Hoe ga je naar een Gospelviering in Harlem, New York City

Het bijwonen van een gospeldienst in Harlem is een authentieke ervaring die je niet zult vergeten als je terugkomt van je reis. Dit is hoe je het kunt doen tijdens een tour of op eigen houtje.

Alex Grande

Alex Grande

8 minuten lezen

Hoe ga je naar een Gospelviering in Harlem, New York City

Harlem Corner | ©Jean Philippe

In Harlem ervaar je de culturele diversiteit van New York en ontdek je de wortels van een gemeenschap in een wijk ver van de wolkenkrabbers. Als u uw bezoek aanvult met een gospeldienst, bent u even geen toerist meer en wordt u een local. Er zijn verschillende mogelijkheden om zowel de wijk te bezoeken als een gospeldienst bij te wonen, afhankelijk van uw beschikbaarheid.

De beste optie

Zondagse gospeldienst Harlem

Loop door Harlem als een local

Perfect als u wilt genieten van een wandeling door de wijk Harlem en tevens van een authentieke gospelmis. De tour is alleen beschikbaar op zondag.

Dit is mijn favoriet: de beste manier om je onder te dompelen in de cultuur van Harlem is een rondleiding door de buurt en het bijwonen van een live gospeldienst in een lokale kerk in Harlem.

Daarvoor raad ik je deze Harlem Sunday Gospel Mass tour aan, die je meeneemt naar het hart van een authentieke gospelgemeente om de cultuur uit de eerste hand te ervaren. Tijdens dezeHarlem Sunday Gospel Mass tour bezoek je bezienswaardigheden in Harlem zoals het Apollo Theater, het Morris-Jumel Mansion, het oudste huis in Manhattan, Sylvan Terrace, een eigenzinnige straat met identieke huizen, en de Cotton Club, een nachtclub waar historische concerten werden gehouden. Daarna bezoekt u een plaatselijke kerk en beleeft u de gospel live.


En als de dag u niet schikt, kunt u kiezen voor de woensdag gospelmis tour van Harlem.Waarom ik deze tour leuk vind: Als u een rondleiding door het gebied neemt, begrijpt u de gebruiken van de lokale bevolking en geniet u veel meer van de ervaring.Aanbevolen als... u een andere dag tijdens uw reis naar New York wilt doorbrengen om u als een local onder te dompelen in de lokale cultuur.

Zo zijn de gospelmissen in Harlem

De straten van Harlem| ©Nicole Y-G
De straten van Harlem| ©Nicole Y-G

Een lokale kerk bezoeken en een live gospeldienst meemaken in Harlem is een ervaring die, ondanks de populariteit ervan, nog steeds een zeker aureool van alternatieve activiteit buiten de gebaande toeristische paden in New York behoudt. Er zijn honderden kerken die gospeldiensten aanbieden in New York City en daarombrengen rondleidingen de bezoekers niet naar een vaste kerk, om de gemeenschap en het lokale karakter van de gemeenten te behouden en een echte ervaring te garanderen. U kunt een kerk in Harlem of zelfs de Bronx bezoeken, maar dat zullen altijd kerken zijn waar een authentieke mis wordt aangeboden en geen commerciële show. De mis bestaat uit een combinatie van zang en prediking (de preek wordt gehouden met de energie van een gospelmis).

Hier is een artikel over de beste kerken om naar een gospelmis in Harlem te gaan om je te helpen als je het wilt meemaken.

Boek een gospelmis in Harlem (zondag)

Zondag Gospel Mass Tour

De Sunday gospel mass tour is erg interessant omdat je dan op de drukste dag van de week met een gespecialiseerde gids door de wijk Harlem kunt lopen. Je woont ook een originele gospelmis bij waardoor je je een echte inwoner van Harlem voelt, en als je je ervaring zo compleet mogelijk wilt maken, kun je genieten van een brunch in een Afro-Amerikaans restaurant.

Een rondleiding waarbij u alles leert over de geschiedenis van de wijk Harlem en u langs de meest emblematische gebouwen loopt, zoals het Apollo Theatre, het favoriete podium van de Harlemse artiesten; de Morris-Jumel Mansion, het oudste huis van Manhattan, totaal anders dan de huidige gebouwen; de Cotton Club, een van de beroemdste restaurants en nachtclubs ter wereld, of Sylvan Terrace, de 19e-eeuwse straat waar nog steeds houten huizen staan, iets opvallends in het centrum van Manhattan.

