Hoeveel dagen voor het zien Venetië

Ben je van plan om naar Venetië te gaan, maar weet je niet hoeveel dagen je nodig hebt om de stad te zien? Lees dan verder!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

Hoeveel dagen voor het zien Venetië

Venetië, Italië | ©Joshua Stannard

Venetië is een van de mooiste steden van Italië en een must-see bestemming in je reisagenda. Haar charme ligt in het eeuwenoude culturele erfgoed en de magie van haar bruggen en kanalen. Niet voor niets staat het wereldwijd bekend als de "Koningin van de Adriatische Zee".

Hoeveel dagen heb je nodig om zo'n spectaculaire stad te zien? Een verblijf van 3 dagen in Venetië is ideaal, maar als je minder tijd hebt, lees je hier hoe je je bezoek kunt organiseren.

Bekijk Venetië in één dag

Het Canal Grande| ©Marco Paiano
Het Canal Grande| ©Marco Paiano

Venetië is een opwindende stad, een van die steden waarvan de schoonheid je bijblijft en waar je nooit genoeg van kunt krijgen. Veel toeristen hebben echter niet zoveel tijd als ze zouden willen om langzaam van de "Stad van de Kanalen" te genieten en moeten hun tijd optimaliseren om de hoogtepunten in slechts één dag te zien.

In een stad die zo oud is als Venetië is het gemakkelijk om te verdwalen in de straten. Niet alleen omdat je ze als nieuwkomer niet kent, maar ook omdat het op sommige punten een beetje een doolhof kan worden.

Neem een rondleiding

Met weinig tijd voor sightseeing is mijn advies om op veilig te spelen en er het beste van te maken door een rondleiding door Venetië te boeken om de meest karakteristieke bezienswaardigheden te ontdekken.

Met een rondleiding door Venetië haal je het meeste uit je tijd in de stad en met de hulp van een professionele gids krijg je meer informatie over de geschiedenis van de plek die je bezoekt en leer je veel interessante feiten.

Boek een rondleiding door Venetië

Als je alleen bent

Calatrava brug op het Canal Grande| ©Filippo Leonardi
Calatrava brug op het Canal Grande| ©Filippo Leonardi

Maar als je avontuurlijk bent ingesteld en graag op eigen houtje de schatten wilt ontdekken die verborgen liggen in de straten van Venetië, aarzel dan niet en verken de stad in je eigen tempo. Zelfs als je besluit om Venetië op eigen houtje te verkennen, is het altijd een goed idee om een kleine route uit te stippelen als leidraad. Hier is het!

  • Het Canal Grande: Geniet van het betoverende landschap van Venetië omringd door water met een boottocht op het Canal Grande in Venetië met een gids die je een aantal van de populairste plekken van de stad laat zien, zoals de Rialtobrug, het San Marcoplein of Ca' Rezzonico.
  • San Marcoplein: Het hart van Venetië. Hier staan enkele van de meest iconische gebouwen van de stad en je kunt onder andere een rondleiding krijgen door het Dogenpaleis, de Basiliek van San Marco en de Campanile of de Klokkentoren.
  • Kerk van Santa Maria della Salute: Een van de belangrijkste tempels in Venetië. Het werd gebouwd uit dankbaarheid aan de Heilige Maagd aan het einde van de pestepidemie die de stad in de 16e eeuw verwoestte. De koepel is vanaf veel verschillende plaatsen te zien.
  • Brug der Zuchten: Achter het San Marcoplein ligt deze beroemde brug die zijn naam dankt aan de trieste wandeling die gevangenen voor de laatste keer maakten voordat ze werden geëxecuteerd.
  • De Rialtobrug: Dit is de oudste en beroemdste brug van Venetië. Tot de 19e eeuw hadden de Venetianen geen andere manier om het Canal Grande over te steken. Steek de brug over om foto's te maken en naar de Rialtomarkt te gaan, een zeer kleurrijke plek, vooral in de lente en de zomer.

Dit zijn maar een paar van de plekken die je in een dag in Venetië kunt zien. Als je de rest wilt weten, raad ik je aan de post Venetië in een dag te lezen, waar je een gids vindt om het meeste uit je bezoek te halen.

