14 Dingen om te doen in Harlem

Elke stad heeft van die buurten waar je zou willen wonen, buurten die authentiek zijn en waar je deel van gaat uitmaken als je ze bezoekt. In New York is Harlem zo'n wijk.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

14 Dingen om te doen in Harlem

Luchtfoto van East Harlem | ©Ajay Suresh

Als je in New York bent, moet je de buurt bezoeken die een paar jaar geleden de inspiratie vormde voor de populaire Harlem Shake. De thuisbasis van de Harlem Globetrotters, goede jazz, hiphop en de soulfoodkeuken.

De diversiteit, geschiedenis en eclectische sfeer van Harlem maken het een unieke ervaring. Een echte aanrader!

1. Laat je verrassen in het Apollo Theater, de ziel van de Amerikaanse cultuur

Ingang van het Apollo Theater in Harlem| ©Ken Yuel
Ingang van het Apollo Theater in Harlem| ©Ken Yuel

Het Apollo Theater is meer dan alleen een belangrijk podium. Het was het centrum van de beweging die bekend staat als de Harlem Cultural Renaissance. Er speelden grootheden als: Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Ray Charles, Marvin Gaye, James Brown en Jimi Hendrix. Boek een rondleiding door de Afro-Amerikaanse cultuur in Harlem en leer alles over de geschiedenis.

Het theater ligt aan 253 125th Street en is ook een ontmoetingsplaats. Naast het organiseren van de legendarische Amateur Nights en het NY Comedy Festival, biedt het een reeks culturele programma's gericht op onderwijs, familie en gemeenschap. Met de nadruk op de bijdrage van de Afro-Amerikaanse cultuur aan de ontwikkeling van de Verenigde Staten en de wereldwijde cultuur.

 • Adres: 253 West Dr Martin Luther King Jr Boulevard (125th Street).
 • Openingstijden: Dagelijks rondleidingen om 11.00 en 13.00 uur (woensdag alleen om 13.00 uur).
 • Prijs van de rondleidingen: $16 (ongeveer €14,70).

Boek een Afro-Amerikaanse Cultuurtour door Harlem

2. Boek een gospelrondleiding

Gospelmis| ©Fran García
Gospelmis| ©Fran García

De opleving in de muziek, volgend op de eerder genoemde renaissance, was een buitengewoon fenomeen in Harlem. Gospel en jazz domineerden de straten van New York. En ze bepalen nog steeds voor een groot deel de eigenzinnigheid van deze charismatische plek.

Als je je in dit fenomeen wilt verdiepen, raad ik je aan een gospeltour te maken en naar een mis te gaan. Je krijgt de kans om in contact te komen met de spiritualiteit en de meest oprechte waarden van de buurt. Samen met een gids haal je bovendien het meeste uit je tijd. Je kunt drukke plaatsen verwachten, een ceremonie die ongeveer 2 uur duurt en een verzoek om een donatie. Onthoud altijd dat een mis een moment van religieuze gemeenschap is, wees respectvol en volg de regels van de plaats.

Ik bied je verschillende opties waarmee je meer te weten kunt komen over hun levensstijl, gewoonten en geschiedenis:

Boek een gospeltour met gids

3. Breng een nacht door op Bill's Place

Jazzavonden in New York| ©Zhang Yu
Jazzavonden in New York| ©Zhang Yu

Als je de geboorteplaats van Billie Holliday 's carrière wilt zien, moet je naar Bill's Place gaan.

Deze club was een authentieke speakeasy tijdens de drooglegging in 1920 en heeft nog steeds de geest ervan. De club wordt gerund door Dr. Theda Palmer enBill Saxton, "de jazzkoning van Harlem", en belooft bezoekers een avond pure jazz. Je kunt genieten van een jamming sessie met uitzonderlijke muzikanten. De zaal is klein, intiem en rumoerig. Het biedt een onvergetelijke ervaring voor liefhebbers van livemuziek. Dit is een van de opties die je zult leren kennen als je een rondreis boekt langs jazzpodia in Harlem.

 • Adres: 148 West 133rd Street (tussen Seventh en Lenox Avenues).
 • Openingstijden: Vrijdag en zaterdag van 18.30 tot 23.00 uur.
 • Prijs: $30 (ongeveer €27,50).

