10 dingen om te doen op Ground Zero

Ground Zero is helaas een bezienswaardigheid in Manhattan die ons altijd zal herinneren aan de aanslagen van 9/11. Dit is wat je kunt zien en doen

Isabel Catalán

Isabel Catalán

12 minuten lezen

10 dingen om te doen op Ground Zero

Het 9/11 herdenkingsmonument | ©Hellotickets

Ground Zero was het toneel van een van de meest schokkende gebeurtenissen in de recente geschiedenis van de stad en is een van de meest ontroerende plekken om te bezoeken in New York. Dit is wat je moet zien als je in de buurt bent.

1. Beklim One World Observatory, het hoogste observatiedek van New York

Het uitzicht vanaf One World Observatory| ©Hellotickets
Het uitzicht vanaf One World Observatory| ©Hellotickets

Op de bovenste verdiepingen van het One World Trade Center, van 100 tot 102, bevindt zich een van de meest innovatieve observatoria die ooit in de Big Apple zijn gebouwd. Met een hoogte van 386,5 meter is dit het hoogste observatiedek in New York.

Vanaf hier heb je een spectaculair 360º uitzicht over de stad. Het One World Observatory heeft echter geen buitengedeelte in tegenstelling tot andere observatiedekken zoals deTop of the Rock of The Edge, maar is helemaal van glas en binnen, dus de perceptie is iets anders.

Voor degenen die foto's willen maken, heeft het ook niet dezelfde charme. Hoe dan ook, als je van wolkenkrabbers en moderne architectuur houdt, raad ik een bezoek aanOne World Observatory aan, want door het ontwerp van dit uitkijkpunt kun je tot 80 kilometer van de stad in alle richtingen zien: het Empire State Building, de Brooklyn Bridge... en zelfs het Vrijheidsbeeld.

... en zelfs het Vrijheidsbeeld. De ervaring begint vanaf het moment dat je de lift instapt, die is bedekt met LED-panelen die de ontwikkeling van New York vanaf het begin laten zien. In slechts 47 seconden! Het is ook eensymbool van het nieuwe World Trade Center na Ground Zero waar New Yorkers trots op zijn.

Praktische informatie

  • Waar: Het observatorium bevindt zich in de wolkenkrabber One World Trade Center op 285 Fulton Street.
  • Openingstijden: Dagelijks geopend van 9.00 tot 20.00 uur.

Boek skip-the-line tickets voor One World Observatory

2. Bekijk het 9/11 Memorial gewijd aan de slachtoffers

Een eerbetoon aan de slachtoffers van 9/11| ©Hellotickets
Een eerbetoon aan de slachtoffers van 9/11| ©Hellotickets

Het 9/11 Memorial is een van de meest ontroerende dingen om te doen in New York. Het staat op Ground Zero en is een eerbetoon aan iedereen die is omgekomen bij de terroristische aanslagen in 2001.

Dit en het 9/11 Museum zijn de twee monumenten die me het meest troffen op Ground Zero en die je emoties hoog laten oplopen. Op dezelfde plek waar ooit de Twin Towers imposant stonden, ligt nu hetMemorial Plaza, twee enorme fonteinen die gevoed worden door watervallen en bekleed zijn met bronzen platen waarop de namen van alle slachtoffers zijn gegraveerd.

Ze worden op hun beurt omringd door honderden prachtige eikenbomen die uit Washington en Pennsylvania komen, ook de plaatsen waar 9/11 plaatsvond. Het resultaat is een prachtige oase van afzondering temidden van de drukte van de stad, die uitnodigt tot een wandeling om het verleden te herdenken.

Boek tickets voor het 9/11 Memorial en Museum

3. Bekijk de 9/11 Overlevendenboom

9/11 Overlevende Boom| ©David Brooks
9/11 Overlevende Boom| ©David Brooks

Tussen al deze bomen valt er één op, de Survivor Tree, de enige boom die de tragedie overleefde. De boom werd een maand na de aanslagen gevonden en was in zeer slechte staat, dus werd hij verwijderd om te worden hersteld.

