11 dingen om te doen op Menorca in oktober

Als je op zoek bent naar een uitje voordat de winterkou zijn intrede doet, dan is Menorca de beste optie om in oktober te bezoeken.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

11 dingen om te doen op Menorca in oktober

Menorca | ©Franco Vannini

Menorca, het naburige Palma de Mallorca, is een mediterraan eiland vol ongewone plaatsen, historische bezienswaardigheden en gastronomie om van te genieten. Als je op zoek bent naar een ontsnapping voordat de kou van de winter zijn intrede doet, dan is alles wat er te zien en te doen is op Menorca de beste optie om in oktober te bezoeken.

De temperaturen in de herfst op Menorca zijn vrij warm en in oktober vind je nog steeds dagen met temperaturen boven de 20°C. Daarom kun je in alle comfort van de natuur genieten. Omdat het geen hoogseizoen is, heb je bovendien de gelegenheid om het eiland te bezoeken zonder al te veel toeristische drukte.

1. Bezoek Talayotisch Menorca zonder de drukte

Naveta des Tudons| ©Sole Perez
Naveta des Tudons| ©Sole Perez

Menorca heeft prehistorische vindplaatsen die in aanmerking komen voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. De naam Talayotic komt van een van de beroemdste bouwwerken van het eiland, de talayots, grote wachttorens. Er zijn ook overblijfselen van funeraire en religieuze constructies.

oktober is ideaal om de ruïnes overdag te bezoeken vanwege het aangename klimaat en de mogelijkheid om ze vrijwel alleen te bekijken. Je kunt een van de voorgestelde routes volgen waarbij je verschillende van de prehistorische vindplaatsen kunt bezoeken, of gewoon een van de archeologische vindplaatsen kiezen en je daarop concentreren.

Als je een excursie met een spectaculair landschap wilt, raad ik je aan om de klif Assentament Costaner de Cala Morell te beklimmen, vanwaar je een dorp van kunstmatige grotten kunt zien en kunt genieten van een dromerige zonsondergang. De klim is niet gemakkelijk, maar het uitzicht op de top is het meer dan waard.

Boek tickets voor Naveta des Tudons

2. Ontdek Menorca via de herfstgastronomie

Mahón kaas| ©manuel m. v.
Mahón kaas| ©manuel m. v.

De herfst is een goed moment om te ontspannen en te genieten van de unieke smaken van het eiland. Op Menorca maken ze veel gebruik van seizoensproducten, iets wat niet alleen de gerechten verbetert, maar je ook de cultuur laat leren kennen via de gastronomie.

In oktober staan groenten zoals pompoen, aubergine, paprika en uien centraal, maar de echte sterren van het seizoen zijn paddenstoelen.

De populairste paddenstoelen, die je op veel markten en menu's zult vinden, zijn de sclatasangs, een erg smakelijke soort.

Je kunt ook deelnemen aan enkele gastronomische activiteiten:

 • Kaas: oktober is een geweldige tijd om een boerderij te bezoeken waar de beroemde "Queso de Mahón" wordt gemaakt. In de meeste boerderijen kun je deze kaas proeven en zelfs leren maken in een kaasworkshop.
 • Wijn: de wijnproductie op het eiland is de laatste jaren gegroeid en daarmee ook het wijntoerisme. Wat dacht je ervan om een bezoek aan een wijnmakerij te boeken?
 • Gin: hoewel je het misschien niet weet, is gin een erg populair product op het eiland, iets dat wordt toegeschreven aan de Britse bezetting. Als je de drank wilt proeven en wilt weten hoe hij wordt gemaakt, kun je een bezoek brengen aan de winkel van Xoriguer in de haven van Mahón.

3. Breng een magische avond door met het observeren van de sterren

Macarella baai| ©Antonio L
Macarella baai| ©Antonio L

Als je in de tweede week van oktober in Menorca bent, kun je misschien wel een van de meest opvallende natuurspektakels van de herfst zien: de Draconiden, de eerste sterrenregen van de herfst.

Bovendien vind je weinig betere plekken dan dit eiland om dit te zien, want het is zelfs gecertificeerd als Starlight bestemming, wat die plaatsen onderscheidt die zorg dragen voor de kwaliteit van hun donkere hemel en hun inzet om deze te verdedigen.

