New York in oktober: de beste dingen om te doen en te zien in de stad

Oktober in de Big Apple is een heel bijzondere maand die in het teken staat van Halloween. Ik vertel je alles wat je moet weten... om er een geweldige tijd van te maken!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

11 minuten lezen

New York in oktober: de beste dingen om te doen en te zien in de stad

De kleuren van Central Park in oktober | ©Pierre Blache

Oktober in New York is een van de meest magische tijden van het jaar. De duizenden oranje en roodachtige bladeren in Central Park, griezelige Halloween-pompoenen en trick-or-treaters veranderen de Big Apple in deze tijd van het jaar in een betoverende stad. Klinkt geweldig, nietwaar?

Aan de andere kant, met het begin van de herfst in New York dalen de temperaturen, begint het laagseizoen voor toerisme en is de stad niet overvol met bezoekers, wat welkom is. In dit artikel vertel ik je de 10 beste dingen om te doen in de stad van de wolkenkrabbers in oktober. Mis er geen een!

1. Geniet van de start van het NBA-seizoen

Binnen in Madison Square Garden| ©Emmanuel Milou
Binnen in Madison Square Garden| ©Emmanuel Milou

Welke basketbalfan heeft er niet van gedroomd om zijn idolen live te zien? Het is de Amerikaanse droom die uitkomt. Of je nu fan bent van de sport of niet, je kunt de passie voor de sport in de VS niet missen in het stadion. De show is gegarandeerd!

Oktober is een belangrijke maand omdat het officiële seizoen dan begint, zodat je na de zomerstop de gekte en de sfeer van een live wedstrijd kunt meemaken. De spelers zijn terug met meer enthousiasme dan ooit!

Bovendien heb je in New York een dubbele kans om van een wedstrijd te genieten, want de Nets spelen in het Barclays Center, het thuisstadion van de Brooklyn Nets, en de New York Knicks in Madison Square Garden.

Hoe koop ik NBA tickets

De vraag om naar een NBA-wedstrijd te gaan is extreem hoog en kaarten zijn maanden van tevoren uitverkocht. Om te voorkomen dat je buiten de boot valt, raad ik je aan je tickets zo snel mogelijk te kopen. Alle tickets zijn echter digitaal en kunnen alleen online worden gekocht.

Nuttige informatie over NBA tickets

 • Prijs: vanaf €50 (de gemiddelde prijs voor goede zitplaatsen bij wedstrijden waar veel vraag naar is, ligt meestal rond de €150).
 • Data: Het reguliere seizoen loopt van half oktober tot begin april.
 • Aanrader als... je een unieke ervaring en veel adrenaline wilt.
 • Voor meer informatie: bezoek het artikel Hoe koop ik NBA-tickets in New York.

Boek je NBA ticket

2. Wandel door Central Park en bewonder de herfstkleuren

Herfst in Central Park| ©Marie-Lan Nguyen
Herfst in Central Park| ©Marie-Lan Nguyen

De natuur en de veranderende seizoenen bewonderen is een van mijn favoriete bezigheden waar ook ter wereld, maar vooral in Central Park, de groene long van New York. In oktober beginnen de bladeren te vallen en is het landschap mooier dan ooit: het is getint met rood, oranje, bruin? Als je van fotografie houdt, trek je je laarzen aan!

Als je ook met kinderen naar New York reist, biedt Central Park in deze tijd van het jaar meestal verschillende rondleidingen aan die ideaal zijn voor een gezinsuitstapje, zoals de schildpaddentour, waarbij je een vijver bezoekt waar vijf soorten schildpadden leven. Bovendien betaal je slechts een symbolische prijs van 4,50 euro per gezin (inclusief twee volwassenen en twee kinderen), en dat is het zeker waard!

Maar heb je er ooit aan gedacht om een fiets te huren in Central Park om er comfortabel en volledig rond te kunnen lopen? Het is een van mijn favoriete manieren om het gebied te leren kennen. Zo raak je niet uitgeput, heb je genoeg energie om je route te vervolgen en zorg je ervoor dat je de tijd hebt om alles te zien.

