Beste musea in Praag

De hoofdstad van Tsjechië is een stad die door haar geschiedenis heen altijd een belangrijke culturele invloed heeft gehad in Midden-Europa. Daarom is het een uitstekend idee om uzelf vertrouwd te maken met de beste musea in Praag door te weten wat u er kunt vinden en welke openingstijden u er kunt bezoeken.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

12 minuten lezen

Beste musea in Praag

Praag, Tsjechische Republiek | ©Rodrigo Ardilha

Tijdige bezoeken aan historische gebouwen zoals de Poedertoren of moderne nieuwe constructies zoals het Dansende Huis zijn alles bij elkaar een van de beste dingen om te zien of te doen in Praag. Tegelijkertijd is een rondleiding door enkele van de beroemdste en belangrijkste musea van de stad een van de beste dingen om te doen in Praag , ongeacht de tijd van het jaar waarin je een bezoek brengt of zelfs de leeftijd van je reisgenoten.

De waarheid is dat er musea zijn voor geschiedenis, kunst, curiosa en sommige die alle drie in dezelfde ruimte combineren. Ik nodig u uit om deze publicatie verder te lezen, want ik heb informatie verzameld over de 10 beste musea in Praag, zodat u een concreter en exacter beeld krijgt van het soort verwachtingen dat u zult beleven en de dingen die u in elk ervan zult vinden.

1. Het Nationaal Museum van Praag

Nationaal Museum van Praag| ©Otto8
Nationaal Museum van Praag| ©Otto8

Het Nationaal Museum van Praag zal altijd de onmiddellijke referentie zijn wanneer u denkt aan de beste musea in de Tsjechische hoofdstad. Dit is de oudste instelling gewijd aan het behoud van geschiedenis en kunst in de Boheemse regio. Sinds de oprichting in 1818 is het verschillende keren verhuisd, maar tegenwoordig is het sinds het begin van de 20e eeuw gevestigd op het beroemde Wenceslasplein.

De centrale hal van het gebouw dient als een soort pantheon voor enkele van de meest illustere persoonlijkheden van Tsjechië en wordt vergezeld door andere tentoonstellingen die gewijd zijn aan de duizendjarige geschiedenis van de regio en het land. Het museum heeft verschillende faciliteiten in de stad, maar het nieuwe gebouw van het Nationaal Museum en het gebouw dat bekend staat als het Naprstek Museum zijn waarschijnlijk de belangrijkste en het best verbonden met het curatorschap dat in het hoofdgebouw te zien is.

Het hoofdgebouw is een waar architectonisch spektakel en is een neoklassieke structuur die werd ontwikkeld door dezelfde architect die het Staatsoperahuis bouwde. De afdeling Zoölogie is wellicht het meest interessante deel van het museum voor de jongere leden van het gezin, terwijl de afdeling die zich richt op de prehistorie van Bohemen, Slowakije en Moravië een must is voor de meer volwassen bezoekers.

Een bezoek aan dit museum, evenals een tijdige rondleiding door de meeste andere instellingen op deze lijst, is een van die dingen die u in de winter in Praag moet zien of doen. Want de interne airconditioning van dit imposante gebouw is een zekere bescherming tegen de koude temperaturen van de Midden-Europese winter.

Nuttige informatie:

 • Toegangsprijs: volwassenen betalen ongeveer 9 euro, terwijl kinderen tussen 6 en 15 jaar gewoonlijk ongeveer 6 euro betalen. Kinderen onder deze leeftijden zijn gratis.
 • Openingstijden: geopend van maandag tot zondag van 10 tot 18 uur. De eerste dinsdag van elke maand is meestal gesloten voor onderhoud en het is gebruikelijk dat er gedurende het jaar een of twee specifieke activiteiten plaatsvinden die de openingstijden kunnen verlengen.
 • Locatie: Het hoofdgebouw van het museum ligt aan de zuidkant van het Wenceslasplein. Het is bereikbaar met het openbaar vervoer via de metro, uitstappen bij station Muzeum op de A- en C-lijnen.

