Leidraad Whitney Museum voor Amerikaanse Kunst

Deze kunstgalerie ligt in een bevoorrechte enclave aan de Hudson River en biedt de grootste collectie Amerikaanse kunst ter wereld en een spectaculair uitzicht op New York.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

11 minuten lezen

Leidraad Whitney Museum voor Amerikaanse Kunst

Detail van de gevel van het Whitney Museum in New York. | ©Julia Juncadella

Als je een liefhebber van moderne kunst bent, is een van de must-see stops tijdens je bezoek aan New York het Whitney Museum, de thuisbasis van 's werelds mooiste collectie 20e-eeuwse Amerikaanse kunst. Maar wat is er zo bijzonder aan? Binnen vind je veel van de iconische schilderijen van de grote realistische schilder Edward Hopper (1882-1968). Dus als je dat nog niet hebt gedaan, stel ik voor dat je dit culturele juweeltje op je reis noteert.

Dit museum, dat zelfs Michelle Obama zelf wist te boeien, die de inauguratie van het nieuwe gebouw in 2015 bijwoonde, zal je verrassen. In dit artikel leg ik uit hoe je heel voordelig aan kaartjes kunt komen, wat de beste dagen van de week zijn om het museum te bezoeken, welke werken je binnen niet mag missen en alles wat je moet weten om het meeste uit je bezoek te halen.

De beste en snelste optie

Toegangstickets voor NYC Whitney Museum of American Art

Vermijd de wachtrijen en krijg voorrang bij de toegang tot het Whitney Museum

Perfect als je dit museum wilt bezoeken zonder tijd te hoeven verspillen aan de kassa en wilt genieten van de rondleiding die bij de prijs is inbegrepen.

Met deze optie om het Whitney Museum zo goedkoop te bezoeken, waarbij je alleen een beetje extra betaalt voor je voorkeurstoegang, zie je unieke kunstwerken zonder dat je hoeft te wachten in de zeer lange rijen die zich elke dag vormen. Geloof me, dit kan vermoeiend zijn. Bovendien weten we allemaal dat "tijd geld is en nog meer op reis!"

Met voorrangstoegang krijg je de kans en de tijd om de meest complete collectie Amerikaanse kunst ooit te ontdekken. Een feit: dit museum legt speciale nadruk op het werk van levende kunstenaars, wat bewijst dat de vooronderstelling dat "elke tijd in het verleden een betere tijd was" niet altijd waar is.

Wat houdt toegang met voorrang in?

 • Directe toegang tot de tentoonstellingen, zonder onnodige wachtrijen of wachten.
 • Een dagelijkse rondleiding om alle geheimen van dit museum grondig te leren kennen en geen vragen onbeantwoord te laten.
 • Gratis annulering als je reis op het laatste moment wordt gewijzigd.

Aanrader als... je de drukte en wachtrijen wilt vermijden die elke dag ontstaan bij de kassa's van het Whitney Museum.


Hoeveel kosten tickets voor het Whitney Museum?

Opening van het Whitney Museum| ©Lili Xia
Opening van het Whitney Museum| ©Lili Xia

Als u uw tickets voor het Whitney Museum in New York van tevoren online koopt, betaalt u slechts 32 ¤ op de website van Hellotickets. Als u echter met kinderen of een gezin reist of toegang hebt tot een speciale korting, kunt u mogelijk betere prijzen krijgen.

Ticketprijzen aan de kassa

Het is ook een geldige optie om tickets aan de kassa te kopen en de prijs die je krijgt zal zeer vergelijkbaar zijn, hoewel je, zoals ik al eerder zei, de voordelen verliest van het kopen van een prioriteitsticket (preferentiële toegang, gratis annulering en rondleiding).

Vergeet niet dat de wachtrijen erg lang kunnen zijn, dus ik raad het niet aan om tickets te kopen op de dag van het bezoek (vooral niet als je op het laatste moment nog naar binnen wilt, want tickets zijn al weken van tevoren uitverkocht).

Profiteer van kortingen voor speciale groepen

Als je echter een vrije ziel bent, een van degenen die graag improviseren en het niet erg vinden om naar de kassa te gaan (ook al duurt het langer), controleer dan of je kunt profiteren van een gereduceerde prijs voor het behoren tot de volgende groepen:

 • 65-plussers,
 • Gehandicapte bezoekers,
 • Studenten, die hun ID-kaart moeten laten zien.

Hoe krijg je gratis toegang tot het Whitney Museum?

Kinderen onder de 18 mogen gratis naar binnen. Ja, gratis. Vergeet ook niet dat New Yorkse musea de optie van toegang met een donatie hebben ingevoerd, het beroemde "betaal wat je wilt ". Wist je dat niet?