Om deze sterrenregen te zien moet je ergens heen gaan waar geen lichtvervuiling is, iets wat relatief makkelijk te doen is in Menorca. Goede plaatsen om naartoe te gaan zijn Son Saura, de baai van Macarella en het deel van de kust tussen Cavallería en La Vall, waar je zelfs een sterrenkijktour kunt maken.

Op sommige van deze plaatsen zijn er plannen om nachtelijke uitkijkpunten te installeren om astrotoerisme te promoten, evenals verschillende Talayotische nederzettingen.

Boek je sterrenkijktour in Menorca

4. Zoek een rustige baai om te ontspannen in het herfstlicht

Inham van Turqueta| ©Enrique Maestro
Inham van Turqueta| ©Enrique Maestro

Dacht je dat je niet van de stranden van Menorca zou kunnen genieten omdat het oktober is? Niets is minder waar, want afgezien van het feit dat de badtemperatuur meestal erg aangenaam is, is er geen betere activiteit dan op zoek gaan naar een rustige baai om te ontspannen met bijna geen mensen.

In het noorden van het eiland vind je Cala Pregonda, waar stranden zijn met roodachtig zand en stenen van dezelfde kleur, evenals het verwachte kristalheldere water dat het blauw van de lucht weerspiegelt.

In het zuiden van het eiland vind je Cala Mitjana en Cala Mitjaneta, met wit zand en geweldige vegetatie rond het strand. Voor deze stranden moet je vroeg komen, want daar gaan de meeste toeristen naartoe, maar het uitzicht is het waard.

Nog een van de meest ongelofelijke stranden die ik aanbeveel is Cala Galdana, dat eigenlijk een gigantisch zwembad van zee is.

Als je niet tevreden wilt zijn met alleen een bezoek aan een van deze baaien, kun je ook een van de boottochten boeken naar verschillende baaien van het eiland.

Boek een boottocht naar de stranden van Menorca

5. Maak een ritje te paard

Als je van de natuur houdt, van contact met dieren of zelfs als je met kinderen reist, kan een ritje te paard de perfecte activiteit voor je zijn. Menorca leren kennen op de rug van een van deze dieren is een heel andere en leuke manier van sightseeing. Je wordt te allen tijde begeleid door een gids tijdens een ontspannen rit langs de Camí de Cavalls, natuurlijke paden van de stad naar een route door het binnenland richting Cala Mitjana, en je eindigt met een fantastische rit langs het strand.

Boek je paardrijtocht in Menorca

6. Mis een kajaktocht in Menorca niet

Sport, zon, zee en strand| ©Artem Zhukov
Sport, zon, zee en strand| ©Artem Zhukov

Als je op zoek bent naar avontuur, beweging en om het eiland via de kusten en de grotten beter te leren kennen, dan is een kajaktocht ideaal.

Kajakken in Menorca is ongelooflijk en heel betaalbaar, en als er iets is waar het eiland geen tekort aan heeft, dan zijn het wel de kajakexcursies en -activiteiten. Een van de voordelen van oktober is ook dat er dan geen drukte is op de stranden of in het water, zodat het kajakken aangenamer zal zijn.

7. Ga op een Jeepsafari in Menorca als het weer niet al te best is

Jeepsafari Menorca| ©ryan carter
Jeepsafari Menorca| ©ryan carter

Hoewel het weer in oktober meestal goed is, is het niet ongebruikelijk dat het af en toe bewolkt of winderig is. In deze gevallen, wanneer over straat lopen ongemakkelijk kan zijn, kun je een heel originele en leuke activiteit boeken: een jeepsafari in Menorca.

Deze excursie is een van de populairste activiteiten voor kinderen in Menorca, omdat ze op een comfortabele manier verschillende attracties van het eiland kunnen zien.

Met een lokale gids en aan boord van een open voertuig stopt de excursie bij enkele van de minder bekende baaien van het eiland en bij verschillende spectaculaire uitkijkpunten.

8. Bezoek Ciutadella in de rust van de herfst

Haven van Ciutadella| ©Jaume Escofet
Haven van Ciutadella| ©Jaume Escofet

Hoewel je alles wat Ciutadella te bieden heeft het hele jaar door kunt (en zou moeten) bezoeken, is oktober naar mijn mening een van de beste maanden om dit te doen. Afgezien van de goede temperatuur, is het fijnste de rust om door de straten te kunnen slenteren zonder dat ze vol bezoekers zitten.

Er zijn rondleidingen door de meest pittoreske straatjes, die ongeveer twee uur duren en je langs plekken brengen als de apotheek van Llabrés, een van de moderne gebouwen van het eiland, en het klooster van Santa Clara, dat een aanzienlijk historisch verleden heeft.

