Beste Buurten in New York City

New York is veel meer dan Manhattan, en om u te helpen het meeste uit de stad te halen, vertel ik u alles over de wijken die u niet mag missen.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minuten lezen

Beste Buurten in New York City

Poseren op Times Square | ©Hellotickets

New York is een kosmopolitische stad met een unieke sfeer. Het is verdeeld in vijf stadsdelen: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx en Staten Island. Als dit uw eerste keer in de stad is, leggen we u de geografie en enkele bezienswaardigheden uit, zodat u de stad voor uw reis beter leert kennen.

1. Stadsdelen van New York

New York, een stad van contrasten| ©Hellotickets
New York, een stad van contrasten| ©Hellotickets

New York City bestaat uit vijf boroughs (of stadsdelen): Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx en Staten Island, die weer zijn onderverdeeld in wijken.

De makkelijkste en handigste manier om de hoogtepunten van deze boroughs te verkennen is de Contrasts tour en de Upper en Lower Manhattan tour. Beide zijn rondleidingen waarbij een gespecialiseerde gids u de belangrijkste details en anekdotes van elke hoek vertelt. Een andere gemakkelijke manier om de stad te verkennen is de sightseeing bustour.

Boek een tour door de Boroughs en Coney Islands

2. Manhattan

Uitzicht op Manhattan vanaf de rand| ©Hellotickets
Uitzicht op Manhattan vanaf de rand| ©Hellotickets

Manhattan is de meest bezochte borough van New York en een icoon. Het is zo populair dat veel buitenlanders de borough associëren met de stad zelf en denken dat het om hetzelfde gaat, omdat de meeste toeristische attracties van New York hier geconcentreerd zijn.

Paradoxaal genoeg is het de kleinste en dichtstbevolkte borough van New York en herbergt het 's werelds grootste commerciële, culturele en financiële centra. Met een oppervlakte van 59,1 vierkante kilometer is het eiland Manhattan immens groot en verdeeld in verschillende wijken. Laten we ze doorlopen van zuid naar noord, van Downtown via Midtown naar Uptown.

Financial District en Civic Center

Ik raad aan dit gebied doordeweeks te bezoeken. In het weekend is het Financial District bijna verlaten, maar van maandag tot vrijdag bruisen de straten van deze wijk van de mensen, omdat hier Wall Street, de Federal Reserve, de New York Stock Exchange en enkele van de machtigste financiële instellingen ter wereld gevestigd zijn.

Aan de westkant ligt het gerenoveerde World Trade Center met het 9/11 Memorial, een gedenkteken voor de aanslagen van 9/11. U kunt uw bezoek ook aangrijpen om naar het observatiedek van het One World Observatory te gaan.

Chinatown, Little Italy en Nolita

Chinatown is een van de populairste wijken van Manhattan en een winkelparadijs voor zowel toeristen als New Yorkers, want in de winkels worden allerlei goederen tegen zeer lage prijzen verkocht. Hier kunt u ook een bezoek brengen aan het Chinese Museum in Amerika, de Mahayana boeddhistische tempel of Columbus Park. Hier leg ik uit wat u allemaal kunt doen in Chinatown.

Daarnaast ligt Little Italy, met enkele Italiaans geïnspireerde restaurants en cafés (deze buurt was de grootste nederzetting van Italiaanse immigranten aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw, maar is nu opgeslokt door Chinatown). Als u meer wilt weten over de gastronomie ervan, kunt u een foodtour door Little Italy maken met een plaatselijke gids die u meeneemt om de lekkernijen van de Italiaanse keuken te proeven.

Daarnaast ziet u een nieuwe wijk genaamd NoLIta (North of Little Italy) waar u veel cafés, restaurants en trendy winkels vindt.

SoHo en Tribeca

Een ander acroniem, SoHo (South of Houston Street), is de naam van een van de bohemienwijken van New York. Maak van de gelegenheid gebruik om binnen te springen in de designerwinkels, kunstgalerijen en vintage boekwinkels. Het gebied is ontstaan in de jaren 1960 en 1970, toen kunstenaars en ontwerpers naar de wijk trokken, aangetrokken door de betaalbaarheid van studio's en lofts die in voormalige fabrieken waren gebouwd.

