Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

New York in oktober: de beste dingen om te doen en te zien in de stad

Oktober in de Big Apple is een heel bijzondere maand die in het teken staat van Halloween. Ik zal je alles vertellen wat je moet weten... om een geweldige tijd te hebben!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

10 minuten lezen

New York in oktober: de beste dingen om te doen en te zien in de stad

De kleuren van Central Park in oktober | ©Pierre Blache

Oktober in New York is een van de meest magische tijden van het jaar. De oranje en roodachtige bladeren in Central Park, de spookachtige Halloweenpompoenen en de trick-or-treaters maken van de Big Apple in deze tijd van het jaar een betoverende stad. Klinkt goed, nietwaar?

Aan de andere kant, met het begin van de herfst in New York, dalen de temperaturen, begint het laagseizoen voor het toerisme en is de stad niet overvol met bezoekers, wat welkom is. In dit artikel vertel ik je de top 10 van dingen die je in oktober kunt doen in de stad van de wolkenkrabbers, dus mis er niets van!

1. Geniet van de start van het NBA seizoen

Binnen in Madison Square Garden| ©Emmanuel Milou
Binnen in Madison Square Garden| ©Emmanuel Milou

Welke basketbalfan heeft er niet van gedroomd zijn idolen live te zien? Het is de Amerikaanse droom die uitkomt. Of u nu een fan van de sport bent of niet, de passie voor de sport in de Verenigde Staten in het stadion kunt u niet missen: de show is gegarandeerd.

Oktober is een belangrijke maand omdat dan het officiële seizoen begint, zodat u na de zomerstop de waanzin en de sfeer van een live wedstrijd kunt meemaken, en de spelers zijn terug met meer enthousiasme dan ooit! Hier vertel ik je in detail hoe het basketbal seizoen werkt en hoe je aan je NBA tickets komt.

En in New York heb je een dubbele kans om van een wedstrijd te genieten, met de Nets die spelen in het Barclays Center, het Brooklyn Nets Stadium, en de New York Knicks in Madison Square Garden.

Hoe koop ik NBA tickets

Een belangrijk feit! De vraag om naar een NBA-wedstrijd te gaan is extreem hoog en tickets zijn maanden van tevoren uitverkocht. Om niet voor verrassingen te komen te staan, raad ik u aan uw tickets zo snel mogelijk te kopen. Ze kunnen echter alleen online worden gekocht. Alle tickets zijn digitaal.

Nuttige informatie over NBA tickets

Prijs: vanaf €50 (de gemiddelde prijs voor goede plaatsen bij veel gevraagde wedstrijden ligt meestal rond de €150).

Data: Het reguliere seizoen loopt van half oktober tot begin april.

Aanrader als... je een unieke ervaring en veel adrenaline wilt.

Boek uw NBA tickets

2. Wandel door Central Park en bewonder de herfstkleuren

Herfst in Central Park| ©Marie-Lan Nguyen
Herfst in Central Park| ©Marie-Lan Nguyen

De natuur en de wisseling van de seizoenen bewonderen is een van mijn favoriete bezigheden overal ter wereld, maar vooral in Central Park, de groene long van New York. In oktober beginnen de bladeren te vallen en is het landschap mooier dan ooit: het is getint met rood, oranje, bruin? Als je van fotografie houdt, zul je het naar je zin hebben!

Als u ook met kinderen naar New York reist, biedt Central Park in deze tijd van het jaar meestal verschillende rondleidingen die ideaal zijn voor een gezinsuitstapje, zoals de schildpaddenrondleiding, waarbij u een vijver kunt bezoeken waar vijf soorten schildpadden leven. De prijs is slechts een symbolische 4,50 euro per gezin (dat is inclusief twee volwassenen en twee kinderen) en het is het zeker waard!

Hier zijn enkele andere herfstactiviteiten die je in de Big Apple kunt doen, met of zonder kinderen, om het beste te maken van een van de meest fotogenieke seizoenen en ook een van de meest aangename qua plannen en temperatuur.