2. Het museum van het communistische tijdperk

Ingang van het Museum van het Communisme| ©Dimitrij Ovčinnikov
Ingang van het Museum van het Communisme| ©Dimitrij Ovčinnikov

Het Museum van het Communisme in Praag is een instelling die is opgericht om vanuit een beschouwend perspectief de geschiedenis van het regime dat in Tsjechië aan de macht kwam vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de val van dit politieke systeem in de Fluwelen Revolutie.

Het museum is verdeeld in 6 afdelingen, gaande van de oorsprong van het communisme als een levensvatbare optie en een gunstig staatsproject tot de val ervan na jaren van censuur, politieke vervolging en beperking van de burgerlijke vrijheden in het land. Het is geen overdreven groot museum in vergelijking met andere faciliteiten zoals het Nationaal Museum. Toch weet het zich te onderscheiden door zijn benadering van een zeer relevante historische periode voor de Tsjechische Republiek in zijn meest hedendaagse periode.

Het zou u ongeveer twee uur kunnen kosten om het in zijn geheel te doorlopen als u besluit de meeste beschrijvende teksten voor elk van de tentoongestelde stukken te lezen, die in het Engels en Spaans zijn. Het is dus een relatief korte activiteit die kan worden gecombineerd met andere plannen voor dezelfde dag.

Het Mucha Museum en de Kruittoren zijn twee van de dichtstbijzijnde grote attracties. Hoewel een excursie naar het concentratiekamp Terezin vanuit Praag een interessante activiteit kan zijn als je meer wilt weten over de rol van Tsjechië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nuttige informatie:

 • Toegangsprijs: de toegang kost ongeveer €15 voor volwassenen, ongeveer €13 voor 65-plussers en er is gratis toegang voor kinderen onder de 10 jaar.
 • Openingstijden: Het museum is gewoonlijk dagelijks geopend van 9.00 tot 21.00 uur. Er zijn uitzonderingen op speciale data zoals 24 december en nieuwjaarsdag.
 • Locatie: het metrostation Náměstí Republiky is de beste manier om er te komen, want het ligt aan de V Celnici straat op minder dan 200 meter van de beroemde Poedertoren.

Boek uw Terezin concentratiekamp tour vanuit Praag

3. De Nationale Galerie

Uitzicht op de daken van de Oude Stad| ©Yannick Loriot
Uitzicht op de daken van de Oude Stad| ©Yannick Loriot

Het bekendste gebouw van de Nationale Galerie in Praag staat op het oudste plein van de Oude Stad. Dit gebied staat bekend als de Oude Stad van Praag en er zijn verschillende belangrijke bezienswaardigheden zoals de straat met luxe winkels genaamd Pařížská of de Tyn kerk met zijn iconische klokkentorens.

De museumfaciliteiten zijn eigenlijk verspreid over heel Praag en de tentoongestelde stukken zijn in elk van deze gebouwen gesegmenteerd volgens historische periodes en artistieke stromingen. Bijvoorbeeld, de middeleeuwse kunst van Bohemen en Centraal Europa wordt tentoongesteld in het St. Agnes van Bohemen klooster ongeveer 300 meter naar het noorden. Dit is van het Central Gallery gebouw waar hedendaagse werken van Warhol, Salvador Dalí en andere Tsjechische kunstenaars zoals Alfons Mucha worden tentoongesteld.

Het Veletržní palác, gelegen aan de overkant van de Vltava rivier, is een groot functionalistisch gebouw waar ook permanente tentoonstellingen van de National Gallery van een andere groep hedendaagse kunstenaars zoals Picasso, Monet, Klimt, Renoir en Van Gogh te zien zijn. Het beschikt over werken met betrekking tot de Tsjechische beeldende kunst, variërend van meubels tot foto's en scenografisch ontwerp.

Het bezoeken van enkele of alle installaties van deze galerie is een aanbevolen activiteit die toevoegt aan de plannen om te zien of te doen in Praag tijdens de zomer vanwege het feit dat er meestal speciale activiteiten of tentoonstellingen zijn waarbij alle locaties van het museum tegelijkertijd betrokken zijn.

