Via Appia Rome: alles wat je moet weten

De Appiaweg van Rome is een van de oudste Romeinse wegen die nog bestaan en was een van de belangrijkste toegangswegen tot de stad. Langs de Appiaanselaan zijn talloze bezienswaardigheden. Ik nodig je uit om erlangs te lopen en het beste te zien wat de route te bieden heeft.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Via Appia Rome: alles wat je moet weten

Schaduwen op de Appiaansweg, Rome | ©Atilla2008

De Appiaweg in Rome is naar schatting zo' n 2300 jaar oud. Hij werd in 318 voor Christus aangelegd door de Romeinse consul Appius Claudius Blindus om Rome met Capua te verbinden. Later werd hij verlengd tot de huidige stad Brindisi en van daaruit was Rome via de Appiaweg verbonden met Griekenland, Egypte en het Oosten, wat militaire en commerciële expedities vergemakkelijkte. Sindsdien staat de weg bekend als de "regina viarum" (koningin van de wegen).

Vandaag de dag kan de Appiaweg van Rome te voet of op de fiets worden afgelegd. Het is een prachtige, rustige wandeling met veel verhalen. Het is een reis die je in een rustig tempo moet afleggen, terwijl je de landschappen en monumenten bewondert die je langs de kanten van de Appiaweg ontdekt. Er zijn veel dingen te zien en te doen in Rome en het lopen van de Via Appia is een van de beste.

Zijn er rondleidingen over de Via Appia in Rome?

Wandelen over de Via Appia| ©Jim Paton
Wandelen over de Via Appia| ©Jim Paton

Er zijn verschillende opties voor rondleidingen over de Via Appia in Rome en het is echt de moeite waard om een rondleiding te nemen. Je kunt ervoor kiezen om de tour te voet of op de fiets te doen. Fietstours kunnen privé- of groepstours zijn en zijn meestal op elektrische fietsen.

Je kunt ook voor gewone fietsen kiezen, maar houd er dan wel rekening mee dat het een lange tocht is en dat je gewend moet zijn aan fietsen om zo'n lange tocht te kunnen verdragen.

De prijzen variëren van 50 tot 95 euro, afhankelijk van de lengte van de tour en of het een privé- of groepstour is. Deze tours duren tussen de 4 en 5 uur en zijn inclusief verzekering (controleer welke dekking beschikbaar is).

Je hebt ook de mogelijkheid om een tour te kiezen die naast de Appiaweg ook andere bezienswaardigheden omvat. In dit geval kun je kiezen voor een tour per auto, met gids, chauffeur en privéchauffeur voor ongeveer 170 euro.

Het voordeel van deze tours is dat de entreegelden meestal bij de prijs zijn inbegrepen en dat je niet in de rij hoeft te staan. Door wachtrijen te vermijden win je veel tijd om van de activiteiten te genieten. Dit is ongetwijfeld een van de beste rondleidingen in Rome.

Boek een rondleiding door de Catacomben en de Appiaanselaan

Het begin van de rondleiding over de Appiaweg in Rome bij Porta San Sebastiano

De poort van Sint Sebastiaan| ©Lalupa
De poort van Sint Sebastiaan| ©Lalupa

Het begin van de Appian Way tour begint bij de Porta San Sebastiano in Rome. Ook bekend als de Appiaanse Poort, is het de grootste van de bouwwerken die deel uitmaken van de Aureliaanse Muren.

Gelukkig is het in een uitstekende staat van bewaring. Tegenwoordig is in de Poorten van San Sebastiano het Museum van de Muren gevestigd, dat zeker een bezoek waard is.

Het museum is verdeeld in 3 afdelingen: oud, middeleeuws en modern en laat op een interactieve en didactische manier de verschillende fasen van de vestingwerken van de stad zien.

Als je bijzonder geïnteresseerd bent in architectuur, zul je echt genieten van dit museum, want het is zeer goed gestructureerd en de informatie die bezoekers krijgen en de educatieve hulpmiddelen die beschikbaar zijn, zijn zeer goed.

Vanaf hier gaat de tour verder langs de Appiaweg van Rome tot je het tweede bezienswaardigheid bereikt, de Quo Vadis Kerk.

