Beste jazzconcerten in New York

Als er iets is waar we van houden in New York, dan is het wel de geweldige jazzcultuur. In de Big Apple is deze traditie zo diep geworteld dat het niet moeilijk is om goede concerten te vinden.

Andressa García

Andressa García

9 minuten lezen

Beste jazzconcerten in New York

Jazz in New York | ©Zhang Yu

Sinds de jaren 1930 is New York City een hotspot voor jazzcultuur en sindsdien is het niet gestopt met het bieden van goede muzikanten en vooral goede shows. Als je op zoek bent naar interessante dingen om 's avonds in New York te doen, moet dit er zeker een van zijn.

Een voordeel van New York voor jazzliefhebbers is dat je niet op een groot concert hoeft te wachten om van live jazzmuziek te genieten. Elke avond treden er in de uithoeken van de stad topartiesten op in bars die populair zijn geworden vanwege hun geweldige muziek. Ik zal je vertellen waar je de beste optredens kunt zien.

1. Doe alsof je thuis bent in de Smoke Jazz Club & Supper Club

Smoke Jazz Club| ©Landy Phelong
Smoke Jazz Club| ©Landy Phelong

Dit is een nogal eigenaardige plek, want je waant je hier niet in een club, maar eerder in een lounge omdat de plek dikke gordijnen en een bank heeft in plaats van tafels. Met deze sfeer is dit een van de beste plekken om van jazz te genieten in de stad en het staat ook in de top 20 van dingen die je kunt doen en zien in Manhattan.

Deze plek ligt aan de Upper West Side in Manhattan, een van de meest welvarende wijken van New York. Vlakbij ligt Columbia University, een van de belangrijkste universiteiten van de Verenigde Staten.

Om naar de shows te gaan die hier worden opgevoerd, moet je van tevoren reserveren, want er worden niet alleen elke avond shows opgevoerd, maar er zijn ook speciale shows waarvoor je iets meer moet betalen om binnen te komen.

Interessante details

 • Prijs: Afhankelijk van de show die in de zaal wordt opgevoerd, kun je kaartjes vinden vanaf 35 euro per persoon.
 • Locatie: Gevestigd op 2752 Broadway Avenue.
 • Openingstijden: Woensdag tot zondag van 16.00 tot middernacht.

2. Reis terug in de tijd naar Village Vanguard

Village Vanguard| ©katsumasa
Village Vanguard| ©katsumasa

Hier beleef je de authentieke New Yorkse ervaring van de jaren 1930. De bar werd in die tijd geopend en was toen een speakeasy. Er treden vandaag de dag nog steeds topartiesten uit de jazz- en blueswereld op, dus als je hier een bezoek boekt, heb je misschien wel het geluk om een show met de groten uit het genre mee te maken.

De sfeer van de plek is een van de hoogtepunten, want je hebt niet alleen de mogelijkheid om naar goede muziek te luisteren, maar je kunt er ook genieten van een speciale sfeer voor een diner met vrienden of je partner. Omdat het nog steeds zijn speciale ondergrondse sfeer heeft behouden, is het een van die geheime plekken en originele plannen die je niet mag missen in New York.

Een tip die zeker van pas zal komen is dat je ten minste 30 minuten voor aanvang van het concert aanwezig moet zijn, anders kun je misschien geen tafel krijgen om van de show te genieten. Wat je ook kunt doen is ruim van tevoren reserveren.

Interessante details

 • Prijs: Bij speciale voorstellingen kan een kaartje vanaf 30 euro kosten, met de mogelijkheid om van tevoren te reserveren. Maar over het algemeen is de toegangsprijs ongeveer 25 euro per persoon.
 • Locatie: Gevestigd op 178 7th Avenue St. in New York.
 • Openingstijden: Je kunt vanaf 19:00 uur naar binnen om je plaatsen voor de show te bemachtigen. Maar de shows beginnen om 20:00 uur.

3. Luister naar geweldige artiesten bij Blue Note

Blue Note| ©Nicolas Hoizey
Blue Note| ©Nicolas Hoizey

Als er één wereldberoemde plek is om een goede jazzshow te horen, dan is het wel de Blue Note in New York. Hier kun je genieten van de meest bijzondere jazzavonden, terwijl je ook de gelegenheid hebt om wat van de New Yorkse keuken te proeven.

Het is een internationaal jazzpodium met een hoofdlocatie in New York, maar andere locaties bevinden zich in de belangrijkste hoofdsteden van de wereld, zoals Tokio, Milaan en Seoul. Je kunt elke avond vanaf 20.00 uur van deze optredens genieten. Je krijgt gegarandeerd een jazzshow te zien, want deze plek heeft zelfs zijn eigen platenlabel.

Je moet minstens een uur wachten voordat je de show kunt zien, maar het wachten is het zeker waard. Om binnen te komen moet je van tevoren reserveren om te voorkomen dat je je plaats bij de show mist.

