10 redenen om walvissen te spotten op Tenerife

Walvissen hebben de reputatie woeste dieren te zijn, maar ze in het wild zien is magisch - bekijk deze 5 redenen waarom walvisspotten op Tenerife de moeite waard is!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minuten lezen

10 redenen om walvissen te spotten op Tenerife

Zeilen met de reuzen | ©Vasile Cotovanu

Wilt u tijdens uw reis naar Tenerife een unieke ervaring opdoen in de Atlantische Oceaan? Iedereen die de kans heeft gehad om walvissen te spotten in de oceaan, zegt dat het een geweldige en onvergetelijke ervaring is. Ga mee met een walvissafari op Tenerife en ontdek het zelf!

1. Tenerife is het eerste walvisreservaat van Europa

Walvissen zwemmen in een groep| ©Malcolm Murdoch
Walvissen zwemmen in een groep| ©Malcolm Murdoch

De World Cetacean Alliance heeft op Tenerife het eerste Europese zeereservaat voor walvissen opgericht, waar zij de hoogste milieubescherming genieten (het derde op de planeet na The Bluff in Zuid-Afrika en Hervey Bay in Australië).

De wateren rond Tenerife zijn een wereldreferentie voor het zien van dolfijnen en trekkende walvissen, vooral in bepaalde perioden van het jaar zoals de lente en de winter. Het is dan ook betrekkelijk gemakkelijk om ze in hun omgeving te observeren en met name in het zuiden van het eiland, in het gebied dat La Gomera van Tenerife scheidt. Meer dan genoeg redenen om een walvissafari te maken op dit Canarische eiland.

Dus denk geen twee keer na en als het zien van zeedieren in het wild altijd al een van uw dromen is geweest, raad ik u aan het bericht Walvissen en dolfijnen spotten op Tenerife te lezen, waar u verschillende ideeën zult vinden om het waar te maken. Het zal een onvergetelijke herinnering zijn!

Ik wil graag walvissen kijken op Tenerife

2. U zult walvissen in het wild en in vrijheid zien

Dolfijnen in het wild| ©Danny UK
Dolfijnen in het wild| ©Danny UK

Het fascinerende aan deze walvissafari's op Tenerife is dat u, in tegenstelling tot in aquaria in dierentuinen, wilde dolfijnen en walvissen te zien krijgt die in totale vrijheid leven.

Het is niet de typische georganiseerde show waar de walvissen en dolfijnen rondspringen en grappige dingen doen voor het publiek om zich te amuseren door de instructies van de verzorgers op te volgen, maar de schoonheid en authenticiteit van deze ervaring is dat u op een boot vaart om hen voor de kust te ontmoeten en hen in hun eigen habitat te zien, zich gedragend zoals deze wezens normaal doen in hun dagdagelijkse leven.

Zelfs als u geen grote fan bent van excursies om de plaatselijke wilde dieren te zien tijdens uw vakantie, ben ik er zeker van dat deze walvisexcursie in de Atlantische Oceaan, gecombineerd met het prachtige landschap dat u onderweg tegenkomt, opwindend genoeg is om er een van uw beste reisherinneringen van te maken.

Ik wil graag walvissen kijken op Tenerife

3. Het is een leuke en leerzame ervaring

Een onvergetelijke ervaring| ©Simon Infanger
Een onvergetelijke ervaring| ©Simon Infanger

Dit soort activiteiten belooft u een sensationele tijd te bezorgen en is tevens een unieke gelegenheid om oude mythen over walvisachtigen, zoals bijvoorbeeld dat het woeste en meedogenloze dieren zijn, te ontkrachten. Dit is een educatieve activiteit waarbij u verschillende wilde walvissen en dolfijnen zult kunnen zien als nooit tevoren.

U wordt voortdurend begeleid door een gids of mariene biologen die u alles leren over hun fascinerende gedrag en levenswijze en u kunt zelfs met een hydrofoon luisteren hoe ze communiceren. Het is verbazingwekkend!

Iedereen zal verbaasd zijn, maar ik ben er zeker van dat het de kinderen zullen zijn die het meest verbaasd zullen zijn over de ervaring. Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om aan te bevelen dat als je walvissen gaat kijken met de kinderen, je het bericht Tips voor walvissen en dolfijnen kijken met kinderen op Tenerifeniet mag missen.

