Boedapest in 4 dagen: alles wat je moet weten

Vier dagen in Boedapest is alles wat je nodig hebt om de stad grondig te leren kennen. Wil je weten hoe je je rondleidingen kunt organiseren om elke seconde optimaal te benutten? Lees dan verder!

Katherine Betances

Katherine Betances

12 minuten lezen

Boedapest in 4 dagen: alles wat je moet weten

Trein in Boedapest | ©Joseph Sun

Als je een meerdaagse reis naar een nieuwe bestemming plant, kun je heel gemakkelijk de fout maken om je tijd en routes verkeerd te verdelen.

Boedapest is een stad waar zoveel te zien en te doen is, en in dit vierdaagse reisschema vertel ik je hoe je de routes kunt spreiden om elke seconde optimaal te benutten en van alles wat te zien.

Dag 1: Verken de oostelijke oever van de Donau

Big Bus sightseeingbus| ©megabus13601
Big Bus sightseeingbus| ©megabus13601

De oostkant van Boedapest wordt gekenmerkt door zijn volledig vlakke terrein en is heel gemakkelijk te verkennen. Begin je rondleiding door de stad met een wandeling tussen de meest indrukwekkende architectuur en geschiedenis aan de oevers van de Donau.

Stap op de sightseeingbus van Boedapest

Als je Boedapest voor de eerste keer bezoekt, is de beste manier om je rondleiding te beginnen en kennis te maken met alles wat deze prachtige bestemming te bieden heeft, aan boord van de sightseeingbus van Boedapest. De route brengt je meestal over de Kettingbrug, langs de Grote Synagoge, het Millennium Monument en nog veel meer.

 • Prijs: vanaf ongeveer €37.
 • Duur: je kunt kiezen uit een 1-, 2- of 3-daagse pas.

Boek de sightseeingbus van Boedapest

Bekijk het Parlementsgebouw

Het Parlementsgebouw ligt aan de oever van de rivier de Donau en is een van de belangrijkste en mooiste monumenten van de stad, waardoor het een van de belangrijkste stops is tijdens een bezoek aan Boedapest.

Om tijd en geld te besparen kun je het beste je kaartjes voor het Parlement van tevoren kopen, hoewel ik denk dat de beste manier om het te leren kennen een rondleiding door het Parlement van Boedapest is, waarbij de kaartjes altijd bij de prijs zijn inbegrepen.

Boek een rondleiding door het parlement van Boedapest

Bezoek het Schoenmonument

Als je het Parlementsgebouw aan de oever van de Donau verlaat, kom je het Schoenmonument tegen. Een kleine attractie die de geschiedenis herdenkt van de Hongaarse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord en in het water gegooid.

Neem een lunchpauze

Het gebied rond het Parlement is een van de meest gevarieerde gastronomische wijken van Boedapest. Enkele opties om te overwegen zijn:

 • Salaam Bombay: specialisten in Indiase gerechten.
 • Élelem Étterem: internationaal eten met een gezonde aanpak; perfect voor mensen met voedselallergieën.
 • Budapest Bistro: Hongaars eten van topkwaliteit, een bezoek waard vanwege het tuinterras.
 • Szamos Café: biedt een gevarieerd menu met het beste uitzicht op het Parlementsgebouw.

Maak een rondleiding door de Joodse wijk van Boedapest

Binnen in de Grote Synagoge| ©Heracles Kritikos
Binnen in de Grote Synagoge| ©Heracles Kritikos

Erzsébetváros is de Hongaarse naam voor deze wijk van de stad. Het is een van de meest eclectische wijken, met een indrukwekkende geschiedenis en tradities.

De beste manier om er kennis mee te maken is via een excursie, en daarom vind je in Boedapest verschillende rondleidingen door de Joodse wijk die zijn afgestemd op elk type toerist.

 • Prijs: vanaf €32 voor groepsrondleidingen en meer dan €200 voor individuele rondleidingen.
 • Duur: boek ongeveer 4 uur voor deze ervaring.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk van Boedapest

Leer Váci Uta kennen

Na je rondleiding door de Joodse wijk bevind je je in het hart van de stad met een van de belangrijkste winkelstraten en een van de meest pittoreske. Bezoek het niet alleen om de prachtige etalages van multinationale merken te zien, maar ook om de prachtige traditionele architectuur van Boedapest te bewonderen.

Geniet van een avondje wijn en kaas.

Zoals je weet gaat het bij het leren kennen en verkennen van een nieuwe stad niet alleen om monumenten en architectuur, gastronomie is een belangrijk onderdeel van de ervaring.

