Rondleiding door Upper en Lower Manhattan

Manhattan is het hart van de Big Apple, een van die plaatsen in de wereld waar je niet genoeg van kunt krijgen om te verkennen. Met de Upper en Lower Manhattan tour laat u geen belangrijke hoekjes onontdekt.

Alex Grande

Alex Grande

9 minuten lezen

Rondleiding door Upper en Lower Manhattan

De New York Stock Exchange in het Financial District, een van de haltes op de tour. | ©Hellotickets

Manhattan is een eiland van wolkenkrabbers, monumenten, pleinen, winkels, mensen en vooral leven, heel veel leven. En net zo uniek als elke andere borough in New York, heeft Manhattan zijn eigen contrasten tussen Upper en Lower Manhattan. Om ze allemaal te ontdekken en Manhattan op een grootse manier te ervaren heb ik een aanbeveling voor u: de Upper en Lower Manhattan tour.

De Upper en Lower Manhattan Tour

Met deze tour ziet u alle hoogtepunten van downtown New York vanuit een bus, met zijn iconische buurten zoals Chinatown, Little Italy, Greenwich Village of Wall Street, maar ook de straten die Manhattan beroemd maken zoals Fifth Avenue.

Naar mijn mening lijkt de prijs misschien wat hoog voor een bustour, maar als je alles op een rijtje zet, kun je deze tour beschouwen als een manier om heel Manhattan te zien onder begeleiding van een deskundige gids en vervolgens de gebieden die je aandacht hebben getrokken op eigen houtje grondig te verkennen, maar wel met kennis van alle details en de historische context van de buurten waar je naar terugkeert.

Deze tour heeft opstapplaatsen bij verschillende hotels in New York: het Intercontinental Barclay, het Wellington Hotel, het Riu Hotel en het Hotel Pennsylvania. De hele tour is per bus met haltes in St. John the Divine en Battery Park. De uitleg van uw gids zal volledig in het Engels zijn gedurende de 3,5 uur durende tour.

Een van de voordelen van deze activiteit is dat u ze elke dag van de week kunt doen, behalve op zondag. In tegenstelling tot andere rondleidingen in New York hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken over het doen van de rondleiding op een bepaalde dag om drukte te vermijden, aangezien u geen andere toeristen buiten uw groep zult tegenkomen.

Waarom ik van deze tour hou: De redenen waarom ik deze ervaring aanbeveel zijn tweevoudig: het gemak om heel Manhattan vanuit een bus te kunnen zien, wat een perfecte introductie tot de stad kan zijn aan het begin van uw reis, en de kwaliteit van het verhaal van de gidsen die u gedurende de hele route zullen vergezellen, wiens context de manier waarop u van de Big Apple zult genieten zal veranderen.

Aanrader als... u maar een paar dagen in New York bent, als u met kinderen reist en die zijn het lopen snel beu, of als u graag een stad bezoekt vanuit uw luie stoel. Al met al is dit een tour die ik aanbeveel als een kennismaking met Manhattan om vertrouwd te raken met de meest bezochte gebieden van New York.

Boek een rondleiding in Lower Manhattan


Nuttige tips om van de rondleiding door Upper en Lower Manhattan te genieten

Slenteren door Manhattan| ©Hellotickets
Slenteren door Manhattan| ©Hellotickets
 • Aangezien de Upper en Lower Manhattan tour eindigt in Battery Park, kan het een goed idee zijn om uw dag zo te plannen dat u na de tour de veerboot naar het Vrijheidsbeeld neemt. Op die manier zult u een zeer vlotte dag van sightseeing hebben met het gemak dat u het meeste vervoer bespaart.
 • Maak je niet te veel zorgen over het maken van foto's tijdens deze activiteit, aangezien je vanuit de bus toch geen erg goede hoek krijgt. De bedoeling van de tour is om Manhattan in alle comfort en met een gids te bezoeken, zodat u, wanneer u de Big Apple op eigen houtje gaat verkennen, de weg veel beter kent en een beetje context hebt over elke plaats die u bezoekt.
 • Neem echter zeker uw fototoestel mee voor deze tour, want u kunt stoppen bij St. John the Divine om de binnenkant te verkennen en foto's te nemen van het interieur, want het is echt indrukwekkend.

