10 dingen om te doen in Chinatown

Chinatown is de thuisbasis van een van de grootste Chinese gemeenschappen ter wereld: hier kun je je 100% onderdompelen in hun cultuur: ik zal je vertellen hoe en waar.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Chinatown

Typische hoek in Chinatown | ©Hellotickets

Doelloos door de straten van Chinatown slenteren is een genot, want in elke straat of op elk plein vind je wel een verrassing die je doet geloven dat je in China bent: een restaurant, een markt, een souvenirwinkel, een tempel, winkels en borden in het Chinees...

Er hangt hier een heel unieke sfeer die je als reiziger zal betoveren. Lees verder om erachter te komen wat er in de buurt te zien en te doen is, zodat je niets mist.

De meest complete optie

Rondleiding door SoHo, Little Italy en Chinatown

Leer de eigenzinnigste buurten van New York kennen

Met een deskundige gids verken je drie van de meest iconische en originele wijken van New York: Chinatown, Soho en Little Italy.

Tijdens de Chinatown-tour, die ongeveer 2 uur duurt, heb je het gevoel dat je niet in New York bent. De straten vol Chinese borden, winkels en restaurants zullen je versteld doen staan. Deze wijk herbergt een van de grootste concentraties Chinese inwoners buiten de Chinese grens natuurlijk.

Tijdens deze uitgebreide tour met een deskundige gids leer je ook de wijken Soho en Little Italy kennen - een ideale manier om de multiculturaliteit van New York City te proeven!

Aanbevolen als... je de historische wijken van New York in detail wilt zien.

1. Ontdek Columbus Park

Typische straten in Chinatown| ©Hellotickets
Typische straten in Chinatown| ©Hellotickets

Je eerste contact met Chinatown moet ongetwijfeld Columbus Park zijn. Het is het grootste park in de wijk en de gebruikelijke ontmoetingsplaats voor de oudere leden van de Chinese gemeenschap.

Het is heel gewoon om ze elke ochtend op de bankjes de krant te zien lezen, samen te komen om in vorm te blijven door taichi te oefenen, een paar potjes mahjong te spelen en zelfs muziekinstrumenten te bespelen en te zingen. Je zult zien dat het vermogen van de Chinezen om hun tradities levend te houden, waar ze ook heengaan, enorm en bewonderenswaardig is.

Vlakbij Columbus Park staat het Kimlau War Memorial, opgericht ter ere van Chinees-Amerikanen die in de strijd zijn omgekomen ter verdediging van vrijheid en democratie.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere wijken

2. Bezoek de Mahayana boeddhistische tempel

Straten van Chinatown| ©Hellotickets
Straten van Chinatown| ©Hellotickets

New York is een multiculturele stad waar verschillende religies naast elkaar leven (de meeste kun je zien tijdens de beroemde contrasttour). Er zijn veel tempels te bezichtigen, zoals St. Patrick's Cathedral, de Eldridge Street Synagogue, de Cathedral of St. John the Divine of woon een evangeliemis bij in Harlem.

Maar als je deze mystieke ervaring in de Big Apple compleet wilt maken, moet je naar Canal Street 133 in Chinatown, waar de Mahayana Boeddhistische Tempel staat, die met zijn 5 meter de grootste Boeddha van de stad herbergt. De tempel dateert uit 1962 en werd de eerste boeddhistische tempel aan de oostkust.

Het is eerlijk gezegd niet gemakkelijk te vinden, omdat de gevel er niet uitziet als een typische boeddhistische tempel. Daarom raden we je aan een rondleiding door Chinatown te boeken of een kijkje te nemen zodat je hem niet mist. Meestal wordt een donatie gevraagd om toegang te krijgen en in ruil daarvoor krijg je een gelukspapiertje of wierook aangeboden.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere wijken

3. Koop de beste Chinese artikelen in Chinatown

Etalages in Chinatown| ©Hellotickets
Etalages in Chinatown| ©Hellotickets

Een van mijn favoriete dingen om te doen in Chinatown is rondneuzen op de bazaars en markten. Ze verkopen allerlei producten tegen zeer goedkope prijzen. Als je bijvoorbeeld in Canal Street en Mott Street rondloopt, waan je je in een echte bazaar in China.

