naar het toilet voordat de walvis- en dolfijnobservatietour begint

Bezoek eerst de toiletten| ©Yena Kwon
Bezoek eerst de toiletten| ©Yena Kwon

Kinderen worden vaak verrast door de roep van de natuur op het meest onverwachte moment. Afhankelijk van de grootte en het type boot waarmee je de zeetocht gaat maken, heeft deze wel of geen toiletten.

Om niet het risico te lopen gehaast te zijn tijdens de hele activiteit, in het geval dat er geen toiletten aan boord van de boot zijn, is het aan te raden dat je voordat je aan boord gaat een kort bezoek brengt aan de toiletten.

Boek een walvis- en dolfijnobservatietour

7. Boek het van tevoren zodat ze niet zonder jou uitvaren

Mis de walvissen niet| ©Alberto Varela
Mis de walvissen niet| ©Alberto Varela

Mijn advies is om je plaats op een walvissafariboot op Tenerife van tevoren online te boeken, want het is een zeer populaire activiteit op het eiland. Anders kun je in de haven achterblijven zonder aan boord te gaan op de dag die je op je vakantie had geboekt om dit plan te doen.

Kinderen zijn dol op dieren en een tochtje op een boot zal een heel spannend avontuur zijn dat ze zich altijd zullen herinneren, dus het zou een enorme teleurstelling voor ze zijn als de kaartjes zijn uitverkocht. Denk je ook niet?

Als je online tickets koopt om walvissen te zien op een boot op Tenerife, kun je onder andere prijzen, dienstregelingen, beschikbaarheid van tochten, soorten routes en duur vergelijken, waardoor je gemakkelijker de tocht kunt kiezen die het beste bij je gezin past.

Welke cruise kiezen afhankelijk van de leeftijd van de kinderen?

  • Als de kinderen jong zijn: zodat ze niet te moe worden, kun je beter kiezen voor een korte boottocht van ongeveer 2 uur dan voor een langere, waarbij je naar het punt gaat om walvisachtigen te zien, zodat de kinderen zich kunnen verbazen over de dieren.
  • Als de kinderen ouder zijn: ze zullen het zeker leuk vinden om zoveel mogelijk tijd op volle zee door te brengen, zeilend als echte zeilers. Ik raad een langere excursie van ongeveer 3 uur aan met een snorkelstop om ze te verrassen en ze een duik in het water te laten nemen. Het zal een ervaring zijn die ze niet snel zullen vergeten!

Voordat je tickets koopt, raad ik je aan om het artikel "Walvissen en dolfijnen kijken op Tenerife" te lezen, waar je voorstellen zult vinden die je zullen helpen om de beste excursie voor jou te kiezen.

Boek een walvis- en dolfijnobservatietour

8. Profiteer van gereduceerde prijzen voor kinderen

Kind aan boord| ©alex yosifov
Kind aan boord| ©alex yosifov

Als je als gezin reist, is de prijs van excursies een belangrijke factor bij het berekenen van het budget voor activiteiten tijdens een reis. Als het gaat om kindertickets, zijn er meestal zeer interessante gereduceerde tarieven die compenseren en waarvan je kunt profiteren om wat geld te besparen.

Als je bijvoorbeeld je tickets voor een walvissafari op Tenerife gaat boeken, heb je in Hellotickets de mogelijkheid om de leeftijd van de kinderen te kiezen, zodat de gereduceerde prijs die je voor elk van hen moet betalen automatisch wordt berekend. Zo gemakkelijk is het!

Boek een walvissen en dolfijnen tour