10 dingen om in juni in Verona te doen

Verona is de stad van Romeo en Julia en Shakespeare, maar ook een van de populairste bestemmingen in Noord-Italië, waar in juni enkele van de interessantste festivals en kermisevenementen van het land plaatsvinden.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

11 minuten lezen

10 dingen om in juni in Verona te doen

Casas en Verona |©M Rosa F

Verona is een van de meest bezochte bestemmingen in Noord-Italië. Het huis van Julia, de kathedraal en de Arena zijn enkele van de populairste attracties, maar tijdens de lente en zomer zijn er ook tal van festivals en kermisevenementen die een andere kant van de stad laten zien.

Enkele van de beste dingen om te zien en te doen in Verona in juni zijn het bijwonen van het Verona Festival, het belangrijkste evenement van de stad, een rondleiding door de Palazzo Giusti tuin, genieten van de kortingen en koopjes op de Via Mazzini, het vieren van de verjaardag van Dante Alighieri en het bijwonen van het Festival van de Schoonheid.

1. Woon de opening van het Festival van Verona bij

Verona Festival in de arena|©Bernard Blanc
Verona Festival in de arena|©Bernard Blanc

Het Verona Festival, dat elk jaar wordt georganiseerd in het plaatselijke Romeinse amfitheater, is het belangrijkste evenement op de kalender van de stad. Dit festival, dat opent in de tweede week van juni, wordt al meer dan 100 jaar georganiseerd en brengt de vier beste opera's van het land en toonaangevende Italiaanse en wereldartiesten samen.

Het festival wordt georganiseerd in de Arena di Verona, die ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is, om optimaal gebruik te maken van de akoestiek en een Romeinse traditie in ere te houden. Het duurt 3 maanden, tot augustus, hoewel de opening, die je in juni kunt bijwonen, een van de belangrijkste attracties van het evenement is, omdat dan alle artiesten die deel gaan uitmaken van het festival worden gepresenteerd.

Opera, balletvoorstellingen en klassieke muziekconcerten zijn allemaal aanwezig op het Festival van Verona, een van de niet te missen evenementen die de stad van Romeo en Julia aanbiedt om het einde van de lente en het begin van de zomer te vieren.

Nuttige informatie

 • Prijs... Kaartjes voor één voorstelling kosten ongeveer 35 euro.
 • Wanneer.... De opening is elk jaar in de tweede week van juni.
 • Waar... Arena di Verona.

2. Bezoek de Tuin van Palazzo Giusti tijdens het Lentefestival

Tuin Giusti|©Paolo
Tuin Giusti|©Paolo

Palazzo Giusti is een van de renaissancewonderen van de stad. Het ligt in het centrum van de stad en is een enorm gebouw dat de oorlogen en invasies van de stad overleefde en er nog steeds staat met zijn beelden, trappen, paden en tuinen, gebouwd aan de voet van een heuvel.

In de tuinen wordt in de derde week van juni het Lentefestival gehouden, een evenement ter viering van de afsluiting van het seizoen dat samenvalt met het hoogtepunt van de paden van het paleis. Tijdens het festival kun je ook de interieurs van het paleis bezoeken, met renaissanceschilderijen en andere kunstwerken uit die periode.

Palazzo Giusti ligt ook vlakbij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, dus je kunt het beste uit je rondleiding halen en de Arena di Verona, Piazza Bra en het Bastion van San Giorgio bezoeken.

Nuttige informatie

 • Prijs... De toegang tot de tuinen en de paleistentoonstellingen is gratis.
 • Wanneer... Het Lentefestival begint in de derde week van juni.
 • Waar... Via Giardino Giusti 2, Verona.

3. Bezoek het Sigurta Garden Park bij het beste weer

giardino sigurtà|©Marco Borsetti
giardino sigurtà|©Marco Borsetti

Het Sigurta Garden Park, gebouwd op de hoogte van de Monte Magrino, is de belangrijkste groene ruimte van Verona en ook een ideale plek om een van de open panorama's van de stad te bekijken, omdat je vanaf hier de rivier de Mincio en de horizon kunt zien vanaf de 360° uitkijkpunten. In juni kun je Sigurta bezoeken met het beste weer en een heldere hemel om de beste uitzichten te krijgen, in wat een van de beste rondleidingen van Verona is

In Sigurta kun je wandelen rond de vijvers, de paden en het Labyrinth der Geliefden, een circuit van struiken waarin volgens de mythe als je verdwaalt met je partner en je komt elkaar weer tegen je voor altijd samen zult blijven. Vanuit Sigurta kun je ook een glimp opvangen van de stad Valeggio sul Mincio, omdat de grenzen van de tuinen vervagen.

