Openingstijden London National Gallery

Als je van plan bent om de kamers van Rembrandt, Da Vinci, Van Gogh of een van de honderden andere beroemde kunstenaars in deze kunstgalerie te bezoeken, maar niet weet wat hun reguliere route van activiteiten is, dan is dit de gids die je zoekt.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

10 minuten lezen

Openingstijden London National Gallery

Nationale galerie Londen | ©Neil Howard

Met de focus van de Britse hoofdstad op cultuur is het geen verrassing dat een bezoek aan de belangrijkste kunstgalerie, de National Gallery of London, een van de topdingen is om te doen en te zien in Londen. Het is de thuisbasis van enkele van de meest iconische kunstwerken uit de geschiedenis zoals Botticelli's "Venus en Mars", Velázquez's "Venus in de Spiegel" en Van Gogh's "Zonnebloemen". Deze galerie is een onbetaalbare schat voor kunstliefhebbers.

Deze kunstgalerie biedt verschillende seizoenstentoonstellingen, gespecialiseerde rondleidingen, rondleidingen voor kinderen en zelfs avonden in de galerie om van de Italiaanse Renaissance naar hedendaagse kunst te gaan onder het maanlicht. Om de evenementenkalender in de gaten te houden, zijn hier de openingstijden van de National Gallery in Londen.

Algemene openingstijden van de National Gallery in Londen

Buiten de National Gallery| ©Adam Swaine
Buiten de National Gallery| ©Adam Swaine

De algemene openingstijden zijn van maandag tot en met zondag om 10:00 uur, met het grootste verschil aan het einde van de dag en in de zalen voor tentoonstellingen en speciale evenementen.

De sluitingstijden van de National Gallery of London zijn:

 • Maandag tot en met donderdag om 18:00 uur.
 • Vrijdag om 21.00 uur.
 • Zaterdag en zondag om 18.00 uur.

Een belangrijk punt is dat de garderobe van deze kunstgalerie andere openingstijden heeft. Je kunt er terecht van zaterdag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.30 uur en vrijdag tot 20.30 uur.

Boek je rondleiding door de National Gallery in Londen

Weekend openingstijden van de National Gallery van Londen

Binnen in de National Gallery| ©René
Binnen in de National Gallery| ©René

Op zaterdag en zondag is de National Gallery of London geopend van 10.00 tot 18.00 uur, behalve op 1 januari en 24, 25 en 26 december, dan is de galerie gesloten.

Openingstijden van de National Gallery of London 's avonds

Binnen in de galerie| ©Norm Barnecut
Binnen in de galerie| ©Norm Barnecut

De galerie is 's nachts meestal gesloten. Op vrijdag opent het echter zijn deuren op speciale tijden tot 21.00 uur met concerten, kunst- en poëzieavonden, tentoonstellingen van opkomende kunstenaars... Friday Lates is een van de beste avondrondleidingen in Londen vanwege de variatie, het aanbod aan evenementen en de expressie van uiteenlopende kunst.

Boek je rondleiding door de National Gallery of London

Openingstijden voor rondleidingen in de National Gallery van Londen

Kennismaking met de National Gallery| ©R Boed
Kennismaking met de National Gallery| ©R Boed

De National Gallery of London herbergt een van de grootste collecties West-Europese kunst in de stad en de wereld - het is zelfs een van de top 10 musea in Londen - en om het deskundige commentaar te horen, worden er elke dag rondleidingen gegeven, zodat je de tijd hebt om de stukken te verkennen. De beschikbare opties zijn:

Algemene rondleidingen

Dit is het type rondleiding dat rechtstreeks door het personeel van de National Gallery in Londen wordt aangeboden:

 • Maandag tot en met donderdag om 11.00 uur en 14.30 uur.
 • Vrijdag om 11:00 uur, 14:30 uur en 19:00 uur.
 • zaterdag en zondag om 11:30 en 14:30 uur.

Deze bezoeken zijn gratis. Ze worden aangeboden voor groepen tot 20 personen en beginnen met de gids van de galerie bij de hoofdingang, de Portico, gelegen in het centrum van de galerie bij Trafalgar Square.