Huur een fiets in Central Park

3. Beleef een eng dagje uit... in een spookhuis!

Merchant's House Museum spookhuis:| ©Ajay Suresh
Merchant's House Museum spookhuis:| ©Ajay Suresh

Als je het als kind leuk vond om op kermissen met de heksentrein te rijden of in de Mansion of Terror te duiken om een beetje te schrikken, dan krijg je dat nu op een grote manier! De spookhuizen van New York zijn een klassieker en laten je de vooravond van Halloween beleven met angst en... haren die overeind staan!

Er is voor elk wat wils: gothic, met spoken, met een lichtshow, met duistere verhalen en waarin moorden zijn gepleegd... Maar dan echt! Ze hebben allemaal hun eigen legende en tijdens de maand oktober openen ze hun deuren om zowel New Yorkers als vreemde bezoekers te verrassen.

Wist je trouwens dat ze voor Halloween ook nachtelijke rondleidingen op begraafplaatsen organiseren en een rondleiding bij kaarslicht door de catacomben?

Ontdek de beste spookhuizen in New York City

 • Merchant's House Museum: Dit museum is niet alleen een prachtig en historisch monument, maar organiseert in oktober ook vaak spooktochten door het verleden en het heden, waarbij de (echte) paranormale gebeurtenissen die zich op deze griezelige plek hebben voorgedaan, worden uitgelegd.
 • Blood Manor: Dit angstaanjagende landhuis ligt aan Broadway. Je wordt ondergedompeld in een angstaanjagende reis door een labyrint van kamers waar acteurs je aanvallen wanneer je het het minst verwacht.
 • The Haunted Farm at Queens County Farm: Deze 300 jaar oude boerderij midden op het platteland biedt een lichtere Halloween voor het hele gezin. Er zijn ook activiteiten om meer te leren over het maken van cider en het planten van pompoenen.

Boek een tour door de catacomben van NY

4. Verken de Botanische Tuin en zijn nieuwsgierige vogelverschrikkers.

Botanische tuin| ©Hellotickets
Botanische tuin| ©Hellotickets

Tot 31 oktober kunnen bezoekers genieten van de New York Botanical Garden in de Bronx, die van decor verandert en in de Halloween-sfeer komt. Je vindt er een tuin versierd met pompoenen, vogelverschrikkers, vriendelijke skeletten en andere traditionele figuren.

Er is ook een herfstpoppenshow, een workshop om je eigen vogelverschrikkers te maken en een weekend in oktober is er een tentoonstelling van enkele van de grootste pompoenen ter wereld. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om het eeuwenoude bos, de Bronx River en de spectaculaire tuinen te bekijken .

Een van de attracties die me het meest verraste was het gratis treintje dat je meeneemt op een tour door het park en je kunt stoppen bij de bezienswaardigheden die je uitgebreid wilt bekijken. Erg handig!

Wat zie je in de Botanische Tuinen

 • Enid A. Haupt Conservatory: een kas met tropische planten en cactussen, en een aantal zeer interessante tijdelijke displays.
 • Mertz Library: een van de grootste botanische bibliotheken ter wereld.
 • Leon Levy Visitor Center: een centrum waar je zaden, planten en decoratieve accessoires voor thuis kunt vinden.
 • Vijvers: gevuld met waterlelies, waterlelies en lotussen.

Boek uw tickets voor de Botanische Tuin

5. Bekijk de verbazingwekkende Niagara Falls

Niagara watervallen|©caraban25
Niagara watervallen|©caraban25

Hoewel de zomer ongetwijfeld de beste tijd is om de Niagara Falls te zien vanwege het mooie weer en omdat alle attracties open zijn voor het publiek, is het nadeel van deze data, zoals je je kunt voorstellen, dat ze vol zitten met mensen. Daarom is een reis naar New York in oktober een goed moment om van dit wonder te genieten zonder de mensenmassa's.

Daarnaast zijn hotelkamers in oktober goedkoper en is het nog niet te koud, dus je kunt er comfortabel van genieten. Oh, en het is de meest romantische maand van het jaar, dus de omgeving zal charmant zijn.

Het is heel gebruikelijk om van je bezoek aan New York te profiteren om de Niagara Falls te zien en de meest comfortabele manier om dat te doen is door een tour te huren. Er zijn eendaagse, tweedaagse en zelfs vierdaagse tours. Dus de keuze is aan jou.

Boek een tour naar de Niagara watervallen

6. Wees een Amerikaan voor een dag bij de New York Rangers

mensen op straat|©Zan's World
mensen op straat|©Zan's World

IJshockey is een van de populairste sporten in de Verenigde Staten, dus een wedstrijd bezoeken is een geweldige manier om de Amerikaanse cultuur te proeven en een insider te zijn.