Boek tickets voor de Basiliek van San Marco

Bekijk Venetië in twee dagen

Ingang tot de Basiliek van San Marco| ©Mark Huguet
Ingang tot de Basiliek van San Marco| ©Mark Huguet

Als je van plan bent om ten minste twee dagen in Venetië door te brengen, kun je in een rustig tempo genieten van de charmes van de stad. Toch is het noodzakelijk om je tijd te optimaliseren om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te zien.

1. Wat te doen op de eerste dag?

Volg de eerste dag een rondleiding

Zelfs als je Venetië in twee dagen wilt zien, raad ik je aan om op de eerste dag een rondleiding door Venetië te boeken, zodat je inzicht krijgt in de Venetiaanse geschiedenis en cultuur. Vooral als het je eerste keer is.

Tijdens de hele rondleiding word je begeleid door een professionele gids die je de meest karakteristieke plekken van Venetië laat zien die het wereldberoemd hebben gemaakt (kanalen, kerken, bruggen) terwijl hij je fascinerende verhalen en interessante anekdotes vertelt over de "Koningin van de Adriatische Zee".

Aan het eind kun je altijd je stappen terugnemen om in je eigen tempo alle monumenten te bekijken die je tijdens de rondleiding zijn opgevallen en zoveel foto's maken als je wilt.

Boek een gondelvaart in Venetië

Wat kun je zien tijdens een rondleiding?

Normaal gesproken beginnen rondleidingen op het San Marcoplein, het hart van Venetië met enkele van de meest representatieve gebouwen, zoals de San Marcobasiliek en de Campanile, het Dogenpaleis, de Klokkentoren en het Correr Museum. Napoleon Bonaparte noemde het "de mooiste salon van Europa", dus je zult je camera goed opgeladen moeten hebben om alle wonderen die je onderweg ziet vast te leggen, en je kunt zelfs Venetië San Marcoplein tour met Basiliek rondleiding.

Daarna heb je tijd om door de smalle straatjes van de stad en haar prachtige kanalen te dwalen en andere bezienswaardigheden te bekijken, zoals de Rialtobrug of de Brug der Zuchten.

Na je rondleiding door Venetië heb je vrije tijd om te doen wat je wilt, of je nu gaat winkelen, een vaporetto neemt om over het Canal Grande te varen of een Spritz drinkt, het populaire Venetiaanse aperitief, als een plaatselijke bewoner.

Boek tickets voor het Dogenpaleis

Wat te doen op de tweede dag?

Murano| ©Kevin Charit
Murano| ©Kevin Charit

De tweede dag in Venetië kun je 's ochtends doorbrengen met het bekijken van een aantal gebouwen die je de dag ervoor tijdens je rondleiding door de stad hebt gezien, zoals het Dogepaleis, de Basiliek van San Marco, het Dogepaleis of de musea op het San Marcoplein.

Dan kun je 's middags een excursie boeken naar Murano, Burano en Torcello, de drie beroemdste eilanden in de lagune van Venetië. Ze zijn geweldig! Tijdens het bezoek word je begeleid door een professionele gids en kun je een fabriek bezoeken waar het beroemde Murano-glas wordt gemaakt, de eerste kathedraal van Venetië bekijken in Torcello of prachtig handgemaakt kant kopen als souvenir in Burano. En als je terugkeert naar het centrum van Venetië, is het tijd om jezelf te trakteren op een heerlijk diner in Italiaanse stijl in een restaurant of zelfs een gastronomische tour te doen.

Zoals je ziet zijn twee dagen Venetië erg leuk, maar er is nog meer te doen! Als je het wilt ontdekken, raad ik je aan om de post Venetië in 2 dagen: alles wat je moet weten te bekijken.

Boek een excursie naar Murano, Burano en Torcello

Bekijk Venetië in drie dagen

Rondleiding door Burano| ©Peter Visser
Rondleiding door Burano| ©Peter Visser

De ideale manier om op je gemak van Venetië te genieten is door drie dagen in de stad door te brengen. Zo heb je de tijd om de meeste bezienswaardigheden in het centrum te bekijken, een paar activiteiten te doen en zelfs een excursie te maken.

