Dieren in de Bronx Zoo

Sinds de opening in 1899 is de Bronx Zoo een van de meest geliefde toeristische attracties van New York - ontdek een aantal van de mooiste wilde dieren die het publiek al generaties lang versteld doen staan!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minuten lezen

Dieren in de Bronx Zoo

Dieren in de dierentuin | ©Julieta Navarro

Als je een paar dagen in New York bent en genoeg vrije tijd hebt, raad ik een bezoek aan de Bronx Zoo aan. Deze dierentuin ligt in het noorden van Manhattan, in het Bronx Park. Het is de grootste stedelijke dierentuin van de Verenigde Staten en biedt onderdak aan zo'n 6.000 dieren die tot 700 verschillende soorten behoren. Er is een reden waarom dit bezoek een van de dingen is om te zien en te doen in New York.

Het merkwaardige aan deze dierentuin is dat het gebruik heeft gemaakt van de grote uitbreiding om de habitats van de dieren die er leven te reconstrueren op het terrein. Op deze manier konden ze het gebruik van kooien verminderen en verschillende soorten mengen die samen konden leven om een omgeving te creëren die lijkt op wat ze in het wild zouden hebben. Wil je een aantal van hen ontmoeten voordat je de Bronx Zoo bezoekt? Lees dan verder!

De zeearend

Bronx dierentuin zeearend| ©Rich Brooks
Bronx dierentuin zeearend| ©Rich Brooks

In de Bronx Zoo kun je zeearenden zien, een Noord-Amerikaanse roofvogel die bekend staat als het nationale symbool van de Verenigde Staten, dat voorkomt op het nationale wapen van het land.

Aan het eind van de 20e eeuw stonden zeearenden op het punt van uitsterven, maar gelukkig heeft de populatie zich hersteld en is ze in een groot deel van het land gegroeid.

Ze worden gekenmerkt door hun wit gevederde kop en staart, bruine lichaam en grote gele snavel, ogen en poten.

Zeearenden leven in bossen in de buurt van watergebieden zoals meren en kusten, waar ze vis kunnen eten. Ze jagen echter ook op kleine zoogdieren en kunnen zich zelfs voeden met aas.

Je kunt zeearenden zien in de Bronx Zoo in de roofvogeltentoonstelling.

Koop kaartjes voor de Bronx Zoo

Californische zeeleeuw

Zeeleeuw in de Bronx Zoo| ©Michael Gray
Zeeleeuw in de Bronx Zoo| ©Michael Gray

Californische zeeleeuwen waren een van de eerste diersoorten die in 1899 door de Bronx Zoo werden aangeschaft. Sindsdien zijn ze een van de populairste dieren onder bezoekers.

Ze worden vaak verward met zeehonden, maar verschillen daarvan doordat ze oren hebben en zich goed op het land kunnen voortbewegen omdat hun achterpoten naar voren draaien.

In de 19e eeuw werden zeeleeuwen zwaar vervolgd omdat hun vlees en spek zeer gewild waren. Gelukkig heeft hun populatie zich hersteld.

Ze voeden zich met vis, octopus en inktvis en staan bekend om hun intelligentie en hun vermogen om te spelen en te communiceren. In de Bronx Zoo kun je deze dieren zien in de Sea Lion Pool tentoonstelling.

De grizzlybeer

Grizzlybeer in de Bronx Zoo| ©David Moran
Grizzlybeer in de Bronx Zoo| ©David Moran

De grizzlybeer is een van de meest geliefde dieren onder de bezoekers van de Bronx Zoo en ook een van de woestste! Sommige grizzlyberen waren in het wild wees en werden gered en overgebracht naar deze dierentuin zodat ze een beter leven konden leiden.

In gevangenschap houden grizzly's ervan om te zwemmen, zich uit te rekken, met elkaar te worstelen en de lekkernijen te eten die verzorgers voor ze klaarmaken, terwijl ze in het wild in de rotsachtige gebieden van de Verenigde Staten leven en zich meestal voeden met vis en groenten. Ze hebben zelfs een snuit die gevoeliger is dan die van een jachthond en ze kunnen voedsel op kilometers afstand detecteren.

Ze zijn een ondersoort van de grizzlybeer die 2 meter lang kan worden en hun naam "grizzly" komt van de zilveren vacht op hun rug.

Het Noord-Amerikaanse stekelvarken

Noord-Amerikaanse stekelvarkens| ©Marie Hale
Noord-Amerikaanse stekelvarkens| ©Marie Hale

Een van de meest merkwaardige dieren die je in de Bronx Zoo zult zien, is het Noord-Amerikaanse stekelvarken, ook wel urson genoemd, dat leeft in de bossen van het noordwesten van de Verenigde Staten, Alaska en Canada.

Het is een dier dat veel aandacht trekt omdat zijn lichaam bedekt is met 30.000 stekels die het samen met zijn sterke geur gebruikt om zijn vijanden af te schrikken.

Het Noord-Amerikaanse stekelvarken kan leven in bossen, prairies of woestijnen en brengt de meeste tijd door in bomen omdat het goede klimmers zijn. Ze voeden zich met scheuten, wortels, schors en bladeren. Het zijn solitaire dieren met nachtelijke gewoonten en ze zijn te zien in de Bronx Zoo in de tentoonstelling Children's Zoo.