Hongarije staat bekend om zijn wijnen van goede kwaliteit, dus boek een van je avonden voor een Hongaarse wijn- en kaasproeverij en je zult er geen spijt van krijgen. En een van de beste manieren om dit te doen is door een culinaire rondleiding door Boedapest te nemen om van een deskundige gids te leren over de geschiedenis en traditie. Maar je kunt ook zelf naar een van de vele bars in de stad gaan die deze ervaring bieden:

 • Kadarka in 1068 Boedapest, Király utca 42.
 • Doblo op 1072 Boedapest, Dob utca 20.
 • Andante op 011 Boedapest, Bem rakpart 2.
 • Dropshop op 1072 Boedapest, Dob utca 20.

Dag 2: Verken de Burchtwijk grondig

Margaretha-eiland| ©Cristian K
Margaretha-eiland| ©Cristian K

Breng je tweede dag door met het verkennen van de Burchtwijk. Dit gebied van Boedapest wordt gekenmerkt door de steile heuvel waarop het majestueuze kasteel staat. Alle oude en middeleeuwse architectuur van de stad is eromheen geconcentreerd.

Begin de dag op Margaretha-eiland

Tussen Boeda en Pest, aan de Donau zelf, ligt een van de grootste en mooiste tuingebieden van de stad: Margaretha-eiland. Begin de ochtend van je tweede dag in de stad met een ontspannende wandeling door dit prachtige gebied.

En vergeet niet de dierentuin van het eiland Margarita te bezoeken, waar je een verzameling atypische dieren vindt.

Mijn aanbeveling is om Isla Margarita per fiets te verkennen. Huren kost ongeveer €3 voor twee uur, maar je kunt ook het toeristentreintje nemen voor ongeveer €2 of een elektrische auto huren voor vier personen voor ongeveer €13.

 • Prijs: gratis als je wandelt.
 • Duur: 2 uur is genoeg om het volledig te verkennen.

Neem een lunchpauze

Steek de Margaret Eilandbrug over naar de wijk Boeda in Boedapest (de naam voor de westelijke oever van de Donau) voor een ontspannen wandeling langs de rivieroever en een vroege lunch. Enkele suggesties voor goede etablissementen zijn:

 • Kacsa Étterem: een traditioneel Hongaars restaurant met uitzicht op de rivier de Donau.
 • Hanoi Restaurant: is gespecialiseerd in Vietnamees eten en biedt ook een prachtig uitzicht op de rivier.
 • Cinnamon: het beste alternatief als u in de stemming bent voor een lichte maaltijd of een eenvoudige snack.
 • Vigadó Étterem és Söröző: traditioneel Hongaars eten met een zitgedeelte buiten aan de straat.
 • Corvin Gastropub: met uitzicht op de rivier de Donau, ook het Szilágyi Dezső Plein en een kleine kapel.

Neem de kabelbaan naar het kasteel van Boedapest

Op een paar minuten lopen langs de oevers van de Donau ligt de kabelbaan die je naar het Buda Kasteelcomplex brengt.

De kabelbaan stopt aan de voet van de iconische Kettingbrug, dus als je die te voet wilt zien, is dit het perfecte moment. Deze brug biedt de beste foto's van het Parlementsgebouw.

De toegang tot de tuinen en het Buda Kasteel is gratis, maar als je sommige musea wilt bezoeken moet je entree betalen.

Bekijk de kerk van St. Matthias

Matthiaskerk| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic
Matthiaskerk| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic

Verken de mooiste en beroemdste neogotische kerk in Boedapest. Hier vonden eeuwenlang de kroningen van de Hongaarse koningen plaats, dus het is zeker een rondleiding waard om het prachtige interieur te bewonderen.

De buitenkant van St Matthias is net zo charmant door de vele architectonische details en prachtig gekleurde daken.

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur; alleen op zaterdagochtend en zondagavond.
 • Toegangsprijs: ongeveer €3,5 per kaartje voor een volwassene.
 • Duur van het bezoek: 30-40 minuten is genoeg.

Boek een rondleiding door Boedapest

Ontdek het Labyrint van het Kasteel

In de heuvels van het kasteel van Boedapest is in de loop der tijd dankzij de werking van het water een reeks grotten gevormd, die later door de inwoners voor een aantal interessante doeleinden werden gebruikt.

Vandaag de dag is het een culturele attractie, dus je kunt door zo'n 1.200 meter aan ondergrondse paden lopen en van alles bewonderen, van grotschilderingen tot zuilen en standbeelden. Mijn favoriete rondleiding is aan het einde van de dag, rond 18.00 uur, wanneer de lichten uitgaan en de rondleiding met een olielamp moet worden gedaan.

 • Openingstijden: van 10.00 tot 19.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer € 3.
 • Duur van het bezoek: 30 minuten is genoeg.

Bekijk de zonsondergang bij het Vissersbastion

Je kunt Boedapest en de Burchtwijk niet verlaten zonder naar het Vissersbastion te gaan. Deze ruimte is een gedenkplaats, maar de strategische ligging geeft je een volledig panoramisch uitzicht over de stad.

