Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

14 Dingen om te doen in Harlem

Elke stad heeft wel zo'n wijk waar je zou willen wonen, een wijk die authentiek is en waar je, als je er komt, deel van gaat uitmaken en van de stad. In New York is Harlem een van die buurten.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

14 Dingen om te doen in Harlem

Luchtfoto van East Harlem | ©Ajay Suresh

Als je in New York bent, moet je een bezoek brengen aan de buurt die een paar jaar geleden de inspiratie vormde voor de populaire Harlem Shake. Thuisbasis van de Harlem Globetrotters, goede jazz, hip hop en soul food cuisine.

Harlem's diversiteit, geschiedenis en eclectische sfeer maken het een unieke ervaring. Een echte aanrader!

1. Apollo Theater, de ziel van de Amerikaanse cultuur

Ingang van het Apollo Theater in Harlem| ©Ken Yuel
Ingang van het Apollo Theater in Harlem| ©Ken Yuel

Het Apollo Theater is meer dan alleen een belangrijk podium. Het was het centrum van de beweging die bekend staat als de Harlem Culturele Renaissance. Er waren beroemdheden bij als: Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Ray Charles, Marvin Gaye, James Brown en Jimi Hendrix.

Het theater, gelegen aan 253 125th Street, is ook een ontmoetingsplaats. Naast de legendarische Amateur Nights en het NY Comedy Festival, organiseert het een reeks culturele programma's gericht op onderwijs, familie en gemeenschap. De nadruk ligt op de bijdrage van de Afro-Amerikaanse cultuur aan de ontwikkeling van de Verenigde Staten en de wereldcultuur.

 • Adres: 253 West Dr Martin Luther King Jr Boulevard (125th Street)
 • Openingstijden: Dagelijks rondleidingen om 11.00 en 13.00 uur (alleen op woensdag om 13.00 uur).
 • Prijs van de rondleidingen: $16

Boek een tour van de Afro-Amerikaanse cultuur in Harlem

2. Boek een begeleide gospel tour

Evangelie Mis| ©Fran García
Evangelie Mis| ©Fran García

De opleving in de muziek, na de eerder genoemde opleving, was een buitengewoon fenomeen in Harlem. Gospel en jazz domineerden de straten van New York. En zij bepalen nog steeds voor een groot deel de eigenaardigheid van deze charismatische plaats.

Als u een gospeltocht wilt maken en een mis wilt bezoeken, zijn er verschillende mogelijkheden. Ik stel voor dat u een kijkje neemt bij de verschillende rondleidingen. Zij zullen u de gelegenheid geven om u te verbinden met de spiritualiteit en de meest oprechte waarden van de wijk.

Aangezien dit een van de belangrijkste attracties in de streek is, is het raadzaam een professionele gids te nemen. Het is een doeltreffende manier om uw tijd te optimaliseren en de gidsen kennen altijd wel een paar trucjes.

U kunt drukke plaatsen verwachten, een ceremonie van ongeveer 2 uur en dat u om een donatie wordt gevraagd. Denk er altijd aan dat een mis een moment van religieuze communie is, wees respectvol en volg de regels van de plaats van samenkomst.

Er is ook deze African American Culture Tour of Harlem die u een dieper inzicht zal geven in hun levensstijl, gewoonten en geschiedenis.

Boek een begeleide gospel tour

3. Een avond bij Bill's Place

Jazz Nights in New York| ©Zhang Yu
Jazz Nights in New York| ©Zhang Yu

Als u de plek wilt bezoeken waar de carrière van Billie Holliday is geboren, moet u naar Bill's Place gaan. Deze club was een authentieke speakeasy tijdens de Drooglegging in 1920 en heeft nog steeds zijn geest behouden.

Onder leiding van Dr. Theda Palmer en Bill Saxton, "de jazzkoning van Harlem", belooft de zaal bezoekers een avond vol pure jazz. U kunt genieten van een jamming sessie met uitzonderlijke muzikanten. De zaal is klein, intiem en rumoerig. Het biedt een onvergetelijke ervaring voor liefhebbers van live muziek.