Interessante details

 • Prijs: Je moet van tevoren reserveren en afhankelijk van de show betaal je een kaartje vanaf 30 euro per persoon.
 • Locatie: Gelegen aan 131st of 3rd in New York.
 • Openingstijden: Voor shows die om 20:00 uur beginnen is de ingang om 18:00 uur. Voor shows die om 22:30 beginnen, is de toegang om 22:00.

4. Maak kennis met Birdland, de Actors' Club

Birdland| ©Michele Chiles
Birdland| ©Michele Chiles

Een van de leukste dingen aan deze plek is dat je kinderen mee kunt nemen, want ze accepteren mensen van alle leeftijden. Dus als je een goede plek zoekt om tieners te vermaken, dan is Birdland een goede plek. Wat jazzshows betreft, is dit een van de beste plekken in New York om te genieten van goede concerten.

Sinds 2018 hebben ze een lager niveau geopend waar je kunt genieten van toneelstukken, terwijl het begane grondniveau nog steeds de plek is voor de beste jazzshows. Als je geluk hebt, kun je zelfs een artiest of twee zien genieten van de jazzshows die elke avond worden gepresenteerd.

Je kunt je avond opvrolijken terwijl je geniet van een goed jazzconcert met zuiders eten met een Cajun twist. Als je naar het theater beneden gaat, kun je genieten van een heel ander menu.

Interessante details

 • Prijs: Je hoeft niet te betalen om Birdland binnen te komen, maar je moet wel minimaal 20 euro per persoon betalen.
 • Locatie: Gelegen aan 315 West 44th Street in New York City.
 • Openingstijden: De jazzoptredens zijn om 19:00 en 21:30 uur. Het is aan te raden om te reserveren voordat je naar de bar gaat.

5. Ervaar de speakeasy-ervaring bij Bill's Place

Bill's Place| ©Matthew X. Kiernan
Bill's Place| ©Matthew X. Kiernan

Bill's Place is een van de meest legendarische bars van Amerika. Het overleefde het speakeasytijdperk en is nu een icoon van de jazzcultuur in de stad. Midden in het hart van Harlem kun je genieten van de meest authentieke jazzshows van de stad, en dit is een van de plekken die je moet bezoeken om meer te leren over de geschiedenis van jazz in Harlem.

Tegenwoordig zijn de optredens echt geweldig, en een van de meest gewilde shows is Bill Saxton's, waar je samen met de Harlem Star op vrijdag- en zaterdagavond van kunt genieten.

Een van de beste verhalen die deze bar te vertellen heeft, is dat een van de beste vrouwelijke stemmen in de jazz, Billie Holliday, die in haar tijd een vastberaden strijder was voor de sociale rechten van Afro-Amerikanen, ontdekt werd en lange tijd binnen de muren van deze bar zong.

Wat je ook geweldig zult vinden aan het luisteren naar jazz in deze zaal is dat je je eigen fles kunt meenemen om te vieren en te drinken terwijl je geniet van de jazz. Het beste deel is dat de sfeer hier volledig authentiek is aan het tijdperk van de drooglegging en de speakeasies in Amerika in de jaren 1930.

Interessante details

 • Prijs: Kaartjes voor deze plek kosten meestal vanaf 30 euro per persoon.
 • Locatie: Gelegen tussen 7th Avenue en Lenox Avenue op 148 133rd Street.
 • Openingstijden: Shows zijn elke vrijdag- en zaterdagavond om 19:00 en 21:00 uur.

Reserveer je kaartjes voor de jazzconcerten in Harlem

6. Ontdek waar Louis Armstrong speelde, Minton's

Minton's| ©harlemfur
Minton's| ©harlemfur

Minton's is ook een geweldige plek om naar jazz te luisteren en geweldige jazzshows te zien. Een van de beste dingen aan deze plek is dat een van de grootste jazzartiesten, Louis Armstrong, hier speelde en het was een van de plekken waar hij een ster werd.

De geschiedenis van deze plek zorgt ervoor dat je niet alleen een leuke tijd wilt doorbrengen met het luisteren naar goede concerten, maar dat je ook veel foto's wilt maken binnen in het iconische muzieketablissement. Een waar spektakel als je een liefhebber bent van blues en jazz.

Een van de beste dingen aan deze plek is dat je er niet alleen van jazz kunt genieten, maar dat je er, in tegenstelling tot andere gelegenheden in deze stijl, ook iets kunt eten terwijl je naar de muziek kijkt. De eetgelegenheden zijn gevarieerd en er is voor elk wat wils.

Interessante details

 • Prijs: De toegang is gratis, maar je moet wel binnen eten als je wilt blijven voor de optredens.
 • Locatie: 206 West Manhattan bij 118th Street.
 • Openingstijden: Donderdag tot zaterdag tussen 18.00 en 23.30 uur.

