Menorca in 5 dagen: een gids om het meeste uit uw bezoek te halen

Vijf dagen is niet genoeg om Menorca te doorkruisen, maar het is wel genoeg om de meest emblematische plaatsen van het eiland te bezoeken. Wat zeker is, is dat je genoeg mogelijkheden hebt om je te vermaken.

Andressa García

Andressa García

14 minuten lezen

Menorca in 5 dagen: een gids om het meeste uit uw bezoek te halen

Morell Cove | ©Josep Trepat Font

Het is gebruikelijk dat bezoekers aan dit eiland niet de tijd hebben om alles wat Menorca te bieden heeft te bezoeken. Hoewel het klein is, heeft het rustigste eiland van de Balearen een grote verscheidenheid aan interessante mogelijkheden. Uw vijfdaagse reis is voldoende om een complete reisroute uit te stippelen, maar dwingt u tegelijkertijd om terug te komen voor meer.

De plannen die ik u voorstel om het eiland in vijf dagen te bezoeken hebben een beetje van alles. U gaat van cultuur naar geschiedenis, en dan naar landelijk avontuur om te eindigen met een niet te missen waterervaring die alleen Menorca u kan geven.

Dag 1: Een rustig verblijf in Ciutadella

Haven van Ciutadella| ©Jaume Escofet
Haven van Ciutadella| ©Jaume Escofet

We beginnen onze tour met een bezoek aan alles wat er te zien is in Ciutadella. Deze stad, die de hoofdstad van Menorca was, heeft nog steeds haar bijzondere charme behouden.

Het is onvergeeflijk het eiland te bezoeken zonder te verdwalen in de straten van Ciutadella, zich onder de bevolking te mengen en de belangrijkste historische en architectonische plaatsen te bezoeken.

Een snel bezoek aan de stad kan twee tot drie uur duren, maar als u langer dan twee dagen blijft, verdient u een hele dag om de stad te verkennen.

Bewonder de architectuur van de oude stad

Het historische centrum van de stad is interessant omdat u er architectonische bezienswaardigheden kunt bezoeken. Het Teatro Principal is daar een duidelijk voorbeeld van, aangezien het een van de oudste nog actieve operagebouwen ter wereld is.

In het historische centrum kunt u ook de kathedraal van de stad bezoeken. De kathedraal heet Santa María de Ciudadela en is een interessant voorbeeld van de gotische periode. De oude stad is beschermd als Goed van Cultureel Belang.

Een wandeling door de straten zal u niet alleen ontzag inboezemen voor het behoud van de structuren, maar u zult ook de kans krijgen om iets meer te leren over de geschiedenis van Menorca's oude ommuurde stad.

Bezoek de haven van Ciutadella

De haven van Ciutadella, gelegen in het noorden, is een van de belangrijkste plaatsen op het eiland. Hoewel het een kleine haven is die vroeger alleen kleine handels- en vissersboten ontving, is het belang ervan de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

Als u tegenwoordig in dit gebied rondreist, zult u merken dat er veel pleziervaartuigen voor anker liggen.

Het beste is om een ontspannen wandeling te maken rond de haven. De sfeer is zowel overdag als 's nachts aangenaam.

Overdag kunt u een ontspannen wandeling maken en zelfs als het lunchtijd is in de haven, is er een grote verscheidenheid aan mediterrane gerechten om uit te kiezen.

Imposant uitzicht bij de vuurtoren van Punta Nati

Punta Nati Lighthouse is de volgende op de lijst voor onze eerste dag. Als u klaar bent met slenteren rond de haven, neemt u de weg richting Carrer de la Quintana de Mar richting Punta Nati.

Bij dit belangrijke historische monument zult u indrukwekkende foto's kunnen maken en de structuren rond de vuurtoren in detail kunnen bekijken. Om er te komen, parkeert u uw auto bij de ingang en loopt u vervolgens te voet verder naar de vuurtoren.

Het is een goede plaats om de zonsondergang te zien, en ook om te genieten van een adembenemend uitzicht op zee. Het complex van de vuurtoren van Punta Nati bestaat uit twee gebouwen in de vorm van een rechthoek. De vuurtoren bevindt zich op een hoogte van ongeveer 42 meter boven de zeespiegel.

Reizigerstip

s Nachts is het mogelijk om een spectaculaire sterrenhemel te bewonderen dankzij de geringe lichtvervuiling.

Zonsondergang in Pont D'en Gil

Als u te vroeg bij de vuurtoren van Punta Nati aankomt en de zonsondergang niet kunt zien, kunt u naar Pont D'en Gil gaan. Dit is een unieke en prachtige natuurlijke toeristische attractie om te bezoeken. Het is een rotsformatie in de vorm van een brug.