Boek een rondleiding in Central Park

3. Geniet van Halloween in New York: beleef een enge dag... in een spookhuis!

Het spookhuis van de koopman:| ©Ajay Suresh
Het spookhuis van de koopman:| ©Ajay Suresh

Als je als kind graag met de heksentrein op kermissen reed of in de Mansion of Horror dook waar ze je een beetje lieten schrikken, dan krijg je ze nu op een grote manier! De spookhuizen van New York zijn een klassieker en maken de vooravond van Halloween griezelig en... haar-raising!

Er zijn spookhuizen voor alle smaken: gothic, met spoken, met lichtshows... die met duistere verhalen erachter en waar moorden hebben plaatsgevonden. Maar dan wel echte! Ze hebben allemaal hun eigen legenden, maar tijdens de maand oktober openen ze hun deuren om zowel New Yorkers als vreemde bezoekers te verrassen. Welkom!

En vooral een goede raad: onderschat de Amerikanen niet, vergeet niet dat zij de meesters zijn van het suspense- en horrorgenre. Wist je trouwens dat er deze maand in New York ook rondleidingen op begraafplaatsen worden georganiseerd voor Halloweenavond?

Ontdek de beste spookhuizen in New York City

Noteer de beste spookhuizen in de Big Apple voor Halloween

  • Merchant's House Museum: dit museum is niet alleen een historische en architectonisch mooie plek, maar in oktober worden er meestal ook spookrondleidingen gegeven, zowel in het verleden als nu, waarbij uitleg wordt gegeven over de (echte) paranormale gebeurtenissen die op deze vreemde plek hebben plaatsgevonden.

  • Blood Manor: Dit herenhuis van terreur ligt op Broadway. Hier wordt u ondergedompeld in een angstaanjagende reis door een doolhof van kamers waar acteurs u aanvallen wanneer u het het minst verwacht. In de ene kamer kom je een boosaardige pop tegen, in de andere een clown die de Joker uitdaagt, naast andere verrassingen.

  • De spookboerderij van Queens County Farm: dit grote huis midden op het platteland organiseert een lichter Halloween voor het hele gezin. Er zijn ook activiteiten om meer te leren over het ciderproductieproces en de pompoenplantage - deze boerderij heeft meer dan 300 jaar geschiedenis!

Boek een nachtelijke tour van Manhattan met de bus

4. Verblinden op het pompoenfestival in de Hudson-vallei

Op het Jack O'Lantern Festival| ©Getty Images
Op het Jack O'Lantern Festival| ©Getty Images

Zoals u hebt gezien, staat oktober in New York ongetwijfeld in het teken van de engste gebeurtenis van het jaar: Halloween. Een van de tradities die mijn aandacht trok, was het versieren van huizen in New York met pompoenen. Maar er stond me een grotere verrassing te wachten... Het Jack O'Lantern Festival!

In Croton-on-Hudson wordt elk jaar rond deze tijd het Jack O'Lantern Festival gehouden, waarbij een 18e-eeuws landschap wordt nagebootst en meer dan 7.000 pompoenen worden tentoongesteld die door een team van ambachtslieden zijn ontworpen en met de hand gesneden. Ze zijn allemaal verlicht!

Wist u dat deze pompoenen worden gebruikt om allerlei figuren en taferelen na te bootsen, zoals het beroemde Vrijheidsbeeld, een draak of de sterren van een planetarium? Zoiets heb je nog nooit gezien!

Nuria's Reizigerstip

De tentoonstelling gaat meestal open tussen 17u en 21u, dus het is het beste om het te bezoeken als het helemaal donker is, dus reserveer je tickets zo snel mogelijk want het is meestal uitverkocht!

5. Let op de trekvogels... Ze reizen ook naar New York!

Bryant Park in New York| ©Alexander Spatari
Bryant Park in New York| ©Alexander Spatari

Had je niet gedacht dat er elk jaar tientallen vogels naar New York trekken? De stad van de wolkenkrabbers herbergt een groot aantal vogelsoorten, en ook zij leven de Amerikaanse droom in Bryant Park! Aan de andere kant, natuurlijk, zou ik hier ook graag wonen.

