10 Dingen om te doen in maart in Praag

In maart kun je in Praag genieten van drie belangrijke dingen: gastronomie, festiviteiten en mooi weer.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

10 Dingen om te doen in maart in Praag

Uitzicht op Praag bij zonsondergang | ©Lisa van Vliet

Een van de hoogtepunten van maart is het FebioFest, een internationaal en wereldberoemd filmfestival. Je kunt ook genieten van de paasmarkten, waar een gezellige sfeer hangt. Sommige tuinen openen hun poorten al en het nachtleven begint op gang te komen met de Zizkovnacht. Bovendien, en dankzij de merkbare verbetering van het weer, kun je van de gelegenheid gebruik maken om op excursie te gaan en de omgeving van Praag te verkennen.

1. Geniet van het beste bier in Praag tijdens de Zizkovnacht

Zizkov TV Toren bij Nacht| ©Jamie Brightmore
Zizkov TV Toren bij Nacht| ©Jamie Brightmore

Zizkovnacht is een festival dat in het laatste weekend van maart wordt gehouden. De naam verwijst naar het gebied waar het evenement plaatsvindt (Zizkov) en er zijn theaters, bioscopen, bars, Praagse biertuinen, cafés en andere locaties voor verschillende komedie-, muziek- en korte filmprogramma's.

Het idee van het festival is dat je voor ongeveer 24 euro, de ticketprijs, 3 nachten lang toegang hebt tot elk etablissement in het gebied en kunt genieten van de meeste evenementen. Je kunt ook losse kaartjes kopen voor specifieke voorstellingen.

En als je een bierliefhebber bent, maar je verblijf valt niet samen met de Zizkovnacht, dan mag je de biertour in Praag niet missen, waarbij je onbeperkt bier kunt proeven.

Boek een biertour in Praag

2. Maak een boottocht op de rivier en vier het begin van het mooie weer

Naplavka voedselfestival| ©Carlos D
Naplavka voedselfestival| ©Carlos D

Een schilderachtige boottocht door Praag is een must als je de Tsjechische hoofdstad bezoekt, maar het is nog aantrekkelijker als de ijskoude wintertemperaturen plaatsmaken voor milder weer met weinig kans op regen, zoals in deze tijd van het jaar het geval is.

De rivier de Moldau in Praag is levendig en er zijn vaak openluchtfestivals waar je het beste van de Tsjechische volkskeuken kunt proeven.

Als dit niet het geval is en het niet samenvalt met je verblijf in de Tsjechische hoofdstad, kun je altijd een lunchcruise of een dinercruise boeken. Geweldig!

Boek een sightseeing cruise door Praag

3. Bekijk de beste pubs tijdens het Irish Music Festival

Buiten Caffrey's| ©Neil K
Buiten Caffrey's| ©Neil K

Ondanks de afstand is er genoeg Ierse sfeer in de stad Praag. Bovendien wordt er half maart een Iers muziek- en dansfestival gehouden in verschillende pubs in de stad. De muziek- en dansgroepen komen uit Ierland en Tsjechië en omvatten een verscheidenheid aan verschillende stijlen Ierse muziek, van traditioneel tot modern.

Alle concerten en optredens van het Irish Music Festival vinden plaats in verschillende Ierse pubs in Praag, hoewel de meest prominente pub voor deze viering Caffrey's is, bekend om zijn traditionele folkoptredens.

Als je in maart in Praag bent, mag je dit muzikale en gastronomische evenement niet missen, en als loungen aan de bar jouw ding is, mag je de Praagse kroegentocht niet missen. Je zult het geweldig vinden!

Boek een kroegentocht in Praag

4. Ontspan in het kuuroord Karlovy Vary

Karlovy Vary| ©Alice Denysenko
Karlovy Vary| ©Alice Denysenko

Op slechts twee uur van Praag ligt een van de mooiste steden van Tsjechië. Ik heb het over Karlovy Vary, een plaats vol charme die je gemakkelijk kunt bereiken door een excursie vanuit Praag te boeken, om te genieten van een ontspannen dag met een bezoek aan een kuuroord met sauna, whirlpool en stoombad.