Je kunt ook zelf een route uitstippelen door de pittoreske straatjes van de haven en stoppen voor een lunch of een drankje in een van de restaurants.

En je kunt ook genieten van het vele handwerk dat in Menorca wordt gemaakt, zoals de beroemde schoenen die met trots op het eiland worden gemaakt.

9. Beleef een uniek cultureel evenement met het Cranc Festival

Cranc Festival| ©Neo
Cranc Festival| ©Neo

Cranc is een kleinschalig festival dat eind september plaatsvindt. Het wordt meestal gehouden op locaties zoals het terras van Es Claustre, dat vroeger een klooster van de Karmelietenorde was en nu een ruimte gewijd aan cultuur is.

Het Cranc festival brengt een verscheidenheid aan muziekstijlen, zowel Spaans als internationaal, en is een uitstekende gelegenheid om te genieten van de eerste herfstavonden van het seizoen, vol frisheid en vitaliteit.

Als je niet van festivals houdt, zelfs niet op kleine schaal, kijk dan het hele jaar door uit naar dj's en zangers in Es Claustre- kijk op de officiële website om te zien wat er te doen is als je er bent. Vergeet niet van tevoren te reserveren.

Praktische info

 • Waar: Pati del Claustre del Carme, 50
 • Prijs: vanaf €20
 • Tijdschema: varieert afhankelijk van de voorstellingen

10. Ga winkelen op de avondmarkt van Capllonch

Capllonch Nachtmarkt| ©Judith_travel87
Capllonch Nachtmarkt| ©Judith_travel87

Oktober markeert het einde van veel van de activiteiten die tijdens de zomer op Menorca plaatsvinden. Daarom is dit het moment om er het beste van te maken en bijvoorbeeld de ambachtsmarkt Capllonch in Ciutadella te bezoeken, die aan het einde van de maand haar deuren sluit.

Een goed plan zou zijn om overdag alle attracties in Ciutadella te bezoeken en te wachten tot 19.00 uur, wanneer deze nachtmarkt meestal opengaat. Daar vind je verschillende kraampjes, waarvan de meeste gewijd zijn aan de verkoop van ambachtelijke producten. Natuurlijk zijn er ook enkele kraampjes met typische lokale gerechten, die je kunt gebruiken om daarna te gaan eten in een van de beste restaurants van Menorca.

Praktische informatie

 • Waar: Carrer del Pere Capllonch, Ciutadella
 • Prijs: gratis
 • Openingstijden: Maandag tot donderdag: 19:00 tot 0:00 / Vrijdag tot zondag: 17:00 tot 1:00

11. Schrijf je in voor de Volta Cicloturista of maak zelf een fietstocht

Menorca Fietstocht| ©Chris Combe
Menorca Fietstocht| ©Chris Combe

Als er een plaats en een tijd is waarin je zin hebt om de fiets te pakken en door ongelofelijke landschappen te fietsen, dan is dat Menorca in oktober. Precies in die maand organiseert het eiland een evenement dat dit soort actief toerisme viert: de Volta Cicloturista Internacional a Menorca.

Als je geïnteresseerd bent, kun je je inschrijven voor drie fietsetappes van tussen de 28 en 100 km per dag midden in de natuur van het eiland. Natuurlijk zijn dit routes waarvoor je een goede conditie moet hebben.

Als je niet zo gewend bent om te fietsen, heeft het eiland ook een aantal verschillende routes die je zonder problemen kunt doen. Veel bedrijven verhuren het hele jaar door fietsen, ook elektrische.

Het is de moeite waard om te vermelden dat alle sportactiviteiten op Menorca op een duurzame manier worden uitgevoerd, waarbij het respect voor de natuur en het milieu wordt bevorderd.

Praktische informatie

 • Waar: Registratie gebeurt online.
 • Prijs: Ongeveer 70 €.
 • Wanneer: Rond 20 oktober

Het weer in Menorca in oktober

Zonsondergang in Menorca| ©Chris Combe
Zonsondergang in Menorca| ©Chris Combe

Het weer in Menorca is in de maand oktober over het algemeen zeer aangenaam. De gemiddelde maximumtemperatuur is 23º, terwijl de gemiddelde minimumtemperatuur 16º is.

Bovendien zijn de meeste dagen zonnig, hoewel het af en toe kan stormen of hard kan waaien.