De architectuur van Tribeca is ook zeer uniek. Deze voormalige industriële wijk is nu vol trendy winkels, kunstgalerijen en exclusieve restaurants. Deze wijk heeft een sterke band met de cinema. Robert de Niro creëerde het beroemde Tribeca Film Festival, dat zich richt op onafhankelijke films. U kunt ook een tour maken om de locaties van Friends, CSI, Breakfast at Tiffany's, Gossip Girl en meer te zien.

West Village

De West Village is een rustige plek om een wandeling te maken weg van de drukte van het centrum. Maak een wandeling door Washington Square Park, een van de beste tuinen van de stad, en blijf daarna eten in een van de vele charmante restaurants waar u uw dag als een local kunt afsluiten.

Times Square, Broadway en Hell's Kitchen

In Midtown staat het grootste aantal wolkenkrabbers en bezienswaardigheden van New York: onder andere het Empire State Building, de Top of the Rock (in Rockefeller Center), het MoMA, Times Square en St. Patrick's Cathedral.

Het hart van New York is Times Square. Met zijn lichtjes en reclameborden is het het bekendste beeld van New York geworden. Het was echter niet altijd zo, want tot eind jaren negentig was het gebied synoniem met drugs en criminaliteit. Mijn advies is om er overdag heen te gaan, maar ook 's nachts om het verlicht te zien.

Times Square komt samen met Broadway, de avenue die het epicentrum is van het theater en de musicals in New York. Elke avond gaat het doek open om de toeschouwers te laten dromen met gedenkwaardige shows als The Phantom of the Opera, The Lion King, Aladdin of Frozen.

Voor eten en drinken vindt u rond Times Square alleen fastfood of heel duur eten, dus ik raad u aan naar de wijk Hell's Kitchen te gaan, ten westen van 8th Avenue, bekend om zijn bars, restaurants en cafés.

Flatiron District

Het Flatiron District is een bruisende zakenwijk in Manhattan die overdag vol zit met kantoren, restaurants en winkels. Het is genoemd naar het beroemde Flatiron Building, een eeuwenoud driehoekig gebouw in Beaux Arts-stijl uit de school van Chicago.

Ik raad aan een wandeling door het gebied te maken en Madison Square Park binnen te gaan, een oase van rust waar het gebruikelijk is om kantoormedewerkers te zien pauzeren, eten en kletsen. Pak een broodje bij de Pret À Manger aan de overkant en eet het op het gras. In het park worden ook evenementen en activiteiten georganiseerd, waarover je meer kunt vinden op de officiële website.

Chelsea

Met zijn saffraankleurige brownstones en met bomen omzoomde straten is Chelsea een beloopbare woonwijk vol winkels, nachtclubs en kunstgaleries. Het is zelfs de buurt met de hoogste concentratie kunstgaleries in New York, dus als dat uw passie is, is een bezoek aan deze buurt een must.

Ook een bezoek waard is Chelsea Market, een voormalige koekjesfabriek omgebouwd tot een levensmiddelenmarkt waar de originele hoge plafonds en zichtbare bakstenen muren bewaard zijn gebleven om het een industriële uitstraling en veel persoonlijkheid te geven. Hier kun je delicatessen uit de hele wereld kopen, maar wist je dat Oreo-koekjes hier zijn uitgevonden?

Chelsea Market ligt naast de High Line, een stadspark gebouwd op oude verhoogde treinsporen die de westkant van Manhattan doorkruisen. Als je zin hebt om het beton even uit het oog te verliezen en je onder te dompelen in het groen, aarzel dan niet om er rond te dwalen.

Hudson Yards

Dit is de trendy nieuwe wijk van Midtown, gebouwd op wat ooit een troosteloos treindepot langs de Hudson-rivier was. Het is een wijk die nog in aanbouw is, maar er zijn al enkele interessante plekken die het tot een van de must-see gebieden in New York zullen maken, zoals The Edge, The Vessel, het winkelcentrum The Shops en het verhoogde park High Line.

