Aladdin Broadway: wat u moet weten over de musical

Spring op het vliegende tapijt van de geest en beleef de magie van Disney op Broadway, het theatermekka van New York - je zult het geweldig hebben!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

10 minuten lezen

Aladdin Broadway: wat u moet weten over de musical

Scène uit de musical Aladdin | ©Broadway

Als je drie wensen mocht doen bij de toverlamp van Aladdin, welke zou je dan kiezen? Eén ervan zou toch zeker zijn om je te teleporteren naar de Aladdin musical op Broadway en te genieten van één van de beste shows ter wereld in de Big Apple. Jouw wens is mijn bevel!

Met deze theatrale bewerking van de populaire Disneyfilm uit de jaren 90, begeef je je in de wereld van Duizend-en-één-nacht door toedoen van de vriendelijke geest. Een magische lamp. Een vliegend tapijt. En je fantasie doet de rest!

In dit artikel stof ik de lamp af en vertel ik je hoe je tickets kunt boeken om de musical Aladdin op Broadway te zien tegen de beste prijs en met een geweldig uitzicht.

Hoe kom je aan kaartjes voor de musical Aladdin op Broadway?

Scène van Aladdin en Yasmin in de Broadway musical| ©Melanie Robertson
Scène van Aladdin en Yasmin in de Broadway musical| ©Melanie Robertson

Als er twee woorden zijn die de Broadway voorstelling van Aladdin karakteriseren, dan is het wel "uitverkocht". Dag na dag blijft de Disney show het theater vullen en het bordje "uitverkocht" ophangen. Daarom raad ik je aan om, zodra je je reis naar New York hebt bevestigd, snel online kaartjes te kopen zodat je niets mist.

Mijn ervaring is dat het heel moeilijk is om op dezelfde dag of in dezelfde week nog kaartjes te kopen. En met een goed uitzicht is het praktisch onmogelijk, tenzij Aladdin een wonder verricht. Vergeet niet dat New York één van de meest bezochte steden ter wereld is met 65 miljoen mensen per jaar en één van hun favoriete activiteiten is genieten van een goede musical. Ga ervoor!

Boek nu je ticket voor Aladdin!

Hoeveel kosten tickets voor Aladdin op Broadway?

Disney op Broadway| ©Kybel Glez
Disney op Broadway| ©Kybel Glez

Dit is een van de musicals op Broadway met de beste prijs-kwaliteitverhouding, je vindt al kaartjes vanaf 55 euro. Over het algemeen zijn deze voorstellingen niet erg goedkoop, maar dit is de uitzondering die de regel bevestigt. Ook al is het niet heel goedkoop, een musical bezoeken is een activiteit die je maar één keer in je leven doet. Het slechte nieuws? Het zal niet de laatste keer zijn.

Het prijsverschil tussen vroeg en op het laatste moment is verschrikkelijk. Als je bijvoorbeeld een paar weken van tevoren tickets koopt (in de weinige resterende tijdslots), kan het minimumticket ongeveer 80 euro kosten, bijna twee keer zoveel als wanneer je ze een paar maanden van tevoren koopt, wat ongeveer 58 euro kost.

Ondertussen rijzen de prijzen in het hoogseizoen in New York (Kerstmis, Pasen, juli en augustus) de pan uit. De maximumprijs die tickets kunnen bereiken op speciale data, bijvoorbeeld 24 december (kerstavond), is ongeveer 450 euro.

Dus als je je kaartjes van tevoren kunt kopen, kun je je reisbudget beter indelen en een plaatsje in het New Amsterdam Theatre bemachtigen om een van de beste musicals van Broadway te zien.

Wist je dat?

Musicals zo'n 150 jaar geleden bij toeval ontstonden op Broadway toen een ballet geen plaats meer had en een producent aanbood om hun dansen te combineren met het toneelstuk 'The Black Crook', wat een enorm succes bleek te zijn.

Hoe kies je de beste plaatsen voor Aladdin in het Nieuw Amsterdams Theater?