Kanaalstraat

Canal Street is aantoonbaar de ingang van Chinatown, hoewel er geen poort is om dit aan te geven. Het is de hoofdstraat van de wijk en is enigszins chaotisch en lawaaierig door het grote aantal mensen dat er passeert, omdat hier de beroemde kledingwinkels zijn gevestigd.

Als je echter even wilt bijkomen van de drukte, raad ik je aan naar Canal Street Market(265 Canal St) te gaan, een moderne en overzichtelijke markt die in contrast staat met de bruisende omgeving eromheen. Deze markt is verdeeld in twee ruimtes:

  • Rechts: een foodhal met Aziatische eetkraampjes.
  • Aan de linkerkant: ambachtelijke winkels die van alles verkopen, van natuurlijke cosmetica en sieraden tot decoratieve voorwerpen en handgemaakte chocolade.

Mott Street

Mott Street is aan de andere kant bezaaid met winkels die groenten, fruit, kruiden, paddenstoelen en exotisch voedsel verkopen. Veel restaurants in New York halen hun verse producten uit Chinatown. Je vindt hier ook de beste souvenirs uit Chinatown voor een lagere prijs dan in de winkels in het centrum van Manhattan.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere wijken

4. Vier Chinees Nieuwjaar

Typische nieuwjaarsversieringen| ©Hellotickets
Typische nieuwjaarsversieringen| ©Hellotickets

Een heel bijzonder moment om Chinatown te bezoeken is tijdens de viering van Chinees Nieuwjaar, de belangrijkste feestdag in de Chinese cultuur, waarover je wordt geïnformeerd als je een Chinatown-tour boekt. De datum hangt af van de maankalender, maar meestal vindt het plaats in februari en wordt het in stijl gevierd.

Ik heb het geluk gehad om het een keer mee te maken en het is zeker de moeite waard. Elk jaar wordt er een ander dier verwelkomd en duizenden mensen nemen deel aan een parade van praalwagens, dansen, muziek en draken.

Het is een leuk evenement voor alle leeftijden en het wordt druk bezocht. Daarom raad ik je aan dat als je naar de parade gaat kijken, zoek dan een kruispunt vanwaar je het goed kunt zien en de sfeer kunt proeven. Als het voorbij is, aarzel dan niet en ga naar een restaurant of eetkraampje om te genieten van de beste Aziatische gerechten in het hart van Chinatown.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere wijken

5. Bezoek de kerk van de Transfiguratie

Architectuur in Chinatown| ©Hellotickets
Architectuur in Chinatown| ©Hellotickets

Over tempels in Chinatown gesproken: als je geïnteresseerd bent, kun je na je rondleiding door Chinatown een bezoek brengen aan de katholieke kerk van de Transfiguratie in 29 Mott Street, die veel ouder is dan de boeddhistische tempel en dateert uit 1801. De kerk wordt bezocht door Chinese parochianen uit de buurt, want de mis wordt gehouden in het Mandarijn, Kantonees en Engels.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere buurten

6. Ga naar het Chinees Museum in Amerika

Straten van Chinatown| ©Hellotickets
Straten van Chinatown| ©Hellotickets

Na je rondleiding door Chinatown kun je ook van de gelegenheid gebruikmaken om het Chinese Museum in Amerika te bezoeken om meer te leren over de geschiedenis van de Chinese gemeenschap in de VS vanaf het begin. Dit museum werd in 1980 geopend en biedt aan de hand van getuigenissen, beelden en video's een reis door het leven van de leden sinds hun aankomst in Amerika.

Een interessant retrospectief dat ons helpt om de meest bijzondere aspecten van de Chinese cultuur te begrijpen en de daaruit voortvloeiende culturele uitwisseling tussen twee werelden, de Chinese en de Amerikaanse, die ogenschijnlijk zo verschillend zijn.