Boek een rondleiding door de Catacomben en de Via Appia

De Domine Quo Vadis Kerk op de Via Appia in Rome

Domine Quo Vadis Kerk| ©Claudio
Domine Quo Vadis Kerk| ©Claudio

Als je de route van de Via Appia in Rome volgt, kom je bij de Domine Quo Vadis Kerk. Men gelooft dat in deze kerk de inmiddels overleden Jezus aan Petrus verscheen toen hij probeerde te vluchten voor de kruisiging. Na deze verschijning zou Petrus naar Rome zijn teruggekeerd om zijn martelaarschap te aanvaarden en aan het kruis te sterven.

De Domine Quo Vadis kerk werd in de 17e eeuw gebouwd vanuit een kleine kapel uit de 9e eeuw en binnen zijn prachtige fresco's te bewonderen.

Het thema van de fresco's is de kruisiging van Christus en het martelaarschap van Sint Pieter. Als je een fan bent van religieus toerisme kun je ook de Sixtijnse Kapel bezoeken, een van de must-see bezienswaardigheden in Rome.

Na een korte rit bereik je het derde punt van de tour, de Catacomben van Sint Callixtus.

Callixtus. Boek een rondleiding door de catacomben en de Appiaweg

De Catacomben van St. Callixtus op de Via Appia in Rome

Catacomben van St. Callixtus| ©Pantchoa
Catacomben van St. Callixtus| ©Pantchoa

Langs de Appiaweg in Rome vind je talloze graven en catacomben omdat het in de oudheid verboden was om de doden binnen de stadsmuren te begraven. Een van deze begraafplaatsen is de Catacombe van St. Callixtus, met meer dan 170.000 graven.

De Catacomben van St. Callixtus zijn het best bewaard gebleven van de hele Appiaweg en kunnen worden bezocht.

Het is een aanbevolen bezoek, want er zijn talloze graven van christelijke martelaren en heiligen. Als je onder de indruk bent van de begraafplaatsen, kun je deze activiteit beter overslaan.

Houd er rekening mee dat zowel de Catacomben van St. Callixtus als de Catacomben van St. Sebastian tot de attracties behoren die de meeste aandacht van toeristen trekken, dus je zult ruim van tevoren kaartjes willen reserveren om teleurstelling te voorkomen - het is bijna onmogelijk om op de dag zelf kaartjes te krijgen.

Boek een rondleiding door de Catacomben en de Appiaanselaan

De Sint-Sebastiaanbasiliek op de Via Appia in Rome

Sint-Sebastiaanbasiliek| ©Lalupa
Sint-Sebastiaanbasiliek| ©Lalupa

Iets verder van de Catacomben van Sint-Callixtus (San Callisto) ligt de Basiliek van Sint-Sebastiaan. In deze basiliek bevindt zich ook een enorm complex van catacomben, die toegankelijk zijn via een trap in de rechter zijbeuk van de basiliek.

De Catacomben van St. Sebastian werden een christelijke begraafplaats aan het einde van de 2e eeuw na Christus. Daarvoor werden ze al gebruikt als heidense begraafplaats.

Houd er rekening mee dat je voor het betreden van de Catacomben (die van Sint-Callixtus of Sint-Sebastiaan) moet betalen en dat de wachtrijen uren kunnen duren. Het is aan te raden om je kaartjes voor de Catacomben van tevoren te reserveren.

Vergeet niet dat er ook skip-the-line tickets beschikbaar zijn. Deze zijn iets duurder, maar het is de extra kosten waard als je uren tijd bespaart door de langste wachtrijen in Rome over te slaan. Als je langer in Rome blijft, kun je ook de Catacomben van het Vaticaan bezoeken.

Ongeveer 200 meter voor de Catacomben van Sint-Sebastiaan vind je de volgende halte, de ruïnes van Villa di Massenzio.

De ruïnes van de Villa di Massenzio op de Via Appia in Rome

Villa di Massenzio| ©Rodrigo.Argenton
Villa di Massenzio| ©Rodrigo.Argenton

De ruïnes van de Villa di Massenzio aan de Via Appia in Rome bestaan uit drie hoofdgebouwen: het circus, het paleis en het mausoleum. Het is een zeer interessant architectonisch complex dat een bezoek waard is.

