De 10 beste rondleidingen in Harlem

Een tour door Harlem is de beste manier om deze legendarische wijk van New York in detail te verkennen - bekijk enkele van de beste!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minuten lezen

De 10 beste rondleidingen in Harlem

In de straten van Harlem in New York | ©Blaxtar

Nadat de Afro-Amerikaanse gemeenschap zich in het begin van de 20e eeuw in Upper Manhattan vestigde, werd Harlem het epicentrum van de zwarte cultuur van New York.

Om meer te weten te komen over de geschiedenis, de cultuur en de keuken, is er niets beter dan een onderhoudende rondleiding door Harlem. Wilt u er een meemaken? Hier zijn de beste rondleidingen in Harlem, een van de must-do dingen om te doen in New York.

1. Woon een gospelmis bij en dompel je onder in Harlem

Harlem Gospel Choir| ©Marco Segato
Harlem Gospel Choir| ©Marco Segato

Een van de meest authentieke ervaringen die u tijdens uw bezoek aan Harlem kunt opdoen en waarmee u een dag kunt doorbrengen alsof u een plaatselijke bewoner bent, is het bijwonen van een gospelmis in een plaatselijke kerk en de straten van de wijk ingaan om u onder te dompelen in de cultuur van de wijk.

Dit type rondleiding duurt meestal enkele uren, maar is de beste manier om de Afro-Amerikaanse wortels van Harlem te ontdekken en te genieten van de culturele diversiteit van New York.

Wat zie je op deze rondleidingen?

Tijdens een gospelmis en rondleiding door Harlem ontmoeten u en uw gids een originele gospelgemeente waar u kunt genieten van deze beroemde spirituele muziek terwijl u luistert naar een live-dienst.

U bezoekt ook iconische buurtmonumenten zoals het Apollo Theater (waar muziekberoemdheden als The Jackson 5, Ella Fitzgerald, Diana Ross en James Brown optraden), het Morris-Jumel Mansion (het oudste herenhuis van Manhattan), Sylvan Terrace (een geplaveide straat van identieke kleine huisjes) en de Cotton Club (een populaire nachtclub die tijdens de Drooglegging werd geopend en waar historische concerten werden gehouden), onder andere.

Ik wil naar een gospelmis en een rondleiding door Harlem

2. Fiets voor een rondrit door Harlem

Ingang van het Apollo Theater in Harlem| ©Ken Yuel
Ingang van het Apollo Theater in Harlem| ©Ken Yuel

Als je een druk schema hebt in New York maar Harlem niet wilt missen, is mijn advies om een fietstocht door de wijk te maken met een gids die je de hoogtepunten laat zien en tegelijkertijd de interessante geschiedenis van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in New York uitlegt.

Wat zie je op deze rondleidingen?

Het is een leuke manier om een rondleiding te krijgen! Ook kunt u in korte tijd veel interessante bezienswaardigheden zien, zoals het Apollo Theater (een van de meest historische theaters in de buurt waar artiesten als Diana Ross, Ella Fitzgerald of The Jackson 5 optraden), de Cathedral of St. John the Divine, Columbia University, Schomburg Center for Research in Black Culture (een bibliotheek en instituut gericht op de Afro-Amerikaanse cultuur), Strivers' Row (een schat aan architectuur van de stad) of het Old Croton Aqueduct State Historic Park, naast andere plaatsen.

Dit is een van de rondleidingen waartoe u toegang hebt met de New York Pass, een van de beste sightseeingpassen in New York.

Ik wil de New York Pass kopen

3. Ervaar de beste muziek tours in Harlem

Historische Minton Jazz Club in het Cecil Hotel in Harlem| ©Joseph
Historische Minton Jazz Club in het Cecil Hotel in Harlem| ©Joseph

Dankzij het enorme talent van de buurtbewoners (voornamelijk Afro-Amerikaans en Latijns-Amerikaans) heeft de wijk Harlem een prominente rol gespeeld in de jazz- en hiphopmuziek, met talloze bijdragen aan deze genres van artiesten als Ella Fitzgerald, Mario Bauza, Puff Daddy, ASAP Rocky en Azealia Banks, onder anderen.

Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis en cultuur rond jazz en hip hop, zult u een geweldige tijd hebben op een van de muziektours in Harlem.

Wat ga je doen op deze tochten?

Een wandeling door de wijk met een gids zal u veel leren over de Afro-Amerikaanse muziekcultuur, de artiesten die een tijdperk markeerden, de belangrijkste podia waarop zij speelden, Harlem's oudste platenzaken en clubs, alsmede de muurschilderingen over het onderwerp die de straten omzomen.

Deze tours bieden u een andere, snelle kijk op Harlem, en sommige van deze tours omvatten zelfs live muzikale optredens! Het is een perfect plan om met familie of vrienden te doen en geschikt voor fans van alle leeftijden. Dus... maak je klaar om je kont te schudden!

