Chianti dagtochten vanuit Florence

Als u Florence bezoekt en wat tijd wilt doorbrengen met het verkennen van de mooiste plekjes van Toscane, moet u een uitstapje naar de Chianti overwegen.

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minuten lezen

Chianti dagtochten vanuit Florence

Viñedos en Chianti | ©etoma/emiliogmiguez

Reizigers die in dit prachtige deel van Italië op vakantie willen, zullen snel ontdekken dat er in Florence veel te zien, te doen en te genieten valt. Een van de beste plannen is een excursie naar de Chianti en, als het weer het toelaat, naar andere prachtige gebieden van het platteland.

De Chianti ligt in het hart van Toscane en is een heuvelachtig landschap dat wereldwijd bekend staat om zijn wijngaarden en traditionele wijnhuizen. Het is een reis waard om zowel de heerlijke gastronomie als de oneindige schoonheid van de landschappen te ontdekken.

Als u de klassieke route van Florence, met een bezoek aan de Uffizi Galerij, het bekijken van de Koepel van de Duomo van Florence en het verkennen van het Palazzo Pitti en de Tuinen, hebt uitgeput, is het tijd om de Chianti te leren kennen en hier zijn de mogelijkheden.

Traditionele tour: Een dagtocht naar de Chianti en de hoogtepunten van Toscane vanuit Florence.

Luchtfoto van huis in wijngaard| ©Gregor Samsa
Luchtfoto van huis in wijngaard| ©Gregor Samsa

Toscane is een regio van Italië die bestaat uit verschillende steden en provincies. In het hart van Toscane ligt de provincie Siena, een zeer vruchtbaar gebied dat enkele van de mooiste dorpen en landschappen van heel Italië herbergt.

Daarom organiseren verschillende lokale bedrijven excursies naar Siena vanuit Florence; onder begeleiding van een deskundige gids kunt u de hoogtepunten van het gebied bezichtigen: San Gimignano, het dorp Monteriggioni, de beroemde Chianti wijnkelders, de stad Siena zelf en nog veel meer.

Het is een van de populairste excursies vanuit Florence en wordt door verschillende bedrijven in verschillende vormen aan reizigers aangeboden.

Groepsexcursie naar de Chianti en omgeving.

U krijgt de kans om de hoogtepunten van Toscane, waaronder de Chianti, in één dagtocht te zien. Dit is een uitstekende optie als u op een korte 5-daagse trip in Florence bent.

De groepsreizen worden uitgevoerd in gedeeld vervoer en vertrekken vroeg in de ochtend vanuit Florence om optimaal gebruik te maken van de verkenningsuren en vereisen een minimum aantal deelnemers om de tour te laten plaatsvinden. Het aantal personen kan per touroperator verschillen.

 • Prijs: Afhankelijk van het bedrijf dat u inhuurt en het aantal deelnemers, kost de tour tussen €60 en €80.
 • Duur: Dit is een tour van een volledige dag, die 11 tot 12 uur duurt.
 • Voordelen van deze optie: Dit alternatief biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 • Nadelen van deze optie: U bent afhankelijk van een volle groep om de ervaring te voltooien, hoewel er vanwege de populariteit altijd geïnteresseerde reizigers zijn, vooral als u in augustus naar Florence gaat, een van de drukste maanden voor toeristen.

Privé tour naar Chianti en omgeving.

Een privétransport met airconditioning brengt reizigers vanuit Florence naar de hoogtepunten van de regio Toscane, zoals de Chianti-wijngaarden.

Hoewel de details enigszins variëren afhankelijk van het bedrijf dat u inhuurt, rekenen bedrijven over het algemeen een standaardtarief voor de reis, waarbij 4 tot 8 reizigers mee mogen.

Deze optie is ideaal als u met kinderen naar Florence gaat voor een gezinsvakantie en op zoek bent naar een comfortabeler en volledig gepersonaliseerd privé-alternatief.