In 2010 werd de overlevende boom teruggebracht naar zijn oorspronkelijke locatie en is nu een symbool van hoop en veerkracht voor alle New Yorkers en de wereld.

Boek een rondleiding op Ground Zero

4. Bezoek het opvallende 9/11 Museum

9/11 Museum Tentoonstelling| ©LA Times
9/11 Museum Tentoonstelling| ©LA Times

Het 9/11 Memorial heeft ook een museum dat een collectie van meer dan 10.000 voorwerpen tentoonstelt die uit het puin zijn gehaald en die toebehoorden aan de slachtoffers en de mensen die hen na de aanval probeerden te helpen. Het werd geopend in mei 2014 en documenteert de geschiedenis en de betekenis van de aanvallen op het World Trade Center.

Voor iedereen die op de een of andere manier getuige is geweest van 9/11, is een bezoek aan het National September 11 Memorial & Museum een zeer ontroerende ervaring.

Hoe ziet het 9/11 Museum er van binnen uit?

Het is verbazingwekkend dat het 9/11 Museum zich onder het Memorial Plaza bevindt, binnen de overblijfselen van de oorspronkelijke structuur van het World Trade Center.

Niets kan je voorbereiden op wat je binnen in het 9/11 Museum zult zien. De overblijfselen van de originele pilaren van de Twin Towers, de teruggevonden voorwerpen van de slachtoffers, de getuigenissen van de overlevenden en bovenal de trappen waar honderden mensen probeerden te vluchten voor hun leven zijn allemaal ontzagwekkend. In het museum staan zelfs de overblijfselen van een brandweerwagen die deelnam aan de reddingspogingen.

Praktische informatie

  • Waar: Het National September 11 Memorial & Museum bevindt zich op 180 Greenwich St, Lower Manhattan.
  • Openingstijden: Dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur, behalve op zondag, dan is het museum gesloten voor publiek.

Boek uw tickets voor het 9/11 Museum

5. Wandel door 9/11 Memorial Glade, het gedenkteken voor de helden

Wandelen door Ground Zero| ©Hellotickets
Wandelen door Ground Zero| ©Hellotickets

Het Glade Memorial op Memorial Plaza, vlakbij het National September 11 Memorial & Museum, is opgedragen aan de reddingsteams en aan degenen die zijn omgekomen als gevolg van de indirecte gevolgen van de aanval. Veel brandweerlieden, politieagenten, ambulancepersoneel en andere werkers verloren het leven toen ze probeerden de slachtoffers te helpen of het puin te ruimen. Anderen verloren hun leven aan ziektes nadat ze waren blootgesteld aan de schadelijke stoffen in de lucht op Ground Zero.

Het 9/11 Glade Memorial is een eerbetoon aan al deze mensen en aan de bijna 3.000 directe slachtoffers en hun families.

Hoe ziet het 9/11 Glade Memorial eruit?

Het verhaal achter dit monument is erg ontroerend. Het is een vier meter lang pad met zes monolieten die uit de grond lijken te springen en het pad doorkruisen.

Elke monoliet heeft staal van het One World Trade Center en is ontworpen met behulp van een traditionele Japanse techniek genaamd kintsugi, waarbij gebroken stukken keramiek worden gerepareerd door de scheuren op te vullen met goud.Kintsugi staat voor het idee dat littekens niet verborgen mogen worden. Integendeel, ze moeten worden getoond omdat het een symbool is van schade maar tegelijkertijd van kracht. Een concept dat staat voor het vermogen van New York City om tegenslagen te overwinnen zonder ooit te vergeten wat er op 9/11 is gebeurd. Een prachtige les in veerkracht.