De rode panda

Rode panda in de Bronx Zoo| ©Tammy Lo
Rode panda in de Bronx Zoo| ©Tammy Lo

In de Bronx Zoo kun je rode panda's zien, schattige dieren die oorspronkelijk uit Azië komen en in de Himalaya, Noord-Birma en Centraal-China leven.

Ze werden ooit beschouwd als verwant aan pandaberen en wasberen, maar tegenwoordig vormen ze hun eigen familie, de ailuriden. Rode panda's zijn solitaire en schuwe dieren die de meeste tijd in de bomen doorbrengen.

In het wild zijn ze 's nachts en 's ochtends het meest actief, wanneer ze op zoek gaan naar voedsel. Ze houden van bamboe, fruit, scheuten en eieren, maar ze kunnen ook insecten vangen.

In de Bronx Zoo kun je de rode panda zien in de Himalaya Highlands tentoonstelling naast het sneeuwluipaard en de witneus kraanvogel.

De gorilla

Gorilla in de Bronx Zoo| ©Terry Ballard
Gorilla in de Bronx Zoo| ©Terry Ballard

Een van de coolste tentoonstellingen in de Bronx Zoo is het Congo Gorilla Forest waar je deze intelligente en imposante wezens kunt zien die tot de naaste "verwanten" van de mens behoren.

Gorilla's leven in de tropische wouden van Congo, het groene hart van het Afrikaanse continent. Gorillastammen tellen ongeveer 5 tot 10 individuen en bestaan uit een dominant zilverrugmannetje, zijn harem en nakomelingen.

Ze voeden zich voornamelijk met zachte scheuten, fruit, wortels en de bast en pulp van bomen, hoewel ze ook termieten kunnen eten.

In gevangenschap leren ze communiceren met gebarentaal en zijn ze ook in staat om gereedschap te gebruiken om voedsel te bemachtigen. Het is altijd spannend om naar hun interactie en spel te kijken!

Pijlgifkikker

Paar pijlgifkikkers| ©Angie Jane Gray
Paar pijlgifkikkers| ©Angie Jane Gray

Pijlgifkikkers staan bekend om de felle kleur van hun huid die roofdieren waarschuwt voor hun hoge giftigheid. Wist je dat deze amfibieën hun naam te danken hebben aan de oude indianenstammen, die de punten van hun pijlen over de ruggen van de kikkers wreven om ze voor de jacht te doordrenken met hun giftige afscheidingen?

Pijlgifkikkers leven in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en voeden zich met allerlei insecten zoals mieren, termieten, fruitvliegjes, jonge krekels en kleine kevertjes, waaraan wetenschappers de giftigheid van de kikkers toeschrijven.

In de Bronx Zoo kun je deze kleurrijke amfibieën bekijken in de tentoonstelling World of Reptiles, waar je ook andere soorten kunt zien zoals Cubaanse krokodillen, anaconda's, blauwe leguanen en reuzenschildpadden.

De Amerikaanse alligator

Amerikaanse kaaiman van de Bronx| ©Jay Gorman
Amerikaanse kaaiman van de Bronx| ©Jay Gorman

Een andere soort die je kunt zien in de World of Reptiles tentoonstelling in de Bronx Zoo is de Amerikaanse alligator, een soort die meer dan 150 miljoen jaar oud is en ooit op het punt van uitsterven stond. Gelukkig heeft de populatie zich hersteld en floreert ze vandaag de dag.

Amerikaanse alligators zijn uitstekende zwemmers en voeden zich met schildpadden, slangen, vissen en kleine zoogdieren. Ze leven in het zuidoosten van de Verenigde Staten, in de rivieren, moerassen en zoetwatermoerassen van Louisiana, Mississippi en Florida.

Zuidelijke witte neushoorn

Neushoorns in de dierentuin| ©Sam Felder
Neushoorns in de dierentuin| ©Sam Felder

Hoewel deze soort bekend staat als de zuidelijke witte neushoorn, is hij eigenlijk eerder grijs dan wit. Hij dankt zijn naam aan het woord "wyt", wat in het Afrikaans breed betekent, verwijzend naar de grootte van zijn bek.

Het is een semi-sociaal en territoriaal dier dat voornamelijk in Zuid-Afrika leeft, hoewel hij ook voorkomt op de savannen van Kenia, Namibië en Zimbabwe.

Ze nemen graag modderbaden om hun temperatuur te reguleren en hun huid te beschermen tegen de zon en insecten. De zuidelijke witte neushoorn is de enige soort die niet op de lijst van bedreigde diersoorten staat, maar stroperij om zijn kostbare hoorn (waarvan wordt gezegd dat deze afrodisiacum-eigenschappen heeft) vormt een serieuze bedreiging.

In de Bronx Zoo kun je ze zien in de Zoo Center tentoonstelling.