Als je in oktober reist, heb je geluk! Omdat dit park in september en oktober een gratis (ja, gratis!) vogelexcursie organiseert. Je ontdekt de verbazingwekkende diversiteit van de soorten die in Bryant Park leven tijdens het trekseizoen.

De rondleiding vindt plaats op maandag en donderdag met een milieu-educator en aanmelden is niet nodig. Wist u dat er meer dan 130 verschillende vogelsoorten door deze enclave zijn gekomen? Oh, New York, New York... Wat kun je verwachten.

Nuttige informatie over de vogelexcursie:

  • Datum: 6 september tot 14 oktober 2021.

  • Openingstijden : Maandag, van 8 tot 9 uur en donderdag van 17 tot 18 uur.

  • Trefpunt: Heiskell Plaza, bij de hoek van 6th Avenue en 42nd Street.

6. En als je toch bezig bent... Leer jongleren in Bryant Park!

Jongleren in Bryant Park| ©Diane Greene Lent
Jongleren in Bryant Park| ©Diane Greene Lent

Terwijl Byrant Park in de zomer muziekfestivals organiseert en de boeken op straat zet zodat iedereen ervan kan genieten, wordt erin november en decembereen ijsbaan aangelegd als onderdeel van het Winter Festival waar mensen op kunnen schaatsen... gratis!

En in oktober zijn er naast vogelkijken ook jongleerlessen in de openlucht om optimaal van het mooie weer te profiteren. Als u niet wilt leren, kunt u ook de shows bijwonen die zij organiseren. Gaaf idee, hè?

Als je een beetje een kluns bent (zoals ik) en altijd jaloers bent geweest op degenen die stunts kunnen uithalen, maak dan van je uitstapje naar Bryant Park gebruik om een gratis jongleerles bij te wonen. U kunt meedoen voor een snelle les, de hele les blijven of gewoon genieten van het kijken hoe ze hun vaardigheden testen - de instructeurs zijn supervriendelijk! Je zult het zien.

Ook zijn er het hele jaar door (als het weer het toelaat) gratis rondleidingen door Bryant Park onder leiding van parkmedewerkers. De rondleidingen vinden om de woensdag plaats en duren ongeveer 45 minuten.

Tijdens deze rondleiding ontdekt u enkele geheimen van dit iconische park, dat wordt beschouwd als een van de oudste van New York. U zult te weten komen dat het enkele jaren lang het epicentrum van misdaad en drugs in Manhattan werd of dat het in de winter vol staat met iglo's waar u een kop chocolade of een goede cider kunt drinken, waardoor het een van de beste parken van New York is.

Nuria's Reizigerstip

Eind oktober is de openluchtmarkt open voor ambachtslieden uit New York en de hele wereld, en als je kunt, kom dan langs voor de schattigste spulletjes!

7. Verken de Botanische Tuinen en... zijn nieuwsgierige vogelverschrikkers

Botanische Tuin| ©Hellotickets
Botanische Tuin| ©Hellotickets

Tot 31 oktober kunnen bezoekers genieten van de New York Botanical Garden in de Bronx, die zijn decor verandert en in de Halloweensfeer komt. Daar ontdekt u een tuin versierd met pompoenen, vogelverschrikkers, vriendelijke skeletten en andere traditionele figuren.

Er is ook een herfstpoppenkast, een workshop om je eigen vogelverschrikker te maken, en een weekend in oktober is er een tentoonstelling van 's werelds grootste pompoenen - een echte traktatie! U kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om het eeuwenoude bos, de Bronx River en de spectaculaire tuinente bekijken.

Een van de attracties die me het meest verraste was het gratis treintje dat door het park rijdt en je kunt stoppen bij de bezienswaardigheden die je uitgebreid wilt bekijken. Erg handig!

Wat kunt u zien in de Botanische Tuinen

  • Enid A. Haupt Conservatory: een serre met tropische planten en cactussen, en een aantal zeer interessante tijdelijke tentoonstellingen.
  • Mertz Library: een van de grootste botanische bibliotheken ter wereld.
  • Leon Levy Visitor Center: een centrum waar u terecht kunt voor zaden en planten en accessoires voor woninginrichting - ideaal voor de 'klusser'!
  • Vijvers: gevuld met waterlelies, waterlelies en lotussen.