Vanaf deze plaats kunt u genieten van het mooiste uitzicht op de zonsondergang in Ciutadella. U kunt op verschillende manieren bij de Pont d'en Gil komen, met de fiets of met de auto.

U kunt er ook over zee komen, rekening houdend met het feit dat dit gat in de kliffen kleine en middelgrote boten toelaat.

Als de nacht valt in Ciutadella

Zodra de zon ondergaat, kunt u genieten van een goed avondje uit in een van de bars van de stad. Een paar drankjes en tapas kunnen u helpen uw lichaam te ontspannen na een dag intensief wandelen.

Wanneer u eindelijk wilt uitrusten, biedt de stad een ruime keuze aan hotels. De verblijfplaatsen zijn zonder twijfel een magische ervaring. U kunt overnachten in hotels die bij uw budget passen.

U hebt ook de mogelijkheid om in aparthotels te verblijven. De prijzen voor een kamer variëren, maar over het algemeen kunt u een kamer krijgen vanaf 57 euro per nacht.

Dag 2: Historische en culturele tour

Fornells van Monte Toro| ©Luca Sbardella
Fornells van Monte Toro| ©Luca Sbardella

Voor de tweede dag in Menorca stel ik voor dat u Ciutadella verlaat en een historische en culturele tour maakt langs andere, even interessante plaatsen. We beginnen met een route door het kleine dorpje Fornells, gelegen in het uiterste noorden van het eiland.

Ook op deze dag, voortbordurend op het bezoek aan de vuurtorens, stel ik voor dat u naar de vuurtoren van Cavalleria gaat. Het zou een uitstekende optie zijn om naar de Monte Toro te gaan en het heiligdom op de top te bezoeken. Tot slot, een snel bezoek aan Es Mercadal.

Slenteren door Fornells

Het dorp Fornells, gelegen in de gelijknamige baai, biedt vele activiteiten om te doen. Naast een rondleiding door de plaats kunt u bijvoorbeeld een boottocht maken om te snorkelen vanuit Fornells. Wat de rondleiding door het dorp betreft, ik weet zeker dat u het een mooie ervaring zult vinden.

Om van Ciutadella naar Fornells te komen, moet u een huurauto nemen. Het is geen wandeling die je te voet kunt maken, gezien de afstand tussen de ene plaats en de andere. Het duurt ongeveer een half uur om van Ciutadella de Menorca naar Fornells te komen.

Er is geen openbaar vervoer tussen deze twee punten. Een andere optie is het huren van een excursie met gids van Ciutadella de Menorca naar Fornells.

Fornells is een vissersdorp waarvan de belangrijkste attractie de traditionele straten en huizen zijn. Bovendien is het gastronomische aanbod gevarieerd en veelzijdig, waarbij de mediterrane geest altijd behouden blijft. Als u er 's morgens heen gaat, zult u zeker genieten van een goed ontbijt in Fornells.

Boek uw boottocht met snorkelen vanuit Fornells

Uitzicht vanaf de vuurtoren van Cavalleria

Na een bezoek aan Fornells is een goede route om naar de vuurtoren van Cavalleria te gaan. Om deze route te nemen, moet u in de richting van de Camí de Tramuntana gaan, die u rechtstreeks naar de vuurtoren brengt.

Het beste kunt u de vuurtoren van Cavalleria overdag bezoeken. Veel toeristen kiezen ervoor om het gebied 's nachts te bezoeken, maar het is dan vaak wat gevaarlijker vanwege de vele kliffen in de omgeving. Daarom staat het op de tweede plaats op uw route voor de tweede dag in Menorca.

Het uitzicht vanaf de vuurtoren is adembenemend. Interessant is dat er vlak naast de vuurtoren een grot is die je in kunt gaan voor een nog mooier uitzicht. Je moet voorzichtig zijn met de grot, want je kunt er maximaal 15 tot 20 meter in.

Reizigerstip

Stapel geen stenen op om "terug te gaan naar Menorca", het is een praktijk die slecht is voor het ecosysteem van de vuurtoren.

Beklimming van Monte Toro

Als derde op onze lijst van activiteiten voor de tweede dag in Menorca, konden we een bezoek aan Monte Toro niet overslaan. Het is een ervaring die je zowel met de auto als te voet kunt beleven.

