Washington DC in 2 dagen: alles wat je moet weten

Twee dagen is de minimale tijd die je nodig hebt om de hoogtepunten van de Amerikaanse hoofdstad te zien. Ontdek de beste route.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minuten lezen

Washington DC in 2 dagen: alles wat je moet weten

Abraham Lincoln-monument | ©Pixabay

Washington DC is een enorme stad, maar gelukkig zijn de belangrijkste bezienswaardigheden geconcentreerd op de National Mall, een drie kilometer lange strook van tuinen en straten waar je alle gebouwen en de meeste must-see attracties vindt: het Capitool, het Witte Huis, het Washington Monument... Ontdek wat er op je lijstje staat van dingen die je moet zien in de Amerikaanse hoofdstad tijdens je 48-uur durende reis.

Dag 1: Bezoek de Library of Congress, Capitol Hill en de belangrijkste monumenten

Zonsondergang op Capitol Hill| ©Anthony Quintano
Zonsondergang op Capitol Hill| ©Anthony Quintano

Hoewel beide dagen van deze route langs de National Mall lopen, is de eerste dag gericht op een wandeling over de Mall van west naar oost. Dat wil zeggen, van het Capitool naar het Lincoln Memorial, via de beroemde Washington Obelisk. Het is ongeveer 3 kilometer van de ene kant naar de andere, wat in een uur gedaan kan worden, maar met de bijbehorende stops zullen we er de hele dag over doen.

Laat je verblinden door de Library of Congress

Het startpunt van deze route is de Library of Congress, een indrukwekkend gebouw naast het Capitool dat een beetje overschaduwd wordt door het Capitool totdat je binnenkomt. Het is een van de belangrijkste bibliotheken ter wereld en de schoonheid ervan is daar het bewijs van.

De architectuur en decoratie omvatten de voorgevel in Beaux-Arts stijl, de muurschilderingen en mozaïeken, de indrukwekkende leesruimte en de recreatie van de boekenverzameling van Thomas Jefferson. Als curiositeit wordt hier een van de originele Gutenberg-bijbels bewaard, naast andere onbetaalbare werken. Dit alles is te zien tijdens een rondleiding die van maandag tot zaterdag door de bibliotheek zelf wordt georganiseerd.

Leer het Capitool kennen

Het meest representatieve gebouw in Washington, met uitzondering van het Witte Huis, is ongetwijfeld het Capitool. Het is het centrum van de politieke macht in de Verenigde Staten. Gelukkig kun je het gratis bezoeken. Je moet je bezoek echter wel via hun website boeken en dat is niet eenvoudig, want de vraag is extreem hoog. Ruim van tevoren boeken is meer een must dan een tip.

Je kunt een aantal van de belangrijkste zalen van het Capitool bezoeken, zoals de rotondezaal onder de enorme en prachtige koepel, de beeldenzaal, enz. Bezoeken zijn van maandag tot en met zaterdag van 8:30 tot 16:30 uur. In deze link vind je alle informatie om het te bezoeken. Als je niet kunt, raad ik je aan een paar minuten te besteden om het van de buitenkant te bewonderen. In feite kun je meer te weten komen over dit representatieve gebouw als je de Washington DC schandalen en politieke geheimen tour boekt.

Boek een politieke geheimen en schandalen tour

Bezoek het Nationaal Archief Museum

Hoewel er talloze musea in de omgeving zijn, raad ik je aan om er op deze eerste dag één te bezoeken. Dit is de rondleiding door het Nationaal Archief, een plan dat goed past bij het karakter van de monumenten die je op je eerste dag zult zien. In dit gebouw vind je de belangrijkste oprichtingsdocumenten van het land, zoals de Grondwet, de Bill of Rights en de Onafhankelijkheidsverklaring, maar ook talloze andere documenten, illustraties, foto's, enzovoort.

Vervolgens raad ik aan om in de buurt van de National Mall te gaan eten. Er is geen tekort aan opties: van kraampjes op straat tot fastfoodrestaurants en meer gastronomische opties. Mijn aanbeveling voor een diner in Amerikaanse stijl, zonder ver te hoeven reizen en tegen een goede prijs, is de Shake Shack keten. Je kunt ook een voedseltour door Washington boeken.