Het ijshockeyseizoen begint in oktober, dus dat is perfect. Bovendien zijn de New York Rangers een van de belangrijkste en bekendste teams van het land. Je kunt ze gaan bekijken, want ze spelen in Madison Square Garden in New York. Heb je er zin in?

Ik raad je echter aan om je New York Rangers kaarten van tevoren te reserveren, want ze zijn erg snel uitverkocht.

Boek uw New York Rangers tickets

7. Hang jezelf op in onmogelijke gebouwen

Toegang tot het Museum van China in Amerika| ©Jim.henderson
Toegang tot het Museum van China in Amerika| ©Jim.henderson

Gedurende één weekend in oktober openen meer dan 300 iconische gebouwen in New York gratis hun deuren als onderdeel van het evenement Open House New York. Dit zijn instellingen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek, maar voor sommige moet je van tevoren reserveren .

Het evenement biedt een unieke kans om de beste voorbeelden van New Yorks architectuur, design, techniek en cultureel erfgoed te ontdekken. Ik was gefascineerd! Je kunt genieten van livemuziek in de boekwinkels, gratis lezingen, rondleidingen en een groot aantal merkwaardige gebouwen binnengaan, zoals het Museum of China in America, het Islamitisch Cultureel Centrum of zien hoe de deelgemeente Brooklyn het Gowanuskanaal, een van de meest vervuilde plekken in de VS, heeft omgetoverd tot Sponge Park.

8. Verblind je tijdens het Hudson Valley Pumpkin Festival

Bij het Jack O'Lantern Festival| ©Getty Images
Bij het Jack O'Lantern Festival| ©Getty Images

Zoals je hebt gezien, staat de programmering van New York in oktober ongetwijfeld in het teken van de engste gebeurtenis van het jaar: Halloween. Een van de tradities die mijn aandacht het meest trok, was het versieren van New Yorkse huizen met pompoenen. Maar er stond me nog een grotere verrassing te wachten... Het Jack O'Lantern Festival!

Elk jaar rond deze tijd vindt in de stad Croton-on-Hudson het Jack O'Lantern Festival plaats, waarbij een 18e-eeuws landschap wordt nagebootst en meer dan 7.000 pompoenen worden tentoongesteld die zijn ontworpen en met de hand gesneden door een team ambachtslieden. Ze zijn allemaal verlicht!

Wist je dat deze pompoenen worden gebruikt om allerlei figuren en scènes na te bootsen, zoals het beroemde Vrijheidsbeeld, een draak of de sterren van een planetarium? Zoiets heb je nog nooit gezien!

Nuria's Traveller Tip

De tentoonstelling gaat meestal open tussen 17u en 21u, je kunt de tentoonstelling het beste bezoeken als het helemaal donker is. Reserveer je kaartjes zo snel mogelijk, want ze zijn meestal uitverkocht!

9. Let op de trekvogels... Ze reizen ook naar New York!

Bryant Park in New York| ©Alexander Spatari
Bryant Park in New York| ©Alexander Spatari

Had je niet geraden dat er elk jaar tientallen vogels naar New York trekken? De stad van de wolkenkrabbers is de thuisbasis van een groot aantal vogelsoorten, en ook zij leven de Amerikaanse droom in Bryant Park! Aan de andere kant zou ik hier, zoals gewoonlijk, ook wel willen wonen.

Als je in oktober reist, heb je geluk! Want dit park organiseert een gratis (ja, gratis!) vogelexcursie in september en oktober. Je ontdekt de verbazingwekkende verscheidenheid aan soorten die tijdens het trekseizoen in Bryant Park leven.

De rondleiding vindt plaats op maandag en donderdag met een milieuvoorlichter en je hoeft je niet aan te melden. Wist je dat meer dan 130 verschillende vogelsoorten deze enclave hebben aangedaan? New York, New York... Wat kun je verwachten.

Nuttige informatie over de vogelexcursie:

 • Datum: 6 september tot 14 oktober 2021.
 • Openingstijden: maandag van 8.00 tot 9.00 uur en donderdag van 17.00 tot 18.00 uur.
 • Ontmoetingspunt: Heiskell Plaza, vlakbij de hoek van 6th Avenue en 42nd Street.

