Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Hoeveel dagen voor het zien Venetië

Plan je een reis naar Venetië maar weet je niet zeker hoeveel dagen je nodig hebt om de stad te zien? Lees dan verder!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

Hoeveel dagen voor het zien Venetië

Venetië, Italië | ©Joshua Stannard

Venetië is een van de mooiste steden van Italië en een niet te missen bestemming in uw reisagenda. Haar charme ligt in haar oude culturele erfgoed, dat de glorieuze tijden van de Republiek oproept, en in de magie van haar bruggen en kanalen. Het is niet voor niets dat het wereldwijd bekend staat als de "Koningin van de Adriatische Zee".

Er is zoveel te zien en te doen in Venetië! Welke tijd van het jaar u ook gaat, er is altijd wel iets interessants en leuks te doen. Maar hoeveel dagen heb je nodig om een stad zo spectaculair als deze te zien?

Een verblijf van 3 dagen in Venetië is het ideale uitstapje, maar als u minder tijd hebt, kunt u hier lezen hoe u uw bezoek kunt organiseren.

1. Venetië in één dag

Het Grote Kanaal| ©Marco Paiano
Het Grote Kanaal| ©Marco Paiano

Venetië is een opwindende stad, een van die steden waarvan de schoonheid je bijblijft en waar je nooit genoeg van krijgt. Veel toeristen hebben echter niet zoveel tijd als ze zouden willen om langzaam van de "Stad van de Grachten" te genieten en moeten hun tijd optimaliseren om de hoogtepunten in slechts één dag te zien.

In een stad zo oud als Venetië is het gemakkelijk om te verdwalen in de straten. Niet alleen omdat je ze als bezoeker voor het eerst niet kent, maar ook omdat het op sommige punten een klein labyrint kan worden.

Neem een rondleiding

Als u niet veel tijd hebt voor sightseeing, raad ik u aan het zekere voor het onzekere te nemen met een rondleiding door Venetië om de meest emblematische plaatsen te ontdekken.

Met een rondleiding door Venetië haalt u het meeste uit uw tijd in de stad en met de hulp van een professionele gids krijgt u meer context over de geschiedenis van de plaats die u bezoekt en leert u een heleboel interessante feiten.

Als je alleen bent

Calatrava Brug aan het Canal Grande| ©Filippo Leonardi
Calatrava Brug aan het Canal Grande| ©Filippo Leonardi

Als u echter een avontuurlijke geest hebt en houdt van het idee om zelf de schatten te ontdekken die in de straten van Venetië verborgen liggen, aarzel dan niet en verken de stad in uw eigen tempo. Zelfs als u besluit Venetië op eigen houtje te verkennen, is het altijd een goed idee om een kleine reisroute uit te stippelen. Hier is hij!

  • Het Canal Grande: Geniet van het betoverende landschap van Venetië omringd door water met een vaporetto die u een aantal van de meest populaire bezienswaardigheden van de stad laat zien, zoals de Rialtobrug, het San Marcoplein of Ca' Rezzonico.
  • Het San Marcoplein: het hart van Venetië. Het is de thuisbasis van enkele van de meest iconische gebouwen van de stad, zoals het Dogenpaleis, de Basiliek van San Marco en zijn Campanile of de Klokkentoren, onder anderen.
  • De Rialtobrug: Dit is de oudste en beroemdste brug van Venetië. Tot de 19e eeuw hadden de Venetianen geen andere manier om het Canal Grande over te steken. Steek het over om wat foto's te nemen en naar de Rialtomarkt te gaan, een zeer kleurrijke plaats vooral in de lente en de zomer.
  • Kerk van Santa Maria della Salute: een van de belangrijkste kerken van Venetië. Het werd opgericht uit dankbaarheid aan de Maagd aan het einde van de pestepidemie die de stad in de 16e eeuw verwoestte. De koepel is vanuit veel verschillende plaatsen te zien.
  • Brug der Zuchten: Achter het San Marcoplein ligt deze beroemde brug die zijn naam dankt aan de treurige wandeling die gevangenen voor de laatste maal maakten voordat zij werden geëxecuteerd.