Boek een rondleiding door Ground Zero en het 9/11 Museum

6. Bekijk One World Trade Center, een van de hoogste gebouwen ter wereld

Het World Trade Center| ©Hellotickets
Het World Trade Center| ©Hellotickets

Na de aanval moest het gebied volledig opnieuw worden opgebouwd. De Twin Towers maakten plaats voor vier grote, moderne wolkenkrabbers, waarvan het One World Trade Center eruit springt, een gebouw dat een van de belangrijkste bezienswaardigheden van New York is geworden.

Aanvankelijk kreeg het de naam Freedom Tower, maar deze naam werd later geschrapt vanwege het emotionele gewicht. Uiteindelijk werd One World Trade Center gekozen als naam voor het hoogste gebouw in het complex met 104 verdiepingen en een hoogte van 541 meter, oftewel 1776 voet, een symbolisch getal dat verwijst naar het jaar van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten.

Hiermee is het het zesde hoogste gebouw ter wereld en het eerste buiten Azië. Het wordt vergezeld door andere wolkenkrabbers van glas, staal en beton genaamd 2 WTC, 3 WTC, 4 WTC en 7 WTC, bestemd voor kantoren en andere doeleinden, die verschillende van de getroffen gebouwen na de instorting van de Twin Towers hebben vervangen.

Boek skip-the-line tickets voor One World Observatory

7. Ontdek The Oculus en maak een rondleiding door het winkelcentrum

Binnen in de Oculus in zwart-wit| ©Hellotickets
Binnen in de Oculus in zwart-wit| ©Hellotickets

Waar ooit het PATH-station stond, dat na de terroristische aanslagen van 9/11 werd verwoest, is het WTC Central Station gebouwd door de Spaanse architect Santiago Calatrava.

Het is een enorm en spectaculair centraal station dat talloze metro- en treinlijnen en grote gebouwen in het Financial District met elkaar verbindt. Het wordt bekroond door een koepel van glas en metaal, The Oculus genaamd, waar het licht gemakkelijk doorheen kan stromen en het hele complex verlicht.

Voor het ontwerp liet Calatrava zich inspireren door de manier waarop een kind een duif die hij vasthoudt de lucht in laat gaan, maar sommigen zeggen dat het lijkt op een groot oog met wimpers of dat het is alsof je in een walvis zit... De waarheid is dat het heel anders is danGrand Central Terminal, het belangrijkste treinstation in Manhattan en, naar mijn mening, een van de architectonische juwelen van New York uit de 19e eeuw. Hoewel het moeilijk is om de twee te vergelijken, omdat ze qua stijl erg verschillen.

Winkelcentrum Westfield World Trade Center

Net onder het gebouw The Oculus ligt de Westfield World Trade Center Mall, een winkelcentrum met meer dan 50 winkels en verschillende restaurants (Eataly, Shake Shack, Starbucks...) dat de World Trade Center Mall verving toen die op 9/11 werd verwoest.DeWestfield World Trade Center Mall is een geweldige plek om te gaan winkelen of om een snackpauze te nemen na een bezoek aan Ground Zero in New York City.

Boek een rondleiding op Ground Zero en bezoek het 9/11 Museum

8. Doe een rondleiding door het Financial District

Beursgebouw van New York| ©Hellotickets
Beursgebouw van New York| ©Hellotickets

Lower Manhattan heeft een aantal toeristische attracties, zoals Battery Park, Wall Street en zijn Charging Bull, City Hall, het New York Supreme Court en Trinity Church. Maar als er één ding is dat duizenden toeristen naar dit gebied trekt, dan is het wel het financiële district van New York.

Hier vind je, tussen honderden directieleden in pak, imposante gebouwen zoals de New York Stock Exchange en de beroemde buffel, die je moet aaien voor geluk. In dit gebiedworden de straten smaller en de wolkenkrabbers nog hoger (als dat mogelijk is), zo hoog dat je moeite hebt om het blauw van de lucht tussen de hoge gebouwen te zien. Iedereen heeft hier haast, dus je vindt er ook veel fastfoodtenten waar werknemers hun dag even onderbreken om een hapje te eten.

