Dingen om te doen in Williamsburg, Brooklyn

De wijk Williamsburg in Brooklyn is een van de meest trendy wijken van de stad. Hier is een lijst met must-sees zodat je niets hoeft te missen

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minuten lezen

Dingen om te doen in Williamsburg, Brooklyn

Toerist in Noord Williamsburg | @Carolina Machado

Williamsburg is een wijk van contrasten. In deze wijk ten noorden van Brooklyn leven hipsters en orthodoxe joden naast elkaar. In slechts een paar straten verandert de sfeer radicaal: van de meest opvallende street art en oude fabrieken omgebouwd tot restaurants tot de soberheid van de Jewish Quarter.

Brooklyn is een 'must' op elke reis naar de stad van de wolkenkrabbers en binnen Brooklyn is Williamsburg voor mij een van die authentieke wijken vol contrasten die een bezoek waard zijn. Je kunt Williamsburg op eigen houtje bezoeken of een rondleiding volgen. Dit is wat je niet mag missen.

De meest aanbevolen optie

Brooklyn Williamsburg rondleiding

Ontdek de meest trendy wijk van New York

Tour door Williamsburg met een plaatselijke gids die je alle details geeft over deze populaire wijk, de straatkunst en de plaatselijke cultuur.

Tijdens deze tour door Williamsburg in Brooklyn wandel je met een lokale gids door een van de meest unieke wijken van New York. De tour duurt ongeveer twee uur en neemt je mee langs hoogtepunten als de beroemde vlooienmarkten, East River State Park, de vlooienmarkt Smorgasburg en de Williamsburg Bridge.

Je verkent ook de straatkunst en leert over het belang van bier in de Brooklyn Brewery- een echte aanrader!

Aanbevolen als... Je geen enkel detail van deze populaire buurt wilt missen.

1. Williamsburg Bridge niet mag missen

Uitzicht vanuit een van de parken van Williamsburg| ©Hellotickets
Uitzicht vanuit een van de parken van Williamsburg| ©Hellotickets

Dit is een van de plekken die je bezoekt tijdens de rondleiding door Williamsburg in Brooklyn. Deze brug, die Williamsburg met Manhattan verbindt en minder bekend is dan zijn broer de Brooklyn Bridge, is een wandeling waard (en vast meer dan één foto). Bovendien moet je weten dat toen hij in 1903 werd gebouwd, het de langste hangbrug ter wereld werd.

Het beste van alles is dat je er vandaag de dag nog steeds overheen kunt lopen of fietsen, dus er is geen excuus om er niet overheen te gaan.

Boek een rondleiding door Williamsburg in Brooklyn

2. Bewonder de stedelijke kunst van Eduardo Kobra

Straatkunst van Eduardo Kobra| ©Hellotickets
Straatkunst van Eduardo Kobra| ©Hellotickets

Williamsburg is een hipsterwijk met een heel persoonlijk en alternatief karakter. Ondanks de toename van fastfoodketens en luxe woningen (vooral voor werknemers van Wall Street) in de afgelopen jaren, blijven de authentieke kunstwerken muren en wanden sieren, en tijdens de Williamsburg tour in Brooklyn zul je er veel van zien.

En nu we het toch over straatkunst hebben, kunnen we niet nalaten Eduardo Kobra te noemen, een Braziliaanse kunstenaar die enkele van de meest spectaculaire muurschilderingen maakt die je in deze buurt zult zien. Bovendien heeft hij een heel persoonlijke stijl, dus ik weet zeker dat je hem na het zien van een paar van zijn werken herkent als je weer een van zijn muurschilderingen tegenkomt.

Met name "Fight for Street art" is waarschijnlijk zijn meest herkenbare werk (het is een eerbetoon aan Andy Warhol en Basquiat). Je hebt het vast al op duizend foto's gezien. Je vindt het op 147 Bedford Avenue.

Boek een rondleiding door Williamsburg in Brooklyn

3. Proef een authentiek ambachtelijk bier Made in Brooklyn

De originele lokale brouwerijen van Williamsburg| ©Hellotickets
De originele lokale brouwerijen van Williamsburg| ©Hellotickets

In North Williamsburg kun je genieten van een heerlijk biertje bij de ambachtelijke brouwerij Brooklyn Brewery. Ik raad je aan het advies van de experts aan te nemen en de verschillende soorten bier die ze te bieden hebben te proberen. De plek kon niet authentieker zijn, dus voor mij was het de perfecte plek om even afstand te nemen van het toeristische leven en me een middag lang een New Yorker te voelen.

