Roosevelt Island Tramlijn

De grote onbekende voor massatoerisme: maak een ritje met de kabelbaan van Manhattan voor een ongelooflijk uitzicht over de stad.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minuten lezen

Roosevelt Island Tramlijn

Uitzicht op Roosevelt Island | ©Clay Leconey

De Roosevelt Cable Car is niet een van de populairste toeristische attracties voor reizigers die New York bezoeken, maar hij heeft veel charme en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Het is ook een zeer voordelige rit omdat je alleen een Metrocard nodig hebt om te rijden, dezelfde kaart die je gebruikt om met de bus of metro te reizen.

Waarom de Roosevelt Island kabelbaan nemen?

Roosevelt Island Kabelbaan| ©Patrick T Kindt
Roosevelt Island Kabelbaan| ©Patrick T Kindt

De Roosevelt Cable Car is de enige kabelbaan die Manhattan met Roosevelt Island in New York verbindt. Het is een klein, langgerekt eiland in de East River, waar ooit verschillende ziekenhuizen en een gevangenis stonden, maar tegenwoordig is het een woonwijk vol groen, luxe gebouwen, sportfaciliteiten en zelfs de campus van de Cornell University.

De Roosevelt Cable Car ligt in de wijk Upper East Side, vlakbij de zuidoostelijke hoek van Central Park. Het is een ideale toeristische attractie om het bezoek aan deze wijk in New York compleet te maken na een bezoek aan een aantal musea en een wandeling door de luxe straten.

Ik raad het aan voor

 • Maak je bezoek aan de Upper East Side compleet.
 • Een nieuw uitzicht op Manhattan te krijgen.
 • Roosevelt Island te leren kennen.
 • Geniet van een zeer voordelig plan: het ticket is goedkoop en je kunt instappen met de metrokaart.

Waarom vind ik het leuk?

Ik vind het leuk omdat het een heel rustige plek is om te wandelen en even los te komen van de drukte van Manhattan. Er zijn verschillende kleine parken op Roosevelt Island om toe te voegen aan de lijst van de top 10 parken in New York, evenals uitkijkpunten bij het water die perfect zijn om mooie foto's van je reis te maken en de kinderen buiten te laten spelen als je met het gezin reist.

Boek een rondleiding door New York

Wanneer neem je de Roosevelt Cable Car?

Uitzicht vanaf de Roosevelt Island Cable Car| ©Ray SL
Uitzicht vanaf de Roosevelt Island Cable Car| ©Ray SL

Aangezien de Roosevelt Island Cable Car een vervoermiddel is dat Roosevelt Island met Manhattan verbindt, is mijn advies om de spits te vermijden wanneer New Yorkers de Roosevelt Island Cable Car gebruiken om van en naar hun werk te reizen. Ga dus niet naar boven tussen 7 en 9 uur 's ochtends en 5 en 7 uur 's avonds.

In elke cabine passen ongeveer 100 mensen, dus als het druk is en je niet dicht bij de ramen kunt komen, kun je niet van het uitzicht genieten. Je kunt bijvoorbeeld 's middags met de Roosevelt Cable Car naar de Upper East Side. Eenmaal aan boord gaat de cabine langzaam omhoog en krijg je een vogelperspectief over de stad- de auto's lijken wel miniatuur!

Terwijl de kabelbaan verder rijdt, volgt hij de Queensboro Bridge en vliegt hij over de East River. Achter de brug zie je in de verte de wolkenkrabbers van Downtown en de Brooklyn Bridge. Dichter bij de brug zie je de torenspitsen van het Chrysler Building en het Empire State Building.

Roosevelt Cable Car dienstregeling

 • Zondag tot en met donderdag geopend van 6.00 tot 2.00 uur.
 • Op vrijdag en zaterdag van 6.00 tot 3.30 uur.

Hoe lang duurt de rit met de kabelbaan?

Hoewel de Roosevelt Cable Car langzaam lijkt te rijden, duurt de rit maar 3 minuten en ben je in een mum van tijd aan de andere kant.

Boek een rondleiding door New York

Hoe kom ik in de Roosevelt Cable Car?

De rails van de Roosevelt Cable Car| ©Clay Leconey
De rails van de Roosevelt Cable Car| ©Clay Leconey

Als je in Manhattan bent, ga dan naar 59th Street en 2nd Avenue, waar de ingang zich bevindt.

De kabelbaan rijdt elke 7 tot 15 minuten, afhankelijk van het tijdstip, dus de wachttijd zal niet al te lang zijn.

Als je eenmaal op Roosevelt Island bent aangekomen, kun je uitstappen voor een ritje rond het eiland of als je na de rit terug wilt naar Manhattan, moet je nog steeds uitstappen, door de tourniquets gaan, opnieuw betalen en weer instappen. Dit proces is verplicht voor alle passagiers.

Is het veilig en stopt het?

