ESTA visa New York

Als je de reis van je leven aan het voorbereiden bent, vergeet dan niet een ESTA-visum aan te vragen om als toerist de Verenigde Staten binnen te komen. Het is heel snel en gemakkelijk: in dit artikel vertel ik je hoe je het online kunt doen.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

11 minuten lezen

ESTA visa New York

Op de luchthaven | ©Ashim D Silva

Als je naar New York reist en Europees staatsburger bent, is het essentieel dat je een ESTA aanvraagt om de Verenigde Staten binnen te komen. Hieronder leg ik uit hoe je snel en gemakkelijk een ESTA kunt krijgen.

Wat is het ESTA?

Paspoort| ©Unsplash
Paspoort| ©Unsplash

Het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een autorisatie die door de Amerikaanse overheid wordt verleend en waarmee je maximaal 90 niet-verlengbare dagen in het land mag verblijven voor vakantie of zakenreizen. In het geval dat de reden voor de reis studie of journalistieke activiteit is (naast andere redenen), is het noodzakelijk om een specifiek visum aan te vragen, aangezien de ESTA alleen een vergunning is om de Verenigde Staten als toerist of voor zaken binnen te komen.

Bijvoorbeeld, dankzij het Visa Waiver Program (VWP), als je Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds en Engels bent (naast andere nationaliteiten), hoef je geen toeristen- of zakenvisum aan te vragen om naar de Verenigde Staten te reizen. Het enige wat je nodig hebt is een ESTA, wat je een hoop papierwerk bespaart!

Waar kan ik een ESTA-visum aanvragen?

Officiële website van de Amerikaanse overheid| ©esta.cbp.dhs.gov
Officiële website van de Amerikaanse overheid| ©esta.cbp.dhs.gov

Vraag het aan via de officiële website. Het proces neemt slechts een paar minuten in beslag, maar let op:

 • Je kunt tot 72 uur voor je binnenkomst in de Verenigde Staten een aanvraag indienen.
 • Je moet de kosten van $14 per creditcard of bankpas betalen.
 • Je moet een machineleesbaar paspoort hebben.
 • Je hebt je persoonlijke en contactgegevens nodig en, optioneel, je huidige werkinformatie.

Welk ESTA-visum moet ik aanvragen?

Uw reis voorbereiden| ©Annie Spratt
Uw reis voorbereiden| ©Annie Spratt

Alle reizigers naar de Verenigde Staten moeten hun eigen ESTA aanvragen en het formulier op de website invullen, ook kinderen.

Je kunt echter kiezen om een individueel ESTA of een ESTA voor groepen aan te vragen als je als gezin, met collega's of met vrienden naar de Verenigde Staten gaat. In het geval van een groep vraagt het elektronische systeem u om een contactpersoon en kunt u meerdere ESTA's tegelijkertijd beheren en betalen.

Bovendien kunt u, zelfs als u een ESTA voor een groep krijgt, als er een probleem is met een van de aanvragen binnen de groep, altijd uw eigen aanvraag apart afdrukken.

Hoe vul ik een ESTA in?

Het visum online invullen| ©Christin Hume
Het visum online invullen| ©Christin Hume

Nadat je het ESTA hebt gekozen dat het beste bij je past, is het tijd om het formulier stap voor stap in te vullen:

 • Ga naar de officiële website en selecteer de taal van je keuze.
 • Klik op "Nieuwe aanvraag" en kies tussen "Individuele aanvraag" of "Groepsaanvraag". Lees de veiligheidsmelding die verschijnt en klik op "Bevestigen en doorgaan".
 • Vul het veld "Aanvraaggegevens" in. Hier moet je je persoonlijke gegevens opgeven (paspoortnummer, persoonlijke gegevens en werkinformatie), contactinformatie tijdens je reis naar New York (ze moeten van tevoren weten waar je in de stad zult verblijven) en een reeks persoonlijke vragen die je naar waarheid moet beantwoorden, want als je informatie achterhoudt en de overheid komt erachter, dan kun je de Verenigde Staten niet in.
 • De aanvraag indienen. In deze stap bevestig je dat je geen aanvraag wilt indienen als je de Verenigde Staten niet in mag bij de veiligheidscontrole. Controleer of alle antwoorden juist zijn, breng de nodige correcties aan en bevestig de definitieve indiening van de aanvraag.
 • Let op: Het systeem genereert een nummer wanneer je je aanvraag indient. Noteer het aanvraagnummer of print het uit, want je hebt het later nodig om de status van het proces te controleren of voor het geval je je gegevens op een bepaald moment moet wijzigen.
 • Voer de betaling uit. Er zijn $14 kosten verbonden aan het aanvragen van ESTA voor New York, die je ter plaatse via de website moet betalen met een bankpas of creditcard, Mastercard of Visa.

