Castel Gandolfo vanuit Rome: hoe te bezoeken, tours, dingen te doen...

Rome is een ongelooflijke bestemming om de geschiedenis van de oude beschaving van het Westen te ontdekken, om de voortreffelijke Italiaanse gastronomie te proeven, om te wandelen over de pleinen en fonteinen, die zo kenmerkend zijn voor de Italiaanse architectuur, en om te genieten van de Romeinse cultuur in al haar pracht en praal.

Ivana Nazareno

Ivana Nazareno

11 minuten lezen

Castel Gandolfo vanuit Rome: hoe te bezoeken, tours, dingen te doen...

Castel Gandolfo | ©Luciano Rotellini

Rome is ongetwijfeld een fascinerende bestemming, maar soms betekenen de drukte van de straten en de chaos van het verkeer dat veel toeristen een rustigere en meer ontspannende middag of dag zoeken in nabijgelegen steden. Juist in dit scenario komt Castel Gandolfo in beeld, een klein stadje op slechts 18 kilometer ten zuidoosten van Rome aan de oevers van het Albano-meer.

De stad is wereldwijd bekend als het gekozen vakantieverblijf van het Vaticaan- als de paus het als zijn zomerverblijf heeft gekozen, dan moet Castel Gandolfo wel erg mooi zijn, toch? De belangrijkste excursie in de stad is een bezoek aan de pauselijke residentie en de uitgestrekte tuinen met allerlei soorten bloemen en bomen.

Hier zijn de beste dingen om te doen in Castel Gandolfo vanuit Rome. Ik nodig u ook uit om het volgende bericht te lezen over wat u moet doen en zien in Rome voor een complete ervaring tijdens uw reis.

Bezoek het Pontifical Palace en de Residence Gardens.

Pauselijk Paleis| ©LPLT
Pauselijk Paleis| ©LPLT

Castel Gandolfo is een pauselijk zomerverblijf sinds paus Urbanus VIII er in de 17e eeuw een prachtige residentie liet bouwen. Vandaag de dag is de site, ongeacht welke religie de toeristen belijden, een plaats van aanbidding en pure geschiedenis geworden.

Paus Franciscus heeft het pauselijk paleis en de opvallende tuinen opengesteld voor bezoekers uit de hele wereld. Anderzijds raad ik u het volgende artikel aan als u meer wilt weten over rondleidingen in het Vaticaan.

Op de officiële website van de Vaticaanse Musea kunt u kaartjes krijgen, zelfs enkele maanden van tevoren.

Wat u kunt doen in de pauselijke residentie

  • Bewonder Bernini's fontein. Het werd ontworpen door de Renaissance meester Gian Lorenzo Bernini.
  • Bezoek het museum op de benedenverdieping van de residentie met alle informatie over de pausen van de laatste 5 eeuwen.
  • Op de bovenste verdieping bevindt zich het exclusieve verblijf van de pausen, waar u doorheen kunt lopen om te voelen hoe de pausen hun vakantieverblijf beleven.
  • Wandel door de prachtige Barberini-tuinen en stop om de zuivere lucht in te ademen die de natuur uitstraalt, vrij van smog en lawaai.
  • Lunchen met lokale producten van de boerderij van de paus.

De pauselijke residentie heeft van dag tot dag specifieke en wisselende openingstijden, met sluitingen om 14.00 uur, 17.30 uur of 18.30 uur. De opening is meestal om 8.30 uur, hoewel op sommige data de opening om 10.00 uur plaatsvindt.

Boek een bezoek aan de zomerresidentie van de paus

Kajakken op het meer van Albano

Kajak op het Albano-meer| ©Viator
Kajak op het Albano-meer| ©Viator

Het stadje Castel Gandolfo ligt aan de oevers van een prachtig meer met rustig water, ideaal voor wateractiviteiten.

U kunt gaan kajakken terwijl u de geschiedenis van de plaats ontdekt, de overblijfselen van een oude prehistorische beschaving en de oude Romeinse haven van de Villa van Domitianus.

Deze excursie is ideaal om de schoonheid van de natuur te bewonderen in het kristalheldere water van het Albano-meer, maar in de zomer- en lentemaanden kunt u zwemmen in het water dat in de oudheid als toevluchtsoord heeft gediend voor vele pausen.

Vergeet niet uw beste zwemkleding mee te nemen!