Boek een rondleiding door Lower Manhattan en Wall Street

9. Mix cultuur en winkelen in Brookfield Place

De ingang van de Oculus Mall tijdens de kerstdagen| ©Hellotickets
De ingang van de Oculus Mall tijdens de kerstdagen| ©Hellotickets

Over winkelen gesproken: de aanslagen van 9/11 hebben ook het voormalige winkelcentrum Winter Garden Atrium beschadigd. Hoewel de structuur de aanval doorstond, raakte deze beschadigd onder het puin en moest het gebouw worden gereconstrueerd om zijn oude pracht en uitstraling terug te krijgen.

In 2002, bijna een jaar na de gebeurtenis, werd het heropend als Brookfield Place en konden we weer door de galerijen en marmeren trappen lopen, genietend van de prachtige glazen ramen die natuurlijk licht binnenlieten en de enorme palmbomen binnen. Dit winkelcentrum is een heerlijke plek om even te pauzeren en een hapje te eten of rond te snuffelen in de luxe winkels. Er is zelfs een levensmiddelenmarkt met de naamLe District, gespecialiseerd in de Franse keuken, waar je kunt bestellen wat je lekker vindt en kunt gaan zitten eten aan de tafels die door het winkelcentrum verspreid staan.

Wat is er nog meer te doen in Brookfield Place?

Het hele jaar door zijn er op Brookfield Place culturele activiteiten zoals tentoonstellingen, concerten, podiumkunsten en kinderprogramma's voor het hele gezin. Als je met kinderen naar New York reist, is het een goed idee om het culturele aanbod op de officiële website te bekijken, want er is altijd wel iets te doen.

Daarnaast is er in de winter een ijsbaan buiten Brookfield Place die niet zo druk is als andere in de stad. Ik raad je aan om deze met kerst te bezoeken als je van schaatsen houdt, want ze organiseren ook een prachtige lichtshow op het centrale plein.

Praktische informatie

  • Waar: 230 Vesey Street.
  • Openingstijden: Open van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en zondag van 23.00 tot 18.00 uur.

Boek een rondleiding op Ground Zero

10. Bezoek de Sint-Pauluskapel

Sint-Pauluskapel| ©Austria Forum
Sint-Pauluskapel| ©Austria Forum

Deze kapel is een wonder. Ondanks het feit dat het heel dicht bij de Twin Towers stond, werd het niet beschadigd tijdens de aanval, in tegenstelling tot andere modernere gebouwen in de omgeving. Geen enkele ruit werd gebroken. Daarom staat Saint Paul's Chapel bekend als "de kapel die bleef staan".

Het is het oudste religieuze gebouw in Manhattan.

Het heeft een Georgische stijl en is het enige uit de koloniale tijd op het eiland dat bekend is omdat George Washington hier in 1789 zijn toespraak hield als eerste president van de Verenigde Staten. Eeuwen later werd het, doordat het 9/11 overleefde, een symbool van de triomf van het leven over onredelijkheid en barbarij. Vanwege de nabijheid van het tragediegebied en de goede staat waarin het verkeerde,werd de Saint Paul's Chapel gebruikt als schuilplaats voor de politie, brandweerlieden en vrijwilligers die maandenlang op Ground Zero werkten om het puin te ruimen en naar slachtoffers te zoeken.

Herdenkingsteken Sint-Pauluskapel

Om degenen die op 9/11 omkwamen te herdenken, werd een kamer in de kerk aan hen gewijd als gedenkteken. Saint Paul's Chapel is nog zo'n plek op Ground Zero in New York die ik je aanraad om te bezoeken. Niet alleen vanwege de historische waarde, maar ook vanwege de emotionele waarde voor de stad.

Je kunt er foto's zien van de mensen die hun leven hebben opgeofferd om de levens van anderen te redden en steunbetuigingen van de internationale gemeenschap. Er is ook een bord voor degenen die op die noodlottige dag verdwenen en je kunt zelfs het bed zien waarop de vrijwilligers rustten tijdens hun eindeloze dagen werk op Ground Zero. Het is zonder twijfel een bezoek dat je zal doen huiveren en je aan het denken zal zetten vanwege de betekenis die het heeft.