Dit zijn enkele van de plaatsen die u in Venetië in één dag kunt zien. Als u de rest wilt weten raad ik u aan de post Venetië in één dag te lezen, waar u een gids vindt om het meeste uit uw bezoek te halen.

Boek een rondleiding in Venetië

2. Venetië in twee dagen

Ingang van de Basiliek van San Marco| ©Mark Huguet
Ingang van de Basiliek van San Marco| ©Mark Huguet

Als u van plan bent ten minste twee dagen in Venetië door te brengen, kunt u in een langzamer tempo en zonder al te veel haast genieten van de charmes van de stad.

Toch moet u uw tijd optimaal benutten om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te bezoeken.

1. Wat doe je op de eerste dag?

Neem een rondleiding de eerste dag

Zelfs als u Venetië in twee dagen wilt bekijken, raad ik u aan de eerste dag een rondleiding door de stad te nemen, zodat u een idee krijgt van de Venetiaanse geschiedenis en cultuur. Vooral als het je eerste keer is.

Tijdens de hele rondleiding wordt u begeleid door een professionele gids die u de meest emblematische plaatsen van Venetië laat zien die Venetië wereldberoemd hebben gemaakt (kanalen, kerken, bruggen) terwijl hij u boeiende verhalen en zeer interessante anekdotes vertelt over de stad die bekend staat als de "Koningin van de Adriatische Zee".

Aan het eind van de rondleiding kunt u altijd uw stappen terugzetten om in uw eigen tempo alle monumenten te bekijken die tijdens de rondleiding uw aandacht hebben getrokken en zoveel foto's nemen als u wilt.

Wat te zien op een rondleiding?

Rondleidingen beginnen meestal op het San Marcoplein, het hart van Venetië, waar zich enkele van de meest representatieve gebouwen bevinden, zoals de San Marcobasiliek en de Campanile, het Dogenpaleis, de Klokkentoren en het Correr Museum. Napoleon Bonaparte noemde het "de mooiste salon van Europa", dus u zult een camera met een volle batterij nodig hebben om alle wonderen die u onderweg tegenkomt te vereeuwigen.

Daarna hebt u tijd om door de smalle straatjes en mooie grachten van de stad te dwalen en andere bezienswaardigheden te bekijken, zoals de Rialtobrug en de Brug der Zuchten.
Na uw rondleiding door Venetië hebt u vrije tijd om te besteden wat u wilt, of het nu winkelen is, een vaporetto nemen om door het Canal Grande te varen of een Spritz drinken, het populaire Venetiaanse aperitief, zoals een plaatselijke bewoner.

2. Wat te doen op de tweede dag?

Murano| ©Kevin Charit
Murano| ©Kevin Charit

De tweede dag in Venetië kunt u 's ochtends besteden aan een kennismaking met enkele van de gebouwen die u de vorige dag tijdens de rondleiding door de stad hebt gezien, zoals het Dogepaleis, de San Marco-basiliek, het Dogepaleis of de musea op het San Marcoplein.

In de namiddag kunt u een rondleiding krijgen op de drie beroemdste eilanden van de lagune van Venetië (Burano, Torcello en Murano) - ze zijn geweldig! Tijdens de tocht wordt u begeleid door een professionele gids en krijgt u de gelegenheid een fabriek te bezoeken waar het beroemde Murano-glas wordt gemaakt, de eerste kathedraal van Venetië in Torcello te zien of mooie handgemaakte kantsouvenirs te kopen in Burano.

Op de terugweg naar het centrum van Venetië zult u zeker zin hebben in een pauze na een intense dag sightseeing - het is tijd om uzelf te trakteren op een heerlijk diner in Italiaanse stijl in een restaurant!

Zoals u ziet, zijn twee dagen in Venetië genoeg voor veel, maar er is nog meer te doen! Als u daar meer over wilt weten, raad ik u aan eens te kijken naar het bericht Venetië in 2 dagen: alles wat u moet weten.

Boek een rondleiding in Venetië

3. Venetië in drie dagen

Rondleiding door Burano| ©Peter Visser
Rondleiding door Burano| ©Peter Visser

De ideale manier om op uw gemak van Venetië te genieten is door 3 dagen in de stad door te brengen. Op die manier hebt u tijd om de meeste bezienswaardigheden in het centrum te bekijken, een paar activiteiten te doen en zelfs een paar excursies te maken.