Om deze plaats te bereiken moet u een auto nemen van Fornells naar Es Mercadal om te beginnen aan de beklimming van Monte Toro. Aan het eind van de klim vindt u de meest afgelegen kerk van Menorca.

Binnen in het Heiligdom van de Maagd van Monte Toro ziet u een verheugende vertoning van christendom en religie. Als u de beste ansichtkaarten van Menorca vanuit de hoogte wilt maken, is dit de ideale plaats. U zult nu wel zin hebben om te lunchen, dus aarzel niet en ga lunchen in het restaurant Sa Posada del Toro.

Kort bezoek aan Es Mercadal

Aan de voet van Monte Toro ligt een klein dorpje dat u onderweg onmogelijk kunt missen, Es Mercadal.

Het is een echt klein dorp dat u in zeer korte tijd kunt bezoeken en waarvan het stedelijk centrum zich rond de hoofdkerk bevindt.

Hoewel het een klein dorp is, vormt Es Mercadal het centrum van Menorca's geografie, en biedt het een breed scala aan mogelijkheden zowel om te eten als om te verblijven.

Als u hier hebt overnacht en niet naar een andere stad in de buurt wilt gaan, laat staan terugkeren naar Ciutadella, kunt u in Es Mercadal overnachten. Het hotelaanbod is van goede kwaliteit en de prijzen variëren van 50 tot 100 euro per nacht.

Dag 3: Hele dag Jeepsafari

Jeep safari Menorca| ©ryan carter
Jeep safari Menorca| ©ryan carter

Voor de derde dag van de rondreis die ik voor u heb voorbereid, staat u een avontuur door de meest exotische plaatsen van het eiland te wachten.

De meeste plaatsen die u tijdens de jeepsafari kunt bezoeken , zijn gesloten voor het publiek of zijn moeilijk bereikbaar met een privé-voertuig of een ander vervoermiddel. Je hebt twee opties om dit avontuur te boeken.

Het goede van beide tochten is dat ze allebei vervoer hebben en u van uw accommodatie zullen ophalen. Zij bieden ook de mogelijkheid om op het vertrekpunt op u te wachten. U kunt kiezen voor individuele betaling of voor een rondreis uitsluitend voor gezinnen.

Rijd door minder bezochte plaatsen

Bij deze eerste optie krijgt u de gelegenheid om weinig bekende plaatsen op het eiland te leren kennen. Bezoeken aan steengroeven, moeilijk toegankelijke ravijnen en vuurtorens op de kliffen maken deel uit van deze route. U zult ook de gelegenheid hebben om prachtige verborgen baaien te ontdekken.

Tijdens de rondleiding kunt u een bezoek brengen aan particuliere boerderijen waar kaas van de hoogste kwaliteit wordt geproduceerd. De rondleiding omvat ook een proeverij van deze producten. U bezoekt strategische plaatsen van het eiland zoals watermolens, archeologische overblijfselen, en andere.

Rijden door verboden gebieden

U kunt kiezen voor een meer volledige rondreis en naar echt afgeschermde plaatsen waar geen gewone bezoeker toegang heeft. Vanaf de noordkust van Menorca zult u een prachtige zonsondergang kunnen zien. U zult ook de steengroeven bezoeken die zich in de hoge gebieden van de witte rotsen bevinden.

Een complete ervaring door de meest onherbergzame bossen en plaatsen staat u te wachten. De tocht door het platteland is een avontuur dat u voor geen goud wilt missen. Het proeven van de typische kazen uit de streek en het leren over hun bereidings- en rijpingsproces mogen niet ontbreken.

U reist door exclusieve landschappen die u alleen kunt bezoeken aan boord van een Land Rover die dit soort tochten maakt. Tenslotte gaat u naar ravijnen die zeer moeilijk toegankelijk zijn, voor een meer dan extreme avontuurlijke ervaring.

Boek uw Jeep Safari tour

Dag 4: Bezoek aan het zuiden van Menorca

Haven van Maó| ©Eduardo Ortín
Haven van Maó| ©Eduardo Ortín

Op de vierde dag van uw reis begint u met het verkennen van Menorca's beroemdste activiteiten, de stranden. Voor deze dag nodig ik u uit naar het zuiden van het eiland te reizen om Mahón te bezoeken, de eigenlijke hoofdstad van Menorca.

Op deze dag kunt u ook het Fort van La Mola bezoeken, een imposant bouwwerk dat deel uitmaakt van de oudste architectuur van het eiland. Dit zal niet alleen een leuke, maar ook een zeer verrijkende en leerzame rondreis worden. Om de dag af te sluiten, is er niets beters dan te blijven en te genieten van het dorp Binibeca.