Ja, dit transportsysteem is een van de veiligste die er bestaat. Maak je geen zorgen, het komt zelden voor dat de taxi midden in de rit stopt.

Isabel's Traveller Tip

In de lente zijn de oevers van de East River een geweldige plek om te genieten van de kersenbloesems op Roosevelt Island met de skyline van New York op de achtergrond.

Hoeveel kost een ritje met de Roosevelt Cable Car?

Met de Roosevelt Island Cable Car| ©Dan Gold
Met de Roosevelt Island Cable Car| ©Dan Gold

Een enkeltje met de Roosevelt Island Cable Car kost $2,75, hetzelfde als een enkeltje met de New Yorkse metro.

Als je van plan bent om regelmatig het openbaar vervoer te gebruiken om je door de stad te verplaatsen, raad ik je aan om de MetroCard te kopen, een oplaadbare kaart die geldig is voor de metro, bus en de Roosevelt Cable Car.

De MetroCard kan worden opgeladen voor:

 • Enkele ritten (betalen per rit).
 • Onbeperkte ritten voor 7 dagen.
 • Onbeperkte ritten voor een maand.

Waar en hoe krijg ik de Metrocard?

Om de Metrocard te krijgen moet je naar een metrostation gaan, waar je de kaartjesautomaten vindt. Als het de eerste keer is dat je een Metrocard koopt, moet je de optie "Koop een nieuwe kaart" kiezen, waarvoor je $1 moet betalen. Anders hoef je alleen maar de optie "Je kaart opladen" te kiezen en het gewenste saldo in te voeren.

Vervolgens kun je het type Metrocard kiezen: gewone Metrocard en onbeperkte ritten. De laatste stap is de betaalmethode. Je kunt contant geld, een bankpas (pinautomaat) of creditcard gebruiken om de vervoerskaart te kopen.

Als je meer wilt weten over de Metrocard, vertel ik je in het artikel New York Subway Guide alles wat je moet weten over deze kaart en hoe je het meeste uit de New York Subway kunt halen.

Boek een tour door New York

Is er een andere manier om op Roosevelt Island te komen?

Op de pier van Roosevelt Island.| ©Alex Simpson
Op de pier van Roosevelt Island.| ©Alex Simpson

Ja, die is er. Roosevelt Island is bereikbaar met de metro vanuit zowel Manhattan als Queens. De metrohalte heet Roosevelt Island en ligt op de F-lijn.

Je kunt ook de NYC Ferry nemen naar de wijk Astoria in Queens, die stopt bij Roosevelt Island. De NYC Ferry is in het leven geroepen om de verbindingen tussen de stadsdelen van New York te verbeteren en de metro te ontlasten. Het is echter ook een leuk avontuur voor toeristen. Uiteindelijk is het een goedkoper alternatief voor sightseeingcruises en kun je ook de prachtige skyline van Manhattan zien.

Als je meer wilt weten over de NYC Ferry, bekijk dan mijn artikel A Practical Guide to the New York Ferry waarin ik je alles vertel wat je moet weten over de routes, dienstregelingen, prijzen en meer.

Boek een tour door New York

Wat is er te zien op Roosevelt Island als je uit de kabelbaan stapt?

Bezienswaardigheden op Roosevelt Island| ©Dan Gold
Bezienswaardigheden op Roosevelt Island| ©Dan Gold

De Roosevelt Cable Car verbindt Manhattan Island met Roosevelt Island. Zoals ik al eerder zei, kun je van je bezoek aan de Upper East Side gebruikmaken om Roosevelt Island te bezoeken en je rondleiding door dit deel van New York te voltooien. Ondanks zijn kleine formaat heeft het een aantal toeristische attracties die zeker een bezoek waard zijn en je kunt er zelfs een aantal geweldige panoramische uitzichten over Manhattan krijgen met je camera.

Eenmaal daar kun je een wandeling maken over het eiland om nieuwe uitzichten te zien op het Empire State Building en het Chrysler Building, evenals de skyline van de East River. Je kunt vanaf hier ook het gebouw van de Verenigde Naties zien.

Naast de kabelbaanhalte is er ook een gratis rode bus, de Red Bus, die over het eiland rijdt en verschillende haltes heeft, dus als je niet veel tijd hebt om over het eiland te wandelen, kun je de bus gebruiken en in- en uitstappen wanneer je maar wilt. Je kunt de dienstregeling en haltes hier bekijken. Je kunt de Rode Bus op Roosevelt Island volgen via de NEXT Bus app. Deze is verkrijgbaar in de Apple Store.