Boek een tour langs jazzlocaties in Harlem

4. Bezoek de Cotton Club

Ingang van de Cotton Club| ©daspunkt
Ingang van de Cotton Club| ©daspunkt

Als je deze lijn van muziektoerisme volgt, moet je een verplichte stop maken bij 656 125th Street, de Cotton Club. Deze legendarische jazzclub opent zijn deuren elke maandag en zaterdag om 20.00 uur. Hier kun je eten en drinken bestellen terwijl je geniet van een jazz- of bluesoptreden. Het heeft ook een Brunch & Gospel optie op zaterdag en zondag, tussen 12 en 14:30 uur.

Hoewel dit niet de historische club is, want het oorspronkelijke gebouw is verdwenen, behoudt het de charme van het tijdperk waarin sterren als Duke Ellington, Cab Calloway, Slappy White, Chuck Jackson, Art Blakley en Count Basie optraden. Als dit plan je aanspreekt, raad ik je aan een tour te boeken naar de Jazz Series concerten in Harlem.

 • Adres: 178 7th Avenue South (tussen Perry Street en Waverly Place in de West Village).
 • Openingstijden: maandag en donderdag van 20.00 tot 23.30 uur, zaterdag van 12.30 tot 14.00 uur en 21.00 tot middernacht en zondag van 12.30 tot 17.00 uur.
 • Prijs: vanaf $20 (ongeveer €18,30).

Boek een tour voor de Jazz Series concerten in Harlem

5. Niet te missen: Columbia Universiteit

Gevel van Columbia Universiteit in Harlem| ©Ana Paula Hirama
Gevel van Columbia Universiteit in Harlem| ©Ana Paula Hirama

Vanuit Central Harlem is het gemakkelijk om de campus van Columbia University te bereiken. In feite is er enige controverse tussen de grenzen die de ene ruimte en de andere definiëren.

Als je geïnteresseerd bent in onderwijstoerisme, kun je wat tijd vrijmaken van je rondleiding door Harlem om de universiteit te bezoeken. Je zult merken dat de verschillen tussen de twee gebieden groot zijn. Je kunt ookeen contrasttour boeken, die zijn erg populair.

Boek een contrasttour

6. Activeer al je zintuigen met de keuken van Harlem.

Beroemde wafels en kipschotel| ©Jeff Keyzer
Beroemde wafels en kipschotel| ©Jeff Keyzer

Harlem staat bekend om zijn soulfoodkeuken, met verwijzingen naar de zuidelijke keuken. Gebakken kip met wafels, hamburgers en BBQ, chocolade cake of bananen pudding. Allemaal heerlijke gerechten waar je je thuis bij voelt en tegen betaalbare prijzen. Hier zijn drie aanraders voor plekken waar je de soul food-ervaring kunt beleven in Harlem.

Aarzel niet om een rondleiding door Harlem met proeverijen te boeken en de beste gerechten te proberen en als je liever op een specifieke plek eet, raad ik je verschillende opties aan:

Sylvia's Restaurant

Sylvia's Restaurant Sylvia's Restaurant werd in 1962 opgericht door Sylvia Woods, "de koningin van het soul food". Het bevindt zich op Malcom X Boulevard. Dit is waarschijnlijk het bekendste restaurant van Harlem. Binnenkort 60 jaar oud en nog steeds gerund door de familie Woods.

Amy Ruth's

AmyRuth's opende haar deuren in 1999. Een charmante plek waar gerechten worden geserveerd die vernoemd zijn naar prominente Afro-Amerikaanse figuren. Je kunt genieten van gerechten met de namen: President Barack Obama (kip), Michelle Obama (vis), Gabrielle Union (karbonades), rechter George B. Daniels (garnalen) en C. Virginia Fields (worteltaart). Virginia Fields (worteltaart).

De specialiteit van het huis zijn wafels. Op het menu staan wafels met onder andere kip, bacon en worst, aardbeien, bosbessen, kaneel, bananen en pecannoten.

Red Rooster Harlem

RedRoosterHarlem is een plaatselijke favoriet. Het werd in 2010 geopend op Lenox Avenue en is bedacht door Marcus Samuelsson, de bekende Ethiopisch-Zweedse chef-kok.

In zijn eigen woorden viert het restaurant "de wortels van de Amerikaanse keuken en de diversiteit van de culinaire tradities van de buurt". Als je naar beneden gaat, word je verrast doorGinny's Supper Club. Een club die de geest ademt van de geheime bars uit de jaren 1920. Hier kun je genieten van live jazz en private dining.