Nuttige informatie:

 • Ticketprijs: toegang tot dit museum kost ongeveer 20 euro per persoon en duurt een week waarin de drager vrij kan bewegen tussen de ene en de andere zaal totdat hij of zij alle permanente tentoonstellingen heeft gezien.
 • Openingstijden: De standaard openingstijden voor alle locaties van de National Gallery zijn 10.00 en 18.00 uur op dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Op woensdag is de opening verlengd tot 20.00 uur en op maandag ontvangt geen enkele locatie bezoekers.
 • Locatie: Er is niet één locatie, maar het Tsjechische St. Agnesklooster, het Kinský-paleis, het Šternberský-paleis en het tentoonstellingspaleis zijn enkele bekende namen om bij alle faciliteiten van de Nationale Galerie in Praag te komen.

4. Franz Kafka Museum

Het graf van Franz Kafka op de Joodse begraafplaats Žižkov, Praag| ©Añelo de la Krotsche
Het graf van Franz Kafka op de Joodse begraafplaats Žižkov, Praag| ©Añelo de la Krotsche

Het Museum van Franz Kafka, de grootste vertegenwoordiger van de Tsjechische literatuur en een van de belangrijkste auteurs van de hedendaagse literatuur van de 20e eeuw, bevindt zich in de Chilená Straat, recht tegenover de Oude Stad van Praag, tussen de Karelsbrug en de Mànesbrug.

In het museum zijn er tentoonstellingen die belangrijke aspecten van het leven van de auteur belichten, zoals zijn creatieve relatie met de stad Praag en de culturele invloed die zijn werk heeft gehad op het land en op het literaire genre in het algemeen. Er zijn ook verschillende fotocompilaties van zijn leven en zijn familieomgeving, eerste edities van zijn boeken, schetsen, brieven en allerlei persoonlijke voorwerpen van Kafka.

De fontein bij de ingang van het museum is een van de meest iconische plaatsen in de stad en de donkere en verwarrende tentoonstelling over het beroemde werk van De metamorfose zijn enkele van de must-see details van dit museum. Bij uw bezoek kunt u van de gelegenheid gebruik maken om rond te wandelen in het Vojanovy sady Park, want dat is een belangrijke plek in de stad. Het is ook vaak een trefpunt voor de beste excursies in Praag.

Vind de beste excursies rond Praag.

Nuttige informatie:

 • Ticketprijs: de toegang kost ongeveer 7,59 per persoon, hoewel er ook familietickets voor 4 personen verkrijgbaar zijn voor €20.
 • Openingstijden: Het museum is elke dag van de week geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Het ligt aan de Vltava-oever in de Cihelná-straat. Het is bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf station Malostranska of het gelijknamige tramstation.

5. Mucha Museum

Mucha Museum, Praag| ©Cecilia Rodriguez Suarez
Mucha Museum, Praag| ©Cecilia Rodriguez Suarez

Het Mucha Museum, gevestigd in het barokke Kaunický Paleis in het centrum van de Nieuwe Stad van Praag, is een culturele instelling die geheel gewijd is aan de werken van de kunstenaar Alfons Mucha. Hij was een Tsjechische Art Nouveau-schilder die internationaal wordt beschouwd als een van de grootste vertegenwoordigers van de Art Nouveau.

In het museum zijn verschillende tentoonstellingen te zien met affiches, olieverfschilderijen, schetsen, decoratieve panelen en driedimensionale werken. De meeste daarvan zijn werken die zijn gemaakt tijdens zijn verblijf in Parijs. In het museum bevindt zich zelfs een replica van het atelier dat de kunstenaar tijdens de Belle Epoque in de Franse hoofdstad bewoonde.

Dit museum is een aanrader voor kunstliefhebbers en vooral voor bewonderaars van Art Noveau. Hoewel het ook een aanbevolen activiteit is onder de plannen om te zien en te doen in Praag met Kerstmis vanwege de nabijheid van de Na Příkopě boulevard, die meestal behoorlijk versierd is van eind november tot begin januari.

Nuttige informatie:

 • Ticketprijs: toegang kost ongeveer 11 euro voor volwassenen en ongeveer 7 euro voor 65-plussers en minderjarigen.
 • Openingstijden: elke dag van de week geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Net als de meeste musea in deze compilatie.
 • Locatie: Het museum bevindt zich in de Panská-straat. Het is gemakkelijk te bereiken vanaf de stations Mustek of Muzeum van de stadsmetro.

