Beijing in 4 dagen: een reisgids om het meeste uit je bezoek te halen

Beijing is de thuisbasis van enkele van de beste dingen om te doen in China. Je kunt je onderdompelen in de cultuur van de Hutongs, de Verboden Stad bezoeken of een rondleiding krijgen door het Art District.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Beijing in 4 dagen: een reisgids om het meeste uit je bezoek te halen

Zonsondergang in Beijing | ©cattan2011

Beijing is een charmante stad met bezienswaardigheden zoals de Verboden Stad en de Chinese Muur. Hoewel het misschien een onmogelijke reis lijkt om het in 4 dagen te zien, is het toch mogelijk, omdat het een van de grootste steden ter wereld is! In dit artikel laat ik je zien wat je in 4 dagen kunt zien in Beijing!

Dag 1: Verken het hart van Beijing, de Verboden Stad en het Zomerpaleis

Door de Tiananmen Poort| ©Shande Villa
Door de Tiananmen Poort| ©Shande Villa

De beste manier om je bezoek te beginnen is door de Chinese geschiedenis en architectuur te leren kennen, dus de drie plekken die je op dag 1 zult zien zitten vol charme. Het beste deel? Ze liggen heel dichtbij, dus je kunt de dag optimaal benutten.

Qianmen Toren of Zhengyangmen Monument

Op een steenworp afstand van het Tiananmen Plein, glijdend door Qianmen Street, vind je de voorste doorgang van de oude ommuurde stad van Beijing. De Qianmen Toren werd gebouwd in 1419 en eeuwen later gerestaureerd om de met geschiedenis beladen structuur te behouden.

De Ware Zonnepoort en de Pijlentoren bevinden zich hier ook. Voor een betaalbare prijs krijg je toegang tot het interieur van het bouwwerk en kun je zelfs naar het hoogste punt klimmen om de activiteiten op het plein te bekijken en de architectuur van Beijing te bewonderen.

Het Plein van de Hemelse Vrede

Wil je een van de grootste pleinen ter wereld zien? Het Tiananmenplein, dat in 1949 werd gebouwd, wordt beschouwd als het hart van de stad en is de plek waar je de beste zonsopgangen kunt zien. De toegang is gratis, maar je moet wel door een veiligheidscontrole en het is verplicht om je paspoort te laten zien:

Als je wilt ontbijten, zijn er verschillende restaurants in de buurt, zoals Siji Minfu, Bianyifang Roast Duck of Utopia Chinese Restaurant. Wangfujing winkelstraat ligt ook in de buurt van het plein, waar je straatmarkten, merkwinkels en winkelcentra in westerse stijl vindt.

Boek de Grote Muur van China, Verboden Stad en Tiananmen Tour

Verboden Stad

Verboden Stad| ©Mark Huguet
Verboden Stad| ©Mark Huguet

Je hebt minstens twee uur nodig om de Verboden Stad te verkennen en ik raad je aan een rondleiding door de Verboden Stad te boeken om de prachtige verborgen hoekjes te ontdekken.

De poort bevindt zich op het Tiananmenplein, waar je een magische ruimte binnengaat die wordt gekenmerkt door binnenplaatsen, tuinen en paviljoens. Hier kun je een glimp opvangen van de Bewakers van het Dak en de Chinese Leeuwen, die zich bij de ingangen van de paviljoens bevinden.

Tijdens je verblijf raad ik een bezoek aan: de Schatgalerij, de Klokkenhal, de Muur van de Negen Draken, het Paviljoen van de Duizend Jaren, de Westpaviljoens en de Hal van de Opperste Harmonie.

 • Prijs: De entree varieert van €5,3 tot €7,8, jonge kinderen zijn gratis en volwassenen boven de 60 krijgen 50% korting.
 • Openingstijden: Dagelijks geopend behalve maandag.
 • Let op: sommige verblijven hebben extra kosten bovenop de toegangsprijs.
 • Wat je niet mag missen... Coal Hill in Jingshan Park, waar je het beste uitzicht hebt op de Verboden Stad.

Boek de Grote Muur van China, Verboden Stad en Tiananmen Tour

Zomerpaleis en Kunming-meer

Als je de dag vroeg bent begonnen, heb je nog de hele middag voor de boeg. Je volgende stop is het Zomerpaleis. Bij de ingang vind je structuren versierd met tronen en dieren, ideaal voor fotomomenten.

Je komt verschillende boeddhistische tempels tegen, vooral op Longevity Hill. Je kunt genieten van het Boeddha Geurpaviljoen, de Wolkenhal en de Tempel van de Zee van Wijsheid. Het bijzondere aan dit paleis is dat het een reconstructie is, het origineel is jaren geleden gesloopt.

 • Opmerking: je kunt de eigenlijke ruïnes van het Zomerpaleis een paar straten verderop zien.
 • Wat je niet mag missen... Kunming Lake, perfect om naar de zonsondergang te kijken. Je kunt de veerboot nemen naar South Lake Island, waar de Marble Boat ligt en de 17 Arch Bridge oversteken.