Boek een bezoek aan de zomerresidentie van de paus

Fiets door de velden naar Castel Gandolfo

Via Appia| ©Paul Stephenson
Via Appia| ©Paul Stephenson

Fietsenlangs de Appiaweg, een van de meest aantrekkelijke straten van het oude Rome, op een elektrische of gewone fiets, terwijl u leert over de geschiedenis van de Romeinse ruïnes en mausolea is een lonende en interessante ervaring die fysieke activiteit en cultuur combineert.

Deze route is 12,8 km lang en duurt ongeveer een uur. Ik raad u aan de beste route te controleren op Google Maps op het moment van de wandeling, omdat bijvoorbeeld het eerste deel, van de Via Appia Antica naar de Via del Casale della Sergetta, op bepaalde dagen of tijdstippen gesloten kan zijn.

U bereikt het dorp Castel Gandolfo waar u door de straten van de oude stad kunt wandelen, de kleine winkeltjes kunt binnengaan en de plaatselijke gastronomie kunt proeven, vergezeld van een uitzonderlijke rode wijn.

Als u gepassioneerd bent door dit vervoermiddel, raad ik u aan dit artikel over de beste fietstochten in Rome te lezen.

Boek een bezoek aan de zomerresidentie van de paus

Bezoek de kerk van San Tommaso da Villanova

Kerk van San Tommaso da Villanova| ©Mikhail M
Kerk van San Tommaso da Villanova| ©Mikhail M

Het beroemde gebouw staat op het centrale plein van Castel Gandolfo, net buiten het pauselijke paleis. Deze charmante kerk werd ontworpen door Bernini en gebouwd tussen 1658 en 1661.

Binnen kunt u ingewikkeld stucwerk zien en genieten van de schilderijen van Pietro da Cortona. De toegang is gratis, en toeristen blijven meestal een paar minuten tot een uur.

Zonder twijfel ademt Italië geschiedenis, waar je ook gaat, en Castel Gandolfo zal je niet tekort doen aan interessante feiten, cultuur en oude gebouwen!

Boek een bezoek aan de zomerresidentie van de paus

Lunch met uitzicht op het meer van Albano

Bij het Albano-meer| ©Kostandin Minga
Bij het Albano-meer| ©Kostandin Minga

De Romeinen kwamen naar Castel Gandolfo, de routine van Rome ontvluchtend, op zoek naar wat frisse lucht en uitzicht op het meer.

Langs de oever van het meer vindt u restaurants die authentieke Italiaanse pasta's ser veren met een prachtig panoramisch uitzicht.

Durf lekker te eten

Italië is een perfecte bestemming voor fijnproevers, en Castel Gandolfo zal in dit opzicht niet teleurstellen. Hier kunt u traditionele Romeinse gerechten proeven in aangename restaurants met uitzicht op het meer.

Ristorante Pagnanelli is ongetwijfeld het bekendste restaurant van de stad, geliefd bij de plaatselijke bevolking en met een prachtig uitzicht.

Het restaurant wordt sinds 1882 gerund door de familie Pagnanelli en biedt heerlijke verse visgerechten, klassieke vlees- en groentegerechten, allemaal vergezeld van een ongelooflijke selectie wijnen.

Nadat u hebt genoten van een heerlijke lunch en uw batterijen hebt opgeladen, kunt u ervoor kiezen om een van de wandelroutes in de stad te volgen.

Boek een bezoek aan de zomerresidentie van de paus met lunch

Ontdek het stadscentrum

Piazza della Libertà| ©MarcusObal
Piazza della Libertà| ©MarcusObal

Castel Gandolfo is klein maar mooi, en u mag de kans niet missen om door de straten van het centrum te slenteren.

Van kleine pleinen tot weidse uitzichten over het meer, dit is een geweldige plek om de chaos van Rome te ontvluchten, maar ook om de essentie van de lokale bevolking, hun gewoonten en cultuur te leren kennen.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het Piazza della Libertà, waar u een verscheidenheid aan kleine cafés en souvenirwinkels vindt, evenals restaurants waar u al fresco kunt dineren met uitzicht op het meer.

Op het Piazza della Libertà staat ook de prachtige Bernini-fontein en ' s werelds eerste brievenbus, zeggen de plaatselijke bewoners.

Geniet van een uitstekende wijnproeverij

Wijn en Kaas| ©Camille Brodard
Wijn en Kaas| ©Camille Brodard

Het Castelli Romani gebied, waar Castel Gandolfo ligt, is beroemd om zijn beroemde wijnen en als u daar bent moet u zeker van de gelegenheid gebruik maken om een beetje wijn te proeven.