Persoonlijke rondleidingen

Gepersonaliseerde rondleidingen door de London Art Gallery worden aangeboden door externe gidsen die door de galerie zijn geautoriseerd. Voor kunstliefhebbers die een bepaalde zaal of een bepaald werk in detail willen verkennen, is dit het beste alternatief. Houd er wel rekening mee dat de openingstijden kunnen variëren, maar normaal gesproken is de route van maandag tot en met zondag om 10:00 en 14:00 uur.

Een ander voordeel hier is dat er tickets met voorrang beschikbaar zijn. Wie dit type tour boekt, komt de galerie meestal binnen via de Getty-ingang, die zich aan de oostkant van Trafalgar Square bevindt. Deze heeft geen trappen en wordt alleen gebruikt door exposanten, leden, mensen met beperkte mobiliteit en groepen met privérondleidingen die van tevoren zijn geboekt.

Tot slot is het vermeldenswaard dat deze ervaringen vaak worden gecombineerd met diensten zoals een Engelse theeservice in het Ochre restaurant, het restaurant van de galerie.

En voor liefhebbers is er de mogelijkheid van een rondleiding met een Blue Badge-gids, d.w.z. een kunsthistoricus die is gecertificeerd door het Instituut voor Toerisme. En dit alles buiten de reguliere openingstijden. De service is exclusief. Als je op zoek bent naar dingen om 's avonds te doen in Londen, is dit een goed alternatief.

Boek je rondleiding door de National Gallery of London

Op welke dagen is de National Gallery of London gesloten?

Openingsdagen van de National Gallery| ©jacquemart
Openingsdagen van de National Gallery| ©jacquemart

De National Gallery is gewoonlijk alleen gesloten op de feestdagen 1 januari en 24, 25 en 26 december. De rest van het jaar is de galerie geopend, ongeacht het seizoen.

Hoe lang is het aanbevolen om de National Gallery in Londen te bezoeken?

Architectuur van de National Gallery| ©Ning Tranquiligold Jin
Architectuur van de National Gallery| ©Ning Tranquiligold Jin

Als je ooit in de National Gallery bent geweest, weet je dat het een van de meest indrukwekkende kunstgalerieën ter wereld is en het is geen wonder dat mensen van over de hele wereld komen. Veel mensen schrijven zich echter in voor zeer korte ervaringen.

Als je de verborgen juweeltjes van deze galerie wilt zien, je verdiept in de grootste schilders van de Renaissance tot het hedendaagse tijdperk, dan kun je je met een bezoek van een halve dag concentreren op de kunstenaar van je keuze, en als je zin hebt om in detail op ontdekking te gaan, boek dan een dagtour met gids, kunstliefhebbers zullen in de hemel zijn.

Hoe haal ik het meeste uit mijn bezoek aan de National Gallery in Londen?

Dagbezoek| ©Noel Treacy
Dagbezoek| ©Noel Treacy

Als je het meeste uit je bezoek aan de National Gallery in Londen wilt halen, waarom concentreer je je dan niet op een bepaalde kunststijl of de kunst van een bepaalde plaats of periode? Overweeg om een van de volgende audiotours te nemen die bij jouw interesses passen en waarmee je de tentoonstellingen efficiënter kunt verkennen:

 • The Art in the Making Tour: omdat deze schilderijen niet alleen maar penseelstreken zijn, ontdek je de verschillende technieken die zijn gebruikt om de meest iconische kunstwerken van de galerie te creëren.
 • The Be Inspired Tour: op zoek naar inspiratie? Heb jeeen creatieve blokkade? Luister naar een verzameling interviews met kunstenaars uit verschillende genres. Geïnterviewden vertellen over werken die hen hebben geïnspireerd tot schrijven, beeldhouwen, schilderen of zelfs koken.
 • The Collection Tour: organiseer je eigen rondleiding en wandel in je eigen tempo door de National Gallery in Londen. Dit is de meest populaire gepersonaliseerde tour.
 • The Essential Audio Tour: verken een selectie van de beroemdste schilderijen uit de collectie.
 • The Monet to Picasso Tour: focus op 19e eeuwse kunstwerken met impressionisme en kubisme als de pijlers van de tour.
 • The Sounds of the Gallery: een absoluut zintuiglijke tour. Activeer al je zintuigen door te luisteren naar de geluiden van de omgeving, zoals het luiden van kerkklokken of de rivier de Theems - voel, luister en geniet van de kunst!
 • Life of Christ Tour: verken de werken die het leven van Jezus Christus in al zijn fases uitbeelden, van zijn geboorte tot zijn laatste dagen.