Boek een rondleiding door de Nationale Archieven

Geniet van het uitzicht vanaf het George Washington Monument

Nationaal winkelcentrum| ©Sebastian Bassi
Nationaal winkelcentrum| ©Sebastian Bassi

Het middelpunt van elk bezoek aan de hoofdstad is het George Washington Monument. Ik zeg centraal, omdat deze beroemde obelisk in het midden van de National Mall staat. Dit Egyptische monument in de vorm van een obelisk werd in 1884 onthuld als eerbetoon aan de eerste president van de Verenigde Staten, George Washington, en het duurde meer dan 30 jaar om het te bouwen.

Toen het klaar was, werd het met 170 meter het hoogste gebouw ter wereld, totdat een paar jaar later de Eiffeltoren in Parijs de titel overnam. De belangrijkste attractie, afgezien van de spectaculaire natuur, is het uitzicht. Je kunt naar het observatiedek aan de top klimmen om te genieten van het beste uitzicht over Washington en de National Mall. Net als in het capitool zijn de kaartjes gratis, maar je moet wel van tevoren reserveren. Dat kan online via hun website.

Boek de Washington Sightseeing Bus

Mis het Abraham Lincoln Memorial niet

De ideale plek om de eerste dag van deze route af te sluiten is het Abraham Lincoln Memorial. Het ligt recht tegenover het Capitool, aan de westkant van de National Mall aan de oever van de Potomac River en is het decor geweest van een aantal beroemde films en historische gebeurtenissen, zoals de toespraak van Martin Luther King in 1963, waar hij zijn beroemde zin I have a dream uitsprak.

Het monument is een gebouw geïnspireerd op Griekse tempels, waarin het beroemde zittende standbeeld van Abraham Lincoln staat, dat werd gebeeldhouwd door de kunstenaar Daniel Chester en een van de meest gefotografeerde plaatsen in Washington is. Je kunt het gratis bezoeken, want het monument is 365 dagen per jaar, 24 uur per dag permanent geopend voor het publiek.

Aan het eind raad ik je aan te dineren in een restaurant zoals de Old Ebbitt Grill, een van de meest emblematische in de hoofdstad; of de beroemde gefrituurde kip bij Art and Soul, op slechts 10 minuten lopen. Het gebied rond de National Mall zit in elk geval vol met restaurants. En als je op zoek bent naar een romantischer en origineler plan kun je een dinner cruise in Washington boeken.

Boek een dinercruise in Washington

Dag 2: Een dag vol musea, monumenten en het Witte Huis

Witte Huis| ©Rob Young
Witte Huis| ©Rob Young

Als u de meeste overheidsgebouwen en enkele monumenten op de National Mall hebt gezien, is het tijd om de tweede dag uit te trekken om de rest te bekijken. Te beginnen met het huis van de president van de Verenigde Staten, het Witte Huis, en verder met de musea in de omgeving, waarvan er tientallen zijn en waaruit je moet kiezen welke je wilt bezoeken. Tot slot is er niets beter dan een bezoek aan de gedenkplaatsen die je op de eerste dag niet hebt gezien.

Boek een fietstour door Washington

Laat je verblinden door het Witte Huis

Op de tweede dag begin je bij het beroemde Witte Huis. Het gebouw dat al sinds de jaren 1800 de thuisbasis is van de presidenten van het land, is een van de stops op de Washington architectuur tour. Normaal gesproken moet je genoegen nemen met een uitzicht vanaf de poort, maar er is een mogelijkheid om een rondleiding te krijgen, hoewel dat niet eenvoudig is. Je moet minstens 21 dagen van tevoren boeken, maar voor de zekerheid raad ik je aan om minstens drie maanden van tevoren te boeken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

Als het je lukt om een bezoek te brengen, kun je de Blue Room, de Red Room, de Green Room, de State Dining Room, de China Room en een uitzicht op de rozentuin van het Witte Huis bekijken. En nee, je krijgt geen toegang tot de Oval Office, mocht je je dat afvragen. Maar het is toch een voorrecht. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat de veiligheidsmaatregelen hier extreem zijn.

Bezoek de Washington Musea

Voor een groot deel dankzij een historische instelling als het Smithsonian is Washington een van de beste steden ter wereld om musea te bezoeken vanwege de verscheidenheid en omdat veel musea tot de belangrijkste ter wereld behoren. Omdat er zo veel zijn en iedereen zijn eigen smaak heeft, volgt hier een korte lijst.

