Heb ik een Canadees visum nodig om Niagara Falls te bezoeken?

Als onverschrokken reiziger zult u tijdens uw bezoek aan de Niagara Falls zeker naar de Canadese kant willen oversteken. Hier leest u hoe u dat moet doen en welke documenten u nodig hebt.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuten lezen

Heb ik een Canadees visum nodig om Niagara Falls te bezoeken?

Niagara Falls, gezien vanuit de lucht. | © Pixabay

Niagara Falls verdient het om zowel van de Amerikaanse als van de Canadese kant gezien te worden. Maar u vraagt zich waarschijnlijk af hoe u van de ene kant naar de andere kant komt, aangezien het twee verschillende landen zijn. Met dit bericht hoop ik uw twijfels weg te nemen.

Als je een EU-burger bent, maakt de Canadese regering het je gemakkelijk en heb je geen visum nodig, alleen je paspoort en het invullen van de eTA (Electronic Travel Authorization), een online formulier waarmee je per vliegtuig vanuit New York of een ander Europees land Canada kunt binnenkomen. Verwar het niet met de ESTA, het visum dat je nodig hebt om naar New York te reizen.

De afstand tussen New York en de Niagara Falls is niet al te groot, dus er is geen excuus om weg te gaan van dit natuurspektakel. Om ervoor te zorgen dat u zich niet gek laat maken bij het organiseren van uw bezoek, zijn er tal van rondleidingen die u naar beide kanten brengen zodat u niets hoeft te missen, maar het is aan u om uw eigen toegang te regelen. Hier vindt u de documenten die u nodig hebt om uw bezoek aan de Niagara Falls vanuit New York voor te bereiden.

Hoe van de Amerikaanse kant naar de Canadese kant oversteken met een Europees paspoort

Sommige Europese paspoorten| ©Prabhu Balakrishnan
Sommige Europese paspoorten| ©Prabhu Balakrishnan

Rondleidingen door de Amerikaanse kant van de Niagara Falls zijn indrukwekkend, maar de watervallen vanaf de Canadese kant bekijken is een ervaring die u niet mag missen - het is net een groot themapark! Voor een probleemloze ervaring mag je niet vergeten je Europese paspoort (dat langer dan 6 maanden geldig is) mee te nemen om bij de grenscontrole te laten zien wanneer je Canada binnenkomt.

Heb je nog iets anders nodig? Als u Canada over land binnenkomt (ook per boot), is een EU-paspoort voldoende. Maar als u met het vliegtuig reist, is het belangrijk dat u de eTA (Electronic Travel Authorization) hebt ingevuld en betaald voordat u aan uw reis begint, want er zal naar worden gevraagd aan de balie van de luchtvaartmaatschappij. Dit elektronische document is zeer goedkoop (vanaf 7 Canadese dollar), u kunt het online bestellen en het wordt vrij snel verwerkt.

De snelste en meest efficiënte manier om aan de Canadese kant van de Falls te komen

Mijn advies is om niet tijdens de spitsuren door de grenscontrole te gaan; het is het beste om vroeg te gaan om lange rijen te vermijden die u onnodig kunnen frustreren nog voor u aan uw bezoek begint.

Omdat velen van ons de watervallen willen zien vanaf de uitzichtpunten en attracties aan de Canadese kant, kunt u een georganiseerde tour boeken die u bij uw hotel ophaalt en u vervolgens per boot van de Amerikaanse kant naar de Canadese kant brengt. U zult waarschijnlijk voor uw reis moeten beslissen of u de voorkeur geeft aan een één- of tweedaagse trip naar de Niagara Falls. Mijn advies is dat als u beide kanten van de watervallen wilt zien, boek dan een dag aan elke kant.

Als u tijdschema's, vervoer en snel door de internationale controle wilt, hoeft u niet verder te zoeken; het enige waar u zich zorgen over hoeft te maken is uw paspoort en visum, indien nodig, in orde te maken. De reisorganisatoren zullen zorgen voor het aanbieden ervan bij de douanecontrole.

Boek uw tour naar Niagara Falls

Heeft u een visum nodig om Niagara Falls te bezoeken? Kijk hier

Login om een visum aan te vragen| ©John Schnobrich
Login om een visum aan te vragen| ©John Schnobrich

Wat gebeurt er als u geen paspoort van een EU-lidstaat hebt? In het algemeen hebben alle burgers van niet-Europese landen of landen zonder grensovereenkomst met Canada een toeristenvisum nodig als zij naar de Canadese kant van de Niagara Falls willen reizen.

Is het in deze gevallen altijd verplicht om een toeristenvisum te hebben? Er is één uitzondering waarbij een eTA voldoende zou zijn: als uw land Brazilië, Bulgarije of Roemenië is en u Canada per vliegtuig binnenkomt. In alle andere gevallen moet u een toeristenvisum aanvragen.

Welk type visum moet u aanvragen?

Er zijn verschillende soorten niet-permanente visa om Canada binnen te komen, maar aangezien onze reis erop gericht is van de Niagara Falls te genieten en ze te bewonderen, is een toeristenvisum voldoende.

