Cats Musical in Broadway: alles wat je moet weten over de show

Sinds het debuut 40 jaar geleden heeft Cats meer dan 3 miljard exemplaren verkocht, waardoor het een van de populairste musicals aller tijden is. Hier is alles wat je moet weten om er in zijn geheel van te genieten.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Cats Musical in Broadway: alles wat je moet weten over de show

Scène uit de musical Cats op Broadway in New York City | © Viaggio Routard

Het is een geweldig idee om je reis naar New York te combineren met een kaartje voor een van de meest iconische shows van Broadway. Cats is een musical die het publiek vanaf de eerste minuut aangrijpt, een klassieker voor alle leeftijden en profielen.

Het is een van de beroemdste toneelstukken uit de recente geschiedenis en wordt vaak de eerste megamusical ter wereld genoemd. Klinkt interessant, nietwaar? De liedjes zijn vertaald in 19 talen en hoewel het een toneelstuk is waarin de kat centraal staat, is het verhaal een hit geworden vanwege de menselijke situaties die erin worden beschreven.

Als je van unieke ensceneringen en goede dansen houdt, dan is Cats echt iets voor jou.

Hoe kom ik aan tickets voor Cats op Broadway?

Speeltijden| ©Anna Day
Speeltijden| ©Anna Day

Een goede optie qua prijs en gemak is om uw Cats tickets online te bestellen. Broadway shows in New York trekken elke dag duizenden toeristen, dus het vooraf kopen van tickets is cruciaal, niet alleen om zeker te zijn van een goede plaats, maar ook om een goede prijs te krijgen. Op dit moment is dit evenement niet beschikbaar op Hellotickets, maar veel andere Broadway in New York evenementen zijn dat wel.

Tickets kunnen ook fysiek worden gekocht bij de theaterkassa of bij geautoriseerde ticketbureaus, maar dan loop je het risico dat je iets mist of dat je wordt buitengesloten van de locatie die je wilde hebben. Ik zal je een geheim verklappen: als je van tevoren koopt, bespaar je geld en een beetje ergernis.

Naar mijn mening is naar een Broadway-show gaan een van de must-do ervaringen in New York. Ik weet nog dat ik de eerste keer dat ik naar een voorstelling ging, genoot als een klein meisje. De acteurs, de enscenering, de kostuums, de sensatie... elke cent van het kaartje is het waard.

Kaartjes voor New Yorkse musicals

Hoeveel kosten kaartjes voor Cats op Broadway?

Hoofddans van de musical| ©Paul Guerrero
Hoofddans van de musical| ©Paul Guerrero

Over prijzen gesproken, als dit je eerste keer in New York is, kun je een kleine hartaanval krijgen als je de prijzen ziet. Tickets variëren in prijs van 60 tot 380 euro. Zoals altijd hangt alles af van de locatie, de dag van de week en het tijdstip van aankoop:

 • Op de achterste rijen en zijbalkons van het theater: rond de 60 euro.
 • In het bovenste vak: ongeveer 75 euro.
 • In de tussenverdieping: tussen 100 en 138 euro.
 • In de zaal en het orkest: vanaf 138 euro.

Het is niet eenvoudig om goedkope Broadway-tickets te vinden, maar er zijn situaties waarin je er je voordeel mee kunt doen, zoals doordeweeks.

In de maanden waarin New York veel toerisme ontvangt, zoals met kerst, oud en nieuw of in de zomer, kunnen de ticketprijzen de pan uit rijzen. Maar als je ze vroeg genoeg koopt (2 of 3 maanden van tevoren) zou dat geen probleem moeten zijn.

Aan de andere kant is er twee keer per jaar **Broadway Week **, een week waarin ze, om de stoelen vol te krijgen vanwege het laagseizoen, 2 voor 1 kortingen en kaartjes tegen een zeer gereduceerde prijs aanbieden.