6. Tsjechisch Muziekmuseum

Scores| ©Marius Masalar
Scores| ©Marius Masalar

Cultuur is altijd een zeer belangrijk aspect geweest van de Tsjechische samenleving en daarom is het niet verwonderlijk dat er in Praag een Tsjechisch Muziekmuseum is. Het pand is de voormalige kerk van St. Maria Magdalena en bestaat uit een tentoonstelling van meer dan 400 instrumenten die deel hebben uitgemaakt van de muziekgeschiedenis van Bohemen en Midden-Europa vanaf de middeleeuwen tot heden.

De binnenzaal van het gebouw maakt op de meeste bezoekers indruk met zijn majesteit. Het ligt in het centrum van de wijk Malá Strana en het Kampa-eiland met het bijbehorende museum voor moderne kunst zijn andere attracties waarvan u in dit deel van de stad kunt genieten.

De Vrtba-tuin is een andere plek die u niet mag missen bij een bezoek aan dit museum, vooral omdat het een plek is die u niet te lang bezighoudt.

Nuttige informatie:

 • Ticketprijs: toegang kost ongeveer 11 euro voor volwassenen terwijl er een korting is tot 8 euro per ticket voor minderjarigen en voor 65-plussers.
 • Openingstijden: elke dag van de week geopend van 10.00 tot 18.00 uur, behalve op dinsdag.
 • Locatie: gelegen aan de Karmelitská Avenue in het hart van de wijk Malá Strana. U kunt er met het openbaar vervoer komen als u uitstapt bij station Hellichova van het stadstramsysteem.

7. Het Illusionisten Museum in Praag

Illusionistische Kunst Museum| ©Chiang Mai
Illusionistische Kunst Museum| ©Chiang Mai

Het Illusion Art Museum in Praag is een instelling die zich richt op optische illusies en interactieve magie en ligt in het nieuwe gedeelte van de stad, vlak bij de Melantrichova Straat. Dit deel van Praag is een van de epicentra van het nachtleven in de Tsjechische hoofdstad, maar overdag is het echt een leuke plek om te bezoeken met het gezin of in je eentje.

De optische illusie van de stoel is een van de meest iconische elementen van dit museum en de nabijheid van deze plek bij de Astronomische Klok van Praag maakt dit nog een must-see plek om te bezoeken.

Op weg naar het plein waarop de beroemde 600 jaar oude mechanische klok staat, zou je langs het merkwaardige Prague Sex Machine Museum kunnen gaan. Dit is een interessante instelling die zich verdiept in de geschiedenis van de menselijke intimiteit en de evolutie van de menselijke seksuele gewoonten.

Nuttige informatie:

 • Toegangsprijs: kaartjes kosten gewoonlijk 12 euro voor volwassenen, terwijl kinderen tussen 15 en 6 jaar gewoonlijk 8 euro betalen. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.
 • Openingstijden: Het museum is dagelijks geopend van 9.00 tot 21.00 uur.
 • Locatie: het museum ligt aan de Melantrichova-straat, op minder dan een minuut lopen van het metrostation Mustek.

8. Het Speelgoedmuseum

Speelgoedmuseum| ©Refika Imge Gunyakti
Speelgoedmuseum| ©Refika Imge Gunyakti

Het Speelgoedmuseum bevindt zich in de noordelijke vleugel van de Praagse Burcht, een neogotisch gebouw met verschillende musea erin. Het is ook een van de belangrijkste toeristische attracties in Tsjechië.

In het museum vindt u alles wat te maken heeft met speelgoed als basiselement van de geschiedenis van de mensheid. Er zijn stukken uit het oude Griekenland, maar ook moderne voorwerpen zoals Barbies. Er zijn handgemaakte voorwerpen van honderden jaren oud en allerlei traditioneel Boheems en Midden-Europees speelgoed.

Dit is zeker een van de beste dingen om te doen in Praag met kinderen. Hoewel het een attractie is kan het zelfs voor een groep volwassen reizigers heel interessant zijn. Samen met een bezoek aan de kathedraal en een paar andere activiteiten is het ook een van de dingen om te zien en te doen in de Praagse Burchtwijk.