Er zijn talrijke wijnhuizen en winkels die de service aanbieden, zoals Casale Marchese, met een familiegeschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw.

Het is ook mogelijk een excursie te boeken voor een rondleiding door de wijngaarden in de omgeving en te leren over de oogst van de wijnstokken, het tijdstip van parkeren en alle geheimen van de Italiaanse oenologie.

Als u weinig tijd hebt in het dorp kunt u direct naar "Art e Vino" gaan, een kleine en charmante wijnbar waar u ook enkele lokale gerechten kunt proeven.

Wandeling over de hele lengte van het Albano-meer

Wandelen langs het meer van Albano| ©Sonse
Wandelen langs het meer van Albano| ©Sonse

Het dorp Castel Gandolfo ligt te midden van zigzaggende heuvels, en om het meer van Albano te bereiken moet men een steil pad omhoog lopen vanaf de top van het dorp, waar het centrale plein aan de oever van het meer ligt.

Het pad langs het meer is omzoomd met restaurants en bars aan de ene kant en strandclubs aan de andere kant.

De hele wandeling duurt niet langer dan 2 uur, maar u kunt onderweg stoppen voor een kopje koffie, een verfrissend ijsje of een souvenir.

In de warmere maanden kunt u op het zwarte vulkanische zand ligstoelen en parasols vinden om van een zonnige dag te genieten en een duik te nemen in het verkwikkende water van het meer - het Italiaanse dolce vita!

Traveller Tip

Als u een rusteloze geest bent en van avontuur houdt, kunt u boten, waterfietsen en kajaks huren om het meer in de lengte en breedte te bevaren. Er zijn ook fietsen om het bos en de omgeving in alle vrijheid en plezier te verkennen.

Geniet van een geweldige wandeling op eigen gelegenheid door de Barberini-tuinen en de zomervilla's van Castel Gandolfo.

Tuinen en Paleis| ©khrawlings
Tuinen en Paleis| ©khrawlings

Als u genoten hebt van een bezoek aan het Vaticaan en zijn geschiedenis en indrukwekkende kunstwerken in u opneemt, zult u uw ervaring willen uitbreiden met deze tour die u meeneemt naar de oorsprong van de eerste Romeinse nederzettingen en u zult de wijngaarden, boomgaarden en olijfgaarden kunnen zien waar elke paus van zal genieten tijdens de warme zomermiddagen.

Bezoek en ontdek Ariccia en Nemi, twee Romeinse kastelen vlakbij Castel Gandolfo.

Ariccia| ©David Brice
Ariccia| ©David Brice

Dit gebied, gelegen in de oude regio Lazio Vetus, grenzend aan Rome, is vol met prachtige kleine dorpjes omringd door groene heuvels en majestueuze meren waar u kunt wandelen, prachtige foto's kunt maken en de geschiedenis van het gebied kunt opsnuiven.

Castel Gandolfo is het middelpunt van de belangstelling als de zomerresidentie van de pausen, maar mis de dorpen Ariccia en Nemi niet, waarvan de kastelen dateren uit de tijd van het feodale Rome in de 14e eeuw.

Alsof de perfecte natuur van de meren en bergen en de rijke Romeinse geschiedenis nog niet genoeg reden waren om het gebied te bezoeken, kunt u er ook uitstekende wijnen proeven.

Een beetje geschiedenis van Castel Gandolfo en omgeving

Nemi| ©New2022
Nemi| ©New2022

Het kleine en charmante dorpje Castel Gandolfo maakt deel uit van de zogenaamde Castelli Romana en is gebouwd op de ruïnes van Alba Longa. Het ligt op een hoogte van 436 meter boven de zeespiegel.

Het dorp ontleent zijn naam aan de familie Gandolfo, die in de 12e eeuw het grootste deel van de plaatselijke grond bezat en het kasteel met het beste uitzicht op het meer bouwde.

Al in 510 voor Christus werden in dit gebied vele residenties gebouwd, waaronder de prachtige Villa di Domiziano, die tussen 81 en 96 in gebruik was.

In juli 1596 werden Castel Gandolfo en Rocca Priora eigendom van het Vaticaan, nadat paus Clemens VIII het had afgepakt van de familie Savelli, die weigerde hun schulden te betalen.

Wat is de regio van Castelli Romana?

Castelli Romani| ©Jametlene Reskp
Castelli Romani| ©Jametlene Reskp

De oude wijk waar Castel Gandolfo ligt heet Castelli Romani, wat in de oorspronkelijke taal "Kastelen van Rome" betekent. Dit gebied wordt gekenmerkt door een groep dorpen gelegen op de Albanese heuvels.