De komodovaraan

Komodovaraan in de dierentuin van Bronx| ©Tammy Lo
Komodovaraan in de dierentuin van Bronx| ©Tammy Lo

Heb je ooit de grootste hagedis ter wereld gezien? In de Bronx Zoo kun je de Komodovaraan ontmoeten, een dier dat in gevangenschap wel 3 meter lang kan worden en meer dan 130 kilo kan wegen. Dat is echt indrukwekkend!

Dit dier wordt gekenmerkt door zijn ruwe huid in verschillende kleuren (grijs, blauw, groen of oranje), zijn gespierde staart en zijn lange klauwen. Hun speeksel is ook giftig, hoewel ze zelden levende prooien vangen. Ze voeden zich vooral met aas.

Net als de witte neushoorn of de reuzenschildpad Aldabra leeft de Komodovaraan in het Zoo Center van de Bronx Zoo, het hart van de dierentuin sinds 1908.


Hoeveel kosten kaartjes voor de Bronx Zoo?

Toeristen op de promenade van de dierentuin| ©Shinya Suzuki
Toeristen op de promenade van de dierentuin| ©Shinya Suzuki

De beste manier om de Bronx Zoo te bezoeken is door een Bronx Zoo Admission ticket te kopen vanaf 25 euro voor volwassenen (ouder dan 13 jaar) en 20 euro voor kinderen (3 tot 12 jaar), waarmee je toegang krijgt tot de dierentuin en onbeperkt toegang tot de attracties die beschikbaar zijn op de dag van je bezoek.

Er zijn echter ook andere opties om het park te leren kennen. Als je meer wilt weten over ticketprijzen, raad ik je aan het bericht Bronx Zoo ticketprijzen te lezen. Daarin leg ik ook uit wanneer je gratis naar binnen kunt en wat de gereduceerde tarieven zijn, zodat je een beetje kunt besparen op je bezoek.

Koop kaartjes voor de Bronx Zoo

Hoe laat gaat de Bronx Zoo open?

Ringstaartmaki in de Madagascar afdeling van de Bronx Zoo.| ©Javier Ignacio Acuña Ditzel
Ringstaartmaki in de Madagascar afdeling van de Bronx Zoo.| ©Javier Ignacio Acuña Ditzel

Om je bezoek aan de Bronx Zoo en je verdere activiteiten in de stad te plannen, moet je de openingstijden weten. Het park opent van maandag tot en met zondag om 10.00 uur.

Afhankelijk van de tijd van het jaar sluit de dierentuin om 16.30 uur in de koelere maanden of om 17.30 uur in de warmere maanden.

Andere interessante feiten over de Bronx Zoo

New Yorkse metro| ©Hellotickets
New Yorkse metro| ©Hellotickets

Na het zien van de prachtige dieren die je in deze dierentuin kunt vinden, zul je het niet kunnen laten om een bezoekje te boeken tijdens je verblijf in New York. Je kent de prijzen en openingstijden al, maar we willen het je nog makkelijker maken door je te herinneren aan een aantal interessante details.

Hoe kom ik bij de Bronx Zoo?

De snelste manier om bij de Bronx Zoo te komen is met de taxi of het openbaar vervoer. Als je een budget hebt, raad ik je aan de metro (lijn 2 of 5 naar E. 180th St.) of de snelbus (lijn BxM11 vanuit Manhattan en uitstappen bij de Bronx River ingang van het park) te nemen. Hier is een gids voor de New Yorkse ondergrondse die je misschien handig vindt.

Zoals het gezegde luidt, "alle wegen leiden naar Rome" (in dit geval naar de Bronx!), maar niet voor hetzelfde geld. Van de bovenstaande wegen is de ondergrondse de goedkoopste optie (een enkeltje kost je ongeveer 2,50 euro), terwijl het kaartje voor de snelbus iets meer kost (ongeveer 5 euro ). Houd hier rekening mee bij het plannen van je bezoek!

Hoe lang duurt een bezoek aan de Bronx Zoo?

Een bezoek aan de Bronx Zoo duurt meestal 2-3 uur, maar de dierentuin is zo groot dat je minstens een halve dag nodig hebt om hem helemaal te zien.

Als je meer wilt weten over wanneer de beste tijd is om het park te zien, hoe lang je er kunt blijven of wanneer het sluit, raad ik je aan het bericht Openingstijden Bronx Zoo te lezen.

Waar kun je eten in de Bronx Zoo?

Als je eenmaal in de dierentuin bent, kun je de tijd uit het oog verliezen als je druk bezig bent met het bekijken van de tentoonstellingen in het park. Als je de lunch overslaat en plotseling knort je maag als van een leeuw, maak je dan geen zorgen want je hoeft de dierentuin niet te verlaten voor de lunch - er zijn hier genoeg mogelijkheden om te snacken!

Van kraampjes en karretjes waar je een snelle snack kunt kopen om je honger te stillen (Zoo Bites, Zoo Brews, etc.) tot restaurants waar je een lange pauze kunt nemen en kunt genieten van een smakelijke maaltijd à la carte (Dancing Crane Café of Asia Café). Er zijn zelfs picknickplaatsen waar je in de dierentuin een kleine picknick kunt houden als je je eigen eten meeneemt - kies maar waar je zin in hebt!