Tijdens de Williamsburg tour leer je over het belang van dit bier.

Boek een tour door Williamsburg in Brooklyn

4. Doe een tour vol contrasten

Wandelen tijdens de contrasten tour| ©Hellotickets
Wandelen tijdens de contrasten tour| ©Hellotickets

Ja, de beroemde Contrasts Tour van New York komt hier langs (natuurlijk) en het is een geweldige manier om de historische en culturele context van de buurt te leren kennen. Hoewel er niet al te veel tijd in dit deel van de stad wordt doorgebracht, kan ik je verzekeren dat het een goede introductie tot het gebied is en je het nodige inzicht geeft om er op eigen houtje van te genieten.

Als je overweegt om de contrasttour te doen, kun je meer lezen over de tour in mijn artikel over de New York Contrasts tour: hoe te boeken en prijzen, maar ik kan je vertellen dat er veel Spaanse tours door New York zijn die het overwegen waard zijn als je de stad met een deskundige gids wilt zien.

Boek de New York Contrasts tour

5. Bezoek de Joodse wijk, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad

De joodse wijk van Williamsburg| ©Hellotickets
De joodse wijk van Williamsburg| ©Hellotickets

Waarschijnlijk een van de belangrijkste buurten die de meeste nieuwsgierigheid wekt, is de Joodse wijk. Binnen de wijk Williamsburg woont de orthodoxe Joodse gemeenschap voornamelijk in de wijk South Williamsburg, die te bereiken is door onder de Williamsburg Bridge door te gaan. Het leven van de gemeenschap concentreert zich op Lee Avenue, de hoofdader van de wijk. Hier zijn de meeste tempels en bedrijven gevestigd.

Ik moedig je aan om door de straten te dwalen en in de winkels rond te kijken of lokale producten te kopen, maar als je meer wilt lezen over dit specifieke gebied, heb ik een artikel geschreven over wat te doen en te zien in New Yorks Jewish Quarter om je wegwijs te maken in de belangrijkste delen van de buurt.

Boek een rondleiding door Williamsburg in Brooklyn

6. Mis de enorme muurschildering The Chronicles of New York niet

De kronieken van New York| ©Time Out
De kronieken van New York| ©Time Out

Je hebt nu waarschijnlijk wel door dat street art in deze buurt meer is dan alleen een hobby. En de rondleiding door Williamsburg in Brooklyn geeft je alle details. Langs de straten kom je muurschilderingen, graffiti en authentieke kunstwerken tegen die je in je geheugen wilt bewaren.

Deze spectaculaire muurschildering is van de Franse kunstenaar JR. Je vindt hem in de buurt van Domino Park en je zult versteld staan van de combinatie van foto's van meer dan 1.000 New Yorkers en hoe hij ze samenbrengt met enkele van de meest karakteristieke gebouwen van de stad in zwart-wit. Je zult wel duizend foto's willen maken, en de uitdaging zal zijn om alles (de omvang is meer dan aanzienlijk) in je lens te krijgen!

Boek een rondleiding door Williamsburg in Brooklyn

7. Het paradijs voor muziekliefhebbers in Rough Trade

Binnen in Rough Trade| ©NYC Go
Binnen in Rough Trade| ©NYC Go

Als je van muziek houdt, hoef ik het niet verder uit te leggen. Je moet naar Rough Trade, het muziekparadijs waar je duizenden cd's, vinyls, boeken en posters vindt van de meest legendarische artiesten uit de geschiedenis, maar ook van alternatieve bands en groepen die je graag ontdekt. Ik waarschuw je dat je er de tijd uit het oog kunt verliezen, maar ik verzeker je dat het de moeite waard zal zijn. Je vindt het op 64 N 9th Street.

