Tenerife in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Wilt u een strand- en bergparadijs op één plek verkennen? Tenerife is een droomeiland dat u een grote verscheidenheid aan natuurlijke landschappen biedt die u in slechts drie dagen kunt verkennen.

Ana Caballero

Ana Caballero

15 minuten lezen

Tenerife in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Zonsondergang op Tenerife | ©Guillermo Alonso

Alle dingen die je op Tenerife kunt doen, kosten vele dagen. U kunt echter altijd een manier vinden om het hele (of bijna hele) eiland te verkennen in slechts drie dagen. Bent u klaar voor dit avontuur?

Houd er rekening mee dat sommige toeristische attracties niet op deze route staan, maar de populairste wel. Om ze allemaal te zien moet u uw tijd goed plannen. Dit kan betekenen dat u bussen, georganiseerde tours en andere alternatieven moet nemen. Als u een goed georganiseerde route volgt, weet ik zeker dat u heel Tenerife zult kunnen verkennen voordat uw vakantie voorbij is.

Dag 1: Rondreis door het noorden van Tenerife

Santa Cruz de Tenerife| ©Carlos Camacho
Santa Cruz de Tenerife| ©Carlos Camacho

U bent aangekomen op het eiland van de eeuwige lente! Tenerife staat bekend om zijn klimaat, dat meestal vochtig is, vooral in het noorden van het eiland. In dit gebied vindt u de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, enkele interessante parken om te bezichtigen en natuurlijk aantrekkelijke stranden. Aangezien dit uw eerste dag is, is het goed om te proberen een beetje te proeven van wat het eiland te bieden heeft.

Probeer voordat u aan uw route begint alles netjes achter te laten in uw hotelkamer. Eet een goed ontbijt in het hotel of in een nabijgelegen restaurant zodat u de dag goed kunt beginnen.

Transfer van de luchthaven naar het hotel

Je bent eindelijk aangekomen op Tenerife! Als je met het vliegtuig aankomt, hou er dan rekening mee dat dit eiland twee luchthavens heeft, één in het noorden en één in het zuiden. In dit reisschema bied ik u een plan dat begint met het verkennen van het noorden van het eiland. Waar u uw reis ook begint, u moet altijd uw transfer van de luchthaven naar uw hotel plannen.

Santa Cruz is een van de beste plaatsen om te verblijven omdat het dicht bij veel interessante locaties ligt. Om er te komen kunt u de Transportes Interurbanos de Tenerife (TITSA) bussen nemen, groene bussen die over het hele eiland rijden. De dienstregeling van dit vervoermiddel begint elke dag om 6 uur 's ochtends en eindigt om 23 uur 's avonds. De tarieven variëren afhankelijk van de lengte van de reis. Ze liggen echter altijd tussen 5 en 10 euro.

Ik raad u aan een taxi te nemen van het hotel naar Santa Cruz de Tenerife. Zo kom je meer ontspannen aan, want vergeet niet dat je van een lange vlucht met bagage komt. Als je toch het openbaar vervoer wilt proberen, kun je naar de halte Aeropuerto Norte lopen en dan wachten op bus 104 die je naar de halte Intercambiador Santa Cruz brengt.

Slenter door de oude stad van Santa Cruz de Tenerife

Om uw rondleiding door de hoofdstad van het eiland te beginnen kunt u een bezoek brengen aan het Plaza del Príncipe de Asturias. Deze plek ligt in het historische centrum van de stad en is erg populair bij de lokale bevolking en toeristen. Het ligt ook heel dicht bij het Stedelijk Museum voor Schone Kunsten. Hier kunt u verschillende van de veertien zalen met werken uit de 16e en 20e eeuw verkennen.

Op minder dan vijf minuten van het museum vindt u de kerk van San Francisco de Asis. Dit was een voormalig Franciscaner klooster uit 1690. U zult versteld staan van de gevel en de kunstwerken binnenin. Een paar meter lopen door de straten van de stad totdat u de Plaza de España bereikt. U ziet een prachtig kunstmatig meer en de ruïnes van het kasteel van San Cristóbal.