Het Museum of Chinese in America of MOCA bevindt zich op 215 Centre Street. De toegang is $12 en het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Op de eerste donderdag van elke maand is de toegang echter gratis.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere wijken

7. Ga langs bij Confucius Plaza

Voedingsmarkt in Chinatown| ©Hellotickets
Voedingsmarkt in Chinatown| ©Hellotickets

Een van de opvallendste gebouwen in Chinatown, vooral vanwege de hoogte en de kleur, is het historische Confucius Plaza (1975) met een standbeeld van Confucius, de beroemde Chinese filosoof uit de 5e eeuw voor Christus.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere wijken

8. Proef de beste Chinese gerechten

Authentieke restaurants in Chinatown| ©Hellotickets
Authentieke restaurants in Chinatown| ©Hellotickets

De Chinese keuken is een van de meest gewaardeerde ter wereld vanwege de verscheidenheid aan ingrediënten, smaken en texturen. Naast de loempia's en driemaal daags heerlijke rijst die we gewend zijn, kun je in Chinatown genieten van authentiek Chinees eten tegen zeer redelijke prijzen.

Als je van eten houdt en een fijnproever bent, kun je je hart ophalen in deze wijk van New York City, want je vindt er tal van restaurants en bars waar je de beste Aziatische specialiteiten van Manhattan kunt proeven. Hier zijn de beste plekken om te eten in Chinatown:

  • Xi's an Famous Food: Als je van pittig eten houdt, zul je hier dol op zijn. De hamburger met lam en komijn is spectaculair en dat geldt ook voor de handgemaakte noedels. Bovendien is de service bliksemsnel. Het bevindt zich op 45 Bayard Street.
  • Big Wing Wong: Dit is een ouderwets Kantonees restaurant. De porties zijn hier groot en de bediening is efficiënt. De geroosterde eend, wontons en gebakken rijst zijn uitstekend, hoewel het menu uitgebreider is. De dim sum is naar mijn mening een van de beste in de stad. Prijzen? Vrij goedkoop. Je vindt dit restaurant op 102 Mott Street.
  • Buddha Bodai: Een goede optie voor vegetariërs waar de meeste gerechten minder dan $15 kosten. Ik ben er dol op omdat er een uitgebreid menu is met smakelijke gerechten zoals dumplings, loempia's en verschillende noedelrecepten. Ook de vegetarische versies van kip, lam of eend zijn erg lekker en smaakvol. En als je op zoek bent naar dim sum, dan is dit een goede plek. Het bevindt zich op 5 Mott Street, vlakbij Columbus Park.
  • Canal Street Market: Deze eetzaal gespecialiseerd in Aziatisch eten is perfect als je met een groep naar Chinatown gaat en iedereen iets anders wil bestellen. Er zijn verschillende eetkraampjes met een grote verscheidenheid aan eten voor minder dan $15. Je kunt de gerechten ter plekke proeven. Je kunt de gerechten ter plekke proeven of bestellen om mee te nemen voor een picknick in Columbus Park. Canal Street Market bevindt zich op 265 Canal Street.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere buurten

9. Leer afdingen, maar trap niet in nep

Winkels in Chinatown| ©Hellotickets
Winkels in Chinatown| ©Hellotickets

In plaatselijke winkels kun je vaak onderhandelen over de prijs, vooral als je meerdere artikelen wilt meenemen. Probeer altijd een maximumprijs vast te stellen die je bereid bent te betalen en wees geduldig om te krijgen wat je wilt.

Aan de andere kant is het algemeen bekend dat er in Chinatown nagemaakte luxegoederen te vinden zijn. Om eerlijk te zijn ben ik niet gek op deze praktijk (ten eerste omdat het natuurlijk niet legaal is), maar vooral omdat de producten die ze aanbieden geen garantie bieden.