Boek een rondleiding door Williamsburg in Brooklyn

8. Wandel door Domino Park

Ligstoelen met uitzicht op de Hudson in Williamsburg| ©Hellotickets
Ligstoelen met uitzicht op de Hudson in Williamsburg| ©Hellotickets

New York is de stad die haar voormalige industriële ruimtes het best heeft heringericht, en dit park is daar een goed voorbeeld van. Wat ooit een suikerraffinaderij was, is nu een park en promenade langs de rivier. Het bakstenen gebouw met de enorme schoorsteen die het park bewaakt, geeft een authentiek tintje aan dit gebied en de ligweide is perfect om even uit te rusten als het mooi weer is.

Als je een liefhebber van groene ruimtes bent, moet je weten dat je midden in de betonnen jungle van New York spectaculaire parken vindt met uitzicht op de rivier, de Skyline, mythische gebouwen... Bekijk hier de beste parken in New York om te kiezen waar je je volgende picknick gaat houden.

Boek een rondleiding door Williamsburg in Brooklyn

9. Drink een authentieke Colombiaanse koffie bij "Devoción"

Café Devoción| ©Time Out
Café Devoción| ©Time Out

Ik hield van Devoción Café met een Colombiaanse ziel en een van de beste koffies die ik tot nu toe in New York heb geproefd. De plek is superopen, met veel licht en groene details. Probeer een tafeltje te bemachtigen naast de mythische Chester-banken om uit te rusten van je wandeling door de buurt!

De meest 'foodies' zullen in deze buurt een paradijs vinden voor de beste koffies, brunches en menu's van de stad. Als je je gastronomische route aan de veilige kant wilt organiseren, houd dan rekening met deze lijst met plekken om te eten in Brooklyn.

Boek een Brooklyn food tour

10. Doe nieuwe energie op met een heerlijke maaltijd

De binnenplaats van Café Beit| ©Café Beit
De binnenplaats van Café Beit| ©Café Beit

Als er één ding is dat opvalt in Williamsburg, dan is het wel de authenticiteit van de plaatselijke bevolking. Een wandeling door de straten volstaat om cafés en restaurants te vinden waar je een goede koffie kunt drinken of je computer uit de kast kunt halen om in een ontspannen sfeer te werken.

Daarnaast raad ik je ten zeerste aan om een foodtour door Brooklyn te boeken en een aantal heerlijke gerechten te proberen die je de energie zullen geven om je tour door Williamsburg voort te zetten.

Boek een Brooklyn food tour

11. Trakteer jezelf op een designer souvenir van Home Coming

Ik had je toch gewaarschuwd dat je hier authentieke plekjes zou vinden? Nou, bij Home Coming vind je niet alleen een superrustige plek om een goede koffie te drinken (pas op, de koffiekaart is enorm en je zult niet weten welke je moet kiezen), maar ook een plek om bloemen en zelfs decoratieve en designartikelen te kopen.

In plaats van de gebruikelijke sleutelhanger mee naar huis te nemen, weet ik zeker dat je meer dan één origineel en authentiek souvenir zult vinden om jezelf of anderen te geven. Bovendien is het hier prachtig, dus het kost niets om even binnen te wippen en rond te kijken, toch?

Boek een rondleiding door Williamsburg in Brooklyn

12. Ga op vintagejacht in de beste winkels van Williamsburg

Vintageshops in Williamsburg
Vintageshops in Williamsburg

Een ander leuk ding om te doen in Williamsburg is gaan winkelen. Ik weet zeker dat je meer dan één kraampje op straat zult tegenkomen als je door de buurt loopt, of zelfs zult zien dat sommige kleding- of antiekwinkels een deel van hun etalage op straat zetten (letterlijk) om de aandacht van voorbijgangers te trekken.

Maar als je de typische winkelplek van Williamsburg wilt bezoeken, ga dan naar Artists & Fleas, waar je vintage mode en kunst van opkomende en gevestigde ontwerpers, tweedehands goederen, decoratieve stukken en nog veel meer vindt. Het is zeker een geweldige plek om een authentiek souvenir van je reis naar New York te kopen.

En voordat je gaat shoppen, organiseer je je budget en zoek je de beste winkels en vlooienmarkten. Hier is een lijst met de beste dingen om te kopen in New York, maar als je op zoek bent naar luxe artikelen tegen spotprijzen, ga dan naar Woodbury Commons, een van de beste verkooppunten van New York.

Boek een rondleiding door Williamsburg in Brooklyn


Hoe organiseer je een bezoek als je alleen bent?