De tuinen liggen aan de rand van de stad en zijn vanuit het centrum bereikbaar met de bus op lijn 46 en ook met de privédiensten van sommige tourbussen van Verona, maar als je van plan bent om in juni door de stad te toeren, mag je het onbelemmerde uitzicht vanaf Monte Magrino niet missen.

Boek de beste stadstours om Verona te leren kennen

4. Winkel en geniet van de koopjes in Via Mazzini

Via Mazzini|©luigi valbusa
Via Mazzini|©luigi valbusa

Als je een van die mensen bent die graag winkelen tijdens een bezoek aan een stad en je bent ook een fan van high-end mode, dan heb ik goed nieuws voor je, want je kunt dit combineren in een tour door Via Mazzini, een van de belangrijkste winkelstraten van Verona. Juni is ook de tijd van de uitverkoop vanwege de seizoenswisseling, dus je kunt je hart ophalen aan de koopjes.

Via Mazzini is ook de plek om te winkelen voor Veronezen, zodat je je kunt onderdompelen in het dagelijks leven van de plaatselijke bevolking en het is ook een van de belangrijkste straten van de stad om de statige gebouwen van de stad te waarderen. Deze voetgangersstraat ligt tussen Piazza Bra en Piazza delle Erbe en biedt ook een aantal van de beste gastronomische tours in de stad.

Als Via Mazzini niet genoeg voor je is , kun je ook langs de parallelle straat lopen, Via dei Pellicciai, die vooral wordt gekenmerkt door galerieën en kunstwinkels, waar je imitaties van werken uit de Renaissance kunt krijgen tegen spotprijzen.

Boek een foodtour in Verona

5. Woon het Shakespeare Theaterfestival van Verona bij

Romeins theater|©Carlos Werner Hackradt
Romeins theater|©Carlos Werner Hackradt

Verona is de stad die William Shakespeare koos als decor voor Romeo en Julia, een van zijn beroemdste toneelstukken, dus het is geen verrassing dat de stad hem elk jaar eer bewijst met een theaterevenement ter ere van hem, dat elk jaar in juni wordt georganiseerd.

Het Shakespeare Theater Festival wordt sinds 1948 in de stad gehouden en opende met een productie van Romeo en Julia vertaald door Nobelprijswinnaar Salvatore Quasimodo. Sindsdien wordt het festival elk jaar georganiseerd in het Romeinse theater en is het niet alleen een van de belangrijkste evenementen van de zomeropening, maar ook een van de beroemdste Shakespeare-festivals ter wereld.

Tijdens dit festival zijn er zowel overdag als 's avonds voorstellingen, dus als je van plan bent om de stad in juni te bezoeken kun je het opnemen als eenvan de beste dingen om 's avonds te doen in Verona. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan het Romeinse theater, een openluchtkasteel dat meer dan 2000 jaar oud is en aan de oevers van de rivier de Adige ligt.

Interessante feiten

 • Prijs... Toegang tot het festival kost in eerste instantie ongeveer 18 euro voor volwassenen. Kinderen onder de 12 jaar betalen de halve prijs.
 • Wanneer... Het festival vindt elk jaar plaats in juni.
 • Waar... Romeins theater, Verona.

6. Neem deel aan het Verona Jazz Festival

Persoon die saxofoon speelt|©Jens Thekkeveettil
Persoon die saxofoon speelt|©Jens Thekkeveettil

Verona is een van de kunststeden van Italië en organiseert sinds 1988 naast theater- en bioscoopevenementen ook het Jazzfestival, dat de meest vooraanstaande artiesten van het land en van Europa samenbrengt tijdens de week in juni waarin het evenement wordt georganiseerd en dat een van de ijkpunten van het genre is geworden.

Dit festival bestaat uit verschillende podia op verschillende locaties, hoewel de belangrijkste elk jaar in het Romeinse theater en op de Oude Markt worden gehouden, een renaissancegebouw in het hart van de stad, vlakbij de Lambertitoren en het Huis van Julia, een van de beste musea in Verona.