Hoe lang van tevoren moet ik een ESTA-visum aanvragen?

Het visum voltooien| ©Jeshoots.com
Het visum voltooien| ©Jeshoots.com

Het gezegde luidt: "Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen". Mijn advies en dat van het US Department of Homeland Security is om het ESTA aan te vragen zodra je van plan bent om naar het land te reizen. Zodra je vluchten en accommodatie hebt, is de volgende stap om ESTA aan te vragen.

Als je echter een van die reizigers bent die graag improviseren, houd er dan rekening mee dat je ESTA minstens 72 uur voor je reis moet aanvragen. Dit is de maximale tijd die het systeem nodig heeft om je aanvraag te weigeren of te accepteren.

Bovendien moet je rekening houden met de mogelijkheid dat je aanvraag wordt afgewezen en dat je in plaats daarvan een visum voor de VS moet aanvragen, wat moeilijker te verkrijgen is en meer tijd en werk kost dan een eenvoudig online formulier. Daarom raad ik je aan om dit zo snel mogelijk te doen.

Isabel's Traveller Tip

Zodra je je vluchten en hotel hebt geboekt, vergeet dan niet om een reisverzekering af te sluiten. Gezondheidszorg is erg duur in de Verenigde Staten en om onaangename verrassingen te voorkomen, is een verzekering essentieel.

Hoe weet ik of ik wel of niet ben goedgekeurd voor ESTA?

Kaart van de Verenigde Staten| ©Joey Csunyo
Kaart van de Verenigde Staten| ©Joey Csunyo

Zodra de aanvraag is ingediend, antwoordt het elektronische systeem normaal gesproken onmiddellijk met een antwoord dat kan zijn:

 • Autorisatie goedgekeurd. Hoewel het niet verplicht is en u er niet naar wordt gevraagd, raden we u aan de autorisatie (en het aanvraagnummer) op te slaan in uw mobiele telefoon.
 • Autorisatie in behandeling. Je ontvangt binnen 72 uur een reactie. De volgende stap is om terug te gaan naar de startpagina en te klikken op "Controleer aanvraag in behandeling". Om te controleren of u bent goedgekeurd voor ESTA wordt u gevraagd naar uw aanvraagnummer, uw geboortedatum en uw paspoortnummer.
 • Toestemming geweigerd. Dit betekent niet dat je het land niet in mag, maar dat je niet met een ESTA-vergunning naar de Verenigde Staten mag reizen. In dit geval moet je een visum aanvragen bij de dichtstbijzijnde ambassade of het dichtstbijzijnde consulaat.

Hoe lang duurt het ESTA-visum?

Amerikaanse vlag| ©Joshua Hoehne
Amerikaanse vlag| ©Joshua Hoehne

Als algemene regel geldt dat een goedgekeurd ESTA twee jaar geldig is of tot de vervaldatum van je paspoort, als dat eerder is. Dit betekent echter niet dat je twee jaar in de Verenigde Staten kunt blijven.

Het ESTA kan worden gebruikt voor bezoeken van maximaal 90 dagen die niet kunnen worden verlengd voor een periode van 12 maanden cumulatief. Dus als een reiziger onlangs een ESTA heeft verkregen en 90 dagen in het land heeft verbleven en vervolgens naar zijn thuisland is teruggekeerd, moet hij 12 maanden wachten voordat hij zijn ESTA opnieuw kan gebruiken.

De reiziger kan echter wel een visum aanvragen als hij binnen 12 maanden na zijn eerdere verblijf van 90 dagen opnieuw naar het land wil reizen.

Wat gebeurt er als ik het ESTA voor meer dan 90 dagen in de VS verleng?

U kunt in de problemen komen! Het illegaal verlengen van het ESTA-verblijf zal waarschijnlijk leiden tot afwijzing en verwijdering aan de grens met de VS. Bovendien kan een dergelijke handelwijze een negatieve invloed hebben op eventuele toestemmingen voor visumaanvragen.

Als u van plan bent om langer dan 90 dagen in New York of in het land te blijven, kunt u het beste een visum voor de VS aanvragen.

Moet ik een nieuw ESTA aanvragen als ik al een ESTA heb?