Een ideale manier om alles te weten te komen over de gebeurtenissen in de jaren 70 en 80, toen Harlem de culturele en politieke hoofdstad van zwart New York was.

Boek een tour met gospelmis in Harlem (zondag)

Woensdag gospelmis tour

De Wednesday Gospel Mass Tour is dezelfde ervaring als de Sunday Gospel Mass Tour. Gedurende ongeveer 4 uur maak je uitgebreid kennis met de wijk Harlem door op een woensdagochtend door de straten te lopen en zo de wijk in haar dagelijkse ritme te leren kennen.

U leert van een deskundige gids over de geschiedenis van deze cultureel rijke wijk, leert de meest emblematische bezienswaardigheden kennen en beleeft de onvergetelijke ervaring van het bijwonen van een gospelmis. U kunt er ook voor kiezen om een lunch aan uw tour toe te voegen en traditionele Afro-Amerikaanse soul food te proeven in een restaurant.

Boek een gospelmis tour in Harlem (woensdag)

Tips voor het bijwonen van een gospeldienst in Harlem

Gospelkoor
Gospelkoor

1. Let op uw kleding

Vergeet niet dat er een dresscode is voor het bijwonen van een gospeldienst in New York: vermijd korte broeken en tanktops. Je bezoekt immers een verzamelplaats van een spirituele congregatie. Daarom zul je waarschijnlijk geen foto's kunnen maken en zal je tijdens de dienst gevraagd worden een donatie te doen.

2. Let op de duur

Een gospelmis in New York duurt meestal ongeveer twee uur, maar het programma staat niet vast en de duur is altijd afhankelijk van de deelname van de congregatie. In ieder geval duurt de rondleiding slechts één uur.

3. Wees op tijd

Wees ervan bewust dat als u niet naar de dienst gaat als onderdeel van een rondleiding, u in de rij moet wachten om binnen te komen, wat ertoe kan leiden dat u de dienst niet te zien krijgt. Dus als je besluit op eigen gelegenheid te gaan, zorg er dan voor dat je op tijd bij de kerk bent. Deze post over de tijden van evangeliemissen zal je helpen.

4. Vermijd inauthentieke "commerciële" missen

Iets wat de laatste jaren een groeiend probleem is geworden, is dat er gemeenten zijn die voor toeristen shows opvoeren die gospelmissen nabootsen, maar daar is niets authentieks aan. De tours die ik aanbeveel nemen u mee naar echte gospelmissen in Harlem of de Bronx, maar als u besluit Harlem zelf te bezoeken, pas dan op dat u niet in een toeristenval trapt.

5. Respecteer de ruimte die aan de congregatie is toegewezen

U betreedt de kerk vlak voor het begin en zit meestal in een bovenbox van waaruit u de gang van zaken kunt gadeslaan. De hoofdcelebrant zit meestal op de begane grond, maar er kunnen ook parochianen naast u in de loge zitten.

6. Bereid een donatie voor

Tijdens de dienst wordt u gevraagd een donatie te doen. Hoewel het optioneel is, raad ik u aan ongeveer US$10 (ongeveer €9) voor te bereiden voor als het zover is.

Boek een gospelmis tour in Harlem (woensdag)

Harlem na de gospeldienst

Harlem buurt hoek
Harlem buurt hoek

In de jaren zestig maakten ondergrondse clubs en straatgeweld Harlem tot een plaats om te mijden.

De laatste jaren heeft Harlem echter een tweede renaissance doorgemaakt en is het een zeer aantrekkelijke plaats geworden voor bezoekers aan New York. In West Harlem zijn er verschillende plaatsen die vooral door de plaatselijke bevolking worden bezocht. Een daarvan isRiverside Park, waar u het General Grant Memorial en een prachtig uitzicht op de Hudson-rivier vindt. Als u niet te ver wilt afdwalen, kunt u een wandeling maken door Marcus Garvey Park, dat weliswaar niet al te bijzonder is, maar u een pauze kan geven van het lopen over asfalt. East Harlem, ook bekend als 'El Barrio', is een gebied waarvan de meeste New Yorkers zullen zeggen dat je het moet vermijden, omdat het een beetje een probleemgebied is.

Hoe dan ook, als je niets wilt missen, raad ik je deze post aan over wat je in Harlem kunt zien en doen.