Boek uw kaartjes voor de Botanische Tuin

8. Zie Hollywood sterren op het New York Film Festival

Beroemdheden bij de première van The Social Network tijdens het New York Film Festival| ©Raffi Asdourian
Beroemdheden bij de première van The Social Network tijdens het New York Film Festival| ©Raffi Asdourian

Kunt u zich voorstellen naar New York te reizen en daar Denzel Washington, Penélope Cruz en Pedro Almodóvar te zien? In oktober is dat mogelijk dankzij het New York Film Festival, dat plaatsvindt tussen eind september en begin deze maand.

Als u van de zevende kunst houdt, zult u van dit evenement houden, want het biedt onderdak aan enkele van de meest langverwachte wereldpremières, een rode loper vol Hollywoodsterren, lezingen en gratis filmpresentaties.

Zo verrast het in 2021 met de wereldpremière van 'The Tragedy of Macbeth', een zwart-witfilm van Joel Cohen met in de hoofdrollen Denzel Washington, Frances McDormand en Corey Hawkin, gebaseerd op de gelijknamige tragedie van William Shakespeare. Dus, trek je beste kleren aan en kom kijken naar de acteurs!

9. Blijf rondhangen in onmogelijke gebouwen.... met de deuren open!

Toegang tot het China Museum in Amerika| ©Jim.henderson
Toegang tot het China Museum in Amerika| ©Jim.henderson

Gedurende één weekend in oktober openen meer dan 300 van New Yorks iconische gebouwen gratis hun deuren in het kader van het evenement Open House New York- instellingen die normaal gesloten zijn voor het publiek! Maar voor sommige moet je je ticketvan tevoren boeken.

Het evenement biedt een unieke gelegenheid om de beste voorbeelden van New Yorks architectuur, design, engineering en cultureel erfgoed te ontdekken - ik was gefascineerd! U kunt genieten van livemuziek in de boekwinkels, gratis lezingen en rondleidingen en een groot aantal merkwaardige gebouwen betreden, zoals het Museum of China in America, het Islamic Cultural Center of zien hoe de gemeente Brooklyn het Gowanus Canal, een van de meest vervuilde plekken in de VS, heeft omgetoverd tot Sponge Park.

Kaartjes voor musea in New York

10. Dineer en drink, het leven is kort (vooral in New York!)

New York City Wijn en Voedsel Festival| ©nantuck3t
New York City Wijn en Voedsel Festival| ©nantuck3t

Hallo, fijnproevers! In oktober vindt ook het New York City Wine and Food Festival plaats, het grootste eet- en wijnfestival van de Big Apple, waar u kunt genieten van proeverijen, avonden met tv-koks (de Arguiñanos van Amerika), feesten, hands-on kooklessen en wijnproeverijen. Wie wil er nog meer?

Ben je daarentegen een liefhebber van cafeïne, dan heb je een heel bijzondere date met koffie op het New York Coffee Festival, een shot dat je de energie zal geven die je nodig hebt om de Big Apple te verkennen en duizend plannen te maken.

Nuria's Reizigerstip

Geniet van een van de mooiste zonsondergangen op de Staten Island boot die het zuidelijke puntje van Manhattan met Staten Island verbindt. Het beste deel is dat het gratis is!


Temperaturen in oktober in New York

Herfst in Central Park| ©Levon Avdoyan
Herfst in Central Park| ©Levon Avdoyan

Zoals het gezegde luidt, "Gek oktoberweer giet een beetje van alles uit". Daarom raad ik u aan voorbereid te zijn op wat kan komen - beter te veel dan te weinig! De gemiddelde temperatuur ligt deze maand in New York tussen 10 graden en 18 graden. Het goede nieuws? Volgens de statistieken regent het meestal maar 6 dagen per maand, dus u heeft geen paraplu nodig, maar wel een goede jas.

Het beste is om warme kleren, truien en lange broeken mee te nemen - ik neem altijd een sjaal mee in mijn koffer! En een paar comfortabele sportschoenen of laarzen, want zelfs als u het niet beseft, zult u heel wat kilometers afleggen. En nu, laten we ervan genieten!