1. Wat doe je op de eerste dag?

Neem een rondleiding de eerste dag

Of u nu één of drie dagen in Venetië verblijft, op de eerste dag raad ik u een rondleiding door de stad aan om een eerste indruk te krijgen van de cultuur en de geschiedenis van de "Koningin van de Adriatische Zee", vooral als u hier nog niet eerder bent geweest.

U zult uw tijd optimaal benutten en het zal u de nodige context geven om elk van de belangrijkste toeristische attracties die de stad wereldberoemd hebben gemaakt beter te leren kennen.

Bovendien zult u tal van verbazingwekkende anekdotes te horen krijgen van de professionele gids die u zal begeleiden. Kortom, alles wat u tijdens een rondleiding ziet, zal als basis dienen voor de rest van uw reis.

Over het algemeen beginnen rondleidingen op het San Marcoplein, dat wordt beschouwd als het hart van Venetië, omdat zich hier verschillende van de bezienswaardigheden van Venetië bevinden die u niet mag missen, zoals het Correr Museum, de Klokkentoren, het Dogenpaleis, de San Marcobasiliek en de Campanile.

In de namiddag, na de lunch rond het iconische San Marcoplein, kunt u uw route door het centrum van Venetië voortzetten en uw stappen terugzetten om alle monumenten die u 's ochtends hebt gezien in uw eigen tempo en in detail te bewonderen. U zult prachtige foto's maken!

2. Wat te doen op de tweede dag?

De ochtend van de tweede dag kan worden besteed aan een rondleiding op Murano, Burano en Torcello, de drie beroemdste eilanden in de lagune van Venetië. Tijdens de tocht bezoekt u het visserseiland Burano, de eerste kathedraal van Venetië in Torcello of de beroemde glasateliers van Murano. Het is een super complete ervaring en je krijgt een paar prachtige foto's om aan je album toe te voegen.

Na de hele ochtend op stap te zijn geweest, zult u bij terugkomst in het centrum van de stad op krachten willen komen door een hapje te gaan eten in een goedkoop restaurant.

Daarna gaat u terug naar uw hotel om te ontspannen en vervolgens gaat u mee op een gastronomische rondleiding door Venetië met een lokale gids om de beste wijnen en typische gerechten van de streek te ontdekken. Venetië is beroemd om zijn zeevruchten en ijs, dus u zult zeker waar voor uw geld krijgen!

3. Wat zien we op de derde dag?

Façade van het Dogenpaleis, Venetië| ©Son of Groucho
Façade van het Dogenpaleis, Venetië| ©Son of Groucho

De ochtend van de tweede dag in Venetië kunt u besteden aan een kennismaking met de gebouwen die u de vorige dag tijdens de rondleiding door de stad hebt gezien, zoals het Dogenpaleis, de San Marco-basiliek of de musea op het San Marcoplein.

Sightseeing is behoorlijk hongerig! Ik weet zeker dat u zich verheugt op een lunchpauze aan het eind van uw tour. Omdat het uw laatste dag in de stad is, blijft u voor de lunch in de buurt van de San Marco Basiliek om van het spectaculaire uitzicht te genieten.

Daarna kunt u, in plaats van een lange lunchpauze, de tijd gebruiken om te gaan winkelen in de straten van Venetië, een Venetiaans muziekconcert bij te wonen of een cursus te volgen om uw eigen carnavalsmasker te maken - de mogelijkheden zijn eindeloos!

En om een onvergetelijke reis naar Venetië af te ronden, mag u een romantische gondeltocht over de kanalen die deze stad wereldberoemd hebben gemaakt, niet missen. De zonsondergang over de paleizen en kerken van Venetië vanaf het water bekijken is ongeëvenaard, een ervaring die je je een leven lang zult herinneren!

Dit zijn enkele van de meest interessante en leuke dingen om te doen in Venetië. Als je deze suggesties leuk vond, mis dan niet de post Venetië over 3 dagen waar je nog veel meer leuke ideeën vindt.

Boek een rondleiding door Venetië