Boek de rondleiding door het Zomerpaleis, de Lama Tempel en de Pandatuin

Dag 2: Avontuur langs de Chinese Muur, Mingtombes en Olympisch Dorp

Zonsondergang op de Chinese Muur| ©Bernard Goldbach
Zonsondergang op de Chinese Muur| ©Bernard Goldbach

Op de tweede dag moet je vroeg uit de veren om buiten de Chinese Muur te beginnen en het beste te zien dat Beijing te bieden heeft.

Chinese Muur

Er zijn veel tours naar de Chinese Muur, maar je mag alleen de gerestaureerde delen van dit architectonische paradijs bezoeken:

 • Badaling: het meest toeristisch, dicht bij de stad en gemakkelijk te bewandelen met een ongelooflijk uitzicht op de bergen.
 • Simatai, Huanghua Cheng en Jinshanling: als je op zoek bent naar een meer afgelegen en langere optie. Het is niet aan te raden in de winter omdat het een gevaarlijk stuk is en de mist de klim bemoeilijkt.
 • Mutianyu Trail: een optie die het beste van elke sectie deelt. Er zijn minder toeristen en je kunt gebruik maken van de kabelbaan, de glijbaan of de achtbaan.

De meer avontuurlijke mensen klimmen meer en kamperen zelfs op de uitkijkpunten op de niet-gerestaureerde delen, of verblijven in huizen of hotels in de omgeving. Maar ik raad aan om een tour over de Grote Muur te boeken om alles over de geschiedenis te leren en de belangrijkste punten te ontdekken.

Boek een rondleiding over de Grote Muur en de Ming-tombes

Mingtombes

Een tour boeken naar de Ming Tombs is een must op je reisroute. Het is een necropolis die de lichamen herbergt van keizers, keizerinnen, hovelingen en andere hoffiguren uit de Ming-dynastie.

Hier kun je hun verhalen leren kennen en wandelen langs de Sacred Way, de Great Red Gate Arch en de Avenue of Animals, waar veel standbeelden staan die je niet mag missen.

Elke site is afzonderlijk geprijsd, maar de beste optie is om een rondleiding met gids te boeken om geld te besparen.

Boek een tour naar de Ming Tombs

District 798

Als je van kunst houdt, mag je District 798 niet missen, het moderne gezicht van de stad vol evenementen, beeldhouwwerken, kunstenaarsateliers, kunstgalerieën, avant-gardewinkels, designerartikelen, cultuur, architectuur en nog veel meer.

De toegang is gratis en rondom vind je een verscheidenheid aan activiteiten op de Zijdemarkt, evenals cafés en boekwinkels. Als je naar een modernere wijk met hoogbouw en wolkenkrabbers wilt, maak dan een wandeling door het Financial District.

Beihai Park

Beihai Park| ©Lëa-Kim Châteauneuf
Beihai Park| ©Lëa-Kim Châteauneuf

Halverwege de middag kun je ontspannen in het Beihai Park, een keizerlijke tuin met het beeld van de Witte Dagoba, boeddhistische tempels en de Negen Draken Muur met een verscheidenheid aan keramische reliëfstukken.

Je kunt tegen betaling een boot- of fietstocht maken of, als je in de winter gaat, schaatsen. Er zijn ook wandelpaden en je kunt de Yinding Bridge oversteken. Later kun je ervoor kiezen om naar de zonsondergang te kijken met live muziek, of een wandeling te maken door de omliggende Hutongs.

Olympisch dorp

Sportliefhebbers kunnen in de schemering naar het Olympisch Dorp gaan, waar het vogelnestvormige Nationaal Stadion van Beijing wordt verlicht.

Je kunt ook genieten van The Cube in het National Aquatics Centre, waar altijd zwemwedstrijden worden gehouden en de Olympische fakkel wordt tentoongesteld die de vlammen van de Olympische Spelen van 2008 deed oplaaien.

Wangfujing Nachtmarkt

Als je een nachtelijke rondleiding door Beijing wilt, mag je de markten niet missen, waar je streetfood, nachtleven, souvenirwinkels, winkelcentra en een verscheidenheid aan ambachtelijke en eetkraampjes vindt.

Durf jij insecten en andere insecten te eten? Op de Wangfujing Markt kun je zeesterren en zeepaardjes, schorpioenen, kakkerlakken, slangen en spinnen proberen. Een andere goede optie is de Donghuamen Markt, die al sinds 1984 bestaat, en de Parelmarkt, die gewijd is aan imitaties.

Dag 3: Bekijk de bezienswaardigheden en geniet van Beijing vanaf de TV-toren

Tempel van de Hemel| ©m w
Tempel van de Hemel| ©m w

Maak op de derde dag van de gelegenheid gebruik om de minder tijdrovende bezienswaardigheden te bezoeken die je altijd al hebt willen zien in Beijing.