Upper East Side

Manhattan's Uptown is het gebied dat het minst door toeristen wordt bezocht omdat het voornamelijk residentieel is. Hier vindt u echter enkele van de iconische plekken van New York, zoals Central Park, dat de grens vormt tussen de Upper East Side en de Upper West Side.

De Upper East Side is de welvarende wijk van New York die bekend staat om zijn imposante statige gebouwen en brede lanen. Hoewel het niet het gebied is met de meeste toeristische attracties, heeft het wel een aantal zeer interessante plaatsen zoals het Metropolitan Museum, de Neue Gallerie, Gracie Mansion en Central Park. Als je van de Sex and the City-serie hield, heb je waarschijnlijk geen verdere introductie nodig.

Upper West Side

Ook dit is een woonwijk met unieke en opvallende architectuur. Hier vindt u de mijlpaal van New York, Columbus Circle, een plein gewijd aan Christopher Columbus en de ontdekking van Amerika. Columbia University, de kathedraal van St. John the Divine en het Museum of Natural History, dat ik 100% aanbeveel.

Harlem

Sinds de Afro-Amerikaanse gemeenschap zich aan het begin van de 20e eeuw in dit deel van Manhattan vestigde, is Harlem de wijk die automatisch wordt geassocieerd met de zwarte cultuur. Tegenwoordig is de wijk een veilige plek om op zondag te genieten van gospelmissen. U vindt er ook geweldige muziek in het Apollo Theatre, waar artiesten als Ella Fitzgerald, Michael Jackson, Aretha Franklin en James Brown hun carrière begonnen, of wandel tussen de brownstones, prachtige huisjes van rode zandsteen.

Boek de Harlem African American Culture Tour

3. Brooklyn

Uitzicht vanuit DUMBO in Brooklyn| ©Hellotickets
Uitzicht vanuit DUMBO in Brooklyn| ©Hellotickets

Na Manhattan is Brooklyn waarschijnlijk de bekendste borough van New York. Voordat het een borough was, was het ooit de vierde stad van de Verenigde Staten, na New York, Chicago en Philadelphia.

DUMBO

Wat ooit een industriegebied vol fabrieken en pakhuizen was, is nu een van de coolste wijken van New York. De naam komt van het acroniem Down Under the Manhattan Bridge Overpass en verwijst naar de ligging van de wijk, net onder de Manhattan Bridge.

DUMBO was de thuisbasis van bohémiens en kunstenaars die de wijk veranderden. Vandaag de dag is het een combinatie van kunst- en designbewegingen met de oude industriële architectuur die kenmerkend is voor het gebied. Tijdens uw bezoek aan deze buurt mag u Washington Street, de Dumbo Flea Market, Plymouth Street of Main Street Park niet missen. En vergeet niet de legendarische foto te maken met de Brooklyn Bridge achter u (zelfs als er meer dan één toerist van achteren naar binnen sluipt terwijl u de zijne maakt).

Williamsburg

Williamsburg is een wijk van contrasten waar New Yorkse hipsters en orthodoxe joden elkaar ontmoeten. Een van de attracties is de straatkunst in de vorm van muurschilderingen en graffiti in de hele wijk, waaronder de Mona Lisa van Williamsburg en de Andy Warhol en Basquiat graffiti. Er is ook East River State Park, waar de Smorgasburg Market wordt gehouden op zaterdagen in april en oktober. Mis de Unorthodox-serie niet, die in deze buurt plaatsvindt.

Coney Island

Coney Island is waar New Yorkers bij mooi weer naartoe gaan om buiten te ontspannen en van het strand te genieten, vooral in de zomer. Tijdens uw bezoek aan Coney Island kunt u over de Coney Island boardwalk lopen en dicht bij de zee komen om de bries te voelen.