Boek een cruise om de architectuur van Manhattan te zien

Halte Columbus Circle

Columbus Cirkel| ©Hellotickets
Columbus Cirkel| ©Hellotickets

Een prachtig plein op het kruispunt van Broadway, Central Park West, Central Park South en Eighth Avenue, gewijd aan Christoffel Columbus (wiens standbeeld op een sokkel staat die over de rest van het plein uitkijkt). Het contrast tussen de fontein op het plein, de rand van Central Park en de torenhoge wolkenkrabbers maken dit tot een typisch New Yorks landschap.

Boek een elektrische fietstour door Manhattan

Stop bij Lincoln Center

Lincoln Center Gebouw| ©Seth Hoffman
Lincoln Center Gebouw| ©Seth Hoffman

Nog zo'n klassieke Big Apple bezienswaardigheid, een groep gebouwen gewijd aan de uitvoerende kunsten, waaronder operagebouwen, theaters en concertzalen. In films, op ansichtkaarten of op foto's hebt u Lincoln Center vast en zeker 's avonds verlicht gezien, dus u wilt er zeker eens ronddwalen als de zon ondergaat in de stad die nooit slaapt.

Boek een nachtelijke bustour door Manhattan

Stop bij het Dakota gebouw

Het Dakota gebouw, rechts, vanuit Central Park| ©Hellotickets
Het Dakota gebouw, rechts, vanuit Central Park| ©Hellotickets

Een gebouw dat onderdak heeft geboden aan illustere artiesten als Lauren Bacall en Judy Garland, en John Lennon, die in 1980 voor de deur werd vermoord. Als u een Beatles-fan bent, zult u waarschijnlijk een bezoek willen brengen aan dit historische gebouw waar duizenden mensen bijeenkwamen om hulde te brengen aan een van de grootste muzikanten van de vorige eeuw.

Stop bij Central Park en het John Lennon eerbetoon, Strawberry Fields

Strawberry Fields in Central Park| ©Hellotickets
Strawberry Fields in Central Park| ©Hellotickets

Geen tour door het centrum van New York City is compleet zonder een bezoek aan dit park, en de Upper en Lower Manhattan tour is geen uitzondering. U maakt een rondje om het beroemde Central Park en ziet het meer van Jacqueline Kennedy Onassis en de historische gebouwen van het gebied.

En terwijl u belangrijke plaatsen uit de Beatles-geschiedenis bezoekt, kunt u stoppen bij het gedeelte van Central Park dat na de dood van John Lennon werd omgedoopt tot Strawberry Fields en waar u het beroemde Imagine-mozaïek vindt ter ere van de muzikant.

Stop bij St. John the Divine

Waarschijnlijk de bekendste kerk in Manhattan, en de grootste anglicaanse kathedraal ter wereld. Met zijn gotische stijl die doet denken aan de kerken van Noord-Frankrijk, is het een architectonisch juweeltje dat verscholen ligt in de uitgestrektheid van de glazen jungle die New York is.

Stop bij Columbia University

Columbia Universiteit| ©Chenyu Guan
Columbia Universiteit| ©Chenyu Guan

U passeert de campus van Columbia University, onderdeel van de prestigieuze Amerikaanse Ivy League en een van de beste onderwijsinstellingen ter wereld. De elegante architectuurstijl van de campus sluit aan bij de reputatie van de organisatie en biedt een aangenaam symmetrisch uitzicht.

Stop in Harlem

Een hoek in Harlem| ©Jean Philippe Delberghe
Een hoek in Harlem| ©Jean Philippe Delberghe

U ziet de belangrijkste buurten en historische gebouwen van Harlem, zoals het Apollo Theater en de Cotton Club, terwijl u door de met geschiedenis gevulde straten wandelt en meer te weten komt over het mekka van de Afro-Amerikaanse cultuur en een van de interessantste plaatsen in Manhattan.