Je vindt er echter niet alleen dit ontspannende bad, want er is veel te zien in Karlovy Vary.

Het historische centrum met de beroemde zuilengangen, symbolen van de stad, de thermale bronnen en de Vridlo fontein zijn enkele van de plekken die je niet mag missen.

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag

5. Bezoek de paasmarkten van Praag

Paasmarkt op het Wenceslasplein| ©Kaprick
Paasmarkt op het Wenceslasplein| ©Kaprick

Pasen is een belangrijke feestdag in Tsjechië, net als in veel Oost-Europese culturen. Het valt meestal eind maart of begin april, maar je kunt de Praagse paasmarkten bezoeken in de weken voorafgaand aan de viering en gedurende de hele maand maart, waar je traditioneel beschilderde paaseieren (in het Tsjechisch kraslice genoemd) en souvenirs kunt kopen.

Twee van de populairste paasmarkten van Praag liggen binnen 5 minuten van elkaar en bieden beide

  • Op het Oude Stadsplein.
  • Wenceslasplein.

Daarnaast wordt gedurende de maand maart de hele stad versierd met paasattributen. De Karelsbrug zal versierd zijn met berkentakken, linten en bloemen, dus ik raad je aan deze te bezoeken.

Boek een rondleiding door Praag

6. Wandel over de hippe Dyzajn markt.

Modieuze markt| ©MART PRODUCTION
Modieuze markt| ©MART PRODUCTION

De Dyzajn markt is een soort beurs die halverwege maart wordt gehouden om de lente met kunst en stijl te verwelkomen. Op deze markt profiteren verschillende ontwerpers van de populariteit van de beurs om hun ontwerpen tentoon te stellen en enkele van hun collecties te koop aan te bieden.

Veel inwoners maken gebruik van deze tijdelijke markt om kledingstukken met een beperkte productie te kopen en er stijlvol uit te zien tijdens het lenteseizoen. Ondanks de beperkte productie zijn de prijzen betaalbaar.

De toegang is helemaal gratis en de markt is geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Boek een rondleiding door Praag

7. Bezoek de Matthäusmarkt

Výstaviště| ©Vity
Výstaviště| ©Vity

De Mattheusmarkt (Matějská pouť) vindt plaats in Výstaviště en is toegankelijk vanaf 10 uur 's ochtends tot 22 uur 's avonds. De toegang is gratis, maar voor elke attractie gelden andere kosten.

De Matthäuskermis opent eind februari, maar duurt de hele maand maart! Op deze kermis kun je meer dan 120 attracties bezoeken, waaronder achtbanen, kermisattracties, kettingcarrousels en schommels van verschillende hoogtes, afhankelijk van hoe avontuurlijk je bent.

Boek een Praag express tour met minibus

8. Jonge Bohemiens Praag Festival

Muziekfestival| ©Rahul Pandit
Muziekfestival| ©Rahul Pandit

Het Young Bohemian Prague Festival vindt eind maart plaats en duurt ongeveer drie dagen.

Het is een evenement gericht op jongeren tussen de 8 en 26 jaar met veel muziek, eten, zang en dans. Er zijn elke dag andere activiteiten, dus je hoeft je niet te vervelen.

De locatie van het evenement varieert van jaar tot jaar, maar het kan mogelijk zijn om er te komen door een plaats te boeken op de Praagse sightseeingbus.

Boek een plaats op de sightseeingbus van Praag

9. Vergeet de Heřmaňák Fair niet

Groente- en fruitmarkt| ©Erik Scheel
Groente- en fruitmarkt| ©Erik Scheel

De Heřmaňák Fair is een seizoensgebonden groente- en fruit markt die alleen geopend is in de maand maart, namelijk op zaterdag van 08:00 tot 14:00.