Kaartje voor Aladdin in het Nieuw Amsterdams Theater| ©Julian Paredes
Kaartje voor Aladdin in het Nieuw Amsterdams Theater| ©Julian Paredes

Als je online koopt, zodat je niet mist dat de ticketagent je adviseert over de beste tickets voor jouw budget, zijn hier de drie soorten stoelen beschikbaar, van de goedkoopste tot de duurste:

Balkon

Dit gebied omvat de eerste verdieping van het theater en omdat ze het verst van het podium verwijderd zijn, zijn ze ook het goedkoopst. Ze variëren in prijs van €58 tot €100. Het is perfect voor diegenen die van de show willen genieten voor een goede prijs.

Tussenverdieping

Dit gedeelte bevindt zich op de eerste verdieping van het theater en is goedkoper dan de grote zaal. De zitplaatsen vooraan bieden ook een heel goed zicht op het podium. De prijzen variëren van €100 tot €270. Deze optie is voor diegenen die veeleisender zijn en een middenklasse prijs willen betalen.

Orkest

Dit gedeelte bevindt zich in de grote zaal voor het podium en is het beste gedeelte van het hele theater. De prijs varieert van €100 aan de zijkanten tot €450 voor de meest exclusieve zitplaatsen in het midden. Als je iets heel bijzonders wilt meemaken en het niet erg vindt om er meer voor te betalen, dan is dit de plek voor jou.

Je kunt je kaartjes voor de musical Aladdin kopen op de officiële website van Hellotickets. Het voordeel? Het is in het Engels en in euro's, dus je weet precies wat je betaalt. Welke stoel je ook kiest, het wordt een show die je niet snel zult vergeten!

Boek je ticket voor Aladdin

In welk theater op Broadway speelt Aladdin en wat is het adres?

Nieuw Amsterdams Theater op Broadway| ©Ajay Suresh
Nieuw Amsterdams Theater op Broadway| ©Ajay Suresh

De musical Aladdin speelt elke dag (behalve op maandag) in de New Amsterdam, een van de oudste en, wat mij betreft, mooiste theaters van Broadway. Je kunt er genieten van zowel de Aladdin-show als het iconische gebouw, dat vanwege zijn schoonheid en geschiedenis een beschermd monument is geworden.

Qua grootte kan het niet tippen aan het George Gershwin Theatre, dat met een capaciteit van bijna 2.000 mensen het grootste van New York is. De New Amsterdam heeft een capaciteit van 1.700 zitplaatsen. Ten tijde van de bouw (1903) was het echter het grootste theater in de Big Apple.

  • Locatie: New Amsterdam Theatre, 214 West 42nd Street, bij Broadway en 42nd Streets.

Nuria's Reizigerstip

Na de musical, op slechts 14 minuten lopen, kun je de meest imposante wolkenkrabber van de Big Apple bezoeken, het Empire State Building, en naar de 102e verdieping klimmen. Het uitzicht over de stad bij nacht is adembenemend!

Aladdin Broadway Vertoningstijden

Presentatie van Aladdin aan de Sultan| ©Anna Pham
Presentatie van Aladdin aan de Sultan| ©Anna Pham

Als je maar een paar dagen gaat en bang bent dat de voorstelling niet gespeeld wordt, maak je dan geen zorgen, want er is elke dag 's avonds een voorstelling, behalve op maandag wanneer de zaal gesloten is. Daarnaast zijn er op zaterdag en zondag twee voorstellingen per dag. Om je te helpen organiseren: de voorstelling duurt tweeënhalf uur met een pauze. Let op:

  • Maandag: gesloten
  • Dinsdag: 19u
  • Woensdag: 19u
  • Donderdag: 19u
  • Vrijdag: 20u
  • Zaterdag: 14u en 20u
  • Zondag: 13.00 en 18.30 uur.

Boek nu je ticket voor Aladdin

Is Aladdin aanbevolen voor kinderen?

Bij het Nieuw Amsterdams Theater| ©LHAT_Photost
Bij het Nieuw Amsterdams Theater| ©LHAT_Photost

Natuurlijk! We zijn allemaal opgegroeid met de films Assepoester, The Lion King, De Kleine Zeemeermin, Beauty and the Beast en de geest Aladdin. De verhalen uit het Disney-universum zijn voor iedereen en voor alle leeftijden, of je nu grootouder of kind bent!