Stop bij het Metropolitan Museum of Art

Binnen in het Metropolitan Museum of Art| ©Robert Bye
Binnen in het Metropolitan Museum of Art| ©Robert Bye

Tijdens de Upper en Lower Manhattan tour ziet u de buitenkant van het Met of Metropolitan Museum of Art, waarvan de iconische trappen dienen als een verzamelplaats voor New Yorkers op een dagelijkse basis. Een plek om te kletsen, te eten en koffie te drinken, kijkend naar het verkeer en de mensen die Fifth Avenue oversteken.

Stop bij Fifth Avenue

Slenteren langs Fifth Avenue| ©Hellotickets
Slenteren langs Fifth Avenue| ©Hellotickets

Millionaires' Avenue is het toonbeeld van de economische macht van New York City, met luxe flats op elke hoek en omzoomd met oude herenhuizen. Het is ook de thuisbasis van de meest exclusieve winkels van de stad, evenals verschillende van de belangrijkste musea van de stad.

Stop bij Rockefeller Center

Rockefeller Center| ©Hellotickets
Rockefeller Center| ©Hellotickets

Het staat ook bekend als Rockefeller Plaza en bestaat uit verschillende gebouwen, waarvan het bekendste het Comcast Building is, waarin het Top of the Rock-observatorium is ondergebracht. Of je nu naar de Top of the Rock klimt of niet, Rockefeller Plaza is een must-see als je in de kersttijd in New York bent vanwege de beroemde boom en de schaatsbaan. De stad zou niet hetzelfde zijn met Kerstmis zonder dit kleine hoekje...

Stop bij St. Patrick's Cathedral

St. Patricks Kathedraal| ©Hellotickets
St. Patricks Kathedraal| ©Hellotickets

Een van de meest indrukwekkende kerken in New York, zowel van binnen als van buiten. Vooral het grote roosvenster en de glas-in-loodramen zijn een lust voor het oog, en het heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Stop bij het Flatiron Building

Flatiron gebouw| ©Matthias Oberholzer
Flatiron gebouw| ©Matthias Oberholzer

Er zijn geen woorden nodig om te beschrijven wat naar mijn mening een van de grootste architectonische werken van de vorige eeuw is, dat ten tijde van de bouw in 1902 werd beschouwd als een wolkenkrabber als een van de grootste gebouwen in New York. De elegante stijl is synoniem met New York City en een mijlpaal in de ontwikkeling van de Big Apple.

Stop in SoHo en Greenwich Village

Straten van SoHo| ©Hellotickets
Straten van SoHo| ©Hellotickets

SoHo veranderde van een arbeiders- en kunstenaarswijk in de jaren zestig en zeventig in een wijk voor yuppies en welgestelden. Tijd en gentrificatie, bekend als het "SoHo effect", hebben de buurt veranderd in een gebied van kunstgaleries en restaurants dat, laten we eerlijk zijn, een genot is voor toeristen.

Greenwich Village ligt even ten westen van Manhattan en is de hipsterwijk bij uitstek van New York, waar een groot aantal series en films die zich in New York afspelen, zich afspelen. In het dorp staat bijvoorbeeld de flat 'Vrienden'.

Stop bij Washington Square

Washington Square| ©Hellotickets
Washington Square| ©Hellotickets

Als je 'Girls' hebt gezien, ken je de triomfboog op dit gezellige plein, dat een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen is voor de plaatselijke bevolking in het zuiden van Manhattan. U vindt hier een aantal monumenten en standbeelden, waaronder één gewijd aan de Italiaanse eenwordingsarchitect Giuseppe Garibaldi.

Stop in Little Italy en Chinatown

Little Italy| ©Hellotickets
Little Italy| ©Hellotickets

En nu we het toch over Italië hebben, u vindt er een stukje van terug in de buurt die bekend staat als Little Italy, waar de beste Italiaanse restaurants van de stad te vinden zijn en elk jaar een aantal culturele evenementen ter ere van de Italiaans-Amerikaanse gemeenschap van New York.

Vanuit Italië reist u naar China, of althans een stukje ervan in een van de beroemdste wijken van New York, Chinatown. Voornamelijk een wijk van Chinese winkels, waar u bord na bord in de taal van de Aziatische reus ziet en u een veelheid aan producten van allerlei aard vindt. Hier is een artikel over de beste dingen om te zien en te doen in Chinatown.