Mijn tips voor de beste tickets

 • Als je een groot budget hebt, aarzel dan niet om een centrale locatie dicht bij het podium te nemen, je zult er geen spijt van krijgen.
 • Als je tussen januari en februari of augustus en september gaat, profiteer dan van de kortingen in de Broadway Week.
 • Koop je kaartjes van tevoren, dan vermijd je wachtrijen en kun je zelf je stoel kiezen.

Als je meer dan één musical wilt zien, bekijk dan deze gids met de 10 beste Broadway musicals.

Tickets voor New Yorkse musicals

Het verhaal van Cats

Het einde van de kattenmusical op Broadway| ©Paul Guerrero
Het einde van de kattenmusical op Broadway| ©Paul Guerrero

Cats is gebaseerd op Old Possum's Book of Practical Cats, een jeugdfavoriet van Andrew Lloyd Webber, die dit stuk in 1981 voor het eerst op het Londense West End zou brengen. Het boek is een uitgebreide verzameling gedichten waarin de capriolen van verschillende katjes worden beschreven. Lloyd zette deze gedichten om in songteksten en vervolgens in muziek.

De musical begint op een uitgebreid autokerkhof en concentreert zich op de Jellicle Cats, een groep zeer eigenaardige katachtigen. De show speelt zich af op de avond van de Jellicle Choice, een evenement waarbij de Jellicles eens per jaar moeten kiezen wie van hen het meest waardig is om op te stijgen naar de Heaviside Cape. Voor de verkiezing moet elke katachtige zijn of haar eigen verhaal presenteren aan de andere katten en aan Old Deuteronomy, de grote leider.

Wat gebeurt er tijdens de Jellicle Choice?

Elke kat vertelt zijn verhaal door middel van zang en dans, wie zal de meest verdienstelijke zijn om op te stijgen naar de Heaviside Cape? Dit is niets meer en niets minder dan een metafoor voor de hemel, de kat die de top haalt wordt geboren met een nieuw leven. De beslissing wordt moeilijker naarmate het stuk vordert, en kijkers raken verwikkeld in een reeks conflicten en personages die het maken van die keuze in de weg kunnen staan.

Wat kun je verwachten van Cats op Broadway

Een deel van de cast van Cats on Broadway| ©Mike Prince
Een deel van de cast van Cats on Broadway| ©Mike Prince

Cats is fantasie, Cats is een wereld die je zeer gefascineerd achterlaat. Voor mij is Cats niet alleen een van de gelukkigen om het stuk in al zijn glorie te zien, maar ook om te genieten van een musical die je in vervoering brengt en de tijd letterlijk voorbij laat vliegen.

Als de katachtigen op het podium komen, stellen ze zichzelf voor als de Jellicle tribe en zingen ze "Jellicle Songs for Jellicle Cats", waarbij ze vaak de vierde muur tussen publiek en artiest doorbreken (wat ze gedurende de show zullen blijven doen).

Er is geen dialoog tussen de muzikale acts en de dans is misschien wel het belangrijkste aspect van het werk. Elke katachtige heeft een eigen persoonlijkheid, elk brengt een ander genre van hiphop, tapdans, jazz en hedendaagse dans tot ballet. Dit is vooral duidelijk tijdens de Jellicle Ball, een danssequentie van 10 minuten!

In welk theater wordt Cats opgevoerd en wat is het adres?

Ingang van het Winter Garden Theatre in New York| ©Ajay Suresh
Ingang van het Winter Garden Theatre in New York| ©Ajay Suresh

Cats wordt opgevoerd in het Winter Garden Theatre, dat zich bevindt op 1634 Broadway tussen 50th en 51st Streets in Midtown Manhattan, New York. De locatie is om twee redenen uitstekend: je kunt er gemakkelijk komen met het openbaar vervoer en je kunt ook gebruikmaken van de mogelijkheid om andere bezienswaardigheden in de buurt te bezoeken.

De beste manier om er met het openbaar vervoer te komen is met de metro. Lijnen 2, 3, 7, 7X, A, E, R en W liggen allemaal op 5-7 minuten lopen. Het is ook de beste optie als je de metrokaart hebt, die ik ten zeerste aanbeveel.