Het is zelfs een geweldig plan om met het hele gezin naar Aladdin te kijken en ze geweldige waarden bij te brengen, zoals liefde, inzet en de strijd om te krijgen wat je wilt. Het zal ook je verbeelding doen vliegen naar exotische werelden, en hoe belangrijk verbeelding is als kind!

Boek nu je ticket voor Aladdin

Welk niveau Engels heb ik nodig om Aladdin op Broadway te zien?

Aladdin en Jafar Broadway Musical| ©Atmtx
Aladdin en Jafar Broadway Musical| ©Atmtx

Geen. Sterker nog, musicals in het Engels zijn een uitstekende en zeer effectieve manier om de taal te leren vanwege de combinatie van podiumkunsten. Ik zeg het niet zelf, verschillende wetenschappelijke studies zeggen het. Daarom kun je je het beste uitleven en deze musical proberen.

Wie heeft het liedje uit 'Mamma Mia!' niet wel eens meegezoemd ? En ik weet zeker dat er meer dan één, en meer dan twee, geen Engels spraken. Mijn advies is dat je voordat je afreist naar de stad van de wolkenkrabbers eerst de film bekijkt, dan wordt het een stuk makkelijker om het plot van deze populaire musical te volgen, ze herhalen het script bijna woordelijk!

Boek nu je ticket voor Aladdin

Waarom raad ik Aladdin op Broadway aan?

Reclame in New York voor de Aladdin show| ©Andre Nollkaemper
Reclame in New York voor de Aladdin show| ©Andre Nollkaemper

De Aladdin show die in 2011 debuteerde in Seattle (VS) heeft in 2021 een decennium op het podium gestaan en viert feest. Dus als je dat nog niet hebt gedaan, raad ik je ten zeerste aan om deze Broadway-klassieker bij te wonen. Deze musical is niet langer het kleine broertje van The Lion King, maar zijn waardige opvolger.

Waarom is het een van de must-see musicals? Vanwege de uitstekende enscenering, de uitstekende karakterisering van de personages en omdat het een van de favoriete musicals van het publiek is, waardoor het een van de langstlopende shows van Broadway is. Als je het gezien hebt, zul je het ook begrijpen!

Het beste: de prachtige muziek

Als de film twee Oscars won, in de categorieën Best Original Score en Best Original Song met 'An Ideal World', dan is deze vernieuwde Broadway-productie, met een Tony Award, geen onderdeurtje. De show bevat vijf van de favoriete nummers van de soundtrack en nog veel meer muzikale verrassingen, die ik niet zal verklappen, die speciaal voor het podium zijn gecomponeerd. Ga je het missen?

Een traditioneel verhaal met een eeuwenlange geschiedenis

Wist je dat...? Het verhaal van de film en de musical is eigenlijk gebaseerd op het verhaal 'Aladdin en de wonderbaarlijke lamp' uit 'Duizend-en-een-nacht', een beroemde middeleeuwse verzameling in het Arabisch van traditionele verhalen die vanaf de 9e eeuw op schrift zijn verzameld. Nog een curiositeit. In het klassieke verhaal kwam Aladdin uit China!

In de nieuwe versie is Aladdin een knappe jonge dief die verliefd wordt op de dochter van de sultan, prinses Jasmine. Om haar voor zich te winnen, neemt hij een uitdaging aan van de kwaadaardige Jafar. Aladdin moet een grot in het midden van de woestijn binnengaan en een magische lamp bemachtigen, die de geest bevat die al zijn wensen zal vervullen.

Nuria's Traveller Tip

Profiteer van de musical om Times Square te bezoeken, het hart van New York, waar je kunt genieten van honderden verlichte panelen en merkwaardige figuren, zoals de Disney-figuren. Het is de moeite waard!

Moet je je verkleden om deze Broadway-musical te zien?

Aladdin de Broadway musical| ©shitcaiime
Aladdin de Broadway musical| ©shitcaiime

Maak je geen zorgen als je niets sjieks in je koffer hebt gepakt, want dat hoeft ook niet. Het New Amsterdam theater heeft geen speciale dresscode, dus, zoals ze zeggen, je kunt een "relaxte outfit" dragen.