Dit is een ander openbaar museum dat u kunt bezoeken. Het is zeer interessant omdat het ondergronds is en u oude foto's en kaarten kunt bekijken. Ik moet duidelijk maken dat u geen kasteel als zodanig ziet, maar de ondergrondse ruïnes uit de 16e eeuw. U zult het gevoel hebben dat u terug in de tijd bent gereisd! Als u het museum verlaat, kunt u verder lopen over het plein en het Monument voor de Gevallenen bekijken.

Een van de dingen die u met kinderen kunt doen op Tenerife is een bezoek brengen aan het Parque Infantil Gesta del 25 de julio de 1797 (kinderpark Gesta van 25 juli 1797). Dit is een park met een historisch thema, waar kinderen een leuke en plezierige tijd kunnen hebben terwijl ze iets leren over de geschiedenis van Tenerife - zelfs u kunt er iets van leren!

Tijd voor de lunch

Op dit punt van de tour is het waarschijnlijk tijd voor de lunch. In de straten van Santa Cruz de Tenerife vindt u een verscheidenheid aan restaurants. Vanaf het Parque Infantil Gesta del 25 de julio de 1797 kunt u lopend snel een McDonald's bereiken. Maar om uw bezoek aan het eiland aan te vullen raad ik u aan een bezoek te brengen aan een typisch restaurant.

U kunt eten in restaurant La Hierbita en genieten van een zeer gezellige sfeer en de smaak van de Canarische keuken. Op het menu staan onder andere vissoep, garbanzas, gegrilde octopus en zwarte wrakvisfilet.

Een ander soortgelijk restaurant is La Cuadra Del Palmero, dat zich op enkele meters van het vorige restaurant bevindt. Deze restaurants bevinden zich in de Calle Clavel, waar u ook andere opties en zelfs bars in de buurt vindt.

Bezoek het strand van Las Teresitas en zijn omgeving

Las Teresitas strand| ©Xavier Cirac Solé
Las Teresitas strand| ©Xavier Cirac Solé

Na het park is rond 17.00 uur een goed moment om een van de stranden in het noorden te bezoeken. Playa de las Teresitas is het meest aanbevolen omdat het een symbool voor de stad is geworden. Om er te komen kunt u bus 271 nemen vanaf de bushalte Jardina, op 25 minuten van het Parque Rural de Anaga.

Wanneer u bij het knooppunt Santa Cruz komt, neemt u bus 910 naar het station Las Teresitas. Vanaf daar hoeft u alleen maar naar het strand te lopen. Dit prachtige natuurlijke paradijs is gevuld met talloze palmbomen en goudkleurig zand. U kunt er de middag doorbrengen en ligstoelen, stoelen en andere zaken voor uw comfort huren.

Vlakbij het strand kunt u langs het Castillo de San Andres komen. Deze historische site is ook bekend als Torre de San Andrés en was een oud militair fort in een cirkelvorm, dat wordt beschouwd als Spaans Historisch Erfgoed. U kunt van de zonsondergang genieten vanaf het strand of vanuit de omgeving van het kasteel, voor het beste historische en natuurlijke decor.

Bij zonsondergang hebt u misschien al een beetje honger. Geen nood! U kunt naar een van de restaurants in de buurt van het strand gaan. Een daarvan is Bambu Beach Club en El Caracol Beach Club, Las Teresitas. Maar je ziet ook andere interessante plekken waar je kunt eten en drinken.

Feesten in La Laguna

San Cristóbal de La Laguna, beter bekend als La Laguna, was een tijdlang de hoofdstad van Tenerife. Hoewel niet langer het centrum van de politieke en economische macht, is deze stad nog steeds vol leven, vooral 's nachts. Dit is deels te danken aan het feit dat aan deze kant van het eiland de eerste universiteit werd gesticht, wat het een jeugdige uitstraling geeft.