10. En als je toch bezig bent... Leer jongleren in Bryant Park!

Jongleren in Bryant Park| ©Diane Greene Lent
Jongleren in Bryant Park| ©Diane Greene Lent

Als in de zomer in Byrant Park muziekfestivals worden gehouden en de boeken op straat worden gezet zodat iedereen ervan kan genieten, zijn er in oktober naast vogels kijken ook jongleerlessen in de open lucht om te profiteren van het mooie weer. Als je het niet wilt leren, kun je ook de shows bijwonen die ze organiseren.

Ook zijn er het hele jaar door (als het weer het toelaat) gratis wandeltochten door Bryant Park onder leiding van parkmedewerkers. De rondleidingen vinden om de woensdag plaats en duren ongeveer 45 minuten.

Tijdens deze rondleiding ontdek je enkele geheimen van dit iconische park, dat als een van de oudste van New York wordt beschouwd. Je leert dat het een paar jaar het epicentrum van criminaliteit en drugs in Manhattan is geweest en dat het in de winter vol staat met iglo's waar je een kop chocola of een goede cider kunt drinken, waardoor het een van de beste parken van New York is.

Nuria's Traveler Tip

Eind oktober is de openluchtmarkt open voor ambachtslieden uit New York en de rest van de wereld. Als je kunt, ga dan langs, want er zijn hele leuke dingen!

11. Bekijk Hollywoodsterren op het New York Film Festival

Beroemdheden bij de première van The Social Network op het New York Film Festival| ©Raffi Asdourian
Beroemdheden bij de première van The Social Network op het New York Film Festival| ©Raffi Asdourian

Kun je je voorstellen dat je naar New York reist en daar Denzel Washington, Penelope Cruz en Pedro Almodovar ziet? In oktober is het mogelijk dankzij het New York Film Festival, dat plaatsvindt tussen eind september en begin deze maand.

Als je van de zevende kunst houdt, zul je dit evenement geweldig vinden, want het biedt een aantal van de meest verwachte wereldpremières, een rode loper vol Hollywoodsterren, lezingen en gratis filmpresentaties.

In 2021 verrast het bijvoorbeeld met de wereldpremière van 'The Tragedy of Macbeth', een zwart-wit film van Joel Cohen met Denzel Washington, Frances McDormand en Corey Hawkin in de hoofdrollen, gebaseerd op de gelijknamige tragedie van William Shakespeare. Dus trek je beste kleren aan en kom naar de acteurs kijken!

12. Eten en drinken, het leven is kort (vooral in New York!)

New York City Wijn- en voedselfestival| ©nantuck3t
New York City Wijn- en voedselfestival| ©nantuck3t

Hallo, fijnproevers! In oktober vindt ook het New York City Wine and Food Festival plaats, het grootste eet- en wijnfestival van de stad, waar je kunt genieten van proeverijen, avonden met tv-koks (de Arguiñanos van Amerika), feestjes, hands-on kooklessen en wijnproeverijen. Wie wil er nog meer?

Aan de andere kant, als je een liefhebber van cafeïne bent, heb je een heel bijzondere afspraak met koffie op het New York Coffee Festival, een shot dat je de energie geeft die je nodig hebt om te reizen en duizend plannen te maken in de Big Apple.

Nuria's Traveller Tip

Geniet van een van de mooiste zonsondergangen op de Staten Island-boot die het zuidelijke puntje van Manhattan verbindt met Staten Island. Het beste deel? Het is gratis!


Temperatuur in oktober in New York

Herfst in Central Park| ©Levon Avdoyan
Herfst in Central Park| ©Levon Avdoyan

Zoals het gezegde luidt "gek oktoberweer, het giet een beetje van alles". Daarom raad ik je aan om voorbereid te zijn op wat komen gaat, beter te veel dan te weinig! De gemiddelde temperatuur deze maand in New York ligt tussen een minimum van 10 graden en een maximum van 18 graden. Het goede? Volgens de statistieken regent het meestal maar 6 dagen per maand, dus je hebt geen paraplu nodig, maar wel een goede jas.

Idealiter neem je warme kleding, truien en lange broeken mee - ik neem altijd een sjaal mee in mijn koffer! En een paar comfortabele sportschoenen of laarzen, want ook al sta je er niet bij stil, je zult heel wat kilometers afleggen. En nu genieten!