Het Verona Jazz Festival valt ook samen met andere culturele evenementen zoals het Shakespeare Theater Festival of het Verona Festival, dat elk jaar wordt georganiseerd in het Romeinse amfitheater van de stad, dus als je het meeste uit je bezoek in juni wilt halen, kun je ook van deze evenementen genieten.

Interessante feiten

 • Prijs... Toegang tot het festival kost in eerste instantie ongeveer 25 euro per persoon.
 • Wanneer... Het festival vindt elk jaar plaats in juni.
 • Waar... In verschillende delen van de stad.

7. Woon het schoonheidsfestival in Verona bij

Mensen in het theater in Verona|©Ib Aarmo
Mensen in het theater in Verona|©Ib Aarmo

Het Verona Beauty Festival is een gevarieerd evenement dat elk jaar in de eerste week van juni toneelstukken, muziekconcerten, conferenties over culturele thema's, kunsttentoonstellingen en diverse interactieve activiteiten in verschillende delen van de stad samenbrengt, altijd met schoonheid als hoofdthema van de shows.

Dit rondreizende festival heeft zijn sterke punt in de muzikale concerten, die elk jaar meer dan 50.000 mensen trekken met de belangrijkste muzikanten, maar ook in de slotevenementen, die alle artiesten die deelnamen aan het Beauty Festival tijdens die editie en die meestal worden gehouden in het Romeinse theater.

Het Verona Beauty Festival biedt ook activiteiten voor kinderen, dus het is een plan om te overwegen als je van plan bent Verona met kinderen te bezoeken.

Interessante feiten

 • Prijs... Toegang tot het festival kost in eerste instantie ongeveer 20 euro per persoon. Tickets voor kinderen onder de 12 jaar kosten in eerste instantie ongeveer 12 euro.
 • Wanneer... Het festival vindt elk jaar plaats in juni.
 • Waar... Op verschillende locaties in de stad.

8. Neem deel aan de Veronafil Fair

VeronaFil|©gianka savo
VeronaFil|©gianka savo

Sinds de middeleeuwen is Verona een van de belangrijkste steden in het noorden van Italië en door de ligging is het altijd een strategische plek geweest tijdens oorlogen, veldslagen en Italiaanse handel. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de stad onderling verbonden is gebleven en een uitgebreid netwerk van postkantoren heeft gevormd. Daarom is Verona tegenwoordig een van de belangrijkste filatelie- en numismatische steden van Italië.

Veronafil, de filatelistische vereniging van de stad, organiseert twee keer per jaar een tentoonstelling die verzamelaars en handelaren van antieke postzegels, postzegels en telefoonkaarten samenbrengt en organiseert conferenties, bijeenkomsten en andere evenementen die toegankelijk zijn voor het publiek. De hoofdtentoonstelling wordt elk jaar georganiseerd tijdens het eerste weekend van juni.

Dit evenement ter promotie van filatelie en numismatiek is ook een ideaal excuus om meer te weten te komen over het verleden en de geschiedenis van de stad en om deel te nemen aan een van de meest traditionele evenementen in Verona, aangezien er al meer dan 100 edities van de Fiera Veronafil zijn georganiseerd.

Interessante feiten

 • Prijs... De toegang tot de beurs kost in eerste instantie ongeveer 6 euro per persoon.
 • Wanneer... Het festival vindt elk jaar plaats tijdens het eerste weekend van juni.
 • Waar... Corso Cavour 2, Verona.

9. Wandel door Dante Alighieri's Verona op de verjaardag van zijn geboortedag

Dante Alighieri fietst|©Mauro Castagna
Dante Alighieri fietst|©Mauro Castagna

Dante Alighieri is de beroemdste schrijver in de geschiedenis van Italië en tijdens zijn leven, toen hij eenmaal verbannen was uit Florence, zag hij hoe alle steden weigerden hem te ontvangen. Allemaal behalve één, Verona, dus ontwikkelde Dante een diepe genegenheid voor de stad die tot uiting kwam in zijn geschriften en die vandaag de dag dient als herinnering aan zijn jaren als Veronees.