Met meer dan 2300 schilderijen presenteren de conservatoren en experts van de National Gallery in Londen vaak nieuwe voorstellen met audiotours om de werken beter te begrijpen. Je kunt een kijkje nemen naar de huidige opties door hier te klikken om je naar de werken te leiden waarin je geïnteresseerd bent.

Om voor deze diensten te kiezen, ga je naar de Portico ingang en ga je naar het tweede niveau, in Sainsbury Wing, naar de klantenservice, waar je wordt verteld over alle beschikbare opties.

Beste tijd om de National Gallery in Londen te bezoeken

Bezoek de National Gallery| ©Noel Treacy
Bezoek de National Gallery| ©Noel Treacy

Je kunt de National Gallery in Londen het hele jaar door bezoeken, maar in de maand mei vinden er 3 speciale data plaats, namelijk:

 • De Early May Bank Holiday, die plaatsvindt op de eerste maandag in mei.
 • De Spring Bank Holiday om je to-do-lijstje voor Londen in het voorjaar mee te beginnen. Deze feestdag vindt plaats op de laatste maandag in mei.
 • En de belangrijkste van allemaal, 18 mei is International Museum Day, wanneer de beste musea ter wereld thematentoonstellingen, speciale evenementen, exclusieve rondleidingen en de gebruikelijke museumnacht organiseren, en deze galerie is daarop geen uitzondering.

De National Gallery inspireert kunstliefhebbers al bijna 200 jaar en Londen in mei biedt de beste omstandigheden voor een bezoek aan de galerie, van het aangename weer tot de speciale evenementen.

Belangrijk is dat als je zin hebt in een 'publieksvrije' ervaring, je de galerie het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag op doordeweekse dagen kunt bezoeken, aangezien het in het weekend en op vrijdagavond vaak drukker is.

Dienstregeling vervoer naar de National Gallery in Londen

Londen metro| ©Martijn Rijk
Londen metro| ©Martijn Rijk

De National Gallery bevindt zich op Trafalgar Square, Londen WC2N 5DN, je kunt hier de kaart bekijken. Om er te komen heb je verschillende opties:

Ondergrondse

Dit is de snelste en meest toegankelijke manier. De dichtstbijzijnde stations zijn Charing Cross en Leicester Square, beide op minder dan 3 minuten lopen. Ik nodig je uit om de praktische gids voor de Londense metro te bekijken voor meer details. De openingstijden van de London Underground op de Victoria, Central, Jubilee, Northern en Piccadilly lijnen, die aansluiten op de galerie, zijn van maandag tot zondag tussen 05:00 en 00:00 uur.

Tram of Express

Charing Cross is het dichtstbijzijnde station, op 3 minuten lopen van de galerie. De openingstijden zijn van maandag tot vrijdag tussen 08:00 en 20:00 uur. Kijk hier voor meer informatie.

Bus

Routes 3, 6, 9, 11, 13, 15, 23, 24, 87, 91, 139 en 176 stoppen één blok van de galerie, op Trafalgar Square, en zijn geopend van maandag tot vrijdag tussen 08:00 en 20:00 uur. Meer informatie vind je hier.

Auto

Naar mijn mening is dit de laatste optie vanwege het gemak van het openbaar vervoer in Londen. Als je wilt, kun je echter parkeren bij Thistle Trafalgar Square en JustPark op St Martin's Street, een blok verwijderd van Trafalgar Square. In beide gevallen zijn deze parkeergarages 24 uur per dag geopend, maar de plaatsen zijn beperkt.

Boek je rondleiding door de National Gallery in Londen

Openingstijden voor kinderactiviteiten in de National Gallery in Londen

Bezoek de National Gallery met kinderen| ©Guifré
Bezoek de National Gallery met kinderen| ©Guifré

Je gezin krijgt de kans om enkele van de mooiste en meest bezochte kunstcollecties ter wereld te bekijken, terwijl je getuige bent van een grote verscheidenheid aan tentoonstellingen in de National Gallery in Londen, met klassieke en bekende kunstwerken van verschillende kunstenaars, stijlen en periodes, variërend van de renaissance en barok tot het hedendaagse tijdperk.