Boek een tour door Harlem met proeverijen

7. Bezoek het Studio Museum

Gevel van het Studio Museum in Harlem| ©Edwardh blake
Gevel van het Studio Museum in Harlem| ©Edwardh blake

New York is de stad van de onweerstaanbare musea en Harlem is daarop geen uitzondering. Het Studio Museum, dat in 1968 werd geopend op 144 125th Street, was de eerste kunstgalerie in de buurt.

Vanwege renovaties is het nu gevestigd op 429 West 127th Street. Je kunt echter op de hoogte blijven van het laatste nieuws via de website en de sociale media (@studiomuseum). Kijk op de kalender voor de programmering en neem actief deel aan het leven rondom het instituut.

Het museum toont het werk van meer dan 400 kunstenaars van Afrikaanse afkomst, Afro-Latino of uit de diaspora. Naast collecties en evenementen ondersteunt het het Artist-in-Residence programma. Dit biedt een verblijf van 11 maanden aan 3 lokale, nationale of internationale kunstenaars. Daarnaast raad ik je aan om een rondleiding door de Afro-Amerikaanse cultuur te boeken.

 • Adres: 144 W 125th St, New York.
 • Openingstijden: donderdag, vrijdag en zondag van 12.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Prijs: vanaf $20 (ongeveer €18,30).

Boek een rondleiding door de Afro-Amerikaanse cultuur

8. Drink in een bar in Harlem

Margarita cocktail in New York| ©Ralph Daily
Margarita cocktail in New York| ©Ralph Daily

Als je op zoek bent naar een plek om te drinken in Harlem, dan zijn trendy bars de place to be. Je vindt er alles van bier, margarita's en mojito's tot de meest exotische cocktaildrankjes.

Vergezeld van snacks, muziek en entertainment. Je kunt ervan genieten met je vrienden, je familie, je partner.

Of je kunt van de gelegenheid gebruik maken om alleen te feesten en nieuwe mensen te ontmoeten. Hier is een lijst met een aantal suggesties voor een geweldige tijd. De best beoordeelde bars, cocktailbars, brouwerijen en clubs op Google:

Boek een tour langs jazzpodia in Harlem

9. Durf jezelf te verliezen in de stedelijke charme van Harlem!

De woning van Langston Hughes| ©Christopher Busta-Peck
De woning van Langston Hughes| ©Christopher Busta-Peck

Harlem is een stukje levende kunst. De straten zijn een mix van traditie en moderniteit. Negentiende eeuw en wolkenkrabbers, brownstones en graffiti komen er samen. De metro nemen en doelloos wandelen om de plaatselijke architectuur te bewonderen kan dus op zich al een zeer aangename ervaring zijn.

Een bijzondere bezienswaardigheid is het Langston Hughes House, gelegen aan 5th Ave en 127th St. De dichter woonde hier van 1947-1967. Het huis is een brownstone, zoals de bruine gebouwen en betegelde trappen die we zo vaak in films zien, bekend staan. Deze pittoreske gebouwen sieren het landschap van Harlem en zijn een kenmerk van de identiteit van Harlem geworden.

Boek een tour langs contrasten

10. Werp een blik op de Latino-gemeenschap in Spanish Harlem

Verschillende graffiti in Harlem| ©Lydia
Verschillende graffiti in Harlem| ©Lydia

De Latino-gemeenschap is een van de belangrijkste in New York. Het Spaanse Harlem is de thuisbasis van de grootste bevolking van Puerto Ricaanse, Cubaanse en Dominicaanse afkomst in de stad.

 • De Graffiti Hall of Fame is een spannende tentoonstelling van straatkunst. Het ontstond in de jaren 1980, toen het nog niet eens als een serieuze kunstvorm werd beschouwd. De initiatiefnemer was Ray Rodriguez, een graffitikunstenaar uit New York die bekend stond als Sting Ray. Vandaag de dag wordt het beschouwd als een ruimte in opdracht voor openbare kunst. De muurschilderingen nodigen kunstenaars en amateurs van over de hele wereld uit om in de ruimte te werken en de resultaten te bekijken. Deze bezienswaardigheid is een reizende openluchtgalerie geworden.
 • Een andere belangrijke locatie in Spanish Harlem is La Marqueta. De markt, open sinds 1936, bevindt zich op 1590 Park Avenue. Hier kun je eten, stoffen, bloemen en andere producten kopen. Er worden voornamelijk biologische en lokale producten verkocht. La Marqueta fungeert ook als cultureel platform en verenigt Latino's rond de keuken en de gemeenschap.