Als u in de feeststemming wilt komen en nog energie over hebt om de nacht voort te zetten, raad ik u aan de bars en disco's in de omgeving te bezoeken. Deze omvatten Club La Estación, El Palco, Barock, E11ven, Kizomba Café Chillout en HG Discobar.

Al deze plaatsen zijn ideaal als u wilt gaan dansen en een paar drankjes wilt drinken. Vergeet echter niet dat het openbaar vervoer tot 23.00 uur rijdt en dat je nog twee dagen hebt om Tenerife te verkennen, dus houd je energie op peil!

Alternatief plan voor de namiddag van de eerste dag: Bezoek het Anaga Rural Park

Als alternatief, als je na de lunch zin hebt in het bergklimaat en geen zin hebt om naar het strand te gaan, raad ik je aan om naar het Parque Rural de Anaga te gaan. Je kunt vanuit Santa Cruz een bus nemen op de buslijnen 945 en 947. Als je daar aankomt zul je versteld staan van de schoonheid van de torenhoge bergen. Ik raad u aan de route Sendero de los sentidos (Pad van de zintuigen) te nemen, waar u wandelpaden, bomen en bloemen vindt.

Aan het eind van de route vindt u het uitzichtpunt Llano de los Loros. Vanaf daar kunt u genieten van het Anagagebergte en ziet u ook het vissersgebied van San Andrés. U ziet ook de Pared de laurisilva, een kleine splitsing op enkele meters van de Mirador del Pico del Inglés.

De hele route duurt ongeveer een uur en is geschikt voor kinderen en volwassenen. Terwijl u langs het pad loopt kunt u enkele foto's maken. Ik raad u aan op uw horloge te kijken en te controleren of u nog tijd hebt om het noorden van het eiland verder te verkennen, Tenerife heeft veel te bieden!

Interessante details

  • Ligging: Carretera TF12- Monte de Las Mercedes, Km 6, 38294 La Laguna, Santa Cruz de Tenerife, Spanje.

  • Prijs: je kunt het park binnengaan zonder een kaartje te kopen, maar als je besluit een rondleiding te nemen, houd er dan rekening mee dat dit gemiddeld 30 € kost.

  • Openingstijden: van 9.30 tot 16.00 uur.

Dag 2: Wandeling rond de Teide en nabijgelegen dorpen

Bezoek het nationaal park Teide| ©Marek Piwnicki
Bezoek het nationaal park Teide| ©Marek Piwnicki

Ook al zijn het maar drie dagen, u kunt bepaalde sites bezoeken om het gevoel te hebben dat u de hoogtepunten van het eiland hebt gezien. Voor de tweede dag raad ik je aan om je voor te bereiden op het verkennen van veel buitenlocaties om een frisse neus te halen. Sta vroeg in de ochtend op en eet een goed ontbijt in uw hotel voordat u vertrekt.

Om een geweldige dag te hebben in het Teide National Park en de andere sites die u zult bezoeken, raad ik u aan comfortabele kleding en schoenen te dragen, evenals een warme trui omdat u 's avonds laat op pad zult gaan om het eiland te verkennen. Voor veel van de plannen die ik voor deze dag aanbeveel, moet u reserveren omdat het georganiseerde excursies zijn. Ik raad u aan dit van tevoren te doen, zodat u op uw gemak van de dag kunt genieten.

Excursie naar het Nationaal Park El Teide

Een excursie naar het Nationaal Park El Teide is de beste manier om te genieten van alles wat deze natuurlijke ruimte te bieden heeft. De meest gebruikelijke excursie naar dit park duurt waarschijnlijk maar een halve dag. Uw gids haalt u om ongeveer 8 uur op bij uw hotel en brengt u per bus naar het park.

Onderweg ziet u een prachtige weg vol bomen en dennen. Uiteindelijk bereikt u de Teide. U ontdekt prachtige landschappen gevormd door lava en vulkanische aarde. Als u verder gaat komt u natuurlijke megalieten tegen zoals "El Dedo de Dios", La Cascada of La Catedral. Tot slot kunt u de vulkaan beklimmen met een kabelbaan, de beste optie als u Tenerife in een paar dagen bezoekt.