Tijdens je wandeling zul je waarschijnlijk benaderd worden door verschillende straatverkopers met een catalogus (ze hebben de producten meestal niet bij zich om problemen met de politie te voorkomen) en ze zullen je tassen, horloges, riemen en portemonnees van grote merken aanbieden. Als je verwacht koopjes te vinden, heb je het mis: een luxe handtas kan wel 300 dollar kosten. Daarom raad ik je af om je geld te investeren.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere wijken

10. Maak van de gelegenheid gebruik om de omgeving te verkennen: maak een wandeling door Tribeca of Little Italy

Poseren voor Café Roma in Little Italy| ©Hellotickets
Poseren voor Café Roma in Little Italy| ©Hellotickets

Als je genoeg tijd hebt, raad ik je aan om van je wandeling door Chinatown gebruik te maken om de omliggende straten en buurten te leren kennen: Little Italy. Je merkt dat je de "grens" tussen Chinatown en Little Italy bent overgestoken als je koffietentjes, geruite tafelkleden en de heerlijke geur van versgemaakte pizza's ziet.

Je vindt er ook Tribeca: zoals zoveel andere wijken van New York begon dit gebied als industriegebied en werd het later een bohemienwijk, met gebouwen met de typische noodtrap op de gevel en alternatieve winkelpuien en kleine cafés waar je even kunt stoppen voor een pauze.

Je vindt er ook kleine kunstgalerieën om in rond te snuffelen, en als je toevallig een brandweerkazerne tegenkomt die je bekend voorkomt? Dat klopt! Het is de Ghostbusters brandweerkazerne. New York zit vol met filmsets en als je de beste wilt zien, vertel ik je erover in mijn artikel over de beste film- en serielocaties in New York.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere wijken

Waar ligt Chinatown en hoe kom je er?

New York metro| ©Alejandro Mallea
New York metro| ©Alejandro Mallea

Chinatown ligt in het zuidoosten van Manhattan. Het wordt omringd door de Lower East Side (in het oosten), Tribeca (in het westen), Civic Center (in het zuiden) en Little Italy (in het noorden). De grenzen zijn echter vaag, omdat Chinatown de laatste tijd zo gegroeid is dat het Little Italy en een groot deel van de Lower East Side bijna heeft opgeslokt.

De gemakkelijkste manier om Chinatown te bereiken is met de metro, hoewel je er ook met de bus kunt komen.

  • Metro: halte Canal Street (lijnen 6, J, M, Z, N, Q, R en W) of station Grand Street (lijnen B en D).
  • Bus: M01, M103 en B51.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere buurten

Hoe is Chinatown ontstaan?

Chinatown leren kennen| ©pi3rreo
Chinatown leren kennen| ©pi3rreo

Aangetrokken door de goudkoorts arriveerden duizenden immigranten uit China halverwege de 19e eeuw in de VS. De meesten vestigden zich in Californië, maar sommigen verhuisden naar de oostkust, met name naar New York.

Historisch gezien was de Chinese gemeenschap erg hecht en deze immigranten streefden er vanaf het begin naar om zich te vestigen in gebieden waar hun landgenoten al woonden. De grote groei van deze New Yorkse wijk kwam in 1960, toen de immigratiebeperkingen, die enkele decennia eerder waren opgelegd vanwege de economische recessie van 1873, niet meer zo streng waren en er mensen uit Hongkong en andere Kantoneessprekende gebieden begonnen te arriveren.

Chinatown begon toen te groeien en overvol te raken tot het een wereld op zich werd binnen de Big Apple, met een eigen interne sociale en culturele organisatie. In feite spreken veel inwoners nauwelijks Engels, ondanks het feit dat ze in New York wonen. En op een bepaalde manier maakt dat deel uit van de charme- het gevoel dat je van de ene wereld naar de andere reist door alleen maar de straat over te steken. Voor velen is het een cultuurschok.

Andere "Chinatowns" in New York

Als je na het verkennen van Manhattan's Chinatown, ongetwijfeld een van de beste buurten in New York, meer wilt ontdekken over de Chinese cultuur, kun je een kijkje nemen in de Chinatowns van Queens en Brooklyn.

Gentrificatie heeft veel inwoners van Manhattan verdreven naar de andere twee stadsdelen van New York. Veel mensen zeggen dat de sfeer hier oprechter is dan in de Lower East Side, maar volgens mij is het gewoon anders. Het is echt een kwestie van smaak.

Boek een rondleiding door Chinatown en andere wijken