In het Whitney Museum kunnen bezoekers elke vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur met deze optie naar binnen. Je moet wel van tevoren toegang aanvragen, want er is veel vraag naar. Als je op heel specifieke data gaat, kun je het beste voorzichtig zijn en ruim van tevoren reserveren op hun officiële website.

Boek je ticket voor het Whitney Museum hier

Openingstijden Whitney Museum

Binnen in het Whitney Museum in New York| ©Jim Culp
Binnen in het Whitney Museum in New York| ©Jim Culp
 • Maandag, woensdag en donderdag van 10.30 tot 18.00 uur.
 • Dinsdag (gesloten).
 • Vrijdag: 10.30 tot 22.00 uur.
 • Zaterdag: 11.00-18.00 uur.
 • Zondag: 11.00-18.00 uur.

Beste tijd om de Whitney te bezoeken

Mijn advies is om je ticket voor het Whitney Museum in New York van tevoren te boeken en te proberen het Whitney Museum doordeweeks te bezoeken en zaterdagen en zondagen te vermijden. Met name maandag en woensdag zijn de beste dagen om het Whitney Museum te bezoeken, omdat het dan het minst druk is.

De meeste musea en monumenten in New York zijn op feestdagen gesloten en het Whitney Museum is daarop geen uitzondering: op 25 december, 1 januari en Thanksgiving Day is het Whitney Museum gesloten.

Reserveer vooraf

Zoals het museum op zijn officiële website uitlegt, kan het lastig zijn om tickets voor dezelfde dag te kopen. Om je plannen niet in de war te sturen, raad ik je aan om je kaartje van tevoren te kopen.

Belangrijk feit: je moet er rekening mee houden dat de laatste toegang tot het museum 45 minuten voor sluitingstijd is. En als je net als ik dol bent op zonsondergangen en je weet niet waar je van de beste zonsondergangen in New York kunt genieten, dan is het terras van het Whitney Museum de plek voor jou. Geloof me op mijn woord!

Boek je ticket voor het Whitney Museum hier

Waar is en hoe kom ik bij het Whitney Museum?

New York metro| ©Norbert Stening
New York metro| ©Norbert Stening

Als je je kaartje voor het Whitney Museum hebt geboekt, weet dan dat het museum gevestigd is aan Gansevoort Street 99 in het Meatpacking District van Manhattan, op een steenworp afstand van de Hudson River en de West Side Highway.

Het Whitney is gemakkelijk bereikbaar per fiets, metro, bus en taxi... Voor de meeste mensen is de gemakkelijkste manier om bij het Whitney Museum te komen (gelegen aan Gansevoort Street 99) het gebruik van de New Yorkse metro.

Je kunt de A-, C-, E- en L-lijnen nemen (uitstappen bij halte 14th St). De prijs van een enkele reis is ongeveer €2,60. Hier vind je een metrokaart om je te oriënteren in de Big Apple.

De New Yorkse metrokaart

Een kleine tip! Als je van plan bent om tijdens je reis meerdere keren gebruik te maken van het openbaar vervoer, kun je het beste de MetroCard kopen, die geldig is voor de metro en de bussen. Anders dan in grote Spaanse steden zoals Madrid of Barcelona, rijden zowel de metro als de bussen in New York 24 uur per dag. Hier vind je een praktische gids voor het gebruik van de New Yorkse metro.

Het Citi Bike-systeem in New York

Als je daarentegen een van die mensen bent die snel overweldigd raken door de metro, raad ik je aan om met de fiets naar het Whitney Museum te gaan, het meest duurzame en ecologische vervoermiddel in de stad van wolkenkrabbers. Bovendien kun je direct voor het museum parkeren.

De beste optie voor het huren van dit voertuig is gebruik te maken van de Citi Bike app, het openbare fietsverhuursysteem van New York, een goedkope en leuke manier om op twee wielen van elke hoek van de Big Apple te genieten; hoewel je in New York ook per uur een fiets kunt huren.

Boek je ticket voor het Whitney Museum

Topwerken die je niet mag missen in het Whitney Museum

Vroege zondagmorgen
Vroege zondagmorgen" van Edward Hopper.| ©Daniel Kelly

Houd er bij het boeken van je kaartje voor het Whitney Museum rekening mee dat het uit meer dan 21.000 werken van meer dan 3.000 kunstenaars bestaat en speciaal is ontworpen om een jong publiek aan te spreken. Het heeft verschillende verdiepingen met tijdelijke tentoonstellingen, de permanente collectie en de eigen collectie van oprichtster Gertrude Vanderbilt Whitney.