Wat te doen op de eerste dag?

Of je nu één of drie dagen in Venetië doorbrengt, op de eerste dag raad ik je aan om een rondleiding door de stad te nemen als eerste contact met de cultuur en geschiedenis van de "Koningin van de Adriatische Zee", vooral als je hier nog niet eerder bent geweest. Je optimaliseert je tijd maximaal en het geeft je de nodige context om elk van de belangrijkste toeristische attracties die de stad wereldberoemd hebben gemaakt beter te leren kennen.

Bovendien leer je talloze verbazingwekkende anekdotes van de professionele gids die je zal vergezellen. Kortom, alles wat je ziet tijdens een rondleiding door Venetië zal als basis dienen voor de rest van je reis.

Rondleidingen met gids beginnen meestal op het San Marcoplein, dat wordt beschouwd als het hart van Venetië, omdat zich hier verschillende van de bezienswaardigheden bevinden die je niet mag missen: het Correr Museum, de Klokkentoren, het Dogenpaleis of de San Marcobasiliek en de Campanile. s Middags, na de lunch rond het iconische San Marcoplein, kun je verder door het centrum lopen en op je eigen tempo en in detail de monumenten bekijken die je 's ochtends hebt gezien - je zult prachtige foto's maken!

Boek een rondleiding over het San Marcoplein en de Basiliek

Wat te doen op de tweede dag?

De ochtend van de tweede dag kun je besteden aan een excursie naar Murano, Burano en Torcello, de drie beroemdste eilanden in de lagune van Venetië. Tijdens de tour bezoek je het visserseiland Burano, de eerste kathedraal van Venetië in Torcello of de beroemde glasateliers van Murano. Het is een super complete ervaring en je krijgt een paar prachtige foto's om aan je album toe te voegen.

Als je na de tour terugkomt in het centrum van de stad, zul je na de hele ochtend op krachten willen komen door te gaan lunchen in een goedkoop restaurant.

Ga daarna terug naar je hotel om te ontspannen en ga dan mee op een gastronomische tour door Venetië met een lokale gids om de beste wijnen en typische gerechten van de streek te ontdekken. Venetië staat bekend om zijn zeevruchten en ijs, dus je komt zeker aan je trekken!

Boek een wijn- en gastronomische tour door Venetië

Wat te zien op de derde dag?

Gevel van het Dogenpaleis, Venetië| ©Son of Groucho
Gevel van het Dogenpaleis, Venetië| ©Son of Groucho

Er is zoveel te zien en te doen in Venetië! Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je gaat, er is altijd wel iets interessants en leuks te doen. Dus op de derde dag kun je de ochtend doorbrengen met het bekijken van enkele van de gebouwen die je de dag ervoor tijdens je rondleiding door de stad hebt gezien, zoals het Dogenpaleis, de Basiliek van San Marco of de musea op het San Marcoplein.

Sightseeing is behoorlijk hongerig! Je zult uitkijken naar een lunchpauze aan het einde van je rondleiding. Omdat het je laatste dag in de stad is, kun je in de buurt van de San Marco Basiliek lunchen om van het spectaculaire uitzicht te genieten. Daarna kun je, in plaats van een lange lunchpauze, de tijd gebruiken om te gaan winkelen in de straten van Venetië, een Venetiaans muziekconcert bij te wonen of een cursus te volgen om je eigen carnavalsmasker te maken- de mogelijkheden zijn eindeloos!

En om een onvergetelijke reis naar Venetië af te ronden, mag je een romantische gondeltocht langs de kanalen die deze stad wereldberoemd hebben gemaakt, niet missen. Vanaf het water naar de zonsondergang kijken over de paleizen en kerken van Venetië is een ervaring die je de rest van je leven bijblijft! Dit zijn enkele van de interessantste en leukste dingen om te doen in Venetië. Als je deze suggesties leuk vond, mis dan niet het bericht Venetië in 3 dagen waar je nog veel meer leuke ideeën vindt.

Boek een gondeltocht in Venetië