Roosevelt Island noord-zuid route

 • Aan de noordkant van het eiland staat een kleine vuurtoren, de Blackwell Island Light, die in 1872 werd gebouwd om de weg te wijzen naar het New York City Insane Asylum, een psychiatrisch ziekenhuis op het eiland.
 • Het enige overblijfsel van die instelling is The Octagon, een toren die is gerestaureerd en nu dienst doet als lobby van een luxe project. Het ligt een paar minuten ten zuiden van de vuurtoren.
 • Ga dan zuidwaarts langs de westkust en je ziet verschillende uitkijkpunten en parken aan het water. Roosevelt Island is rustig en het contrast met het bruisende Manhattan is opvallend.
 • In het midden van het eiland staat de Chapel of the Good Shepherd (543 Main Street), gebouwd in 1888 door de Episcopaalse kerk. Het werd in 1975 gerestaureerd en is nu een gemeenschapscentrum.
 • Rond de kerk in Main Street liggen verschillende restaurants, cafés en een paar supermarkten waar je een hapje kunt eten als je trek hebt gekregen. Er is ook een bibliotheek en een kunstgalerie.
 • Op de hoek van Main Street en East Road zie je het Blackwell House, een houten huisje dat wordt beschouwd als de op vijf na oudste boerderij in New York. Het werd in 1796 gebouwd voor de familie Blackwell, die het eiland lange tijd in bezit had en het voor het eerst zijn naam gaf. Tegenwoordig is het een klein museum dat de geschiedenis van het eiland vertelt aan de hand van tentoonstellingen, foto's en documenten.
 • Als je verder naar het zuiden rijdt, nadat je onderaan de Queensboro Bridge bent overgestoken, vind je de gebouwen van de technologiecampus van Cornell University, die in 2017 werd geopend. Op deze plek stond ooit een gevangenis (Blackwell's Island Penitentiary) en een ziekenhuis (Goldwater Memorial Hospital) dat chronisch zieken verzorgde.
 • Als je verder loopt kom je bij een esplanade omgeven door stilte waar de wilde dieren van het eiland vrij rondlopen. Hier kun je een goede fotosessie maken van de skyline van Manhattan. Je ziet verschillende wolkenkrabbers zoals het Chrysler Building, het Empire State Building en het gebouw van de Verenigde Naties langs de East River. In dit gebied vind je ook de openbare baden van Roosevelt Island.
 • De volgende halte is Southpoint Park. Hier vind je een gebouw dat bekend staat als het Strecker Memorial Laboratory, dat ooit werd gebruikt als mortuarium en pathologielaboratorium, maar nu wordt gebruikt als ondergronds substation.
 • Vlakbij is een kattenasiel, waar kinderen naar binnen kunnen gluren om deze schattige diertjes te ontmoeten. Op Roosevelt Island vind je trouwens verschillende speeltuinen waar de kinderen op hun gemak kunnen spelen. Een in het gebied Main Street en een andere in The Octagon.
 • Vervolgens zie je de overblijfselen van het Smallpox Memorial Hospital, een centrum dat ooit pokkenpatiënten verzorgde. Wist je dat de architect die het ontwierp dezelfde was die de beroemde St. Patrick's Cathedral bouwde? Zijn naam was James Renwick Jr.
 • En tot slot komen we bij Franklin D. Roosevelt Park, ook bekend als Four Freedoms State Park. Bij de ingang is een kassa waar je een donatie van $5 kunt doen voor het behoud van het park, hoewel het niet verplicht is, je kunt er gratis in.
 • Het is een heel mooi park met een geweldig uitzicht op de skyline van Manhattan. Als je naar het oosten kijkt, richting Queens, zie je Gantry Plaza Park en het Pepsi-teken- een spectaculair uitzicht op een unieke hoek van New York! Je zult niet stoppen met foto's maken. Het park is geopend van woensdag tot en met maandag van 9.00 tot 17.00 uur. Op dinsdag is het gesloten.
 • Aan het einde van de tour kun je met de Rode Bus terug naar het beginpunt om New York verder te verkennen.

Boek een rondleiding door New York

Hoe kom ik terug naar Manhattan vanaf Roosevelt Island?

Terug naar Manhattan| ©Hellotickets
Terug naar Manhattan| ©Hellotickets

Om terug te gaan naar Manhattan kun je kiezen voor de metro, de veerboot of de kabelbaan. Als je met de kabelbaan naar Roosevelt Island bent gegaan, is het misschien een goed idee om de veerboot terug te nemen voor een leuk boottochtje over de wateren van New York. Als je met het hele gezin reist, zullen de kinderen een geweldige tijd hebben met de kabelbaan en de boot - het is een ervaring die ze niet snel zullen vergeten!

De Astoria-lijn van de NYC Ferry stopt op Roosevelt Island en gaat op de terugweg zuidwaarts richting Midtown Manhattan en Wall Street. Bij aankomst kun je je rondleiding door de stad voortzetten met een bezoek aan het Financial District en Ground Zero.

Als je meer wilt weten over wat je in dit deel van de Big Apple kunt zien, mis dan niet mijn artikel over 10 dingen die je kunt zien en doen op Ground Zero in New York.

Boek een rondleiding door New York