Het hele grondgebied van Castelli Romana ligt zeer dicht bij het zuidoosten van de Eeuwige Stad en is een prachtige route om het natuurschoon te bewonderen, getint met de geschiedenis van de oude vakantievilla's van de pausen, de Romeinse keizers en de rijkste families uit die tijd.

Wat ziet u in de omgeving van Castelli Romana?

Hier is een overzicht van de beste activiteiten in het gebied:

  • Adembenemende uitzichten op de vulkanische meren en heuvels.
  • Archeologische sites met een grote geschiedenis.
  • Uitstekend eten en wijn van het Italiaanse platteland.

Of u nu met een rondleiding vanuit Rome meeg aat of besluit op eigen gelegenheid naar Castel Gandolfo te gaan, u doorkruist een deel van de Castelli Romana en heeft een perfecte gelegenheid om een paar minuten te stoppen om de doorgang te voltooien, en de beste foto's te maken van de natuur van de plaats.

Hoe kom ik in Castel Gandolfo vanuit Rome?

Trein| ©Mattia Deambrogio
Trein| ©Mattia Deambrogio

Er zijn verschillende mogelijkheden om de stad te bereiken vanuit de eeuwige stad.

U kunt met de trein gaan, wat het populairste alternatief is, met een gehuurde of gedeelde auto, of met een rondleiding.

Met de trein naar Castel Gandolfo vanuit Rome

Een enkeltje van station Roma Termini naar Castel Gandolfo is relatief goedkoop en de reis duurt ongeveer 40 minuten.

Op de website van Trenitalia kunt u de treindienstregeling voor die dag raadplegen. De trein zet u af bij het station, vanwaar u moet oversteken naar de hoofdstraat en vervolgens het pad omhoog moet lopen om het dorp te bereiken.

Met de auto naar Castel Gandolfo vanuit Rome

Met een huurauto kunt u Castel Gandolfo bereiken via de snelweg A90/E80 of Appia Nuova/SS7.

De reis duurt ongeveer 40 minuten, afhankelijk van verkeer en weer. Daar aangekomen kunt u uw auto parkeren bij het Apostolisch Paleis en rondwandelen in de oude stad of rechtstreeks naar de oevers van het Albano-meer gaan.

Hoe Castel Gandolfo te bereiken vanuit Rome met een georganiseerde tour

Als u in Rome bent en in uw hotel verblijft en een dagtocht naar Castel Gandolfo wilt maken, kunt u bij een reisbureau online een tour boeken die bij u past.

Ik beveel deze tour aan, die zeer compleet en dynamisch is. Bovendien kunt u, omdat u lokale gidsen hebt, hen om aanbevelingen vragen over waar u kunt eten of wat u in uw vrije tijd in de stad kunt doen.

Omdat de af te leggen afstand kort is, kunt u de hele dag de stad, de pauselijke residentie en het meer van Albano leren kennen en 's middags terugkeren naar uw hotel in Rome.

Het weer in Castel Gandolfo

Meer van Castel Gandolfo| ©Gianluca D'Angelo
Meer van Castel Gandolfo| ©Gianluca D'Angelo

Het klimaat in Italië is over het algemeen warm en gematigd, met koelere temperaturen in januari en februari (het gemiddelde ligt tussen 5 en 15 graden Celsius).

De winter in Zuid-Italië is niet zo streng als in het noorden, maar het is altijd raadzaam om een goede jas en een sweatshirt in te pakken die je kunt uittrekken en in je rugzak stoppen als het warmer wordt.

De zomers zijn heet, vooral in juli en augustus -de voorspelling kan oplopen tot 37 graden Celsius!

Als u Castel Gandolfo in de zomer bezoekt, is er niets beter dan in uw zwemkleding naar de oever van het meer te gaan om van de zon te genieten en af te koelen in het rustige water.

Omdat het water een meer is, kunt u zo vaak u wilt zwemmen en duiken zonder het risico te lopen dat de golven u van de oever wegspoelen.

De lente en de herfst zijn meestal de perfecte tijd om te wandelen in de frisse lucht, te sporten en rond te lopen in de stad vanaf de heuveltop Piazza Libertà tot aan het meer van Albano.

Met dit alles kan ik me voorstellen dat u staat te popelen om de charmes en het landschap van dit minder bekende maar even mooie deel van het Romeinse platteland te ontdekken!