Hoe de Joodse wijk te bezoeken

Doe een rondleiding door de Joodse wijk van New York in Williamsburg: zo krijg je een beter beeld van de stad en haar contrasten.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minuten lezen

Hoe de Joodse wijk te bezoeken

Wandelen langs Lee Avenue | ©Hellotickets

Ik weet niet of je de kans hebt gehad om "Unorthodox" te zien (zo niet, dan raad ik het je aan), een Netflix-serie die zich afspeelt in deze zeer Joodse gemeenschap, waarin een van de leden naar Berlijn vlucht om te ontsnappen aan de strenge regels van haar gemeenschap.

We hebben al vaak gezegd dat New York veel meer is dan Manhattan, en dit gebied is daar het grote bewijs van. In het hart van Brooklyn, ten zuiden van Williamsburg, vind je een wijk die het ontdekken waard is.

Een onmisbare optie

Brooklyn Williamsburg rondleiding

Duik in de joodse wijk van New York

Je leert alle hoeken en gaten kennen en wandelt door deze populaire wijk met een deskundige gids die je allerlei details geeft over de geschiedenis en het dagelijks leven.

Met deze twee uur durende tour door Williamsburg in Brooklyn leer je alles over de geschiedenis van de joodse wijk van New York. Je leert ook alle hoeken en gaten kennen, zoals het East River State Park, de vlooienmarkten waar je allerlei antiek en tweedehands spullen kunt vinden. En natuurlijk leer je ook over het belang van bier in de Brooklyn Brewery.

Aanrader als... Je je bewust wilt worden van het historische belang van deze wijk in New York City en je wilt verdiepen in de Joodse gemeenschap.

Wat te zien tijdens een tour door de joodse wijk van New York

Door de joodse wijk| ©Luis Villa del Campo
Door de joodse wijk| ©Luis Villa del Campo

De beste manier om de Jewish Quarter te ontdekken is met een van de beste tours in New York, die naar Williamsburg. Tijdens deze twee uur durende begeleide wandeltour leer je de hoogtepunten van deze unieke culturele en historische plek kennen.

Tijdens je tour wandel je over de Williamsburg Bridge of stuit je op de vlooienmarkten, waar antiek en tweedehands goederen worden verkocht en waar je je kunt mengen onder de lokale bevolking. Zonder twijfel is deze buurt een 'must' om meer te leren over de gewoonten en de culturele en sociale diversiteit die in dit land bestaat.

Boek een rondleiding door de joodse wijk van New York

Waar is de Jewish Quarter en hoe kom je er?

Kaart van de Joodse wijk met de belangrijkste metrohaltes en hoogtepunten
Kaart van de Joodse wijk met de belangrijkste metrohaltes en hoogtepunten

Als je alleen gaat, is mijn advies om te profiteren van je bezoek aan het meest toeristische deel van Williamsburg en dan de Jewish Quarter te ontdekken. Stap uit bij de halte Bedford Ave (L-lijn) en loop naar de Jewish Quarter - het kost je minder dan 30 minuten en je zult versteld staan van het contrast tussen de blokken!

Als je hier rechtstreeks met de metro naartoe gaat, kun je uitstappen bij Marcy Avenue (lijnen J, M, Z), Broadway (lijn G) of Hewes Street (lijnen J en M). Bekijk hier de gids voor de New York City underground om optimaal te genieten van het ondergrondse leven in New York.

Boek een rondleiding door de joodse wijk van New York

Wat vind ik in de Joodse wijk?

Straten van de Joodse wijk
Straten van de Joodse wijk

Vergeleken met andere delen van de buurt waar straatkunst, hippe winkels en designerwoningen in overvloed te vinden zijn, zijn de straten van South Williamsburg sober en de gebouwen eenvoudig, met verweerde gevels en de meeste met tralies voor de ramen.

In dit gebied leeft een groot deel van de gemeenschap op de armoedegrens. In veel huishoudens houden de mannen zich bezig met Torastudie en hebben ze niet genoeg seculiere scholing genoten om in aanmerking te komen voor geschoold werk waarmee ze meer zouden kunnen verdienen. Daarom zijn vrouwen de enige bron van inkomsten in deze gezinnen, die veel kinderen kunnen hebben.

Boek een rondleiding door de joodse wijk van New York

Is de Joodse wijk veilig?

Schoolbus in de Joodse wijk| ©Hellotickets
Schoolbus in de Joodse wijk| ©Hellotickets

Ja, heel veilig. Wat me zelfs verbaasde is dat, in tegenstelling tot andere arme wijken in New York, het misdaadcijfer in deze wijk laag is. Iedereen in de gemeenschap kent elkaar en helpt elkaar, dus je kunt zonder problemen alleen rondlopen en op verkenning gaan.

Hoe u de Joodse wijk op eigen houtje kunt bezoeken

Straten van de Joodse wijk| ©Hellotickets
Straten van de Joodse wijk| ©Hellotickets

Mijn belangrijkste aanbeveling is om rustig door de straten te slenteren en de plaatselijke winkels, tempels en gebruiken te bekijken... Tijdens je wandeling door South Williamsburg zul je zien dat de restaurants en winkels borden in het Hebreeuws hebben, evenals de typische gele schoolbussen. Als je kunt, raad ik je aan om een koosjere winkel binnen te gaan en wat snoep of brood te kopen.

