Beste moment voor walvissen kijken in Tenerife

Tijdens een reis naar de Canarische Eilanden mag u de kans om walvissen te zien op Tenerife niet missen. Ik vertel je de beste tijd om ze in het water te zien, dus lees verder!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuten lezen

Beste moment voor walvissen kijken in Tenerife

Dolfijn aan de kust | ©Danny UK

Tijdens een reis naar de Canarische Eilanden mag u de kans om walvissen te zien op Tenerife niet missen. Lees verder!

Als u een reis naar het eiland plant en u bent bijzonder geïnteresseerd in deze activiteit, om de beste boottochten voor walvisspotten op Tenerife te kiezen, raad ik u aan dit bericht te lezen waarin we de beste tijd van het jaar voor walvisspotten bespreken.

Wat is de beste tijd om walvissen en dolfijnen te zien op Tenerife?

Dolfijnen kijken op Tenerife| ©Andrei Rosca
Dolfijnen kijken op Tenerife| ©Andrei Rosca

Gezien de bevoorrechte ligging is Tenerife en vooral de zuidwestkust van het eiland een van de beste plaatsen in Europa om op elk moment van het jaar walvissen in het wild en andere soorten walvisachtigen te zien.

Zowel het voorjaar als de winter zijn de beste tijden om walvissen en dolfijnen op het eiland te zien, omdat de walvisachtigen dan het meest actief zijn in het gebied. Vooral in het gebied dat La Gomera van Tenerife scheidt.

Met dit in het achterhoofd rijst bij het zien van wilde dieren altijd de vraag of er tijdens de excursie een goede kans is op een waarneming. In die zin hoeft u zich geen zorgen te maken, want de geweldige ligging van Tenerife in de Atlantische Oceaan maakt het eiland tot een ideale plek om walvisachtigen te zien en de kans is 365 dagen per jaar zeer groot.

Wat de andere seizoenen van het jaar betreft, als u de baby's van deze dieren wilt zien, raad ik u aan in de zomer te gaan, want dan vindt het broedseizoen plaats, terwijl de herfst de beste tijd is om te varen.

Boek een walvissafari op Tenerife

Volg de walvissen in het voorjaar: zachte temperaturen en zon op Tenerife

Walvissen aan de oppervlakte in het voorjaar| ©-JvL-
Walvissen aan de oppervlakte in het voorjaar| ©-JvL-

Het voorjaar is een goede tijd om naar Tenerife te gaan, omdat het dan laagseizoen is en je van het eiland kunt genieten zonder de drukte, ook op walvisvaartochten!

Er zijn veel redenen waarom het de moeite waard is om op Tenerife een walvisexcursie te maken. Bovendien zijn de walvissen dan het meest actief, dus profiteer van het feit dat het niet te druk is om aan een van deze excursies deel te nemen. U zult een geweldige tijd hebben!

Voor walvisspotten in de Atlantische Oceaan is het een goed idee om een lichte waterdichte jas mee te nemen voor het geval u het koud krijgt op zee en omdat u veel tijd buiten doorbrengt kan de zon in de weg zitten, dus vergeet uw hoed en zonnebril niet.

Hoe de lente is op het eiland

De lente is een ideale tijd om naar Tenerife te reizen. De dagen zijn langer en zonniger, terwijl de temperaturen mild zijn met maxima van 24ºC. Als u reist met de bedoeling buitenactiviteiten te ondernemen, zoals een cruise om walvissen te spotten, is het een goede tijd van het jaar omdat het noch te koud, noch te warm is.

Om uw koffer goed te kunnen organiseren voor uw reis naar het eiland in het voorjaar, raad ik u aan zowel de gemiddelde temperaturen op Tenerife tijdens dit seizoen als de weersvoorspelling voor de datum van uw reis te raadplegen.

Boek een walvisvaart op Tenerife

Ga in de herfst zeilen om in alle rust walvissen en dolfijnen te zien

Dolfijn springend uit het water in de herfst| ©Danny UK
Dolfijn springend uit het water in de herfst| ©Danny UK

De herfst is ook een goede tijd om Tenerife te bezoeken en een walvisexcursie te maken, omdat de wateromstandigheden en de golven dan geweldig zijn. Dit is de beste tijd om te zeilen, hoewel de waarnemingen minder regelmatig zijn. De hemel van Tenerife krijgt echter een heel bijzonder licht en tijdens de excursie kunt u prachtige foto's maken.

Als u rust zoekt op het eiland, is dit een goede tijd. Na de stortvloed van binnenlandse toeristen op de Canarische Eilanden in de zomer, kunt u in de herfst in alle rust van het eiland genieten, want het is laagseizoen, net als in de lente, en de dag heeft nog voldoende daglichturen om van het buitenleven te genieten, maar zonder de drukte van het voorgaande seizoen.

Misschien vindt u ook dat de prijzen voor dit soort excursies in deze tijd van het jaar betaalbaarder zijn.

Hoe Tenerife er in de herfst uitziet

Als u denkt aan een activiteit in de natuur, zoals een walvisexcursie, is een goede tijd om Tenerife te bezoeken de herfst, omdat het dan niet te warm of te koud is.

De temperaturen zijn nog steeds mild met maxima van 26ºC in oktober en 23ºC in november. Dit is de ideale temperatuur voor een dagje buiten!