 • Adres: 148 West 133rd Street (tussen Seventh en Lenox Avenues)
 • Openingstijden: Vrijdag en zaterdag van 18.30 tot 23.00 uur
 • Prijs: $30

Boek een tour van jazz podia in Harlem

4. Bezoek de Cotton Club

Cotton Club ingang| ©daspunkt
Cotton Club ingang| ©daspunkt

Als u deze lijn van muzikaal toerisme volgt, moet u een verplichte stop maken bij 656 125th Street, de CottonClub. Deze legendarische jazzclub opent zijn deuren elke maandag en zaterdag om 20.00 uur. Hier kunt u een diner en drankjes bestellen terwijl u geniet van een jazz- of bluesoptreden. Het heeft ook een Brunch & Gospel optie op zaterdag en zondag, tussen 12:00 - 14:30 uur.

Hoewel dit niet de historische club is, aangezien het oorspronkelijke gebouw verdwenen is, behoudt het de charme van het tijdperk waarin sterren als Duke Ellington, Cab Calloway, Slappy White, Chuck Jackson, Art Blakley en Count Basie optraden.

 • Adres: 178 7th Avenue South (tussen Perry Street en Waverly Place in de West Village)
 • Openingstijden: maandag en donderdag van 20.00 tot 23.30 uur, zaterdag van 12.30 tot 14.00 uur en 21.00 tot middernacht en zondag van 12.30 tot 17.00 uur.
 • Prijs: vanaf $20

Boek een tour voor de Jazz Series concerten in Harlem

5. Een bezoek aan Columbia University

Gevel van Columbia Universiteit in Harlem| ©Ana Paula Hirama
Gevel van Columbia Universiteit in Harlem| ©Ana Paula Hirama

Vanuit Central Harlem is het heel gemakkelijk om op de campus van Columbia University te komen. In feite bestaat er een zekere controverse tussen de grenzen die de ene ruimte afbakenen en de andere. Als u geïnteresseerd bent in onderwijstoerisme, kunt u wat tijd uittrekken voor een bezoek aan de universiteit in Harlem.

U zult merken dat de verschillen tussen de twee gebieden groot zijn. U kunt ook een tocht van contrasten maken, die in deze streek heel populair zijn.

Boek een contrast tour

6. Activeer al je zintuigen met de keuken van Harlem.

Beroemde wafels en kipschotel.| ©Jeff Keyzer
Beroemde wafels en kipschotel.| ©Jeff Keyzer

Harlem staat bekend om zijn soul food keuken, met zijn verwijzingen naar de zuidelijke keuken. De gefrituurde kip met wafels, de hamburgers en BBQ, de chocolade cake of de bananen pudding. Allemaal heerlijke gerechten die u zich thuis zult laten voelen en tegen betaalbare prijzen. Hier zijn drie aanbevelingen van plaatsen om de soul food ervaring in Harlem te krijgen.

Sylvia's Restaurant

Sylvia's Restaurant Sylvia's Restaurant, opgericht in 1962 door Sylvia Woods, "de koningin van het soul eten". Het is gelegen aan Malcom X Boulevard. Dit is waarschijnlijk de bekendste van Harlem's restaurants. Het is binnenkort 60 jaar oud en wordt nog steeds gerund door de familie Woods.

Amy Ruth's

Amy Ruth's AmyRuth's opende in 1999. Een charmante plek die gerechten serveert genoemd naar prominente Afro-Amerikaanse figuren. Zo kunt u smullen van gerechten met de naam: President Barack Obama (kip), Michelle Obama (vis), Gabrielle Union (karbonade), rechter George B. Daniels (garnalen) en C. Virginia Fields (worteltaart).

De specialiteit van het huis zijn wafels. Op het menu staan o.a. wafels met kip, spek en worst, aardbeien, bosbessen, kaneel, bananen en pecannoten.

Red Rooster Harlem

Red Rooster Harlem RedRoosterHarlem is een plaatselijke favoriet. Bedacht door Marcus Samuelsson, de beroemde Ethiopisch-Zweedse chef-kok, opende het in 2010 op Lenox Avenue. In zijn eigen woorden: het restaurant "viert de wortels van de Amerikaanse keuken en de diversiteit van de culinaire tradities van de buurt".

Ga naar beneden en je zult verrast worden door Ginny's Supper Club. Een club die de geest van de geheime bars van de jaren '20 nabootst. Hier kunt u genieten van live jazz en private dining.