Als je de hele dag gaat rondkijken, kun je het beste iets comfortabels (maar ook schattigs) inpakken, zoals een spijkerbroek, een T-shirt en, heel belangrijk, een jasje voor de airconditioning van het theater, zodat je in de beste omstandigheden kunt genieten van een lange dag entertainment. En natuurlijk schoenen waarin je je comfortabel voelt!

Boek nu je Aladdin ticket

Kun je de musical Aladdin gratis zien?

Bryant Park bij nacht| ©Moshe Ovadya
Bryant Park bij nacht| ©Moshe Ovadya

De miljoen dollar vraag! Oh, wat houden we allemaal van het woord "gratis". Zelfs onze ogen lichten op als we het horen. Het antwoord is ja, maar er zit een addertje onder het gras. Ik zal uitleggen waarom. Elke zomer wordt in New York het gratis festival Broadway in Bryant Park gehouden, dat de geschiedenis van de musical vertelt aan de hand van een selectie Broadway-hits, waaronder Aladdin, hoewel het programma elk jaar verandert.

En hoewel het een geweldige ervaring is, lijkt het meer op een picknick met muziek, waarbij je je eigen handdoek kunt meenemen en op het gazon van de musicals kunt genieten, dan op een echte musical. Hoewel het een uitstekend idee is als artistiek voorgerecht, verliest het de charme en magie van de grote Broadway theaters, de ongelooflijke decors en de karakterisering. Neem het van mij aan!

Boek nu je ticket voor Aladdin

Waar te eten en te drinken na het zien van Aladdin op Broadway

Toloache, de beste tequila op Broadway| ©Leo Reynolds
Toloache, de beste tequila op Broadway| ©Leo Reynolds

Er zijn twee opties: je kunt voor of na de voorstelling eten. Ik weet dat om 18.00 uur eten misschien een beetje vroeg voor je is - voor mij ook! Maar na een dag rondlopen in New York kun je het misschien wel waarderen. Als je besluit om een hapje te eten voor de musical, vertel de ober dan dat je kaartjes hebt voor de voorstelling van Aladdin om 19.00 uur. Dat is gebruikelijk en zo voorkom je vertragingen.

Veel restaurants sluiten ook om 22.00 uur, dus als je daarna gaat eten ben je op sommige plekken een beetje laat. Broadway slaapt echter nooit en er zijn genoeg restaurants die later dan 22.00 uur open zijn. Hier is er een van!

De beste tequila op Broadway

Als je na de show zin hebt in een goede maaltijd en een cocktail, raad ik je het Mexicaanse restaurant Toloache aan. Deze bar heeft meer dan 100 flessen tequila en een voortreffelijke moderne keuken op basis van guacamole, taco's en ceviche, op een plek die is ingericht met elegante elementen geïmporteerd uit Mexico. Het is de ideale plek voor tequilaliefhebbers!

Waar: 251 West 50th Street

Burgers en rock-'n-roll bij Hard Rock

De VS is de tempel van hamburgers en fastfood, dus als je na de musical wilt genieten van een smakelijke fastfoodmaaltijd, raad ik je aan het Hard Rock Café te bezoeken, waar je een goede Amerikaanse hamburger kunt eten en door hun indrukwekkende collectie muziekmemorabilia kunt bladeren.

Je vindt er items van legendes als The Beatles, Nirvana en "The King of Rock and Roll", Elvis Presley, die de muren van het café sieren, samen met meer hedendaagse memorabilia, zoals de kostuums die Madonna droeg tijdens een van haar concerten. Een unieke ervaring!

Waar: op Times Square, op 1501 Broadway.

Wist je dat...?

De nieuwe Aladdin film, met Will Smith in de hoofdrol, werd opgenomen in de Wadi Rum woestijn (Jordanië), een UNESCO werelderfgoedlocatie.

Andere aanbevolen Broadway musicals

Phantom of the Opera in het Majestic Theater| ©Yolky
Phantom of the Opera in het Majestic Theater| ©Yolky

Als je na het zien van de musical Aladdin naar meer verlangt, maak je dan geen zorgen, dat is een normaal gevoel, het overkomt ons allemaal! Om je eetlust op te wekken, volgen hier enkele suggesties van de beste musicals die je op Broadway kunt zien:

Boek nu je ticket voor Aladdin