Wil je ansichtkaartfoto's maken? Dit is de perfecte plek! Aankomen voor zonsondergang voegt een nog specialer tintje toe aan de hele ervaring. Ik raad je aan om de Castle Hill te voet af te lopen om de mooie straatjes te zien die je op de heenweg niet hebt kunnen verkennen.

 • Openingstijden: Altijd open.
 • Toegangsprijs: Het uitkijkpunt is gratis, je moet wel betalen als je de torens in wilt.

Maak een boottocht op de Donau.

s Nachts kun je een boottocht maken met diner en livemuziek op het water van de Donau, een twee-in-een ervaring die je laat genieten van de Hongaarse gastronomie terwijl je het prachtige landschap bewondert van de gebouwen die langs het uitkijkpunt staan en die 's nachts spectaculair verlicht zijn.

Boek een boedapest cruise

Dag 3: Verken de noordwestkant van Boedapest

Stefanusbasiliek| ©Jose A.
Stefanusbasiliek| ©Jose A.

Op de derde dag gaan we naar de noordwestkant van Boedapest om enkele van de mooiste Hongaarse architectuur en historische bezienswaardigheden te verkennen.

Bezoek de Stefanusbasiliek

Het verkennen van de Sint-Stefanusbasiliek is de beste manier om de ochtend van je derde dag in Boedapest te beginnen. Deze neoklassieke tempel is niet alleen de grootste van de stad, maar van heel Hongarije.

Naar schatting kunnen er gemiddeld 8500 mensen in en de 96 meter hoge koepel (even hoog als het Parlement) is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Wil je hem zien? Nou, er zijn twee manieren: bezoek het overdag op eigen houtje of laat het 's avonds staan om een orgelconcert bij te wonen.

 • Openingstijden: van 9.00 tot 17.00 uur van maandag tot vrijdag; alleen op zaterdagochtend en zondagavond.
 • Toegangsprijs: gratis, maar aan bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor onderhoud en verzorging.
 • Duur van het bezoek: 40 tot 50 minuten is meestal voldoende.

Woon het orgelconcert in de Sint-Stefanusbasiliek bij

Wandeling langs Andrássy

Om de hoek en op een paar meter afstand van de Stephansdom ligt het begin van wat wordt beschouwd als de mooiste en historisch meest beladen laan van Boedapest: Andrássy.

Hier vind je een verzameling prachtige gebouwen met cafés, winkels en restaurants. Tijdens het kerstseizoen in Boedapest is een wandeling erlangs om de versieringen te zien een must.

Op weg naar het Heldenplein

Andrássy eindigt aan de voet van het Heldenplein. Ik raad je aan om een paar foto's te nemen van wat het belangrijkste openbare plein van de stad is.

Let vooral op de indrukwekkende standbeelden en het prachtige neoklassieke gebouw waarin het Museum voor Schone Kunsten van de stad is gehuisvest.

Ga naar Városliget Park voor de lunch

Városliget Park is het belangrijkste tuingebied van de stad en ligt net achter het Heldenplein. Neem even de tijd om door de tuinen en het meer te dwalen en pauzeer voor de lunch in een van de vele restaurants in de omgeving. Enkele van de hoogtepunten zijn:

Leer het operagebouw van Boedapest kennen

Operagebouw| ©PDXdj
Operagebouw| ©PDXdj

Dit is het meest indrukwekkende neorenaissancegebouw van de stad. Als je geïnteresseerd bent in klassieke architectuur en interieurs, is dit een bezienswaardigheid die je niet mag missen.

Het bevindt zich op de Andrássy Avenue zelf, dus je moet een stukje teruglopen om het te zien. De beste tijd om het Hongaarse Operagebouw te bezoeken is 's middags, wanneer er rondleidingen in het Engels beschikbaar zijn.

 • Openingstijden: Rondleidingen zijn beschikbaar van 11.00 tot 17.00 uur of bij aanvang van de voorstellingen.
 • Ticketprijs voor de rondleidingen: ongeveer € 9.
 • Duur van de rondleiding: ongeveer 40 tot 50 minuten.

Bezoek het Chocolademuseum

Van de Opera van Boedapest naar het Chocolademuseum is ongeveer 15 minuten lopen en je verkent een van de beste wijken van Boedapest. Het is een prachtig klein museum dat uitsluitend gewijd is aan chocolade, met heel wat werken en leuke weetjes.

Het museum bevindt zich op de tweede verdieping van een prachtig gebouw met twee verdiepingen. Mijn aanbeveling is om even in het café op de eerste verdieping te gaan zitten en een stuk heerlijke taart te proeven. Volg daarna de rondleiding.

 • Openingstijden: van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer €3.
 • Duur van het bezoek: 30 minuten voor de rondleiding door het museum.