Een fantastisch plan dat kan worden aangevuld met een extra sensatie als u Luna Park binnengaat, een mix van oude kermis en pretpark met zijn draaimolens, achtbanen en de geur van suikerspin en karamel die u een onvergetelijke tijd belooft te bezorgen. Vlakbij is een freakshow die zo typisch is voor de jaren 20 en 30 dat u het gevoel krijgt vervlogen tijden te herbeleven. Een andere leuke bezienswaardigheid in Coney Island is het New York Aquarium, gelegen aan het water.

Boek een rondleiding door Williamsburg in Brooklyn

4. Queens

Uitzicht vanaf Long Island in Queens| ©Robert Locke
Uitzicht vanaf Long Island in Queens| ©Robert Locke

Queens is de grootste borough van New York en is de thuisbasis van meer dan 150 verschillende culturen. Het is ook de snelst veranderende en groeiende toeristische trekpleister in zijn verschillende wijken.

Long Island stad

Heel dicht bij Manhattan ligt Long Island City, de meest avant-gardistische wijk in Queens, met een groot aantal musea, galeries en hedendaagse kunstateliers zoals MoMA PS1, het Isamu Noguchi Museum en Socrates Sculpture Park.

Astoria en Flushing

Astoria is het hart van de Griekse gemeenschap in New York en herbergt de grootste Griekse gemeenschap buiten Europa. Er is genoeg te doen in dit deel van Queens, zoals orthodoxe kerken bezoeken, luisteren naar Europese technomuziek, genieten van de Griekse keuken met een Amerikaanse twist of Manhattan bij zonsondergang bekijken vanuit Astoria Park.

Aan de andere kant, als u een sportliefhebber bent, weet u waarschijnlijk al dat de wijk Flushing de thuisbasis is van het nieuwe stadion van de New York Mets en het US Open tennistoernooi. Haal het meeste uit uw reis naar New York en koop kaartjes voor honkbal of tennis. Een andere populaire toeristische attractie in deze wijk van Queens is het thuismuseum van Louis Armstrong, de grote jazzmuzikant.

Jackson Heights, Rockaway Beach en Jamaica

Als u tijdens uw bezoek aan Queens van de Indiase keuken houdt, moet u naar Jackson Heights, waar veel buffetten en restaurants zijn die gespecialiseerd zijn in Indiase gerechten tegen zeer goede prijzen.

Na een sappig feestmaal wilt u misschien even de benen strekken en een wandeling maken langs Rockaway Beach, waar zich het langste stadsstrand van de Verenigde Staten bevindt. Eindig de tocht in Jamaica, de bakermat van de hiphop, waar u zich door de straten kunt verdiepen in dit muziekgenre.

5. Bronx

Typische Bronx graffiti| ©Hellotickets
Typische Bronx graffiti| ©Hellotickets

In de 20e eeuw was de Bronx synoniem met misdaad en armoede, maar laat die slechte reputatie u niet ontgaan. Tegenwoordig is deze wijk in New York City sterk veranderd en liggen toeristische attracties als de New York Zoo, het huis van Edgar Allan Poe en de Fordham University Church in veilige gebieden.

Als u een honkbalfan bent, is een bezoek aan de Bronx een must als u een wedstrijd van de New York Yankees wilt zien - de sfeer is spectaculair! En als u van de natuur houdt, zal een wandeling door de enorme New York Botanical Garden uw zintuigen vullen met kleuren, geuren en rust.

6. Staten Island

Staten Island Avenue| ©Delfina Cocciardi
Staten Island Avenue| ©Delfina Cocciardi

Staten Island is de bij toeristen meest onbekende borough, maar er zijn hier verschillende bezienswaardigheden die verband houden met het ontstaan van de Verenigde Staten, want er staan meer gebouwen uit de koloniale periode dan waar ook in de stad.

Twee van de meest verbazingwekkende bezienswaardigheden in Staten Island zijn bijvoorbeeld het gerestaureerde Historic Richmond Town, waar u huizen uit de 17e eeuw kunt zien. Dan is er Fort Wadsworth, een 17e-eeuws verdedigingsfort gebouwd door de Nederlanders.

Maar voor veel reizigers komt een bezoek aan Staten Island het best tot zijn recht tijdens een boottocht, een goedkope manier om de skyline van Manhattan van veraf te zien.