Houd er rekening mee dat u voor dit type excursie een vergunning nodig heeft om de top te bereiken. Daarom raden wij een excursie aan waarbij ook de kabelbaanrit is inbegrepen. De gemiddelde kosten van deze excursies bedragen €30. Sommige van deze excursies zijn inclusief lunch, wat ideaal is voor een ononderbroken verkenning.

Details van belang

  • Plaats: TF-24, 38300 Arafo, Santa Cruz de Tenerife, Spanje.

  • Prijs: ongeveer 30 €.

  • Dienstregeling: De dienstregeling voor deze excursies is van 9.00 tot 17.00 uur.

Begeleid bezoek aan het Observatorium van de Teide

Observatorium van de Teide| ©Manuel ROMARIS
Observatorium van de Teide| ©Manuel ROMARIS

Als u van astronomie houdt is dit een must voor u. Het Teide Observatorium is een van de meest prestigieuze van het hele Europese continent. Nadat u met de kabelbaan omhoog bent gegaan, kunt u naar beneden gaan en uw volgende gids vragen om een ontmoetingspunt in Teide zelf om naar het observatorium te gaan, zodat u niet verdwaalt.

Wanneer u met uw groep het observatorium binnengaat, kunt u genieten van het bezoekerscentrum en veel interessante feiten over het heelal leren. Er is zelfs een workshop astrofysica voor iedereen. Dit bezoek duurt ongeveer twee uur en kost gemiddeld 20 euro.

Hier kunt u ook krachtige telescopen en experimenten zien die in de sterrenwacht worden uitgevoerd. Voor dit bezoek moet u echter vooraf een kaartje reserveren. Deze site is voor het publiek geopend van 9 tot 16 uur.

Interessante details

  • Plaats: 38570 Izaña, Santa Cruz de Tenerife, Spanje.

  • Prijs: ongeveer 20 euro.

  • Openingstijden: Het observatorium is geopend van 9.00 tot 16.00 uur.

Reistip
Vervoer is een belangrijke factor bij al uw reizen. Op sommige punten kan het beter zijn om een taxi te nemen of gebruik te maken van het vervoer dat door georganiseerde tours wordt aangeboden. Daarom raad ik u aan uw hele reis te organiseren, zodat u het eiland in uw eigen tempo kunt verkennen.

Een wandeling rond Masca, Icod de los Vinos en Garachico

Om uw bezoek aan Tenerife compleet te maken moet u enkele dorpen bezoeken. Masca, Icod de los Vinos en Garachico zijn meestal opgenomen in de beste excursies op Tenerife. Sommige excursies naar de Teide omvatten ook deze route, maar dan mist u het bezoek aan het Observatorium. Daarom raad ik u aan een taxi te nemen naar Masca, een van de mooiste dorpen van Tenerife.

Hier ziet u een prachtige vallei omgeven door kliffen en vegetatie. U zult het gevoel hebben dat u naar een fata morgana kijkt! Ik raad je aan om de Mirador de Masca te bezoeken om een beter zicht te krijgen op het hele dorp. Als u de tour op eigen gelegenheid doet, kunt u naar de bushalte Masca (T) gaan en de bus 355 nemen naar Buenavista del Norte (T).

Vervolgens neemt u de bus 363 naar Puerto de la Cruz tot aan de bushalte Piscina. Hier bent u in het dorp Garachico, waar ik u aanraad langs de Plaza de la Libertad, de kerk van Santa Ana en El Caletón te gaan. Deze laatste bestemming zijn natuurlijke zwembaden waar u kunt zwemmen in kalm en helder water.

Voordat het donker wordt, raad ik u aan naar Icod de los Vinos te gaan door bus 363 te nemen van Puerto de la Cruz naar Icod Station (T). Hier heeft u enkele verplichte stops zoals het Drago Milenario, een park dat is uitgeroepen tot Nationaal Monument. Om binnen te komen moet u €5 entree kopen.