De datum van zijn geboorte blijft een mysterie, maar op basis van de aanwijzingen die de schrijver achterliet in de Goddelijke Komedie en andere fragmenten van zijn werk, wordt aangenomen dat hij op 21 juni 1265 werd geboren. Daarom worden er elk jaar in Verona op die datum rondleidingen en rondleidingen georganiseerd om Dantes verjaardag te vieren door de plekken van zijn verblijf in Verona te bezoeken.

Een rondleiding door Verona door de ogen van Dante is een reis terug in de tijd en een van de beste excursies die de stad te bieden heeft. Bovendien duren deze tours meestal ongeveer 2 uur, dus ze zijn geschikt als je een kort verblijf in de stad plant. Als dat het geval is, is hier een lijst met activiteiten om Verona in 3 dagen te ontdekken.

10. Bezoek het Gardameer in de beste tijd van het jaar

Het Gardameer|©maria luisa novela
Het Gardameer|©maria luisa novela

Het Gardameer is het grootste meer van Italië en een van de belangrijkste meren in het noorden van het land. Het ligt op 75 kilometer van het centrum van Verona en een dagtocht is een van de beste dingen om te doen vanuit Verona, vooral in juni wanneer het weer ideaal is en het aantal toeristen relatief laag.

Het Gardameer is een gletsjermeer, maar door zijn omvang en belang is het bijna een zee die de Alpen en de Padana-vlakte scheidt, vandaar het hoogteverschil van de omringende bergen en de schoonheid van de landschappen, die zelfs het Comomeer, het meest illustere meer van Italië, net buiten Milaan, kunnen overschaduwen.

Als je van plan bent om Verona in de zomer te bezoeken, zul je merken dat het Gardameer een onbelemmerd uitzicht op het platteland biedt, maar de hitte kan er zinderend zijn en je zult er ook veel bezoekers tegen komen. In juni, tegen het einde van de lente, kun je genieten van de omgeving zonder de winterkou, met zacht weer en ook minder toerisme, omdat het hoogseizoen van Verona in juli hervat wordt met de formele start van de zomerperiode.

Boek een reis naar het Gardameer

Temperaturen in Verona in juni

Trappen bouwen|©M Rosa F
Trappen bouwen|©M Rosa F

Juni betekent het einde van de lente en het begin van de zomer en de maximumtemperaturen bereiken 30° terwijl de minimumtemperaturen 18° zijn. De gemiddelde temperatuur is 26° en hoewel Verona een vochtig klimaat heeft, valt er in juni zeer sporadisch regen.

De seizoenswisseling is gunstig voor excursies op meren en bergen, omdat de lucht oplost van de mist die vaak voorkomt in Verona, en biedt tegelijkertijd een mild klimaat, want in de zomer kan de hitte verzengend zijn.

Het aantal toeristen in Verona in juni

Fruitverkoop in Verona|©M Rosa F
Fruitverkoop in Verona|©M Rosa F

Het hoogseizoen in Verona begint in juli met de formele start van de zomer, dus juni is een ideale maand om de stad te bezoeken met een gematigde toestroom van toeristen en ook een geschikt klimaat om van de attracties te genieten.

De stad heeft het hele jaar door een zeer hoog gemiddeld aantal bezoekers, vooral als je Verona met Kerstmis of in de zomer bezoekt, dus juni, tijdens de seizoenswisseling, is een goed moment om het rustig aan te doen.

Prijzen in Verona in juni

portemonnee met kaarten|© Emil Kalibradov
portemonnee met kaarten|© Emil Kalibradov

De prijzen in Verona in juni zijn niet zo hoog als in de warmste maanden juli en augustus, dus het is een goede tijd om goedkoper te reizen en te genieten van het mooie weer dat de stad te bieden heeft.

Als je Verona in juni bezoekt, kun je geld besparen op excursies en accommodatie, vooral als je vooraf online boekt. Als je een route uitstippelt, kun je ook kaartjes reserveren voor festivals en kermisevenementen.

Wat je moet meenemen als je Verona in juni bezoekt

Zomertas|© Arnel Hasanovic
Zomertas|© Arnel Hasanovic

Tijdens de lente biedt Verona aangenaam en soms warm weer, dus ik raad je aan om de volgende spullen in je koffer te stoppen:

 • Zonnebril
 • Zonnebrandcrème
 • Comfortabele schoenen
 • Zonnehoed
 • Lichtgewicht T-shirt
 • Lichtgewicht jas
 • Lichtgewicht broek
 • Bergschoenen
 • Lichte truien