 • Prijs: De privé-tour kost ongeveer 700 euro per groep deelnemers, met de mogelijkheid om 6 tot 8 personen mee te nemen.
 • Duur: Dit is een excursie van een hele dag, die meestal ongeveer 8 uur duurt.
 • Voordelen van deze optie: Het is een comfortabele optie die meer flexibiliteit biedt bij het aanpassen van de ervaring.
 • Nadelen van deze optie: De prijs is het grootste nadeel, want het is aanzienlijk duurder dan andere opties.

Boek uw excursie naar de Chianti

2. Halve dag tour naar de Chianti vanuit Florence

Wijngaarden in de dag| © Johny Goerend
Wijngaarden in de dag| © Johny Goerend

Een korte excursie om vanuit Florence het beste van de wijngaarden van de Chianti te ontdekken. Het is een populaire excursie die door verschillende plaatselijke bedrijven in Florence wordt aangeboden.

Hoewel de specifieke aspecten van de ervaring afhangen van het bedrijf dat u inhuurt, nemen veel bedrijven de volgende activiteiten in hun programma op: de begeleiding van een deskundige lokale gids, een korte rondleiding door het kleine dorpje Greve en de mogelijkheid om enkele van de beste wijnen van de Chianti te proeven.

Dit is een ideale optie voor gehaaste reizigers die niet langer dan 4 dagen in Florence verblijven. Op deze manier kunt u een paar uur besteden aan het verkennen van enkele gebieden van Toscane en de rest van de tijd aan het verkennen van de musea en monumenten van de stad.

Extra informatie: Prijs: De te betalen prijs is

 • Prijs: De te betalen prijs is ongeveer 50€ per reiziger.
 • Duur: De tour duurt een halve dag en duurt ongeveer 5 uur.
 • Voordelen van deze optie: Het is het beste alternatief voor reizigers met een strak reisschema die hun reis ook binnen het budget willen houden.
 • Nadelen van deze optie: De tour bestrijkt slechts delen van de provincie Siena. Als u de rest van het platteland wilt verkennen, zult u een andere tour moeten boeken.

Boek uw excursie naar de Chianti

Gastronomische tour naar de Chianti vanuit Florence.

Mensen eten in een restaurant| ©Roberto Serrini
Mensen eten in een restaurant| ©Roberto Serrini

Er zijn twee dingen die een reis naar Florence helemaal de moeite waard maken: de indrukwekkende Florentijnse musea en de heerlijke Toscaanse keuken. Als u op zoek bent naar een ervaring om van dat laatste te genieten, dan is dit een tour die u niet mag missen.

De tour wordt aangeboden door enkele van de beste lokale touroperators en is ontworpen voor kleine groepen. Het combineert de traditionele tour die de reiziger meeneemt naar de hoogtepunten van de Chianti met een eersteklas gastronomische ervaring.

Geniet van heerlijke Toscaanse kaas, de fijne wijn van de streek, een proeverij van lokale gerechten en neem monsters van originele olijfolie mee naar huis. Ongetwijfeld een van de beste food tour opties in en rond Florence.

Aanvullende informatie: Prijs: De te betalen prijs is meestal rond

 • Prijs: De te betalen prijs ligt meestal rond de 200€ per reiziger. Inclusief vervoer van en naar de tour en natuurlijk het eten dat tijdens de tour wordt geserveerd.
 • Duur: Dit is een volledige dag tour, die ongeveer 8 tot 9 uur duurt.
 • Voordelen van deze optie: Het is het beste alternatief om vertrouwd te raken met de lokale gastronomie en de traditionele gerechten van de Toscaanse regio.
 • Nadelen van deze optie: De prijs kan wat hoog zijn voor een budgetreis.

Fietstocht naar de Chianti en het beste van Toscane vanuit Florence.

fiets geparkeerd op stenen muur| ©Torsten Frank
fiets geparkeerd op stenen muur| ©Torsten Frank

Een touroptie in en rond de Chianti die de reiziger meeneemt door de verschillende landschappen van de provincie Siena. Dit is een populair alternatief dat door sommige tour operators in Florence wordt aangeboden voor kleine groepen reizigers, meestal niet meer dan 8 tot 10 deelnemers.