7. Boven, beneden, in de stad en binnen!

Margarita Cocktail in New York| ©Ralph Daily
Margarita Cocktail in New York| ©Ralph Daily

Als u op zoek bent naar een plek om te drinken in Harlem, zijn trendy bars de place to be. Je vindt er alles van bieren, margarita's en mojito's tot de meest exotische cocktaildrankjes.

Vergezeld van hapjes, muziek en entertainment. Je kunt ervan genieten met je vrienden, je familie, je partner. Of je kunt van de gelegenheid gebruik maken om alleen te feesten en nieuwe mensen te ontmoeten.

Hier is een lijst met enkele suggesties om een leuke tijd te hebben. De best beoordeelde bars, cocktailbars, brouwerijen en clubs op Google:

8. Durf jezelf te verliezen in de stedelijke charme van Harlem!

Langston Hughes Residentie| ©Christopher Busta-Peck
Langston Hughes Residentie| ©Christopher Busta-Peck

Harlem is een levend kunstwerk. De straten zijn een mengeling van traditie en moderniteit. Negentiende eeuw en wolkenkrabbers, bruine stenen en graffiti komen samen. De metro nemen en doelloos rondwandelen om de plaatselijke architectuur te bewonderen, kan dus op zich al een heel aangename ervaring zijn.

Een bijzondere attractie is het Langston Hughes House, gelegen aan 5th Ave en 127th St. De dichter woonde hier van 1947-1967. Het huis is een brownstone, zoals de bruine gebouwen en trottoirtrappen die we zo vaak in de films zien, bekend staan. Deze pittoreske gebouwen sieren het landschap van Harlem en zijn een kenmerk van de identiteit van Harlem geworden.

9. Bezoek het Studio Museum

Gevel van het Studio Museum in Harlem| ©Edwardh blake
Gevel van het Studio Museum in Harlem| ©Edwardh blake

New York is de stad van de onweerstaanbare musea, en Harlem is geen uitzondering.

Het Studio Museum, dat in 1968 werd geopend op 144 125th Street, was de eerste kunstgalerie in de buurt. Wegens verbouwingen is het nu gevestigd op 429 West 127th Street.

Via de website en sociale media (@studiomuseum) kunt u echter op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Kijk op de kalender voor het programma en neem actief deel aan het leven rond de instelling.

Het museum stelt het werk tentoon van meer dan 400 kunstenaars van Afrikaanse afkomst, Afro-Latino of uit de diaspora. Naast collecties en evenementen steunt het het "Artist-in-Residence"-programma. Dit biedt een residentie van 11 maanden aan 3 lokale, nationale of internationale kunstenaars.

 • Adres: 144 W 125th St, New York City
 • Openingstijden: donderdag, vrijdag en zondag van 12:00 tot 21:00 en zaterdag van 10:00 tot 18:00
 • Prijs: vanaf $20

10. El Museo del Barrio

Voorgevel van El Museo del Barrio in Harlem| ©William Alatriste
Voorgevel van El Museo del Barrio in Harlem| ©William Alatriste

Zo ook met El Museo del Barrio. Het werd opgericht in 1969 en is gevestigd op 1230 5th Avenue en 104th Street.

Met meer dan 8000 tentoongestelde voorwerpen heeft het tot taak de Latino-cultuur in de Verenigde Staten te bewaren. Het museum geeft tweetalige publicaties en programma's uit. Het organiseert tentoonstellingen, educatieve activiteiten en festivals. En het bevordert het werk van Caribische en Latijns-Amerikaanse kunstenaars.

Via zijn virtuele platform kunt u de voorgestelde activiteiten verkennen. Het museum raadt u aan uw tickets op voorhand te bestellen. En u moet er rekening mee houden dat bepaalde gezondheidsmaatregelen vereist zijn. Onder hen is het verplicht om ingeënt te zijn tegen covid-19 om de inrichtingen te mogen betreden.

 • Adres: 1230 5th Ave, New York
 • Openingstijden: vrijdag tot zondag van 11:00 tot 17:00
 • Prijs: $8.00

11. Welkom in Spanish Harlem!

Verschillende graffiti in Harlem| ©Lydia
Verschillende graffiti in Harlem| ©Lydia

De Latino gemeenschap is een van de belangrijkste in New York. De Spaanse Harlem is de thuisbasis van de grootste concentratie Puerto Ricanen, Cubanen en Dominicanen in de stad.