Warm verblijf in de haven van Mahon

Het indrukwekkende van de haven van Mahón is dat het een volledig natuurlijke formatie is die de aankomst van de boten op het eiland vergemakkelijkt.

Dit is de op één na diepste haven ter wereld, en tevens de grootste natuurlijke haven van Europa. Zonder twijfel heeft deze plaats zijn charme en het is onmogelijk Menorca te verlaten zonder het te bezoeken.

Mahon is overdag net zo levendig als 's nachts. Als u overdag komt, kunt u de vele boten zien die in de haven voor anker gaan. Als u 's avonds gaat, is de sfeer meer feestelijk en opwindend, bruisend en met veel plaatsen om een paar verfrissende drankjes te nuttigen en een hapje te eten.

Afhankelijk van uw reisroute, gaat u overdag naar Port Mahon. Maar maak je geen zorgen, de activiteiten overdag zijn net zo spannend. Als u wilt beginnen met de stranddag, kunt u vanuit deze haven gaan kajakken.

Huur uw kajak in Menorca

Labyrinten in het fort van La Mola

Het fort van La Mola is een monument dat in de oudheid werd gebouwd om de stad te beschermen tegen buitenlandse aanvallen. De haven van Mahón is door de eeuwen heen altijd van groot belang geweest voor de militaire organisatie. Dit had men al vroeg begrepen, dus werd opdracht gegeven tot de bouw van dit fort.

Om deze plaats te bereiken vanuit de haven van Mahón, moet u een huurauto nemen naar La Mola. Neem de weg langs Carrer Andana de Ponent naar Moll de Ponent, die u rechtstreeks naar het fort brengt.

Een bezoek aan de site is een unieke ervaring op Menorca, vooral omdat het een ontmoeting betekent met de meest verre geschiedenis van het eiland.

Anderzijds wordt de rondleiding veel leuker gemaakt dankzij het grote aantal doorgangen dat de plaats telt. Het heeft meerdere smalle paden die op een labyrint lijken. Je zou er gemakkelijk in kunnen verdwalen.

Om het hele gebied te doorlopen, tijd te hebben om te verdwalen en de weg terug te vinden, en om foto's te nemen, moet u minstens een paar uur uittrekken.

Tegen die tijd is het bijna middag en zul je wel honger krijgen. De volgende bestemming biedt u een breed scala aan mediterrane recepten.

Bezoek de witte Binibeca

Om naar het volgende punt van uw bezoek aan Menorca te gaan, moet u een auto nemen naar Binibeca. Je moet La Mola verlaten en de weg naar Binibequer nemen.

Binibeca ligt aan de zuidoostkust van het eiland. De eerste stop als je het dorp bereikt is de lunch. Het gastronomische aanbod verschilt niet van andere plaatsen op het eiland, mediterrane gerechten overheersen, zodat u altijd goede gerechten voor de lunch kunt krijgen, en u kunt er ook goede tapas krijgen.

Dit vissersdorp is prachtig, u zult zeker verliefd worden op de eigenaardigheid van de witte huizen die als een soort legpuzzel overal zijn geplaatst. Het dorp heeft deze zeer karakteristieke stijl van het klassieke en dorpse Europa. Het is zonder twijfel een prachtig bezoek waar u enkele mooie postkaarten aan over zult houden.

Dag 5: Dagtocht naar de Calas del Sur (zuidelijke baaien)

Macarella Cove| ©Antonio L
Macarella Cove| ©Antonio L

En tenslotte, om onze vijfdaagse rondreis op het bruisende eiland Menorca af te sluiten, konden we de wateractiviteiten niet missen.

Hoewel het watersportaanbod veel uitgebreider is, heb ik ervoor gekozen om een rustige en ontspannende route voor te stellen om het eiland te leren kennen.

De boottocht door de zuidelijke baaien brengt u naar magische stranden in idyllische inhammen. Dit type excursie biedt stops bij elk van de baaien die u bezoekt, zodat u de gelegenheid hebt om in elk van hen te zwemmen. Aangezien u de hele dag op de boot doorbrengt , zult u uw maaltijden aan boord nuttigen.

Sommige excursies hebben snacks inbegrepen en andere niet, voor deze gevallen raad ik u aan eten te kopen om mee te nemen.

Zoon Saura

Een van de stopplaatsen op uw dagtocht naar de zuidelijke baaien is Arenal de Son Saura, een van de ongerepte stranden van het eiland, wat betekent dat het niet te veel bezoekers krijgt om als een druk strand te worden beschouwd.