Nuttige informatie:

 • Ticketprijs: de toegang is vrij goedkoop, want die ligt meestal rond de 3 euro voor volwassenen, terwijl kinderen en 65-plussers de helft van de prijs betalen. Familiekaartjes zijn verkrijgbaar voor twee volwassenen en twee kinderen voor in totaal 4,5 euro.
 • Openingstijden: Het museum is gewoonlijk elke dag van de week geopend van 9.30 tot 17.00 uur.
 • Locatie: Het bevindt zich binnen de Praagse Burcht, dus de beste manier om er te komen is met de metro, uitstappen bij station Malostranská.

9. Joods Museum in Praag

Oude Joodse Begraafplaats in Praag| ©Yarennur Babalik
Oude Joodse Begraafplaats in Praag| ©Yarennur Babalik

Het Joods Museum in Praag is een van de oudste instellingen gewijd aan het behoud van de Joodse cultuur in Europa. Net als het Nationaal Museum in Praag en de Nationale Galerie in Praag is het een permanente tentoonstelling die is onderverdeeld over verschillende locaties in de stad.

De 6 synagogen die na de Tweede Wereldoorlog zijn overgebleven, de Oude Joodse Begraafplaats in Praag en de Roberta Guttmanna Galerie zijn de faciliteiten waaruit deze belangrijke historische conserveringsorganisatie bestaat. Er zijn permanente tentoonstellingen over de Holocaust en de mate waarin deze de Tsjechische samenleving heeft beïnvloed, maar er zijn ook tentoonstellingen over de geschiedenis van het jodendom in Bohemen en Moravië.

Het bezichtigen van de buitenkant van deze gebouwen is ook een van de dingen die 's avonds in Praag te zien of te doen zijn, omdat ze allemaal in een toeristische en belangrijke wijk van het oudste historische centrum van de stad liggen.

Nuttige informatie:

 • Toegangsprijs: het gecombineerde kaartje voor alle synagogen en de begraafplaats, met uitzondering van de Oud-Nieuwe Synagoge, kost ongeveer €9. Kinderen tot 6 jaar zijn gratis, en kinderen tussen 6 en 15 jaar betalen meestal 6 euro per toegangskaart.
 • Openingstijden: van november tot maart zijn de deuren doorgaans elke dag van de week geopend, behalve op zaterdag, van 9 tot 16 uur. Van april tot oktober wordt de wekelijkse indeling van gesloten zaterdagen gehandhaafd, maar deze beginnen om 10.00 uur en ontvangen bezoekers tot 18.00 uur.
 • Locatie: Alle synagogen bevinden zich in het westelijke deel van de Oude Stad van Praag. Daarom is de beste manier om er met het openbaar vervoer te komen, uit te stappen op het station Staroměstská van de Praagse metro.

10. Museum van middeleeuwse martelingen

Museum van middeleeuwse martelingen| ©sinter4911
Museum van middeleeuwse martelingen| ©sinter4911

Het Praagse Museum van Marteling en Elementen van Marteling bevindt zich in de Celetná Straat, slechts een paar meter van het Oude Stadsplein. De Tsjechische naam is Muzeum útrpného práva. In wezen is het een ruimte die is ingericht als een duistere kerker waarin meer dan 400 voorwerpen te zien zijn die in heel Europa en met name in de Boheemse regio werden gebruikt voor middeleeuwse martelingen.

De ervaring kan voor veel mensen beangstigend zijn, omdat veel van de tentoongestelde voorwerpen vergezeld gaan van een vreemde licht- en muzieksfeer. Dit is bedoeld om de bezoeker mee te voeren naar een realistisch scenario van hoe de Heilige Inquisitie werd uitgevoerd.

Nuttige informatie:

 • Ticketprijs: de toegangsprijs voor een volwassene bedraagt gewoonlijk ongeveer 6,50 euro, terwijl kinderen tussen 15 en 6 jaar gewoonlijk de helft van ongeveer 4 euro betalen.
 • Openingstijden: elke dag van de week geopend van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag en zondag verwelkomt het de bezoekers om 10 uur en sluit het zijn deuren om 20 uur.
 • Ligging: De ligging aan de Celetná-straat maakt het bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf het station Náměstí Republiky en vanaf het station Staroměstská.