Wat ga je ontdekken over walvisachtigen?

Tijdens de walvissafari leert u veel dingen die u misschien nog niet wist over deze verbazingwekkende zeedieren. Om uw eetlust op te wekken voor wat u tijdens de excursie te wachten staat, volgen hier enkele verrassende weetjes:

  • Op Tenerife leven populaties grienden en tuimelaars, evenals andere migrerende soorten.

  • Na de blauwe vinvis is de vinvis door zijn omvang de grootste walvis ter wereld.

  • Een van de snelste walvisachtigen is de gewone dolfijn, die bijna 45 km/uur haalt!

  • Ruwe tanddolfijnen komen vaak in een gesynchroniseerde groep naar buiten om te ademen.

  • Grienden zijn uitstekende duikers en het is gemakkelijk om ze overdag in het water te zien rusten.

  • In Europa ligt het grootste broedgebied voor tuimelaars ten zuidwesten van Tenerife.

Hoe zit het met de bodem van de zee op Tenerife?

Een walvissafari op Tenerife is ook een uitstekende gelegenheid om van de landschappen van het eiland te genieten, op het dek te zonnebaden en te snorkelen om de schatten onder water te ontdekken. Er is onder water zoveel te zien: schildpadden, mantaroggen, vissen... en nog veel meer!

Dus als je wat meer vrije tijd hebt, raad ik je aan die te investeren in een van deze excursies met een meer recreatief karakter, want je zult dubbel zoveel plezier hebben en het is het zeker waard.

Ik wil graag walvissen kijken op Tenerife

4. Bekijk het prachtige landschap van land en zee

Geniet van het uitzicht| ©Danny UK
Geniet van het uitzicht| ©Danny UK

Om walvisachtigen in het wild te zien op Tenerife moet u een boottocht maken, wat een fantastische gelegenheid is om de Atlantische Oceaan op te gaan en in contact te komen met de natuur, en het prachtige zeelandschap te zien alsof u slechts een ander schepsel in de oceaan bent. De stilte, alleen verbroken door de golven, geeft een gevoel van rust dat moeilijk in woorden te beschrijven is. Je moet het ervaren!

De meeste walvissafari cruises op Tenerife vertrekken vanuit de haven van Los Cristianos, Puerto Colón of vanuit de jachthaven van Los Gigantes, maar als u naast het kijken naar de wilde dieren ook wilt genieten van prachtige uitzichten over het eiland, raad ik u aan een cruise te kiezen die vertrekt vanuit Los Gigantes, omdat u dan een veel grotere kans hebt om deze zeedieren te zien en tijdens de route vanaf het water een prachtig uitzicht op de kliffen te hebben.

De kliffen van Los Gigantes, een van de populairste toeristische attracties van Tenerife, zijn op sommige plaatsen meer dan 600 meter hoog - een natuurlijk juweeltje dat het bekijken waard is!

Ik wil graag walvissen kijken op Tenerife

5. U zult een aantal spectaculaire foto's krijgen

Maak de beste foto's| ©Gustavo A.
Maak de beste foto's| ©Gustavo A.

Als u van fotografie en natuur houdt, is een walvissafari op het eiland een fantastisch idee om beide passies te combineren, een andere dag door te brengen en een aantal spectaculaire foto's te maken, zowel van de kust van Tenerife als van de indrukwekkende fauna die de Atlantische Oceaan bewoont.

De boottochten om walvissen en dolfijnen te spotten vertrekken op verschillende tijdstippen gedurende de dag, dus op welk tijdstip u ook vertrekt, u hebt dezelfde kansen om deze zeedieren te spotten. Als u echter een goed verslag wilt maken van uw uitstapje naar Tenerife, raad ik u voor het beste resultaat aan het ochtendlicht te gebruiken om de foto's helderder te maken.

En als u van de excursie gebruik maakt om te snorkelen, vergeet dan niet om een waterdichte hoes voor uw mobiele telefoon te gebruiken om prachtige onderwaterfoto's te maken van de vissen, schildpadden of mantaroggen die om u heen zwemmen.

Ik wil graag walvissen kijken op Tenerife