Het museum huisvest de mooiste collectie schilderijen van Edward Hopper, beroemd om zijn portretten van eenzaamheid in het Amerikaanse leven, wiens nalatenschap aan het museum werd geschonken na zijn dood. Er zijn ook werken te zien van onder andere Andy Warhol, Peggy Bacon, Jackson Pollock, Basquiat, George Bellows en Stuart Davis.

De must-sees van het museum

Mis de beste werken van de galerie niet:

 • Music, Pink and Blue, van Georgia O'Keeffe (1918).
 • Early Sunday Morning, van Edward Hopper (1930).
 • De Brooklyn Bridge van George Stella (1939).
 • Three Flags van Jasper Johns (1958).
 • Een vrouw in de zon, van Edward Hopper (1961).

Mis de traditionele Whitney Biënnale niet

Aan de andere kant organiseert het museum om de twee jaar de Whitney Biënnale, de langstlopende tentoonstelling van het land, die al sinds 1932 wordt gehouden en het publiek de nieuwste ontwikkelingen in de Amerikaanse kunst laat zien. De tentoonstelling is vooral gewijd aan opkomende kunstenaars en nieuwe voorstellen.

Deze tentoonstelling, die duizenden toeschouwers en bezoekers trekt, heeft zichzelf gevestigd als een van de belangrijkste tentoonstellingen in de wereld van de hedendaagse kunst, zozeer zelfs dat het de neiging heeft om de trends in de sector te leiden. Wil je erbij zijn? Dan heb je geluk, want de Biënnale van 2021 is uitgesteld en de volgende wordt gehouden tussen april en augustus 2022.

Maak je geen zorgen als je geen Engels spreekt, want tijdens de Biënnale biedt het museum meestal hulpmiddelen en programma's in het Spaans aan, zoals een mobiele gids, rondleidingen en gratis rondleidingen door de tentoonstelling. De bewegwijzering van de tentoonstelling is ook in het Spaans.

Boek je ticket voor het Whitney Museum

Hoeveel tijd heb je nodig om het Whitney Museum te bezoeken?

Werken in het Whitney Museum voor Amerikaanse Kunst| ©Vld0363
Werken in het Whitney Museum voor Amerikaanse Kunst| ©Vld0363

Als je eenmaal je ticket voor het Whitney Museum hebt geboekt, houd er dan rekening mee dat je twee uur moet uittrekken voor je bezoek. Houd er rekening mee dat als je het museum met een gespecialiseerde gids bezoekt, je meer tijd hebt dan wanneer je het museum in je eentje bezoekt. Zoals het spreekwoord van het Instituto Cervantes zegt, "lo bueno, si breve, dos veces bueno".

Mijn advies is om een korte wandeling te maken vanuit het museum naar het Meatpacking District, een wijk van twintig blokken met een bruisende gemeenschap van kunstenaars, galerieën, restaurants en uitgaansgelegenheden. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om de High Line te bezoeken, een nieuwe stadstuin gebouwd op een oude spoorlijn. Hier is mijn handige gids met 10 dingen die je kunt doen en zien op de New Yorkse High Line

. Daarna kun je de middag doorbrengen op een tweeënhalf uur durende cruise op de Hudson River, waarbij je de skyline van Manhattan in je opneemt en de andere kant van de Big Apple vanaf het water ontdekt. Bekijk de beste cruises op de Hudson River. En als je van straatkunst houdt, raad ik je aan de High Line af te gaan bij de ingang van 23rd Street om de kleurrijke graffiti van de Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra te bekijken.

Boek hier je kaartje voor het Whitney Museum

Waar kun je eten bij het Whitney Museum

Uitzicht vanaf het terras van het Whitney Museum in New York City| ©Daniel Kelly
Uitzicht vanaf het terras van het Whitney Museum in New York City| ©Daniel Kelly

Als je een hapje wilt eten of van de zonsondergang wilt genieten met een cocktail, hoef je het gebouw niet uit, maar neem je gewoon de lift naar de achtste verdieping. In het museum bevindt zich restaurant Studio Bar, dat Amerikaanse gerechten met een moderne twist serveert. Ik raad je aan vroeg te komen om een plekje te bemachtigen op het fantastische terras met uitzicht.

 • Water (€ 2,60).
 • Bier (€ 7,80).
 • Glas wijn (12 €).
 • Cappuccino (4,30 €).
 • Alcoholische cocktails (13 €).
 • Aperitief (18 €).

Als je tijdens je bezoek aan de galerie even wilt stoppen en ondertussen wilt genieten van de voorbijgangers die hun drukke New Yorkse leven leiden, ga dan naar het Andrea en James Gordon restaurant op de begane grond, dat toegankelijk is voor zowel museumgasten als het grote publiek.