Maar als er één ding is dat ik je 100% kan aanraden, dan is het wel dat je voordat je het gebied bezoekt, eerst meer te weten moet komen over hun gewoonten, om hun manier van leven te begrijpen. Ik zal je alles vertellen wat je moet weten voordat je er bent.

Boek een rondleiding door de joodse wijk van New York

Hoe de Joodse gemeenschap in Williamsburg eruitziet

Typische Hebreeuwse borden| ©Hellotickets
Typische Hebreeuwse borden| ©Hellotickets

De orthodox-joodse gemeenschap van Williamsburg is de grootste van de VS. De inwoners zijn chassidische joden (een tak binnen het orthodoxe jodendom) die vanuit Hongarije naar het land zijn gekomen om aan de Tweede Wereldoorlog te ontsnappen en die bekend staan om hun strikte naleving van de halacha, de verzameling van de belangrijkste joodse wetten.

In een kosmopolitische stad als New York, waar sprake is van een constante culturele mix, valt het hermetisme van deze orthodox-joodse gemeenschap op, omdat ze nauwelijks met anderen omgaan. In feite hebben ze in de wijk South Williamsburg werkelijk alles: winkels, banken, tempels, scholen, artsen... genoeg om het leven gemakkelijk te maken zonder de deur uit te hoeven. Het is als een stad in een stad.

Hoe zijn de gezinnen van de orthodox-joodse gemeenschap?

In tegenstelling tot de moderne wereld waarin de meeste mensen leven, is de Joodse gemeenschap in Brooklyn een zeer traditionele gemeenschap, dus de rollen van elk gezinslid zijn zeer goed gedefinieerd.

Over het algemeen worden huwelijken bijna altijd geregeld tussen de rabbijn en de familie van elke echtgenoot, die meestal vrij jong zijn. In de gezinnen wordt de introductie van de kinderen georganiseerd en, afhankelijk van de kenmerken van elk gezin, schrijft de rabbijn de naam op van het gezinslid dat verbonden zou kunnen zijn met een ander gezinslid.

Kleding

Eenmaal getrouwd moeten vrouwen hun hoofd kaalscheren, omdat ze hun haar niet in het openbaar mogen laten zien. Daarom zie je ze vaak met een tichel of pruik rondlopen in South Williamsburg. Hun kleding is heel eenvoudig, in overeenstemming met de bescheidenheid die van hen wordt verwacht: donkere kleding, lange rokken, kousen, platte schoenen en geen accessoires.

De mannen dragen witte overhemden met zwarte jasjes en broeken. Als accessoire dragen ze een hoed, die van verschillende soorten kan zijn:

  • De kippah: een rituele baret met een heilige betekenis die ons eraan herinnert dat niets hoger is dan God.
  • De breedgerande zwartevilthoed als teken van respect voor God.
  • De sjtreimel: een hoed van vossenbont en fluweel die door getrouwde mannen op sjabbat en andere Joodse feestdagen wordt gedragen.

Onder de hoed dragen de mannen de peiot, lange pijpenkrullen aan elke kant van het hoofd, zoals voorgeschreven door de Tora. Op deze manier, volgens een van de mithvahs, onderscheidden zij zich van de afgodendienaren die hun zijkanten schoren. De baard die meestal bij de peiot hoort, mag groeien om te laten zien dat Joden gebonden zijn aan een spiritueel leven en niet aan het esthetische of de buitenwereld.

Rollen in huis

Het grootste deel van de tijd wijden mannen zich aan gebed en Torastudie, hoewel er ook mannen zijn die als ambachtsman werken. In de meeste gevallen zijn het echter de vrouwen die verantwoordelijk zijn voor het werk als lerares of winkelbediende om het huishouden te onderhouden, evenals het opvoeden van de kinderen, waarvan er meestal veel zijn, omdat ze geen voorbehoedsmiddelen gebruiken.

Kinderen

Het geboortecijfer in de Joodse buurt van Brooklyn is erg hoog. Elk gezin heeft gemiddeld zes kinderen. De meeste woningen liggen ten zuiden van Division Avenue, maar loop door een willekeurige straat in South Williamsburg en je vindt tuinen en plantsoenen waar kinderwagens geparkeerd staan en kinderen spelen. Vaders zie je alleen met hun zonen op de sabbat, als ze samen naar de synagoge gaan om te bidden.

Ondanks hun jonge leeftijd hebben kinderen ook normen om na te leven in de gemeenschap:

  • Besnijdenis: Mannelijke kinderen worden acht dagen na de geboortebesneden.
  • Naamceremonie: Deze ceremonie symboliseert de officiële toetreding van meisjes tot de chassidische gemeenschap.

Aan de andere kant is het de gewoonte dat kinderen in orthodox-joodse gezinnen hun haar pas knippen als ze drie jaar oud zijn. Deze ceremonie heet upsherin en markeert de overgang van een baby naar een kind met een zekere mate van zelfstandigheid.