Een ander aanbevolen plan in dit dorp is een wijn- en kaasproeverij. U leert veel interessante feiten over hun productie en proeft het beste van de wijnhuizen en wijngaarden.

Keer terug naar Santa Cruz de Tenerife en bezoek Santa Úrsula

Als u in het noorden van Tenerife verblijft, is het, wanneer u op de tweede dag terugkomt, een ideaal moment om het dorp Santa Úrsula te bezoeken. Je komt daar waarschijnlijk rond 20.00 uur langs na de vorige activiteiten. In dit dorp is het bijna verplicht om langs de Giganta Santa Úrsula te gaan, een standbeeld van bijna vier meter.

Terwijl u hier bent kunt u dineren in een van de restaurants die u onderweg tegenkomt. La Tasca de Fran is een goede optie. Dit is een ontspannen plek waar u kunt eten en uitrusten van de lange reis van de dag terwijl u grills en zelfgemaakte zoetigheden eet.

Als u klaar bent met uw diner kunt u de bus nemen naar Santa Cruz de Tenerife en u klaarmaken voor uw laatste dag op Tenerife.

Dag 3: Rit door het zuiden van Tenerife

Dolfijnen cruisen door de wateren van Tenerife| ©Bertrand Borie
Dolfijnen cruisen door de wateren van Tenerife| ©Bertrand Borie

Eindelijk is je derde dag in Tenerife aangebroken! Tijdens deze dag raad ik u aan om het zuiden van het eiland te verkennen. In dit gebied vindt u vele mooie stranden waar u een cruise kunt maken en de stranden kunt bezoeken. U kunt zelfs enkele van de beste pretparken in de omgeving bezoeken.

Om de dag af te sluiten kunt u feesten als u dat liever doet. Het zuidelijke gebied staat vol met bars, clubs en restaurants. Haal het meeste uit de nacht voordat het tijd is voor uw vlucht. Vergeet niet dat er in het zuiden nog een luchthaven is, dus als u uw tijd optimaal wilt benutten kunt u in dit gebied een vlucht nemen.

Dolfijnen kijken in Costa Adeje

Om uw laatste dag op Tenerife te beginnen is het ideaal om een dolfijnen- en walvistocht op Tenerife te maken. Een van de beste locaties op het hele eiland voor deze activiteit is Costa Adeje. U kunt het beste een bus nemen naar het zuiden van het eiland. Als u in de hoofdstad bent, kunt u bus 111 nemen naar Estación Costa Adeje (T) bij het knooppunt Santa Cruz. De reis duurt ongeveer anderhalf uur.

Als u op uw bestemming aankomt, kunt u aan boord gaan van een cruiseschip dat u langs de zuidkust van het eiland brengt. U zult de kliffen van Los Gigantes en de baai van Masca kunnen zien. Terwijl u op de cruise bent kunt u wat gratis drinken. Deze tocht duurt ongeveer vier uur, zodat u de dolfijnen en walvissen kunt zien.

Rond het middaguur is het tijd voor de lunch. Deze is meestal inbegrepen in de prijs van de cruise (ongeveer €55). Afhankelijk van de cruise die u vooraf boekt, kunt u stops maken om van het strand te genieten. Sommige tochten omvatten zelfs snorkelen of duiken, maar die duren meestal wat langer.

Boek een catamaran om dolfijnen en walvissen te zien

Bezoek de stad Arona en enkele parken

Na uw dolfijnentocht kunt u halverwege de ochtend een wandeling maken door de stad Arona. Hier kunt u de Plaza del Cristo de la Salud, de kerk van San Antonio Abad en de Calvario-kapel bezoeken. De belangrijkste attractie van dit gebied is dat u er ook enkele van debeste pretparken van Tenerife vindt.

Na een rondleiding door de stad kunt u rond 15.00 uur naar het Jungle Park, een van die parken die u zeker wilt bezoeken. Binnen kunt u vele jungledieren zien, zoals adelaars, orang-oetans, luipaarden en zelfs pinguïns. Kaartjes voor dit park zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 8 euro.