Als je niet weet waar ik het over heb of je bent nog geen expert op het gebied van de metro, maak je dan geen zorgen. In deze New York City metrogids. vind je alles wat je nodig hebt, niet alleen om bij Cats te komen, maar om elke hoek van New York te bereiken. De metro in de Big Apple is een belevenis!

De beste tijd om te gaan

Mijn grote tip is om er ruim voor aanvang van de voorstelling te zijn, de voorstellingen zijn meestal in de middag/avond, de eerste begint om 19.00 uur en de laatste om 21.30 uur. Als je een uur voor je voorstelling gaat, kun je het je veroorloven om rond te lopen op Times Square, foto's te maken voor de majestueuze lichtreclames van Broadway of een hapje te eten om weer op krachten te komen.

Wordt Cats aanbevolen voor minderjarigen en kan ik met mijn kinderen gaan?

Wachten om de show te zien| ©Todd Baker
Wachten om de show te zien| ©Todd Baker

Als gezin naar een musical gaan is waarschijnlijk een ervaring die je nooit meer vergeet, vooral als je het in New York doet. Cats is een van die shows waarbij je geen enkel probleem zult hebben om met kinderen te gaan. De belangrijkste kenmerken maken het een ideale musical voor zelfs de jongste leden van het gezin.

Redenen waarom Cats een goede show voor kinderen is

 • De hoofdpersonen zijn huisdieren.
 • De voorstelling is niet te lang (we weten dat de kleintjes soms niet lang stil kunnen zitten).
 • De scenografie zal ze sprakeloos achterlaten.
 • Ze zullen genieten van de muziek en de dansjes.
 • Er zijn geen obscene dialogen of situaties.

Heb je nog meer ideeën nodig om tijdens deze dagen met je kinderen te doen? Het zou de perfecte gelegenheid kunnen zijn om een cruise te maken met kinderen in New York.

Welk niveau Engels heb ik nodig om Cats op Broadway te zien?

Personages uit de musical Cats| ©Paul Guerrero
Personages uit de musical Cats| ©Paul Guerrero

Zoals ik al eerder zei, is Cats een toneelstuk zonder dialoog tussen de verschillende muzikale acts. Het is een van die activiteiten waar je van zult genieten, ongeacht je niveau Engels. Maar als je echt nieuwsgierig bent en meer wilt weten over het toneelstuk, kun je altijd online kijken waar het vandaan komt.

Wist je dat Cats een van de langstlopende musicals op Broadway was? De eerste succesvolle reeks, van 1982 tot 2000, brak records als langstlopende show aller tijden en won talloze prijzen, waaronder Best Musical bij de Laurence Olivier en Tony Awards.

Belinda's Traveller Tip

Laat je verrassen door de magie van de show, Engels is niet nodig, dus bekijk de acts niet van tevoren via youtube of iets dergelijks.

Wat moet je aan op Broadway, is er een dresscode voor deze musical?

Kerstvoorstelling van Cats| ©Cristine
Kerstvoorstelling van Cats| ©Cristine

Er is een heel simpel antwoord op deze vraag: je kunt dragen wat je wilt. De meeste Broadway theaters hebben tegenwoordig geen dresscode meer. Zolang je een kaartje hebt gekocht, kun je in casual of formele kleding komen.

Van een trainingspak tot een cocktailjurk. Ik zou zeggen dat alles acceptabel is en dat je mensen in allerlei outfits zult zien. Maar als je bezoek samenvalt met een speciaal evenement, of het nu een opening is of een gala-avond, is het misschien de moeite waard om die outfit te dragen waar je zo van houdt en er moeiteloos "smart casual" uit te zien.

Hier zijn mijn topgeheimen over hoe je je moet kleden voor een Broadway musical.