Volg een rondleiding door de ruïnebars van Boedapest

De ruïnebars van Boedapest zijn een sensatie; een showcase van het bruisende en verleidelijke nachtleven van de Joodse wijk van de stad.

Omdat je de stad niet kunt verlaten zonder deze levendige en jeugdige uitgaansgelegenheden te bezoeken, raad ik je aan de avond van je derde dag te besteden aan het verkennen van de beste ruïnecafés van de stad.

Boek een rondleiding door de Ruin Bars

Dag 4: Verken de zuidkant van Boedapest

Bovenkant van de Centrale Markt| ©Steve Knight
Bovenkant van de Centrale Markt| ©Steve Knight

Als je de routebeschrijving naar de letter hebt gevolgd, is dit een gebied dat je nog niet hebt verkend, dus het is de moeite waard om je laatste dag te wijden aan het zien van een paar plaatsen die vooral belangrijk zijn voor de lokale bevolking die in de stad haar brood verdient.

Verken 's ochtends de Centrale Markt

De belangrijkste markt van de stad ligt in het zuidoostelijke deel van Boedapest; in het PEST-deel van de stad.

Op de ochtend van je laatste dag kun je vroeg opstaan om de honderden kraampjes te verkennen die allerlei soorten voedsel, gebruiksvoorwerpen en accessoires verkopen. Als je reissouvenirs wilt kopen, is dit het juiste moment om dat te doen.

 • Openingstijden: van 6.00 tot 18.00 uur, behalve op maandag, dan sluiten ze om 17.00 uur en op zaterdag om 15.00 uur.
 • Toegangsprijs: gratis.
 • Duur van het bezoek: zo lang als je wilt.

Neem een lunchpauze

Als je moe bent van het winkelen en het verkennen van de curiosa van de Centrale Markt, ga dan naar de eerste verdieping waar je een groot gebied vindt dat is gewijd aan eetkraampjes. Hier raad ik je aan om een vroege lunchpauze te nemen om wat heerlijks te eten en je ontdekkingstocht voort te zetten.

Ga naar het Holocaust Memorial

Ga na de lunch verder naar het zuiden om een van de meest ontroerende musea van de stad te bezoeken: het Holocaust Memorial. Naast de opvallende tentoonstelling maakt de opvallende en doordachte architectuur van het interieur het tot een van de beste Holocaustmusea ter wereld. Het is een must als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, vooral die van de Tweede Wereldoorlog.

Om er te komen vanaf uw locatie op de Centrale Markt kunt u de BKK-bus route 83 nemen vanaf de halte Üllői út en slechts drie haltes later uitstappen bij de halte Fővám tér M. Het museum ligt op slechts een minuut lopen aan de overkant van de Ferenc Krt.

 • Openingstijden: van 10.00 tot 18.00 uur van dinsdag tot zondag.
 • Toegangsprijs: ongeveer €4
 • Duur van het bezoek: 1 uur is meestal genoeg.

Breng de rest van de dag door in de kuuroorden.

Kuuroord Lukács| ©annefrompau
Kuuroord Lukács| ©annefrompau

De kuuroorden van Boedapest zijn een van de must-see attracties bij een bezoek aan de stad, omdat het beroemd is om de mooiste en meest traditionele openbare baden en zwembaden in heel Europa. Mijn aanbeveling is om de rest van de middag en avond van je laatste dag door te brengen op een van deze ontspannende bestemmingen.

Széchenyi SpaEen bezoek aan de Széchenyi Spa betekent een bezoek aan de grootste, mooiste en best uitgeruste spa in Boedapest. Het is op elk moment van het jaar een bezoek waard.

 • Locatie: Városliget Park, noordoostelijk deel van de stad.
 • Openingstijden: van 6.00 tot 22.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer €17 per persoon.

Gellert Spa De beroemdste van alle kuuroorden in de stad, het hoofdzwembad is werkelijk spectaculair.

 • Locatie: Hotel Geller in het zuidelijke deel van de stad, aan de westkant van de Donau.
 • Openingstijden: van 06.00 tot 20.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer €13,50 per persoon.

Rudas Spa Wordt beschouwd als het mooiste bad van Turkse oorsprong in Europa, maar heeft gebruiksbeperkingen. Tot het begin van de 20e eeuw mochten vrouwen het bad niet in, maar tegenwoordig mogen ze het op bepaalde tijden wel in.

 • Locatie: in de wijk Buda, aan de westkant van de rivier vlakbij de Elizabethbrug.
 • Openingstijden: van 6.00 tot 20.00 uur; maandag, woensdag, donderdag en vrijdag uitsluitend voor mannen; dinsdag uitsluitend voor vrouwen en gemengd op zaterdag en zondag.
 • Toegangsprijs: ongeveer €13,50 per persoon.

Boek je ticket voor de Széchenyi Spa