  • Air and Space Museum: een van de belangrijkste musea in Washington vanwege de waarde van de tentoongestelde stukken en omdat het bijna uniek is in de wereld. Hier kun je de Apollo 11-module zien, de eerste bemande missie die de maan bereikte, Kennedy's Air Force One en de Spirit of St. Louis, het eerste vliegtuig dat de Atlantische Oceaan overstak. Het museum is gratis, hoewel je voor bepaalde binnenattracties wel entree moet betalen, en is het hele jaar door geopend van 10.00 tot 17.30 uur.
  • National Museum of Natural History: het natuurhistorisch museum wordt beheerd door het Smithsonian Institution en heeft een van de meest complete en belangrijke collecties dieren, fossielen, mineralen, meteorieten en allerlei natuurlijke elementen ter wereld. Hierdoor is het het op één na meest bezochte museum in Washington. Het is ook gratis en geopend van maandag tot zondag van 10.00 tot 17.30 uur.
  • National Museum of African American History Dit is de beste plek om meer te leren over de korte maar interessante geschiedenis van de Verenigde Staten door middel van de unieke tentoonstellingen en artefacten die op de drie verdiepingen worden tentoongesteld. Zoals alle Smithsonian musea is het dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur en de toegang is gratis.
  • National Gallery of Art: Een van de meest uitgebreide kunstcollecties ter wereld. Het museum is verdeeld in twee vleugels, een voor kunst van voor de 20e eeuw met werken van Rubens, Rembrand en Monet en een andere vleugel voor kunst vanaf de 20e eeuw. De toegang is ook gratis en de openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

Er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar ik laat je achter met deze link waar je de beste musea in Washington vindt met alle informatie die je nodig hebt om de musea van je keuze te bezoeken.

Boek een bezoek aan het Natural History Museum

Stop voor de lunch

Na het bezoeken van een aantal van deze musea is het tijd om bij te tanken en hier heb je twee opties. Je kunt in de museumcafetaria's eten, wat ik niet aanraad tenzij je tijd wilt besparen, of je kunt kiezen uit de vele opties in de omgeving.

Een paar blokken achter de National Gallery of Art vind je bijvoorbeeld een groot aantal restaurants, waaronder het legendarische Penn Quarter Sports op Indiana Avenue. Een andere trefzekere optie is het boeken van een Washington food tour. En als je klaar bent met eten, is het tijd om je tour voort te zetten en debelangrijkste oorlogsmonumenten te bezoeken.

Boek een voedseltour door Washington

Bezoek de gedenktekens

Dr. King Memorial op de National Mall| ©Daniel Lobo
Dr. King Memorial op de National Mall| ©Daniel Lobo

Gedenktekens zijn een andere bezienswaardigheid in Washington. Deze monumenten, die gebouwd zijn om verschillende persoonlijkheden en slachtoffers van enkele van Amerika's bepalende momenten in de geschiedenis te eren, zijn in de tientallen op de National Mall te vinden. De meeste bevinden zich aan de westkant van de National Mall vanaf het Washington Monument:

  • World War II Memorial: dit eerbetoon aan de oorlogsveteranen bevindt zich direct voor de obelisk en is een 70 meter lang ondiep bassin omringd door beeldhouwwerken.

  • VietnamWar Veterans Memorial: een gepolijste zwartmarmeren muur met de namen van de meer dan 50.000 oorlogsslachtoffers. Langs dezelfde lijn kun je ook het monument voor de Koreaanse oorlog zien.

  • Thomas Jefferson Memorial: dit is de beste plek om je tweedaagse bezoek aan de hoofdstad van de Verenigde Staten, Washington DC, af te sluiten.

  • Andere monumenten zijn het Martin Luther King Memorial, het Holocaust Memorial en het Franklin D. Roosevelt Memorial.

Daarna kun je de Arlington National Cemetery Sightseeing Tram boeken voor een korte rondleiding over deze iconische plek. Als je bezoek op tijd eindigt en je afscheid wilt nemen van Washington met een lekker diner, ga dan naar de wijk The Wharf. Dit is een trendy wijk aan de waterkant van een kanaal aan de Potomac met een overvloed aan restaurants en een geweldig nachtleven.

Boek de Arlington National Cemetery Sightseeing Trolley Tour