TV-toren

Als je het beste panoramische uitzicht over Beijing wilt, moet je de TV-toren bezoeken, een modern gebouw in het financiële district met een ronddraaiend restaurant, een overdekt uitzicht in de winter en een onoverdekt uitzicht in de zomer, zonder glas ertussen.

Het is een bezoek waard dat niet te lang duurt. Er zijn nog meer karakteristieke wolkenkrabbers van Beijing in de stad die je niet mag missen.

Yonghe Tempel of Tempel van de Lama's

In Beijing kun je indrukwekkende tempels bezoeken, zoals de Tibetaans boeddhistische Yonghe Tempel, die vele jaren geleden door de Lama monniken werd gebruikt als toevluchtsoord.

Onderweg kom je veel Hutongs of steegjes tegen. Beijingers komen hier om te bidden en daarom wordt het beschouwd als een heilige plek.

Boek een tour naar Lama Tempel, Zomer Paleis en Panda Tuin

Pandatuin

Wil je het huis van de reuzenpanda zien? Boek dan een rondleiding door de Pandatuin in de dierentuin van Beijing.

De dierentuin herbergt vele diersoorten en meer dan 7.000 dieren, waaronder de Mantsjoerijse kraanvogel, Afrikaanse giraffe, Europese wilde os en andere Chinese diersoorten.

Er zijn ongeveer 30 kamers en het interieur lijkt op andere karakteristieke tuinen in de stad.

Boek een rondleiding door de Pandatuin, het Zomerpaleis en de Lama Tempel

Tempel van de Hemel of Tian Tan

De Tempel van de Hemel wordt gekenmerkt door zijn rust en herbergt het Keizerlijke Gewelf van de Hemel, waar zich de Echomuur bevindt.

Het meest bijzondere aan deze tempel is dat de kleuren, vormen en geluiden het universum nabootsen. Het heeft ook de Qinian Dian, een blauw cirkelvormig gebouw dat de hemel nabootst en de Hall of Abstinence, een kleine replica van de Verboden Stad.

Dag 4: Hutongs, Oud Zomerpaleis en Gourmet Tour

Beijing Hutongs| ©JapanVisitor
Beijing Hutongs| ©JapanVisitor

Op de vierde dag in Beijing kun je je smaakpapillen verwennen met een voorproefje van de Chinese keuken en andere bijzondere plekken, zoals de Hutongs en het Oude Zomerpaleis.

Hutongs

Je kunt niet vertrekken zonder een rondleiding door de Hutongs, de karakteristieke straatjes van Beijing die bestaan uit gemeenschappen die in vierkante binnenplaatsen wonen, volgens de gebruiken van de oude dynastieën.

Veel zijn afgebroken en vervangen door moderne wijken, maar je vindt er nog steeds de Quianmen Hutong en de Jinsitao Hutong. Als je op zoek bent naar een meer commerciële ervaring, ga dan naar de Nan Luo Gu Hutong, waar ze souvenirs van de stad verkopen en je kunt lunchen.

Oud Zomerpaleis

Deze ruïne trekt geschiedenisliefhebbers van over de hele wereld. Er omheen liggen de stenen boot, het Fuhai meer en Fanghu Shengjing, dus je kunt een wandeling maken en op verkenning gaan.

De beste musea in de stad Beijing bieden interessante informatie over deze plek.

Gastronomische tour

Om je verblijf af te ronden, nodig ik je uit om een gastronomische tour te boeken waar je lokale gerechten en ambachtelijk bier kunt proeven en van dichtbij kleine bedrijfjes kunt bekijken die worden gerund door lokale families in Beijing.

Deze tours vinden meestal plaats in de hutongs die ik eerder noemde, en de gerechten die je zult proberen zijn onder andere noedels en gegrild vlees. Het beste is nog dat deze tour in kleine groepen plaatsvindt, zodat je directer contact hebt met de gids en niet overweldigd wordt tijdens de tour.

Boek een gastronomische tuk tuk tour

Tips tijdens je verblijf in Beijing

Straten van Beijing| ©Pierre Metivier
Straten van Beijing| ©Pierre Metivier

Beijing heeft een grote charme, om optimaal van je 4 dagen te genieten raad ik je aan:

 • Probeer wat gerechten uit Beijing, vergeet niet dat het idee van reizen is om in contact te komen met de cultuur van het land.
 • Drink geen kraanwater, want dat is niet drinkbaar. Koop dus flessenwater.
 • Reis niet tijdens de eerste dagen van oktober, want dan wordt de Nationale Dag van China gevierd en die wordt meestal bijgewoond door veel lokale inwoners en buitenlanders, waardoor de stad dichtslibt.
 • Boek rondleidingen met vervoer en bespaar veel tijd, want de afstand tussen elke bezienswaardigheid is groot en er kan extra oponthoud zijn door het verkeer.
 • Neem een studentenkaart mee voor speciale kortingen.

Boek de bustransfer naar de Grote Muur