Het is echter zo mooi versierd en heeft zoveel heerlijke en gevarieerde producten dat het zowel plaatselijke bewoners als toeristen aantrekt die van de sfeer profiteren om foto's te maken voordat ze gaan winkelen. Als je vegetarisch eten mist, is dit het moment!

Boek een rondleiding door Praag

10. Wandel door de Vojanovy Sady tuinen

Vojanovy Sady tuinen| ©Brigitte Rieser
Vojanovy Sady tuinen| ©Brigitte Rieser

Tijdens de maand maart zijn de meeste parken nog niet open voor het publiek, met uitzondering van de Vojanovy Sady Tuinen, een van de grootste tuinen in Praag, die verscholen ligt achter de straten en muren van Mala Strana, op slechts drie minuten lopen van de Karelsbrug.

In deze tijd van het jaar heb je dus het voorrecht om magnoliabomen en een zee van narcissen te zien. Dit staat in schril contrast met de meeste delen van Praag, waar de naweeën van de winter nog in volle kracht zijn.

In Vojanovy Sady pronken en krijsen de pauwen om aandacht en klimmen ze in de magnoliabomen om de lokale bevolking van een afstandje te bekijken. Een heerlijke plek om aan de drukte te ontsnappen en de geur van de lente in te ademen.

Boek een rondleiding door Praag

Het weer in Praag in maart

Praag| ©Petr
Praag| ©Petr

Hoewel de temperaturen gedurende de hele maand maart snel stijgen, begint de lente in Praag officieel pas op 21 maart, dus het is niet verrassend dat het aan het begin van de maand koud is. De gemiddelde hoge temperatuur is ongeveer 8°C, terwijl de gemiddelde lage temperatuur ongeveer 1°C is.

De bewolking houdt aan in maart, hoewel de neerslag aanzienlijk afneemt. Als het erg koud is, is sneeuw mogelijk, hoewel de kans nog steeds erg klein is. Op zonnige dagen raad ik je aan om een wandeling door de stad te maken in een lichte jas of trui - je zult zien hoe aangenaam het voelt.

Boek een plaats op de Praagse sightseeingbus

Wat je moet meenemen voor een bezoek aan Praag in maart

Je bagage inpakken| ©Timur Weber
Je bagage inpakken| ©Timur Weber

Als je je bagage inpakt voor je reis naar Praag in maart, vergeet dan niet om truien en shirts met lange mouwen mee te nemen, want het weer kan veranderen wanneer je het het minst verwacht. Een zware jas is ook een goed idee, samen met handschoenen en een muts, voor het geval dat (vooral als je van plan bent om aan het begin van de maand te gaan).

Het nachtleven van Praag begint in maart op gang te komen, dus neem wat comfortabele kleren mee om uit te gaan. Er is voor elk wat wils, van lokale bars tot wilde technoclubs, maar je kunt ook kiezen voor iets rustigers en cultureels door een nachtelijke rondleiding door Praag te boeken.

Boek een nachtelijke rondleiding door Praag

Tips voor reizen naar Praag in maart

Wallenstein tuinen| ©laredawg
Wallenstein tuinen| ©laredawg

De zomertijd begint in Tsjechië, en in het grootste deel van Europa, op de laatste zondag van maart, dus vergeet niet je horloge bij te werken.

Omdat het laagseizoen is, zullen veel van de populairste attracties van de stad, zoals de Oude Stad van Praag en de Praagse Burcht, weinig bezoekers hebben. Ik raad je aan hier gebruik van te maken om de belangrijkste gebouwen van de stad te bekijken en bijvoorbeeld een rondleiding door de Praagse Burcht te nemen

De week voor Pasen wordt beschouwd als voorjaarsvakantie voor de meeste studenten in heel Europa, maar niet in Tsjechië. Praag is echter een populaire bestemming voor veel buitenlandse studenten, dus je kunt in deze maand prijsstijgingen zien. Boek vroeg!

Boek een rondleiding naar de Praagse Burcht