Isabel's Traveller Tip

Ga naar Sander's Bakery op 159 Lee Avenue! Ze hebben een grote verscheidenheid aan verse producten tegen geweldige prijzen. De cupcakes zijn mijn favoriet. Lekker!

Hoe het is om de joodse wijk van New York op een zaterdag te bezoeken

Etalages in de Joodse wijk| ©Hellotickets
Etalages in de Joodse wijk| ©Hellotickets

In tegenstelling tot christenen en zondag is de joodse heilige dag de sabbat. Een plechtige rustdag waarop winkels gesloten zijn, er niet gewerkt mag worden en geen andere activiteiten zoals koken, wassen, autorijden of zelfs schrijven zijn toegestaan.

Daarom is de vrijdag een drukke dag in de gemeenschap, want ze moeten alles in gereedheid brengen zodat ze zaterdag niets anders hoeven te doen dan heilige teksten lezen, zingen en de dag doorbrengen met hun familie en de synagoge.

Omdat het een nationale feestdag is, kun je, als je bezoek aan Brooklyn samenvalt met de sabbat, zelf zien hoe deze speciale dag in South Williamsburg wordt beleefd. Op straat zie je mannen en vrouwen gekleed in hun mooiste synagogedracht. Daarnaast zijn de straten en parken vaak gevuld met spelende kinderen. Je zult echter niet de gelegenheid hebben om hun winkels binnen te gaan, want die zijn gesloten.

Eruv, de onzichtbare draad

Zoals ik al zei, mogen Joden tijdens de sabbat veel dingen die werk of lichamelijke inspanning met zich meebrengen niet doen om niet in strijd met de Joodse wet te handelen.

Daarom heeft de gemeenschap een ingenieuze oplossing bedacht: de eroev of vrije zone. Dit is een afbakening gemaakt met doorzichtig draad met de bedoeling een perimeter te creëren waar bepaalde activiteiten zoals het duwen van een kinderwagen of een rolstoel kunnen worden gedaan zonder de wet te overtreden.

In feite, nu Lee Avenue net is begonnen, kun je als je goed kijkt een draad zien die verschillende delen van de buurt omcirkelt en deze veilige ruimte creëert. Het zou in perfecte staat moeten zijn zonder onderbrekingen in de straten waar het doorheen loopt. Zo niet, dan repareert een onderhoudsploeg op vrijdagochtend alles onder toezicht van een rabbijn, zodat alles vrijdagmiddag, wanneer Shabbat begint, klaar is. En je zult het misschien niet geloven, maar er is zo'n 30 kilometer eroev in Manhattan.

Boek een rondleiding door de joodse wijk van New York

Reis verantwoord

Een van de beste bakkerijen in de buurt| ©Hellotickets
Een van de beste bakkerijen in de buurt| ©Hellotickets

Bezoekers besteden er niet veel aandacht aan en zijn gewend om ze door de buurt te zien lopen, maar tijdens je rondleiding door South Williamsburg wil je wel attent zijn. De straten van de Joodse wijk in Brooklyn zijn geen versiering voor toeristen.

Zelfs als hun kleding, haardracht of andere details je opvallen, probeer ze dan niet ongemakkelijk te laten voelen en staar ze niet nieuwsgierig aan. Wees respectvol bij het maken van foto's, want ze houden er niet van om constant in het middelpunt van de camera te staan.

Sociale normen

Tijdens het bezoek aan South Williamsburg herinner ik me dat de cultuurschok groot was. Het is verrassend om kinderen en vrouwen aan de ene kant te zien lopen en mannen aan de andere kant in groepen die van elkaar gescheiden zijn.

Daarnaast kijken mannen vrouwen nooit recht in de ogen, omdat dit een manier zou zijn om tot zonde aangezet te worden. Ze lopen meestal met hun ogen op de grond gericht. In feite zul je merken dat wanneer toeristen door de buurt komen, de lokale bevolking hen negeert. Het komt zelden voor dat mensen uit de Joodse gemeenschap van Williamsburg contact hebben met mensen van buiten de buurt.

Boek een rondleiding door de joodse wijk in New York

Andere tips voor een bezoek

Fietsen over de Brooklyn Bridge| ©James Stave
Fietsen over de Brooklyn Bridge| ©James Stave

Een bezoek aan de Joodse wijk is een must tijdens je reis naar New York. Als je zin hebt om Brooklyn met een gids te bezoeken, moet je weten dat er een aantal Spaanse rondleidingen door New York zijn die dit gebied bestrijken, met als voordeel dat je de gids al je vragen kunt stellen en alle aanbevelingen kunt vragen die je nodig hebt. De New York contrast tour, bijvoorbeeld, loopt door de stad van noord naar zuid en eindigt in Brooklyn.

Het is een geweldige manier om de culturele contrasten van de stad te verkennen en ze tegelijkertijd in een historische context te plaatsen, zodat je begrijpt hoe tientallen culturen samenleven in deze geweldige stad.

Boek een rondleiding door de joodse wijk van New York