Tip van Alex Het nemen van een rondleiding is de beste manier om Harlem, de levensstijl van de bewoners en de geschiedenis van de wijk te ontdekken en te begrijpen.

Boek een tour met gospelmis in Harlem (zondag)

Wat je te zien krijgt tijdens een gospel tour in Harlem

Typische architectuur van Harlem| ©Ronny Rondon
Typische architectuur van Harlem| ©Ronny Rondon

Tijdens de gospeltour door Harlem krijg je een complete rondleiding door het authentieke Harlem en snuif je de geschiedenis op. Harlem tours duren meestal ongeveer 4 uur. Dit is inclusief de rondleiding langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de wijk en de gospelmis. De meeste Harlem tours vertrekken vanaf Times Square. Dit is wat je te zien krijgt tijdens de meeste van deze rondleidingen:

1. Apollo Theater

Het Apollo Theater was de geboorteplaats van jazz, R&B, gospel en soul sinds 1934, toen het begon met het organiseren van muziekwedstrijden en het voortbrengen van een gemeenschap van artiesten eromheen. Afro-Amerikaanse muziekiconen als Ella Fitzgerald, Billie Holiday, James Brown en Lauryn Hill gaven hun eerste concerten vanaf het Apollo podium.

2. Morris Jumel Mansion

Het Morris Jumel Mansion is het oudste huis in Manhattan en huisvest tegenwoordig een museum dat de levensstijl van het laat 18e eeuwse New York uitbeeldt. Er zijn ook een aantal legendes en spookverhalen over de plaats.

3. Sylvan Terras

Sylvan Terrace is een charmant straatje vlakbij het Morris-Jumell Mansion, met twee rijen identieke huizen en geplaveid asfalt.

4. Cotton Club

De Cotton Club was een van de belangrijkste uitgaansgelegenheden van New York in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, en er worden nog steeds jazzshows en concerten gegeven.

5. Strivers' Row

Een woonwijk met opvallende bruine betonnen huizen waar in de 20e eeuw beroemde Afro-Amerikanen woonden. Tegenwoordig wordt het bezocht vanwege de unieke bouwstijl.

6. Schomburg Centrum voor Onderzoek naar Zwarte Cultuur

Een onderzoekscentrum waar u de geschiedenis kunt ontdekken van de verschillende elementen waaruit de Afro-Amerikaanse cultuur bestaat. U kunt de bibliotheek bezoeken en lezingen en tentoonstellingen bijwonen over slavernij, hiphop of jazz.

7. Sugar Hill

Een elegante wijk waar vroeger schrijvers, kunstenaars, politici en prominenten woonden en waar u uw rondleiding door Harlem kunt afsluiten met een aangename wandeling.

Boek een Harlem Gospel Mass Tour (zondag)

Waar te eten in Harlem na de gospel mass tour

Gebakken kip is typisch voor deze buurt
Gebakken kip is typisch voor deze buurt

Het soul food van Harlem bestaat uit gerechten als de beroemde gebakken kip op een wafel, macaroni en kaas, perzikcobbler en gebakken vis. Het is een soort voedsel dat zijn oorsprong vindt in het Amerikaanse Zuiden ten tijde van de slavernij, en is uitgegroeid tot een onmisbaar element van de Afro-Amerikaanse cultuur van Harlem.

Omdat de keuken van Harlem zo'n belangrijk onderdeel van de buurt is, is hier een artikel over waar je in Harlem kunt eten dat je misschien interessant vindt.

Boek een Gospel Mass Tour in Harlem (woensdag)

Soortgelijke tours als de Harlem Gospel Mass Tour

Harlem is niet de enige wijk in New York City die u tijdens uw reis kunt bezoeken. Brooklyn, met zijn bakstenen vlakke straten met aan weerszijden bomen, is een van de wijken die de meeste identiteit geeft aan New York City. Manhattan, de Bronx of Queens zijn de andere boroughs die ook veel te ontdekken hebben, en de contrasttour is een rondleiding langs het beste van elk. Ik vertel je er hier alles over: New York Contrasts rondleidingen.

Als je graag buiten de gebaande toeristische paden gaat, raad ik je ook de Upper and Lower Manhattan tour aan, want hoewel die zich richt op de borough Manhattan, laat hij je de interessantste plekken buiten de gebaande paden zien. Mijn ervaring met deze tour kun je hier lezen: Rondleiding door Upper en Lower Manhattan.

New York Contrasts Tour