Als je al een goedgekeurd en geldig ESTA hebt van een eerdere reis, is het niet nodig om een nieuw ESTA aan te vragen, tenzij je persoonlijke en reisgegevens zijn veranderd sinds je laatste verblijf. Met andere woorden, als u uw paspoort hebt vernieuwd en het heeft nu een ander nummer of als u uw burgerlijke staat of adres hebt gewijzigd, moet u uw ESTA-bestand bijwerken om het opnieuw te kunnen gebruiken.

Garandeert een ESTA mij toegang tot New York?

Genieten van New York| ©Hellotickets
Genieten van New York| ©Hellotickets

Het hebben van een ESTA of een reistoestemming voor de Verenigde Staten betekent niet noodzakelijkerwijs dat je het land in mag, want het laatste woord is aan de veiligheidsbeambte die je ontmoet bij de immigratiecontrole op het vliegveld.

Amerikanen nemen nationale veiligheid erg serieus. Om problemen te voorkomen, moet je daarom antwoorden wat je op je ESTA-formulier hebt ingevuld en beleefd zijn tijdens de controle.

Een andere goede aanbeveling die ik je kan geven bij het plannen van je reis is om ook een goede reisverzekering af te sluiten. Als je verzekering je niet dekt voor internationale reizen, lees dan hier hoe je een ziektekostenverzekering voor New York kunt afsluiten.

Boek een privétransfer vanaf NYC luchthavens

Moet ik een ESTA-visum afdrukken?

Voorbereide documentatie| ©Kelly Sikkema
Voorbereide documentatie| ©Kelly Sikkema

De ESTA-aanvraag wordt elektronisch naar de Amerikaanse autoriteiten gestuurd, zodat zij deze kunnen bestuderen en beslissen of ze de aanvraag goedkeuren of afwijzen. Omdat het elektronisch werkt, is het niet nodig om het ESTA-document af te drukken om het bij aankomst in New York te presenteren.

Hoewel het niet verplicht is, kan het nooit kwaad om een geprinte kopie mee te nemen van de bevestigingsmail die je ontvangt met de mededeling dat je aanvraag is goedgekeurd, aangezien deze e-mail een bestandsnummer bevat dat je later kunt gebruiken. Bewaar het op een veilige plaats nadat je het hebt uitgeprint.

Heb ik een ESTA nodig als ik een tussenstop maak in New York?

Wachten op de luchthaven| ©Marco López
Wachten op de luchthaven| ©Marco López

Ja, dat heb je nodig. Het ESTA is verplicht voor reizigers die aan boord gaan van een vlucht of schip naar de Verenigde Staten, of dit nu je eindbestemming is of niet. Dat wil zeggen, voor een tussenstop waarbij je de luchthaven niet verlaat en voor een doorreis door het land. De reden hiervoor is dat je om van vliegtuig te wisselen in de Verenigde Staten door de immigratiedienst moet, je koffers moet ophalen en opnieuw moet inchecken, zelfs als de aansluitende vlucht een internationale vlucht is.

Boek een privé transfer vanaf NYC luchthavens

Kan ik naar New York reizen zonder ESTA-visum?

Gesloten bord| ©Tim-Mossholder
Gesloten bord| ©Tim-Mossholder

Als je reis eerst in Canada of Mexico begint en je vervolgens naar New York brengt, heb je het ESTA niet nodig wanneer je de Verenigde Staten via een landgrens binnenkomt. Het is alleen nodig als je het land via zee of lucht probeert binnen te komen.

Je moet echter wel een geldig paspoort hebben en het I-94W formulier invullen dat bij de grensovergang wordt afgegeven. Dit groengekleurde document wordt aan je paspoort gehecht en moet je overleggen als je het land verlaat.

Het I-94W formulier staat een verblijf in de VS toe van maximaal 90 dagen, net als de ESTA, en periodes in andere landen tellen ook mee. Daarom raad ik niet aan om de grens over te gaan om de dagen teller op nul te zetten.

Kan een reisbureau het ESTA voor mij verwerken of kan ik het via een andere intermediaire website doen? Zal het geldig zijn?

Werken| ©Annie Spratt
Werken| ©Annie Spratt

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanvragen van ESTA in ruil voor geld. Ik raad ze echter niet aan omdat ze reizigers erg hoge kosten in rekening brengen terwijl het een erg eenvoudige procedure is. Als je echter al een website hebt betaald om het ESTA in te vullen en je wilt weten of het geldig is, is de enige manier om dit te controleren om naar de officiële website te gaan met het aanvraagnummer om te zien of het is goedgekeurd.