De beste reistip die ik je kan geven is de informatie te controleren die beschikbaar is op de immigratiewebsite van de Canadese regering. Toch wil ik verduidelijken dat het visum en de eTA om Canada binnen te komen niet hetzelfde zijn: als je langer dan zes maanden in Canada gaat blijven (ik hoop dat de Falls je bevallen, maar niet zo lang) of als je niet aan de eTA-eisen voldoet, zul je een visum moeten aanvragen.

Hoe kom ik aan een visum om Niagara Falls te bezoeken?

Toeristenvisum| ©FernãoRN
Toeristenvisum| ©FernãoRN

Als u geen Europees paspoort hebt, niet in de VS woont en uw land geen overeenkomst met Canada heeft, moet u een Canadees toeristenvisum aanvragen om naar de Niagara Falls te kunnen reizen.

Dit is bijna even gemakkelijk als het aanvragen van een eTA, hoewel het proces iets langer duurt, er meer documenten worden gevraagd en de kosten hoger zijn (vanaf 100 Canadese dollar, afhankelijk van je nationaliteit). Vergeet niet om ruim voor uw reis te beginnen.

Het goede nieuws is in elk geval dat je het van thuis uit online kunt doen; je kunt ook een aanvraag op papier invullen, hoewel ik dat niet aanbeveel omdat je dan naar het dichtstbijzijnde visumaanvraagcentrum (VAC) moet gaan en de procedure daar moet afronden.

Welke documenten heb ik nodig om een toeristenvisum in Canada aan te vragen?

Als u, zoals ik, op zoek bent naar gemak en besloten hebt om uw toeristenvisum online aan te vragen, vergeet dan niet om alle nodige documentatie in te scannen en bij te voegen.

Welke documenten zijn dat? Een geldig paspoort, bewijs dat u banden met Spanje heeft die u dwingen terug te keren, en financieel bewijs dat u de kosten van de reis naar, het verblijf in en het vertrek uit Canada kunt betalen.

Afhankelijk van uw land van herkomst en de duur van uw verblijf, kan u bovendien om andere extra documenten worden gevraagd, zoals een bewijs van gerechtelijke antecedenten, een uitnodigingsbrief of een bewijs van verzekering en medische verklaring.

Heb je alles? Perfect, nu hoeft u alleen nog maar het aanvraagformulier in te vullen, de vereiste documentatie te verstrekken en te wachten op de goedkeuring van uw visum, dat 5 jaar geldig zal zijn (of tot uw paspoort verloopt).

Verdoe je tijd niet! Het duurt wat langer om te verwerken, dus laat het niet tot het laatste moment wachten.

Wat als ik niet over de nodige documenten beschik wanneer ik in de Falls aankom?

Canadese deel van Niagara Falls| ©Reg Natarajan
Canadese deel van Niagara Falls| ©Reg Natarajan

Als u niet over de nodige documenten beschikt om tussen de oevers over te steken, zult u de Canadese kant van de Falls niet kunnen bezoeken, dus neem uw documenten mee en vertrouw niet op geluk.

Zelfs als uw verblijf in het land kort zal zijn, slechts een paar uur om van de attracties aan die kant van de Falls te genieten, moet u door de grenscontrole van de Canadese regering en daarvoor hebt u de betreffende documenten nodig.

Als je uit Europa komt en over land reist, wordt alleen naar je paspoort gevraagd, maar als je per vliegtuig reist en een eTA nodig hebt of als je nationaliteit een toeristenvisum vereist, moet je deze documenten aanvragen en overleggen, net alsof je 6 maanden in Canada zou blijven.

Is het mogelijk om vanaf de Canadese kant van de Falls Canada binnen te komen als ik mijn reis in New York ben begonnen?

Regenboogbrug scheidt Canada en de VS| ©Radek Kucharski
Regenboogbrug scheidt Canada en de VS| ©Radek Kucharski

Als u uw verblijf in Canada wilt verlengen, is dat een geweldig idee! Als u uw reis vanuit New York bent begonnen en tijdens uw bezoek aan de Niagara Falls de grenscontrole bent gepasseerd met de vereiste documenten, bent u nu in Canada en kunt u zich zonder problemen door het land verplaatsen.

Canada is een geweldig land dat zoveel te bieden heeft, je zult het geweldig vinden! Het enige waar u rekening mee moet houden is de maximale tijd die u in het land mag blijven.

Hoe weet je dat? Als u Canada bent binnengekomen met een Europees paspoort, kunt u maximaal 3 maanden blijven. Als je land van herkomst niet tot de EU behoort en geen overeenkomst met Canada heeft, mag je met je toeristenvisum maximaal 6 maanden blijven (even lang als wanneer je met een eTA bent binnengekomen).

Het indrukwekkendste deel van de Niagara Falls wacht op u aan de Canadese kant, geloof me, dus haal het beste uit uw reis naar New York, zorg dat u over alle nodige documenten beschikt om Canada binnen te komen en maak een reis die u met open mond zal doen staan.