Niet ver van dit park ligt Monkey Park. Hier leven vele soorten apen waarmee u kunt communiceren. U kunt ze zelfs voeren en met ze op de foto gaan. Het is een ideaal park voor kinderen die van dieren houden.

Boek een ticket voor Jungle Park

Geniet van de zonsondergang op een van de stranden

Zonsondergang op Tenerife| ©Enrico Strocchi
Zonsondergang op Tenerife| ©Enrico Strocchi

Aan het eind van de middag kunt u van de gelegenheid gebruik maken om enkele van de beste stranden in het zuiden van Tenerife te bezoeken. Vergeet niet dat u ze allemaal met de bus kunt bereiken. Playa de los Cristianos is de bekendste, maar heel dichtbij vindt u andere heel mooie stranden waar u de middag kunt doorbrengen.

Anderzijds ligt Playa El Camisón heel dichtbij. Het is omgeven door groene zones en prachtige palmbomen. Het water is ondiep, dus het is meestal een familiestrand. Playa Troya daarentegen is erg populair vanwege de vele bars en restaurants eromheen.

Andere nabijgelegen stranden zijn Playa La Pinta, Playa Fañabé en Playa Torviscas. Elk van hen heeft zijn eigen bijzondere charme. Ik nodig u uit om de middag bij een van hen door te brengen. Als u honger heeft, aarzel dan niet om in een van de restaurants te gaan eten. Zorg dat het zeevruchten of vis is, samen met een sangria of een koud biertje.

Als u nog tijd hebt om van het eiland te blijven genieten, raad ik u aan disco's of bars in de buurt van Costa Adeje te bezoeken. Enkele daarvan zijn Discoteca Habana Tenerife en Faro Tenerife Club.

Wat moet je inpakken als je naar Tenerife gaat?

Reisbagage| ©Swansway Motor Group
Reisbagage| ©Swansway Motor Group

Tenerife is een eiland met een grote verscheidenheid aan toeristische activiteiten. Zoals je gemerkt hebt, zit je de ene dag in de bergen en de andere dag op een strand. Daarom is het belangrijk dat je je voorbereidt op alle omgevingen en temperaturen die je te wachten staan op dit magische eiland. Om niet te veel gewicht mee te nemen, moet je altijd aan het essentiële denken.

Het eerste wat u moet meenemen is uw zwemkleding. Het strand is een must op al uw reisroutes. Ik raad u aan ten minste twee badpakken, een handdoek en zonnebrandcrème mee te nemen. Dit zijn de essentiële items voor een dagje strand.

Voor de dagen dat u naar de bergen gaat of door dorpen moet lopen, kunt u beter sportschoenen en comfortabele kleding meenemen. Zorg ervoor dat ze niet glad zijn, zodat u de Teide kunt beklimmen en in alle rust kunt rondwandelen. Voor deze site is het ook een goed idee om een trui mee te nemen om je warm te houden. Dit is ook handig als u 's nachts op het eiland uitgaat, hoewel dit afhankelijk is van het seizoen.

Hoe kunt u zich verplaatsen met de bussen op Tenerife?

Vissersmuseum| ©Benito Velasquez
Vissersmuseum| ©Benito Velasquez

Zoals ik in het begin heb uitgelegd, wordt Tenerife bediend door het bedrijf Transportes Interurbanos de Tenerife (TITSA). Deze bussen verbinden het eiland van het noorden naar het zuiden. Om de bussen te gebruiken en nooit te verdwalen, kunt u altijd uw route opzoeken op Google Maps. Daar vindt u informatie over de dichtstbijzijnde haltes en de naam van de bussen die u kunt nemen.

Op de website van TITSA kunt u ook al deze routes bekijken en snel op uw bestemming komen. Ik raad u aan een kaart te kopen, zodat u zich in uw eigen tempo over het eiland kunt verplaatsen. U kunt ze kopen bij verschillende verkooppunten en oplaadpunten die over het hele eiland verspreid zijn.