Het merendeel van de restaurants in New York bevindt zich in Chinatown, waar u ook etablissementen vindt met echte oosterse delicatessen.

Stop bij Wall Street en Battery Park

De stier van Wall Street| ©Hellotickets
De stier van Wall Street| ©Hellotickets

Het financiële district van New York is voor sommigen een plaats van aanbidding en voor anderen van haat, maar de waarheid is dat het gebied een goede weergave is van een stad waarvan de rijkdom grotendeels wordt gegenereerd door één enkel gebouw: de New York Stock Exchange, die u onmiddellijk zult herkennen aan de grote Amerikaanse vlag die boven de kolommen van de gevel van het gebouw hangt.

Voor de Wall Street Stock Exchange ziet u de beroemde 'Charging Bull' sculptuur, een symbool van Amerika's economische voorspoed.

Tot slot brengt de Upper en Lower Manhattan tour u naar Battery Park, gelegen op het zuidelijke puntje van het eiland. Vanaf hier kunt u het Vrijheidsbeeld in de verte zien liggen, aangezien de pier van het park de plaats is waar de veerboot vertrekt naar het Vrijheidsbeeld op Liberty Island.

Andere interessante ervaringen in New York

Nog een van New York's tours doen| ©Hellotickets
Nog een van New York's tours doen| ©Hellotickets

Contrasten Tour

Als u graag New York met de bus bezoekt, is de Contrasts Tour vergelijkbaar met de Upper en Lower Manhattan tour, maar met een uitbreiding van de route naar de hele stad: u ziet Manhattan, Harlem, Bronx, Queens en Brooklyn, met dit verschil dat u in de betreffende wijken uitstapt om de omgeving te verkennen.

Uw gids vergezelt u gedurende de hele tour en net als de Upper en Lower Manhattan tour is dit een perfecte ervaring om te doen bij aankomst in New York, want u krijgt een voorproefje van elke wijk van de stad, zodat u kunt kiezen welke u het leukst vindt en het grondig op uw eigen houtje verkennen.

New York van boven

Als u zin hebt om in actie te komen en New York van bovenaf te ontdekken, raad ik u aan een van de legendarische gebouwen te beklimmen, zoals het Empire State Building, om van de skyline van bovenaf te genieten. Ik link je hier naar mijn praktische gids, zodat je alle details kunt vinden over Het Empire State Building beklimmen. Als je jezelf wilt trakteren op de beste ervaring die je in Manhattan kunt hebben, raad ik je de New York Helikoptervluchten.

Veelgestelde vragen

 • Is de Upper en Lower Manhattan tour de moeite waard?

  De Upper en Lower Manhattan tour is een geweldig idee om het eiland Manhattan in één dag te verkennen, de context en contrasten ervan te begrijpen en te beslissen welke gebieden u tijdens uw reis op eigen houtje zult verkennen.

 • Wat zie je tijdens de rondleiding door Upper en Lower Manhattan?

  U bezoekt onder meer: Harlem, Central Park, Fifth Avenue, SoHo, Greenwich Village, Little Italy, China Town en Battery Park - heel Manhattan, van boven naar beneden!

 • Wat is de beste dag om Upper en Lower Manhattan te bezichtigen?

  Elke dag van de week is goed, maar ik raad u aan het aan het begin van uw reis te doen: het zal u helpen een goed gevoel voor de stad te krijgen, de geschiedenis te begrijpen en uw gids om lokale aanbevelingen te vragen. Vanaf daar is het makkelijker om Manhattan in je eigen tempo te verkennen.

 • Wat is beter: de Upper en Lower Manhattan tour of de Contrasts Tour?

  Beide tours zijn complementair: op de Upper en Lower Manhattan tour, bezoekt u het eiland Manhattan en al zijn hoekjes en gaatjes. De Contrasts tour daarentegen brengt u naar de Bronx, Brooklyn en Williamsburg, essentiële wijken die u ook tijdens uw reis naar New York moet bezoeken.