Tijdens de herfst zijn er weinig regendagen per maand op het eiland en meer in het noorden dan in het zuiden. In geval van regen tijdens uw verblijf hoeft u zich geen zorgen te maken, want een regenjack lost het probleem in een mum van tijd op en u kunt uw plannen gewoon voortzetten.

Boek een walvissafari op Tenerife

Profiteer van het warme weer om in de zomer op Tenerife walvissen te spotten en te snorkelen

Snorkelen in de zomer| ©Benjamin L. Jones
Snorkelen in de zomer| ©Benjamin L. Jones

Als u de kans niet wilt missen om een cruise te maken in de wateren van het eiland en de walviskalfjes te zien spelen tijdens dit seizoen of om te gaan kajakken en snorkelen op Tenerife, raad ik u aan uw plaats op de excursie ruim voor uw reisdatum te reserveren, want dit is de tijd van het jaar met de grootste toestroom van reizigers, vooral nationale toeristen, en dat heeft invloed op de beschikbaarheid van de excursies. Het wordt een onvergetelijke ervaring!

Hoe de zomer is op het eiland

De zomer is de tijd van het jaar waarin er op Tenerife de meeste uren daglicht zijn, met temperaturen van rond de 30ºC. Mensen maken van de gelegenheid gebruik om naar het strand te gaan, op de terrassen te eten, te sporten en diverse buitenactiviteiten te ondernemen, zoals boottochten op zoek naar walvissen en dolfijnen.

Als u ervoor kiest Tenerife in de zomer te bezoeken om van de natuur van het eiland te genieten, houd er dan rekening mee dat de zon fel schijnt en de hitte verstikkend kan zijn, dus ik raad u aan goed voorbereid te zijn op elke activiteit: draag een zonnebril, een hoed en lichte kleding en vergeet niet koel water en zonnebrandcrème in uw rugzak mee te nemen.

Boek een walvissafari op Tenerife

Geniet van het goede weer op Tenerife in de winter om walvissen in het wild te zien

Walvissen in de winter| ©Guillaume Baviere
Walvissen in de winter| ©Guillaume Baviere

Als uw reis naar Tenerife samenvalt met het winterseizoen en u wilt deelnemen aan een cruise om walvissen te spotten, hebt u in dit seizoen kans op kortere maar intensere waarnemingen omdat u de zeewezens kunt observeren die zich voorbereiden op de jacht.

De dagen zijn echter korter en het wordt eerder donker, dus als u buitenactiviteiten wilt doen, raad ik u aan deze vroeg in de ochtend te plannen om optimaal van het daglicht te profiteren.

Hoe Tenerife er in de winter uitziet

In tegenstelling tot de winters op het Europese vasteland heeft Tenerife geen last van koude of vrieskou, maar blijven de temperaturen net als in de lente of herfst mild rond de 19ºC of 22ºC. Met deze klimatologische omstandigheden is het niet verwonderlijk dat de Canarische eilanden bekend staan als de eilanden van de eeuwige lente.

De winter is ook een drukke tijd voor toeristen, vooral Europese reizigers die de vrieskou van het vasteland ontvluchten om te genieten van de milde temperaturen van de Canarische Eilanden.

Het voordeel van een bezoek aan Tenerife in de winter is dat mooi weer gegarandeerd is, maar vergeet niet dat het hoogseizoen is en de prijzen stijgen, dus u zult vooruit moeten plannen voor veel aspecten van uw reis, zoals hotelreserveringen, vluchten en activiteiten die u op het eiland kunt doen.

Boek een walvissafari op Tenerife

De beste tijd om aan boord te gaan als u goede foto's wilt maken

Dolfijnen in de vroege uren van de dag| ©Danny UK
Dolfijnen in de vroege uren van de dag| ©Danny UK

Walvissafari's vertrekken meerdere keren per dag. U hebt dezelfde kansen om zeedieren te spotten ongeacht het tijdstip van de dag, maar als u een goede reportage wilt maken, zal het ochtendlicht u helpen om duidelijke foto's te maken en een zeer mooi resultaat te verkrijgen.

Een andere truc die zeer nuttig zal zijn om mooie foto's te maken van uw excursie is het gebruik van de snelvuurstand van uw camera ("sport"-instelling) om gemakkelijker foto's te maken van deze zeer snelle dieren in het water.

Een walvissafari boeken op Tenerife

Let op andere walvisspotters in Tenerife

Walvis aan de oppervlakte| ©Doc TB
Walvis aan de oppervlakte| ©Doc TB

Beste tijd van de week voor een cruise op Tenerife

Normaal gesproken vertrekken de cruises dagelijks door de week, maar het weekend en feestdagen zijn meestal de drukste tijden voor deze excursies, dus als u op zoek bent naar een rustigere tocht, kunt u het beste doordeweeks gaan.

Dus als u op zoek bent naar een rustigere tocht, kunt u misschien het beste doordeweeks gaan - dan is de ervaring ook geweldig!

Walvissen kijken op speciale data

Als u op speciale data zoals Kerstmis of Nieuwjaarsdag reist, is het raadzaam eerst te controleren of de dienst normaal rijdt.

Probeer dan zo ver mogelijk van tevoren uw plaats op de walvissafari te reserveren, want de toestroom van toeristen op Tenerife kan tijdens de vakantie erg groot zijn en sommige activiteiten als deze kunnen uitverkocht zijn.

Boek een walvissafari op Tenerife