Kaart van Williamsburg met enkele hoogtepunten
Kaart van Williamsburg met enkele hoogtepunten

Als je een middag alleen doorbrengt in Williamsburg, of zelfs een hele dag als je genoeg tijd hebt, krijg je een heel compleet beeld van New York. Je kunt door het meer toeristische deel van de wijk in het noorden dwalen, maar je ook verdiepen in de Joodse wijk verder naar het zuiden. De beste manier om er te komen is met de veerboot (hier vind je een praktische gids voor het gebruik van de New Yorkse veerboot) of rechtstreeks met de metro. Je kunt ook van de gelegenheid gebruikmaken om Brooklyn in detail te leren kennen. Hier is mijn :::link|text=Gids over wat te zien en te doen in Brooklyn|element=sc-1-747 zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent.

Wat te zien in Williamsburg

In deze buurt vind je alternatieve plekken om te genieten van een goede brunch of een echt authentieke koffie. Je kunt ook een tafel reserveren voor lunch of diner in een van de hipsterrestaurants of slenteren door een van de straten, die totaal anders zijn dan die van Manhattan, waar industriële gebouwen met zichtbare bakstenen en luxe hotels en designerwoningen de norm zijn.

Last but not least kun je de Joodse wijk van dichtbij bekijken, waar een van de grootste orthodox-joodse gemeenschappen van de Verenigde Staten woont. Wandelend door de straten kun je een idee krijgen van hoe ze leven en wat hun gebruiken zijn, en je kunt er ook heerlijke typisch Joodse producten kopen of eten.

Is Williamsburg veilig?

Voordat je je afvraagt of het een veilig gebied is, kan ik je vertellen dat dat zo is. Als het industriegebied dat het ooit was, heeft het slechtere tijden gekend, vooral rond de jaren 1960, toen criminaliteit veel vaker voorkwam in het gebied.

Maar als je er bent, zul je merken dat het over het algemeen een levendige buurt is, met veel New Yorkers die er rondlopen (misschien minder gehaast dan in Manhattan) en vol eigenzinnige cafés en winkels die het gebied een unieke persoonlijkheid geven.

Is het een bezoek met kinderen waard?

Absoluut! Williamsburg heeft veel begaanbare gebieden, groene ruimtes en terrasjes waar je kunt zitten en ontspannen of een hapje kunt eten met de kleintjes.

Als je met kinderen naar New York reist, zullen ze de architectuur of de hipster vibe misschien niet waarderen, maar de parken, de enorme street art muurschilderingen en de rust van het gebied in tegenstelling tot de chaos van Manhattan zullen ze zeker overtuigen.

Wat als ik met kerst ga?

Het beste aan de winter in New York zijn de lichtjes en de kerstsfeer. Profiteer van je bezoek aan Williamsburg om het beste van Brooklyn met Kerstmis te bezoeken: Dyker Heights. Vanaf november en natuurlijk in december is deze Brooklyn buurt helemaal in Amerikaanse stijl versierd met miljoenen kleurrijke lichtjes en kerstversieringen die zeker een bezoek waard zijn.

Boek een rondleiding door Williamsburg in Brooklyn

Veelgestelde vragen

 • Waarom is Williamsburg een bezoek waard?

  Buiten Manhattan is het een van de meest trendy wijken van New York: het zit vol hipstercafés, vintagewinkels, rustige straten en eigenzinnige architectuur die een bezoek waard is als contrast met de drukte van de wolkenkrabbers van Manhattan.

 • Wat is er te zien in Williamsburg?

  Zowel de parken als de beroemde straatkunst zijn een must in deze buurt. Neem, naast lunchen of brunchen in een van de vele cafés, de gelegenheid te baat om de Joodse wijk te ontdekken.

 • Is Williamsburg de Joodse wijk van New York?

  De orthodox-joodse gemeenschap woont voornamelijk in de wijk South Williamsburg. Je vindt ze rond Lee Avenue, dat je kunt bereiken door onder de Williamsburg Bridge door te steken.

 • Wat is beter, Brooklyn of Williamsburg?

  Williamsburg maakt eigenlijk deel uit van het noorden van Brooklyn, een van de 5 boroughs van New York. Daarom raad ik je aan een volle dag te nemen om Manhattan te verlaten en Brooklyn in zijn geheel te ontdekken, met een bezoek aan DUMBO, Williamsburg en de Joodse wijk.