Wat gebeurt er als ik een fout maak en kan ik de aanvraag wijzigen?

Werken in een groep| ©John-Schnobrich
Werken in een groep| ©John-Schnobrich

Slechts twee velden kunnen worden gewijzigd: het adres waar je in de Verenigde Staten verblijft en je e-mailadres. Om de rest van de informatie te wijzigen (paspoortnummer, je naam, data...) moet je een nieuwe ESTA aanvragen en opnieuw betalen. De geldige ESTA zal altijd de meest recente zijn.

Kan ik een samengestelde naam op de ESTA-aanvraag zetten?

In het veld "Voornaam" kunt u uw voornaam invoeren of beide als u een samengestelde naam hebt.

Mijn naam heeft de letter Ñ of accenten, moet ik die erin zetten?

Het ESTA-formulier accepteert deze tekens niet. Als je naam de letter Ñ heeft, zet dan een N en gebruik geen accenten.

Moet ik één of beide achternamen schrijven?

Als je twee achternamen hebt, zet ze dan allebei in het gedeelte "Achternaam".

Wat moet ik op het ESTA invullen als ik werkloos ben?

De Amerikaanse overheid wil illegale immigratie voorkomen met het excuus dat je alleen als toerist in het land wilt zijn. Daarom is het hebben van een baan erg handig op het moment dat je naar New York reist, want zelfs als je New York op vakantie bezoekt, is het een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je het ESTA aanvraagt.

Op het ESTA-formulier moet je gegevens verstrekken over je vorige of huidige werkgever, dus als je werkloos bent, moet je de laatste baan aangeven die je hebt gehad.

Wat als ik huisvrouw of gepensioneerd ben?

 • Huisvrouw: Als je voor een vorige werkgever hebt gewerkt, vul dan deze gegevens in. Anders antwoord je "nee" en als je bij de veiligheidscontrole wordt gevraagd, zeg je dat je huisvrouw bent.
 • Gepensioneerd: Vul de gegevens in van de laatste baan die je hebt gehad. In de functietitel kunt u "gepensioneerd" tussen haakjes zetten om aan te geven dat u gepensioneerd bent.

Hoe vul ik het ESTA in als ik een zelfstandige ben?

Als je zelfstandig ondernemer bent, schrijf dan "Zelfstandige" in het veld met de naam van de werkgever en vul de andere velden in met je gegevens.

Kunnen de Verenigde Staten mij een ESTA weigeren als ik in bepaalde landen ben geweest?

Verboden teken| ©Mark Rohan
Verboden teken| ©Mark Rohan

Ja, dat kan. De Verenigde Staten kunnen een ESTA weigeren aan burgers van landen waarvoor geen toeristenvisum nodig is, maar die op of na 1 maart 2011 (inclusief) in bepaalde gebieden zijn geweest, zoals Irak, Iran, Syrië, Libië, Soedan, Jemen of Somalië.

Het ESTA zal niet worden goedgekeurd, tenzij u om overheids- of militaire redenen reist. In dat geval kunt u met het ESTA naar New York reizen, maar moet u de reden voor uw verblijf rechtvaardigen.

Als de reden voor uw reis humanitaire of journalistieke redenen was, is de enige optie die u hebt om een toeristenvisum aan te vragen bij een Amerikaanse ambassade of consulaat.

##Wat gebeurt er als mijn ESTA verloopt terwijl ik in de Verenigde Staten ben?

Reizen| ©Gabrielle Henderson
Reizen| ©Gabrielle Henderson

Om het land binnen te komen moet je paspoort geldig zijn voor de duur van je reis, want je wordt niet doorgelaten als het verloopt op de dag voor je vlucht naar huis. De ESTA-regels staan echter toegang tot de Verenigde Staten toe, zelfs als het voor vertrek verloopt, zolang het paspoort nog geldig is.

Ik raad echter aan dat je ESTA geldig is voor de duur van je verblijf om er zeker van te zijn dat je geen problemen hebt bij de douane of zelfs op de luchthaven van vertrek, omdat veel luchtvaartmaatschappijen ervoor zorgen dat passagiers alles in orde hebben voordat ze in het vliegtuig stappen.

In ieder geval, zoals ik al eerder zei, garandeert het ESTA geen toegang tot de Verenigde Staten, omdat de uiteindelijke beslissing bij de veiligheidsagent ligt die je bij aankomst zal ontvangen.