Boek een tour van jazz podia in Harlem

4. Ontdek de gastronomie van de buurt met food tours in Harlem.

Ingang van de Red Rooster in Harlem| ©Maria Eklind
Ingang van de Red Rooster in Harlem| ©Maria Eklind

Als je jezelf als een foodie beschouwt en graag de tijd neemt om nieuwe culinaire ervaringen op te doen, dan is een food tour in Harlem zonder twijfel een van de ervaringen die je niet mag missen.

Dit soort tochten zal dienen als uw eerste voorproefje van de lokale keuken. Als de gastronomie van Harlem een plaatsje in uw hart weet te veroveren, kunt u later terugkeren naar de buurt om uw eigen gastronomische tocht te maken en verder te genieten van de beste Afrikaans geïnspireerde gerechten. In de post Waar te eten in Harlem vindt u verschillende voorstellen om u op weg te helpen.

Wat ga je doen op deze tochten?

Onder leiding van een gids leert u de kenmerken van de Soul Food-stijl kennen (geassocieerd met de Afro-Amerikaanse gemeenschap in het zuiden), evenals traditionele gerechten uit West-Afrikaanse landen (zeer populair in de wijk Little Senegal in Harlem).

En het beste van alles is dat er tijdens de food tours in Harlem proeverijen van eten zullen zijn! Zult u dit geweldige plan kunnen weerstaan?

5. Ga mee met de Contrasts Tour om Harlem en andere delen van New York te verkennen

Foto's maken langs de contrasten tour| ©HelloTickets
Foto's maken langs de contrasten tour| ©HelloTickets

Een van de populairste dingen om te doen in New York is de beroemde Contrasts Tour, waarbij u de vijf grote stadsdelen verkent: Manhattan, Harlem, de Bronx, Queens en Brooklyn.

Dit soort rondleidingen zijn perfect om de grootste fout te vermijden die veel reizigers die voor het eerst de Big Apple bezoeken maken, namelijk in Manhattan te blijven. Het is zelfs aan te raden om kort na uw aankomst in de stad een Contrasts Tour te doen, omdat u dan een volledig overzicht van New York krijgt. U kunt dan terugkeren naar de wijk die u het leukst vindt om deze op eigen gelegenheid in detail te verkennen.

Wat zie je op deze rondleidingen?

Onder leiding van een gids ziet u veel van de bezienswaardigheden van Harlem, zoals het Apollo Theater en de Cotton Club (twee zeer belangrijke locaties voor de kunstscène van de wijk), wandelt u tussen de brownstones (eigenzinnige huisjes van rode zandsteen), komt u meer te weten over de geschiedenis van enkele illustere bewoners van de wijk door door de straten te lopen, en als u Harlem op een woensdag of zondag bezoekt, kunt u zelfs een live gospeldienst bijwonen in een plaatselijke gemeente.

Ik wil de Contrast Tour doen en Harlem zien

6. Ontdek de filmische kant van Harlem met een film- en serietour.

Het Ghostbusters Film Seizoen| ©Wikimedia
Het Ghostbusters Film Seizoen| ©Wikimedia

Heb je het gevoel dat je de straten van New York kent zonder er ooit een voet op te hebben gezet? Dat is wat reizigers die de stad voor het eerst bezoeken vaak zeggen. Een gevoel van "déjà vu", het resultaat van film en televisie. Hollywood heeft de stad als geen ander benut in haar films. En dat geldt ook voor de wijk Harlem, die het decor is geweest voor vele producties.

Wat zie je op deze rondleidingen?

Als u een filmliefhebber bent, zult u zeker willen deelnemen aan een van de film- en serierondleidingen in Harlem. Een gids neemt u mee door de straten om kennis te maken met de meest cinematografische kant van Harlem en de belangrijkste filmlocaties voor titels als "Luke Cage", "Law and Order", "Malcolm X" en "American Gangster", naast vele anderen.

De film- en serietours door New York zijn een leuke manier om dit deel van Manhattan Island te ontdekken, omdat ze buiten de gebaande toeristische paden gaan. Het is geweldig om de sets van je favoriete films persoonlijk te zien, en je zult het geweldig naar je zin hebben. U zult een geweldige tijd hebben - een zeer aan te bevelen plan!

Ik wil een filmtour maken door de filmwijken van Harlem

7. Profiteer van een bezoek aan Harlem om ook de omliggende gebieden te leren kennen tijdens een rondleiding

Uitzicht vanuit Central Park| ©Steve Lange
Uitzicht vanuit Central Park| ©Steve Lange

In veel gevallen kunt u met sightseeing fietstochten de minder toeristische delen van de stad verkennen, terwijl u geniet van een beetje avontuur op wielen.