Het is waar dat sommige specifieke aspecten van de ervaring grotendeels afhangen van het bedrijf dat u inhuurt, maar het is ook waar dat de meeste bedrijven de volgende diensten aan de reiziger aanbieden: een deskundige gids die de groep gedurende de hele ervaring begeleidt en de nodige fiets- en veiligheidsuitrusting.

Daarnaast bieden sommige bedrijven ook een snack of lunch of stops voor voedselproeverijen.

De fietsroute gaat meestal door het Chiantigebied, in het hart van Toscane.

Verdere informatie

 • Prijs: Ongeveer 120€ per deelnemer. Deze prijs is inclusief de huur van het materiaal dat nodig is voor deze ervaring.
 • Duur: Het is een tour van iets meer dan een halve dag, dus ik raad aan om ongeveer 6 uur te reserveren voor de ervaring.
 • Voordelen van deze optie: U kunt genieten van een meeslepende ervaring op het Toscaanse platteland. Fietsen door het platteland is veel beter dan rijden in een snelle auto.
 • Nadelen van deze optie: Een bepaald niveau van fysiek uithoudingsvermogen en fietservaring is vereist om deel te nemen. Reizigers met bijzondere gezondheidsomstandigheden worden mogelijk niet toegelaten.

Excursie naar Monteriggioni en Chianti vanuit Florence.

oude kerk| ©mhh
oude kerk| ©mhh

Deze tour bevat de traditionele excursie naar de Chianti en zijn wijngaarden, met de toevoeging van een van de meest interessante stops in de provincie Siena: Monteriggioni. Een uitstekend alternatief om in één keer meer van het platteland te leren kennen.

Monteriggioni is een charmante kleine gemeente gelegen op een heuvel. Tijdens uw bezoek treft u een middeleeuws dorp aan dat in de tijd is opgehangen, en u zult met eigen ogen zien hoe de kleine omvang in groot contrast staat met de charme ervan.

In Chianti kunt u genieten van traditionele wijnproeverijen, monsters van Toscaanse olijfolie van eerste persing en verfrissingen, hoewel dit afhangt van de route en plannen van het bedrijf dat u inhuurt.

Aanvullende informatie

 • Prijs: Beschikbaar vanaf 50€ per reiziger.
 • Duur: U moet ongeveer 5 uur van uw reisschema reserveren voor deze ervaring.
 • Voordelen van deze optie: Dit is een trip van een halve dag die een completere route biedt dan andere vergelijkbare tours in zijn assortiment.
 • Nadelen van deze optie: Dit is een groepstour die afhankelijk kan zijn van het bereiken van het minimum aantal deelnemers. Dit kan lastig zijn als u in dalmaanden reist, bijvoorbeeld Florence in december.

Boek uw excursie naar Monteriggioni

Excursie naar San Gimignano en de Chianti wijngaarden vanuit Florence.

Luchtfoto van San Giimignano| ©Hans-Peter Hein
Luchtfoto van San Giimignano| ©Hans-Peter Hein

Dit is nog een uitstekende combinatie tour die u meeneemt naar de Chianti en een beetje meer van Toscane.

San Gimignano is een uitstekend alternatief om een middeleeuwse ommuurde stad te bezoeken in een ervaring die u naar een andere periode van de geschiedenis doet reizen. Chianti daarentegen is een eenvoudige excursie om vanuit Florence de wijngaarden van Toscane te leren kennen.

Afhankelijk van het bedrijf dat u inhuurt, zijn sommige diensten wel of niet inbegrepen. Ik raad u aan de details zorgvuldig te lezen voordat u betaalt en ervoor te zorgen dat de ervaring aan uw verwachtingen voldoet.

Bij een tour naar San Gimignano en Chianti kunt u echter rekenen op vervoer heen en terug van Florence naar het hart van Toscane, een deskundige gids die de verschillende tours tijdens de reis uitlegt, een traditionele lunch in een prachtig gebied van Chianti en een wijnproeverij.