Mijn meest praktische tips voor het kleden voor een musical

 • Kleed je respectvol.
 • Draag comfortabele kleding.
 • Als je jeans draagt, probeer dan geen jeans met gaten te dragen.
 • Draag geen hoeden of kapsels die het zicht van de persoon achter je kunnen verpesten.
 • Draag niet te veel parfum (sommige mensen zijn allergisch).
 • Draag een extra laag tegen agressieve airconditioning.

Dineer voor of na een Broadway-show

Hard Rock Café Time Square New York| ©Heath Cajandig
Hard Rock Café Time Square New York| ©Heath Cajandig

Ik pas graag de beroemde uitdrukking "tijd is geld" toe als ik op vakantie ben. De reden is simpel: elke seconde die je in New York doorbrengt is de moeite waard, dus mijn advies is om altijd te proberen na de show te gaan eten. Zorg er wel voor dat je de openingstijden van de restaurants checkt, anders kun je voor een verrassing komen te staan.

Zoals ik in een van de vorige paragrafen al zei, is de locatie van Cats onverslaanbaar; het ligt op slechts een paar minuten van Times Square. Waarom richt ik me zo op deze informatie? Omdat ik denk dat een heel goed plan is om bij zonsondergang een wandeling te maken over Times Square, terwijl je geniet van de lichtjes en wat snacks van de beroemde fastfoodkraampjes op straat. Daarna kun je op je gemak de musical gaan bekijken en de dag afsluiten met een diner in de omgeving.

Als je eerder gaat dineren, houd er dan rekening mee dat sommige shows vroeg beginnen (rond 19.00 uur), waardoor je tijd kwijt bent aan andere dingen. Het is beter om een attractie na de lunch te bezoeken dan om 22.00 uur, toch? Maar er zijn verschillende smaken en daarom is hier een lijst met de beste restaurants in de buurt van Broadway, voor of na de show.

Beste restaurants in de buurt van Cats on Broadway

 • Bubba Gump. Rechtstreeks uit de film Forrest Gump, heeft dit leuke restaurant een grote verscheidenheid aan visgerechten. De prijzen liggen tussen de 20 en 30 euro per persoon.

 • Hard Rock Café. Een van de belangrijkste attracties op Times Square, het ligt midden tussen de Broadway-theaters. Je kunt er heerlijk eten terwijl je tentoonstellingen van je favoriete artiesten bewondert. De prijzen liggen rond de 30 euro per persoon.

 • Sardi's. Het heeft een ontspannen en zeer sociale sfeer. Geheim! Het is niet ongewoon om artiesten te zien borrelen na de show. Als een van de katachtigen van de Jellicle Tribe je in het bijzonder heeft verrast, is dit je kans.

 • Joe Allen. Het perfecte restaurant voor wie voor de show wil dineren. Het heeft een totaal New Yorkse uitstraling en een zeer betaalbare prijs.

 • Ortzi. Een interessante optie voor wie op zoek is naar iets elegants. Het biedt speciaal eten na het theater. De beste aanbieding? De combo van 20 euro met drie tapas en een glas sangria van het huis.

Andere Broadway musical opties

Scène uit Aladdin en Yasmin in de Broadway musical.| ©Melanie Robertson
Scène uit Aladdin en Yasmin in de Broadway musical.| ©Melanie Robertson

Veel mensen geloven dat Broadway theaterproducties de beste ter wereld zijn en daarom is het een van de topattracties van New York. Als je er nog steeds niet 100 procent zeker van bent dat Cats iets voor jou is, maar het zien van een Broadway-musical toch een van die kleine doorns in je hart is, maak je dan geen zorgen; er zijn meer musicals die ook de moeite waard zijn.

Ik raad je aan om eens te kijken naar andere gidsen over musicals die je misschien interesseren. Allereerst is er de Lion King, een show die net als Cats altijd beroemd is geweest vanwege de enscenering en het stemacteren.

Dan is er ook nog het geweldige Aladdin, dat ondanks dat het bekend is dankzij Disney, je niet onverschillig zal laten. De dansen zullen je sprakeloos achterlaten.

Kaartjes voor New Yorkse musicals