Boek een tour langs contrasten

11. Vervolg de tour door Central Park

Herfst in de Conservatory Garden, Central Park.| ©Bill B
Herfst in de Conservatory Garden, Central Park.| ©Bill B

Het Central Park-gebied bij Harlem is een gebied dat zelden door toeristen wordt bezocht. Als je een moment wilt nemen om in contact te komen met de natuur, ga dan naar de Central Park Conservatory Garden of Harlem Meer.

 • De Central Park Conservatory Garden brengt je naar een stukje Europa. Omringd door de schoonheid van de tuinen en de Italiaanse, Franse en Engelse standbeelden.
 • Harlem Meer biedt een ongelooflijk uitzicht over het meer. Je kunt zelfs een rondleiding met audiogids volgen.

Op beide plekken krijg je een minder gebruikt deel van het park te zien. En daardoor een rustigere, meer privé ervaring. Tegelijkertijd kun je een pauze inlassen van het rondtoeren door Harlem. Als je je verder wilt verdiepen in Central Park, schrijf je dan in voor een van de vele beschikbare tours:

Boek een tour door Central Park

12. Bezoek het El Museo del Barrio

Gevel van El Museo del Barrio in Harlem| ©William Alatriste
Gevel van El Museo del Barrio in Harlem| ©William Alatriste

Evenzo met El Museo del Barrio.

Het werd opgericht in 1969 en bevindt zich op 1230 5th Avenue en 104th Street. Met meer dan 8000 tentoongestelde stukken is het de missie omde Latino-cultuur in de Verenigde Staten te behouden. Het museum produceert tweetalige publicaties en programma's. Het organiseert tentoonstellingen, educatieve activiteiten en festivals. En het promoot het werk van Caribische en Latijns-Amerikaanse kunstenaars.

Via het virtuele platform kun je de voorgestelde activiteiten verkennen. Het museum raadt je aan om van tevoren kaartjes te kopen. En je moet er rekening mee houden dat bepaalde gezondheidsmaatregelen vereist zijn.

Zo is het verplicht om gevaccineerd te zijn tegen covid-19 om toegang te krijgen tot de faciliteiten.

 • Adres: 1230 5th Ave, New York.
 • Openingstijden: Vrijdag tot zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
 • Prijs: $8 (ongeveer €7,40).

13. Meer informatie over de geschiedenis van Hotel Theresa

Gevel van het Theresa Hotel, Harlem| ©Ajay Suresh
Gevel van het Theresa Hotel, Harlem| ©Ajay Suresh

Het Theresa Hotel is een symbolische plek. Het was niet alleen een van de eerste etablissementen waar zwarte mensen werden toegelaten. Het werd ook een cultureel centrum dat verbonden was met de strijd voor burgerrechten in de Verenigde Staten. Een merkwaardig feit is dat onder de beroemdste gasten: Fidel Castro, Nikita Chroesjtsjov, Gamal Abdel Nasser, Jawaharlal Nehru en Patrick Lumumba. Het heeft ook intellectuelen als Allen Ginsberg en C. Wright Mills ontvangen.

Voor geschiedenisliefhebbers is Harlem een bijzondere bestemming. Wijken zoals het Mount Morris Historic District en het St. Nicholas Historic District behouden het oorspronkelijke uiterlijk van de wijk.

Andere belangrijke gebouwen van algemeen belang zijn verbonden met de grondleggers van de Amerikaanse natie: - TheMorris-Jumel Mansion, gelegen in Washington Heights, waar George Washington in 1776 verbleef; - The Hamilton Grange National Memorial, het laatste huis van Alexander Hamilton.

Tussen de jaren 1970 en 1990 kende Harlem ernstige sociale conflicten veroorzaakt door drugshandel. Tegenwoordig is het echter een veilige en welvarende plek. Het is ook een multiculturele plek waar verschillende culturen samenkomen, van Puerto Ricaans tot Senegalees.

14. Het eindigt bij de hangbrug in het centrum van Harlem

Wandelen over de George Washington Bridge| ©Shinya Suzuki
Wandelen over de George Washington Bridge| ©Shinya Suzuki

Een andere leuke bezienswaardigheid in New York City en Harlem is een wandeling over de George Washington Bridge, een hangbrug. Het is de enige brug over de Hudson River die New York en New Jersey met elkaar verbindt. Het bouwwerk is 94 jaar oud en 1451 meter lang.

Voor veel mensen is het de moeite waard om over de brug te lopen en naar het uitzicht op de rivier te kijken. Je kunt er ook overheen fietsen. Maar let op de informatie van de autoriteiten voor voetgangers en fietsers.