De Graffiti Hall of Fame is een opwindende vertoning van straatkunst. Het ontstond in de jaren '80, toen het nog niet eens als een serieuze kunstvorm werd beschouwd. De promotor was Ray Rodriguez, een New Yorkse graffiti artiest bekend als Sting Ray.
Vandaag wordt het beschouwd als een ruimte voor openbare kunst in opdracht. De muurschilderingen nodigen kunstenaars en amateurs uit de hele wereld uit om in de ruimte in te grijpen en over de resultaten na te denken. Het herkenningspunt is een reizende openlucht galerie geworden.

Een andere belangrijke locatie in Spanish Harlem is La Marqueta. De markt, open sinds 1936, is gevestigd op 1590 Park Avenue. Hier kunt u levensmiddelen, stoffen, bloemen en andere producten kopen. Er worden voornamelijk biologische en lokale producten verkocht. La Marqueta fungeert ook als een cultureel platform dat Latino's verenigt rond keuken en gemeenschap.

12. Hotel Theresa, een hotel met veel geschiedenis

Voorgevel van het Theresa Hotel, Harlem| ©Ajay Suresh
Voorgevel van het Theresa Hotel, Harlem| ©Ajay Suresh

Het Theresa Hotel is een symbolische plaats. Het was niet alleen een van de eerste etablissementen die zwarten toeliet. Het werd ook een cultureel centrum in verband met de strijd voor burgerrechten in de Verenigde Staten. Een merkwaardig feit is dat onder zijn beroemdste gasten zijn: Fidel Castro, Nikita Chroesjtsjov, Gamal Abdel Nasser, Jawaharlal Nehru en Patrick Lumumba. Het heeft ook onderdak geboden aan intellectuelen als Allen Ginsberg en C. Wright Mills.

Voor geschiedenisfanaten is Harlem een bijzondere bestemming. Wijken zoals het Mount Morris Historic District en het St. Nicholas Historic District behouden het oorspronkelijke uiterlijk van het gebied. Andere belangrijke gebouwen van openbaar belang zijn verbonden met de stichters van de Amerikaanse natie:

 • Het Morris-Jumel Mansion, gelegen in Washington Heights, waar George Washington in 1776 verbleef.
 • De Hamilton Grange National Memorial, het laatste huis waar Alexander Hamilton woonde.

Tussen de jaren 1970 en 1990 kende Harlem ernstige sociale conflicten als gevolg van de drugshandel. Vandaag is het echter een veilige en welvarende plaats. Het is ook een multiculturele ruimte waar verre culturen als de Puerto Ricaanse en de Senegalese samenkomen.

13. Een brug in het hart van Harlem

Lopend over de George Washington Bridge| ©Shinya Suzuki
Lopend over de George Washington Bridge| ©Shinya Suzuki

De George Washington Bridge is een hangbrug. Het is de enige brug over de Hudson-rivier die New York en New Jersey verbindt. Het bouwwerk is 94 jaar oud en 1451 meter lang.

Voor veel mensen is een wandeling over de brug met uitzicht op de rivier een zeer dankbare bezigheid. U kunt er ook overheen rijden, of er met de fiets overheen. Maar let op de informatie voor voetgangers en fietsers die door de autoriteiten wordt verstrekt.

14. Eindig de tour in Central Park

Herfst in de Conservatory Garden, Central Park.| ©Bill B
Herfst in de Conservatory Garden, Central Park.| ©Bill B

Het Central Park gebied bij Harlem is een gebied dat zelden door toeristen wordt bezocht. Als u een moment wilt nemen om u met de natuur te verbinden, ga dan naar de Central Park Conservatory Garden of het Harlem Meer.

De Central Park Conservatory Garden voert u mee naar een stukje Europa. Omgeven door de schoonheid van de tuinen en de standbeelden in Italiaanse, Franse en Engelse stijl. Ondertussen biedt Harlem Meer een ongelooflijk uitzicht op het meer. U kunt zelfs een rondleiding met audiogids nemen.

Op beide plaatsen kunt u genieten van een minder benut deel van het park. En daardoor een rustigere, meer privé ervaring hebben. Tegelijkertijd kun je een pauze nemen van het toeren door Harlem.