Praktische informatie

  • Waar: 209 Broadway, tussen Vesey en Fulton Streets.
  • Openingstijden: De kapel is dagelijks geopend van 8.30 tot 18.00 uur.

Wat was het World Trade Center?

Twin Towers in het World Trade Center| ©Jean-Pierre Dalbéra
Twin Towers in het World Trade Center| ©Jean-Pierre Dalbéra

Het was een complex in Lower Manhattan waar zich de iconische Twin Towers bevonden, symbool van de Amerikaanse financiële wereld sinds de opening in 1973. De terroristische aanval van 9/11 verwoestte hetWorld Trade Center en kostte duizenden mensen het leven. Het gebied waar de tragedie plaatsvond werd een enorme krater die uiteindelijk werd hersteld om er een gedenkteken voor de slachtoffers te bouwen.

Vandaag de dag is het een symbool van verzet in New York geworden en is Ground Zero opgeknapt met verschillende monumenten die zeker een bezoek waard zijn.

Praktische informatie

over Ground Zero in New York

  • Waar is het: In Lower Manhattan, naast Wall Street.
  • Hoe kom je er: Met het openbaar vervoer kun je de metro Broadway - Fulton St (lijnen 4 en 5) of de metro Cortlandt Street - World Trade Center (lijnen N en R) nemen; of de M05 en M20 bus.

Boek een rondleiding op Ground Zero

Andere interessante ervaringen in de buurt van Ground Zero

Manhattan vanaf het water| ©Hellotickets
Manhattan vanaf het water| ©Hellotickets

De rondleiding door Upper en Lower Manhattan

Manhattan is het hart van New York, een van die plekken waar je niet genoeg van krijgt om ze te verkennen. Als je hebt genoten van je bezoek aan Ground Zero, ben je misschien geïnteresseerd in de Upper and Lower Manhattan Tour, die niets te wensen overlaat.


Met deze tour zie je vanuit een bus alle bezienswaardigheden van downtown New York, de emblematische wijken zoals Greenwich Village, Wall Street, Chinatown of Little Italy, maar ook de straten die Manhattan wereldberoemd maken zoals Fifth Avenue. Als je meer wilt weten over deze ervaring in New York, raad ik je aan om het artikel over deUpper and Lower Manhattan Tour te lezen, waar ik in detail uitleg wat je allemaal zult zien, wat handige tips geef en je meer vertel over andere interessante ervaringen in de stad die je niet wilt missen.

Stap op een van de cruises op de Hudson rivier

Lower Manhattan is een belangrijke locatie van waaruit je verschillende pieren kunt vinden waar je op de cruises op de Hudson River kunt stappen. Er zijn tochten voor alle smaken en budgetten, van tochten overdag om de skyline van Manhattan in al zijn pracht te zien tot luxe dinercruises die elke avond vertrekken en een gastronomisch diner serveren om van de verlichte stad te genieten.

Naar het Vrijheidsbeeld

Vanuit Battery Park, naast Ground Zero, vertrekken veerboten naar het Vrijheidsbeeld. Een boottocht geeft je het beste uitzicht op Manhattan en Lady Liberty. Eenmaal op Liberty Island kun je haar voetstuk en zelfs haar kroon bezoeken, maar je kunt het beste van tevoren een tour boeken naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island.

Maak van de gelegenheid gebruik om Brooklyn te bezoeken

Als je de Brooklyn Bridge oversteekt, wat ik 100% aanbeveel, kom je in de wijk Brooklyn, een van de meest trendy wijken van de stad. Maak van de gelegenheid gebruik om door de straten en lanen te wandelen, neem de legendarische foto van DUMBO en ga lunchen of brunchen in een van de hipstercafés.

Boek een boottocht naar het Vrijheidsbeeld