De muren bestaan uit grote ramen waardoor je op je gemak kunt genieten van de bruisende stad met een kopje koffie in de hand. Als geen van deze opties je overtuigt, bekijk dan deze gids met de beste plekken om te eten in New York en kies waar je je honger kunt stillen! En als je wilt genieten van het uitzicht vanaf het terras van de Studio Bar, maar niet wilt gaan zitten om te eten, stel ik voor dat je een cappuccino bestelt - die is heerlijk en zal je opwarmen!

Boek je ticket voor het Whitney Museum hier

Aanbevelingen voor een bezoek aan het Whitney Museum

Binnen in het Whitney Museum of American Art in New York City| ©philanto1
Binnen in het Whitney Museum of American Art in New York City| ©philanto1

Mijn advies is dat je, zelfs als je niet van kunst houdt, je kaartje voor het Whitney Museum boekt en naar de buitenterrassen op de 5e, 6e, 7e en 8e verdieping gaat, die dienst doen als kunstgalerieën en spectaculaire uitzichtpunten. Zoals ik al zei, de bovenste verdieping is perfect voor een romantisch aperitief met uitzicht!

Hoewel het ooit werd omschreven als het "lelijkste gebouw in New York", is het Whitney Museum niet langer het lelijke eendje en is het omgetoverd tot een zwaan dankzij de geweldige handen van architect Renzo Piano, die het nieuwe gebouw ontwierp met een moderne, industriële esthetiek en een van de meest indrukwekkende uitzichten in de Big Apple.

Nu hoef je alleen nog maar je kaartjes te kopen, deze aanbevelingen in de praktijk te brengen en je klaar te maken om een van de mooiste uitzichtpunten van New York te zien. Goede reis naar de hoogten!

Boek je ticket voor het Whitney Museum hier

Veelgestelde vragen

Uitzicht op de stad vanaf het Whitney Museum| © AllainG
Uitzicht op de stad vanaf het Whitney Museum| © AllainG

Is het Whitney Museum rolstoeltoegankelijk?

Als je een ticket voor het Whitney Museum boekt en je hebt een probleem met de toegankelijkheid, dan kun je er zeker van zijn dat alle verdiepingen van het museum toegankelijk zijn met een lift. Bovendien zijn de ingangen naar de buitenterrassen uitgerust met automatische openers voor gemakkelijke toegang.

Is er parkeergelegenheid bij het Whitney Museum?

Ja, er zijn drie parkeergarages in de buurt, op 99 Jane Street, 134-36 Jane Street en 385 West 15th Street.

Kan ik mijn fiets vlakbij het Whitney Museum parkeren?

Ja, er is fietsparkeergelegenheid direct voor het museum. Je kunt ook parkeren voor het Citi Bike System (het openbare fietssysteem van New York) op de zuidwestelijke hoek van Gansevoort Street en Washington Street.

Boek hier je ticket voor het Whitney Museum

Zijn tickets voor het Whitney Museum inbegrepen in een van de sightseeingpassen van de stad?

Uitzicht op het Empire State Building| ©Alina Grubnyak
Uitzicht op het Empire State Building| ©Alina Grubnyak

Manhattan heeft een eindeloze lijst met dingen die je kunt zien en doen, en de beste manier om ervoor te zorgen dat je niets mist zoals het Whitney is door de New York Explorer Pass te boeken vanaf €72, waarmee je in 60 dagen tot tien attracties kunt bezoeken. Zo kun je onder andere de galerie binnengaan, het Empire State Building en het Vrijheidsbeeld bezoeken of met de bus door de stad toeren. Als je tijd over hebt, is dit zeker het beste alternatief voor jou.

Houd er rekening mee dat als je alle attracties alleen zou moeten zien, het onmogelijk zou zijn om ze allemaal in zo weinig tijd te bezoeken, dus dit is de meest efficiënte manier om het meeste uit je verblijf te halen zonder drukte of wachtrijen.

Waarom ik deze optie leuk vind: naast de goede prijs-kwaliteitverhouding, raad ik de toeristenkaart aan omdat deze een zeer complete tour door New York bevat waarmee je het meeste uit je dagen in deze stad haalt.

Praktische informatie over de New York Explorer Pass

 • Aanbevolen: als je minstens twee weken in New York bent.
 • Aantal attracties om uit te kiezen: 2, 3, 4, 5, 6, 7 of 10
 • Prijs: vanaf €72
 • Voordelen: bespaart je tijd en geld (de kaart geeft je toegang tot de belangrijkste attracties tegen een gereduceerd tarief)

Ook ideaal voor gezinnen met kinderen, die graag willen ontspannen en genieten van de sightseeingbussen

Boek de beste New York City Sightseeing Card