7. Blijf dicht bij het podium in Iridium

Iridium| ©Billy Branch
Iridium| ©Billy Branch

Iridium heeft zijn bezoekers iets speciaals te bieden tijdens jazzshows. Ze bieden tafels heel dicht bij het podium, zodat je de jazzzangers en -artiesten van dichtbij kunt bekijken. Reserveren is verplicht, want de zaal is niet open als er geen optredens zijn.

In Iridium zie je niet alleen jazzoptredens, maar ook andere muziekgenres, zoals blues. Het is een van de meest emblematische plekken die je niet mag missen onder de activiteiten die je in de stad kunt doen, ongeacht de beste tijd die je kiest om New York te bezoeken, want je kunt er ook speciale cocktails en lekker eten nuttigen terwijl je van de show geniet.

Iets speciaals aan deze plek is dat je zowel openbare als privéshows kunt bijwonen. In het eerste geval is de toegang helemaal gratis, maar in het tweede geval raad ik je aan om ruim voor de tijd van de voorstelling te reserveren, zodat je je plaats in de show kunt veiligstellen.

Hoewel je de authentieke speakeasy-sfeer van het New York van de jaren 1930 kunt voelen, opende de bar pas in 1994 zijn deuren. Het muzikale aanbod varieert van maand tot maand en ze zetten ruim op tijd op hun website welke artiesten er die maand op het podium zullen staan.

Interessante details

 • Prijs: Kaartjes voor de shows hangen af van de artiest die optreedt, maar over het algemeen beginnen kaartjes vanaf 30 euro.
 • Locatie: Het bevindt zich op 1650 Broadway in New York, op de 51e hoek van Broadway.
 • Openingstijden: De tijd van binnenkomst hangt af van de show die je bijwoont, dus houd de officiële website van de Iridium Bar in de gaten voor de tijd.

8. Geniet van de goede blues bij Terra Blues

Terra Blues| ©Elie Matz
Terra Blues| ©Elie Matz

Deze plek onderscheidt zich van andere in zijn soort door het grote aantal bands dat er speelt. Bovendien heb je de mogelijkheid om van verschillende drankjes en eten te genieten terwijl je van de show geniet.

Je kunt hier niet alleen van jazz genieten, maar ook van andere muzikale ritmes zoals blues. Een van de voordelen van deze locatie is dat er in de decennialange geschiedenis veel jazzlegendes zijn geboren en zich hebben ontwikkeld.

Om een goede show van dit muziekgenre te zien, raad ik je aan de officiële website van deze plek te bezoeken en de evenementen te bekijken die worden gehouden op het moment dat je de stad bezoekt. Er zijn elke dag 's avonds shows.

Er spelen hier hele jazzbands en ook bepaalde artiesten zoals gitaristen en saxofonisten met genoeg bekendheid en erkenning. Dit is een van de beste plekken om jazz te zien in New York omdat het de oude dagen van de New Yorkse jazz nabootst.

Interessante details

 • Prijs: De ticketprijzen zijn afhankelijk van het soort show dat in de zaal wordt opgevoerd.
 • Locatie: Gelegen op 149 Bleecker Street in New York City.
 • Openingstijden: Shows beginnen om 18:30 voor sommige optredens terwijl andere optredens om 21:30 en 22:00 beginnen.

9. Mis de jazzshows in Lincoln Center niet

Lincoln Centrum| ©Mei Cheng
Lincoln Centrum| ©Mei Cheng

Lincoln Center is een geweldige plek om een aantal van de beste jazzconcerten in New York te zien. Hier worden het hele jaar door verschillende shows gegeven, maar als het gaat om jazzcultuur is dit zeker een van de beste plekken om de beste artiesten van het genre te zien.

Het beste aan deze plek om concerten te zien is dat er elk jaar een concertseizoen is, dus de shows zijn altijd volledig bezet. De zaal is groot genoeg om een groot aantal mensen te ontvangen die jazz en andere muzikale ritmes komen bekijken.

Jazzevenementen in het Lincoln Center vinden meestal plaats in de zomer, wanneer het weer in New York het mogelijk maakt om veel meer van de stad te genieten. Dit is dus een uitstekende activiteit om toe te voegen aan de dingen die je in de zomer in New York kunt zien en doen.

Interessante details

 • Prijs: Afhankelijk van de voorstellingen in het Lincoln Center moet je meer of minder geld betalen. De prijs van elke voorstelling kun je vinden op de officiële website. Soms zijn de voorstellingen echter toegankelijk voor het publiek, dus je moet de voorstellingen online bekijken voordat je erheen gaat.
 • Locatie: Gelegen in Lincoln Square in New York City.
 • Openingstijden: Shows beginnen meestal elke avond om 18:00 uur.