Zowel kinderen als volwassenen kunnen deelnemen aan leuke en leerzame activiteiten tijdens een bezoek aan de National Gallery. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan rondleidingen en interactieve workshops, waar kinderen spelenderwijs meer leren over de kunstgeschiedenis tijdens de reguliere openingstijden van de galerie van maandag tot en met zondag tussen 10.00 en 18.00 uur.

De National Gallery in Londen biedt ook audiogidsen voor groepen, die kunnen worden gebruikt om je ervaring in de galerie te verbeteren. Deze galerie is zeker een plek voor het hele gezin, vooral als je met kinderen naar Londen reist.

Naast de aangeboden voordelen zijn er toegangskaartjes met voorrang, speciale gidsen voor je familiegroep en verfrissingen in het Ochre restaurant of de zelfbedieningsrestaurant Muriel's Kitchen, beide op de begane grond van de galerie.

Boek je rondleiding door de National Gallery, Londen

Openingstijden van attracties in de buurt van de National Gallery, Londen

Trafalgarplein| ©Blowing Puffer Fish
Trafalgarplein| ©Blowing Puffer Fish

Binnen een straal van 1 kilometer vind je pleinen, terrassen, Soho en zelfs Chinatown. Hier is een kaart om je te helpen je bezoek aan de National Gallery in Londen van tevoren voor te bereiden. Laten we beginnen!

Trafalgarplein

Trafalgar Square is een erfgoedlocatie met standbeelden als Admiral Beatty, Admiral Cunningham en Koning George IV, een van de vier bastions waar hedendaagse kunst aanwezig is.

Het staat ook bekend om zijn fonteinen en de nabijheid van enkele geheime pareltjes van Londen. Je kunt het plein in WC2N 5DN Londen 24 uur per dag bezoeken.

National Portrait Gallery

Sinds 1856 heeft deze galerie een prachtige collectie portretten van iconische figuren uit de Britse geschiedenis tentoongesteld. De galerie bevindt zich aan St. Martin's Pl, WC2H 0HE, aan de achterkant van de National Gallery in Londen, dus je kunt de National Portrait Gallery bezoeken op weg naar de uitgang van de galerie. De openingstijden zijn van 11.30 tot 19.00 uur.

M&M's Wereld

Wat kan ik zeggen, snoephemel met merksouvenirs, kleding en chocolaatjes in alle vormen en kleuren. Zoet je bezoek in M&M's World Londen. Je vindt ze op 1 Leicester Square, Swiss Ct, W1D 6AP. Hun openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

Leicesterplein

Dit is een plein omringd door bioscopen, theaters, terrassen en uitgaansgelegenheden voor gezinnen. Het ligt in Londen, WC2H en de openingstijden variëren van vestiging tot vestiging.

ChinaTown

Dit gebied is al sinds het eind van de 18e eeuw een knooppunt voor de Chinese gemeenschap in Londen, toen Kantonese zeelieden vanuit Oost-Indië hierheen verhuisden. In deze bruisende buurt vind je exotische restaurants en winkels die van alles verkopen, van thee tot zijden jurken. Gelegen aan Gerrard Street, Londen, W1D 6JW, zijn de meeste winkels hier 24 uur per dag geopend.

Piccadilly Circus

De straten van Piccadilly Circus zitten vol uitgaansmogelijkheden voor volwassenen. De beste pubs van de stad zijn hier gevestigd en zelfs het Hard Rock Café heeft zijn eigen ruimte in deze straten. Vind Piccadilly Circus in W1D 7ET Londen.

Instituut voor Hedendaagse Kunst

Het Institute of Contemporary Art is een van de meest representatieve musea in de stad vanwege zijn avant-gardistische benadering. Je vindt het in The Mall, St. James 's, SW1Y 5AH en de openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 23.00 uur. Op maandag is het gesloten.

Boek je rondleiding door de National Gallery in Londen