Het is een leuke manier om Harlem en omgeving (bv. Central Park of de Bronx) te verkennen zonder het (soms overvolle) openbaar vervoer te moeten nemen of lange wandelingen te maken die je voeten aan het eind van de dag zwaar op de proef stellen.

Wat zie je op deze rondleidingen?

Deze rondleidingen door Harlem en omgeving worden begeleid door een gids die u de meest emblematische plaatsen van de historische Afro-Amerikaanse wijk van New York en andere nabijgelegen bezienswaardigheden laat zien, waarbij kunst, cultuur, muziek en sport worden gecombineerd. Een zeer onderhoudend alternatief voor de typische sightseeing tour, waarvan u een geheel nieuwe kijk op Harlem zult meenemen.

Ik wil een rondleiding door Harlem en omgeving

8. Leer meer over het Afro-Amerikaanse erfgoed of over burgerrechten tijdens een rondleiding door Harlem

African Burial Ground Nationaal Monument in Harlem| ©Ken Lund
African Burial Ground Nationaal Monument in Harlem| ©Ken Lund

Harlem is misschien geen wijk vol toeristische attracties in vergelijking met andere wijken in New York, maar het heeft wel een lange en interessante geschiedenis waarover u meer te weten kunt komen door een rondleiding te volgen over het Afro-Amerikaanse erfgoed of over burgerrechten- er valt heel wat te ontdekken!

Wat zie je op deze rondleidingen?

In een paar uur tijd leert u samen met een gids hoe het leven van de Afrikanen in het koloniale New York City er vanaf de 17e eeuw uitzag onder Brits en Nederlands bewind. U bezoekt onder meer plaatsen als Wall Street (een voormalige slavenmarkt in de stad), Greenwich Village (de eerste nederzetting van vrije Afro-Amerikanen in de stad), Central Park (waar de Afro-Amerikaanse gemeenschap van Seneca Village woonde voordat het park werd aangelegd) en het African Burial Ground National Monument (de grootste begraafplaats voor Afro-Amerikanen uit het koloniale tijdperk).

Anderzijds maakt u ook een rondrit door de wijk Harlem om met een gids de wortels van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in dit deel van New York te ontdekken en haar rol in de Harlem Renaissance in de jaren twintig en dertig en de Burgerrechtenbeweging in de jaren vijftig en zestig, waarbij u in de voetsporen treedt van figuren uit de wijk zoals Adam Clayton Powell Jr. en Malcolm X.

9. Ontdek de renaissance van de Afro-Amerikaanse cultuur met een rondleiding door Harlem

Gevel van het Theresa Hotel, Harlem| ©Ajay Suresh
Gevel van het Theresa Hotel, Harlem| ©Ajay Suresh

In het begin van de 20e eeuw was deze buurt het epicentrum van een culturele, artistieke en sociale bloei binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap die bekend staat als de "Harlem Renaissance" en die de basis legde voor de burgerrechtenbeweging van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

Een rondleiding door Harlem en de Afro-Amerikaanse culturele renaissance geeft u inzicht in wat deze gouden eeuw betekende voor de buurt en de gemeenschap, waarvan de echo's vandaag nog doorklinken.

Wat zie je op deze rondleidingen?

Met een lokale gids leert u over de geschiedenis van veel van Harlem's monumenten zoals het Apollo Theater, Speaker's Corner, de Brownstones, het Hotel Teresa, het Mount Morris Historic District en nog veel meer.

Bovendien leert u meer over de Afro-Amerikaanse cultuur in Harlem, de evolutie van de wijk in de loop der tijden en krijgt u een van dichtbij en authentiek beeld van het dagelijkse leven in de wijk.

10. Beleef een exclusieve Harlem ervaring met een privé tour

Sommige van de huizen in New York's Harlem District| ©Rachel Martin
Sommige van de huizen in New York's Harlem District| ©Rachel Martin

En als u tijdens uw vakantie in New York de voorkeur geeft aan een exclusieve ervaring waarbij u Harlem in uw eigen tempo kunt bezichtigen, zonder de drukte en de drukte van de grote rondleidingen, is een privérondleiding door de wijk een goede optie.

Wat zie je op deze rondleidingen?

U ziet enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Harlem met een gids die u zal leren over de geschiedenis van de wijk en de rol en het belang ervan in de ontwikkeling van New York City. Vanuit zijn culturele, politieke en sociale aspecten.

En het beste van alles is dat het een gepersonaliseerde ervaring wordt waarbij u een privégids tot uw beschikking hebt die al uw vragen zal beantwoorden, aanbevelingen zal doen die op uw behoeften zijn toegesneden en u de interessantste plaatsen op de tour van Harlem speciaal voor u zal laten zien.