Merkwaardig aan dit strand is dat het een beetje overwoekerd is door zeewier, zodat het niet erg aantrekkelijk is om er te zwemmen. Het is echter een echte luxe dat u deze plaats kunt leren kennen en veel foto's kunt nemen in zo'n prachtig landschap.

Es Talaier

Als u de route vervolgt, is Es Talaier de volgende plaats om te bezoeken. Deze ongerepte baai ligt vlak bij Cala Son Saura en biedt een paradijselijk landschap.

Een van de beste dingen die deze baai te bieden heeft, is het fijne witte zand. Bezoekers aan Es Talaier genieten meestal van het turquoise water.

Tijdens de excursie is dit een van de baaien die op de route liggen. Aangezien het een kleine ruimte is, zal het u één of twee uur kosten om de hele plaats te bestrijken. Om deze plaats vanuit Son Saura te bereiken, moet je er meestal naartoe lopen, en daarom is de beste manier om er kennis mee te maken aan boord van een boot.

Turqueta

Het is een van de baaien met het hoogste aantal bezoekers. Het is vrij toeristisch vanwege het turquoise water en de rust van de golven.

In het hoogseizoen is het een van de drukste bestemmingen. Het ligt op korte afstand van de baaien die we al hebben bezocht en zal ongetwijfeld een uitstekende optie zijn om wat tijd met het gezin door te brengen.

Veel mensen beschouwen Turqueta als de beroemdste baai van Menorca, en de waarheid is dat het dat ook is. Als u er eenmaal bent, zult u merken dat er een levendige sfeer heerst. Tegelijkertijd, als u gewoon wilt ontspannen, kunt u uw handdoek uitspreiden op het zand en genieten van de zon totdat het tijd is om verder te gaan met de tour.

Macarella

Cala Macarella, ook wel de mooiste baai van het eiland genoemd, is de volgende bestemming op uw dagtocht langs de baaien van het zuiden van Menorca. Een van de belangrijkste attracties is het aantal boten dat hier aanmeert. U zult onder de indruk zijn van het blauwe water en het witte zand.

Foto's maken bij Macarella is een must tijdens deze excursie. Als u eenmaal op Macarella bent, kunt u zich veilig en geborgen voelen, want er zijn strandwachten rond het strand die een oog je in het zeil houden voor toeristen die zich in het gebied bewegen.

Macarelleta

Zeer dicht bij Macarella ligt een nog kleinere baai met eigenaardige kenmerken. Het is Macarelleta.

Deze baai valt op door het naakt zijn. Als u graag echt buiten bent, is dit de perfecte plek om uw vrijheid de vrije loop te laten.

Om in Macarelleta te komen moet men vanaf Macarella lopen, omdat deze baai moeilijk toegankelijk is, en daarom is het ook beter deze baai per boot te bezoeken.

Het is een uitstekende bestemming om de baaien van het zuiden verder te ontdekken en ervan te genieten. De uitzichten van de plaats zijn ansichtkaarten waardig en het genieten van een verfrissend drankje aan de kust.

Boek uw excursie naar de baaien in het zuiden van het eiland

Vervoermiddelen om uw reis te vergemakkelijken

Driving| ©Tobi
Driving| ©Tobi

Om zich op het eiland Menorca te verplaatsen, beschikt u over meerdere vervoermiddelen. Een van de meest gebruikelijke is om een auto te huren op het eiland of om uw eigen voertuig te nemen. Als u geen eigen auto hebt of niet van plan bent er een te huren, kunt u ook gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi nemen.

Het nadeel van het openbaar vervoer is dat de bussen niet alle toeristische gebieden van het eiland bereiken. Taxi's kunnen een beetje prijzig zijn.

Het eiland heeft veel mogelijkheden om een auto te huren, want dat is absoluut de beste manier om je te verplaatsen.

 • Dag 1: Ciutadella
 • Historisch Centrum
 • Haven van Ciutadella
 • Punta Nati Vuurtoren
 • Gil Bridge
 • Ciutadella Nachten
 • Dag 2: Geschiedenis en cultuur
 • Het dorp Fornells
 • Vuurtoren van Cavalleria
 • De berg Toro
 • Es Mercadal
 • Dag 3: Jeepsafari
 • Plaatsen die zelden bezocht worden
 • Sites met beperkingen
 • Dag 4: Zuid Menorca
 • Haven van Mahon
 • Fort van La Mola
 • Binibeca
 • Dag 5: Calas del Sur
 • Zoon Saura
 • Es Talaier
 • Turqueta
 • Macarella
 • Macarelleta