Verdere informatie

 • Prijs: De te betalen prijs is ongeveer 60€ per reiziger.
 • Duur: Dit is een volledige dagtour waarvoor u ongeveer 11 tot 12 uur moet uittrekken voor de ervaring.
 • Voordelen van deze optie: Combinatietours zijn de beste manier om uw tijd en budget optimaal te benutten. Het is ideaal voor reizigers die Toscane voor de eerste keer bezoeken en de tijd willen nemen om de plaats te waarderen.
 • Nadelen van deze optie: U moet een volledige dag boeken voor deze ervaring. Reizigers met een kort verblijf, bijvoorbeeld slechts 3 dagen in Florence, zullen niet in staat zijn om deze ervaring te ondernemen zonder uw tijd op te offeren om de stad te verkennen.

Boek uw San Gimignano tour

Chianti wijngaard diner tour vanuit Florence

pizza en wijn| ©Steven Czitronyi
pizza en wijn| ©Steven Czitronyi

Als u het Italiaanse Toscane op een andere manier wilt ervaren, overweeg dan om een diner tour te boeken naar Chianti, gelegen op 50 minuten rijden. Dit avontuur biedt een ander plan voor wat u 's avonds tijdens uw vakantie in Florence kunt doen.

Houd er rekening mee dat sommige aspecten van de ervaring per gezelschap kunnen verschillen. U kunt echter de begeleiding van een deskundige gids verwachten, privévervoer van en naar Chianti naar Florence, een rondleiding door de wijngaarden na aankomst en een traditioneel diner geserveerd bij zonsondergang in een typisch Italiaanse villa.

Aanvullende informatie

 • Prijs: Ongeveer 100€ per deelnemer.
 • Duur: U moet 5 uur reserveren aan het einde van de dag.
 • Voordelen van deze optie: Het tijdschema is het belangrijkste voordeel. Het is ideaal voor een 2-daagse trip in Florence, omdat u zo uw tijd optimaal kunt benutten.
 • Nadelen van deze optie: De prijs kan een nadeel zijn voor budgetreizigers. Als u op zoek bent naar goedkopere opties, raad ik u aan andere alternatieven te bekijken.

Boek uw excursie naar de Chianti

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids versus een bezoek aan de Chianti op eigen gelegenheid?

Wijnmakerij bij Castello di Verrazzano.| ©Shutter Runner
Wijnmakerij bij Castello di Verrazzano.| ©Shutter Runner

De beroemde wijnstreek Chianti ligt tussen Florence en Siena, op ongeveer 30 kilometer van de hoofdstad van Toscane. Door de nabijheid is het gemakkelijk te bereiken met verschillende vormen van openbaar vervoer zoals de bus of het Italiaanse openbare treinsysteem dat overigens van uitstekende kwaliteit is.

De beste manier zal echter altijd een georganiseerde excursie vanuit Florence zijn, hier leg ik uit waarom.

Het bespaart u tijd...

Een dagtocht naar de Chianti is het ideale plan voor reizigers die maar kort in Florence verblijven en elke seconde optimaal willen benutten. De touroperators organiseren de route zo dat u het grootste aantal ervaringen kunt beleven, afhankelijk van het soort excursie dat u besluit te boeken.

U hoeft niet te plannen...

Een soloreis maken vergt veel meer planning dan u denkt, te beginnen met het huren van een auto, het boeken van uw eigen afspraken met wijnhuizen (met het risico van geringe beschikbaarheid) en tenslotte het voorbereiden van de route zodat u onderweg niet verdwaalt.

Een dagtocht kan onvoldoende worden als u verdwaalt en niet precies weet welke richting u moet nemen.

Je hebt de mogelijkheid om andere reizigers te ontmoeten...

Misschien is dit wel het beste deel van de wijnbeleving en de Chianti-reizen: de groepsreizen zitten vol avontuurlijke reizigers en u beleeft een gezellige avond met mensen uit alle hoeken van de wereld.

Praat met andere avonturiers over uw reizen en hoor over hun eigen ervaringen en ontdek misschien enkele inspirerende plaatsen om uw volgende bestemming te plannen.