Het mausoleum van de dynastie wordt ook wel het graf van Romulus genoemd, omdat men gelooft dat hij daar begraven lag. Of het verhaal van Romulus' begrafenis hier nu waar is of niet, het is een prachtig monument en samen met de andere twee gebouwen vormt het een harmonieus complex van sobere en tijdloze schoonheid.

Onmiddellijk na het passeren van het graf van Romulus kom je bij de zesde halte op je tour over Rome's Appiaanse Weg, het Mausoleum van Cecilia Metella.

Het Mausoleum van Cecilia Metella op de Appiaweg van Rome

Mausoleum van Cecilia Metella| ©Livioandronico2013
Mausoleum van Cecilia Metella| ©Livioandronico2013

Wanneer je dit punt bereikt, zie je een van de meest emblematische mausolea uit de Romeinse tijd. Het Mausoleum van Cecilia Metella is een van de meest indrukwekkende funeraire centra in Rome. De enorme en prachtige constructie diende als graf van Cecilia Metella, dochter van de consul Quintus Metellus, veroveraar van Kreta.

Het Mausoleum van Cecilia Metella werd door de familie Caetani in het kasteel opgenomen als hoofdtoren en heeft tot op de dag van vandaag zijn imposante uiterlijk behouden.

Loop verder en na een paar minuten vind je aan je rechterhand het zevende bezienswaardigheid van de Romeinse Appiaweg, de ruïnes van de Frontespizio en iets verderop de middeleeuwse boerderij van Santa Maria Nova en het piramidevormige grafmonument.

De ruïnes van de Frontespizio op de Via Appia van Rome, de middeleeuwse boerderij van Santa Maria Nova en het piramidevormige grafmonument

Middeleeuwse boerderij Santa Maria Nova| ©slayer
Middeleeuwse boerderij Santa Maria Nova| ©slayer

Deze drie monumenten liggen op loopafstand van elkaar, dus het duurt niet lang om eromheen te lopen. De ruïnes van de Frontespizio zijn een kleine, goed bewaarde kern van ruïnes. Men denkt dat ze dateren uit ongeveer de 1e eeuw voor Christus. Een paar meter verderop ligt de middeleeuwse boerderij van Santa Maria Nova.

Loop nog een paar meter verder en je ziet een piramidevormig bouwwerk voor je, waarover tot nu toe niet veel bekend is, maar vanwege de grote omvang van de tombe is er veel gespeculeerd over de eigenaar, maar geen van de theorieën is bevestigd.

Als je de Appiaweg van Rome vervolgt, vind je ongeveer 100 meter verderop de achtste halte, die wordt gevormd door de zogenaamde Tumuli degli Orazi en 150 meter daarvandaan zie je de Villa dei Quintili.

Tumuli degli Orazi en Villa dei Quintili op de Via Appia in Rome

Villa dei Quintili| ©BRUNNER Emmanuel
Villa dei Quintili| ©BRUNNER Emmanuel

Het Tumuli degli Orazi begraafcomplex bestaat uit twee tombes die lijken op de Etruskische tombes die zijn gevonden in de necropolis van Banditaccia. Hoewel er veel theorieën rond deze tombes zijn geweven, is het enige dat tot nu toe is bevestigd dat een van de tombes leeg is en er geen zekere aanwijzingen zijn over wie er begraven zou kunnen zijn.

In tegenstelling tot de soberheid van de Tumuli degli Orazi vind je 150 meter verderop de Villa dei Quintili. Het is een prachtig wooncomplex, het grootste in de buitenwijken van Rome.

De Villa dei Quintili behoorde toe aan de gebroeders Quintilio, Romeinse consuls in 151 na Christus.

De broers werden vermoord voor vermeend verraad en samenzwering op bevel van keizer Commodus en de Villa werd in beslag genomen. Na de executie van de gebroeders Quintili bleef de Villa in gebruik als residentie door verschillende Romeinse keizers, waaronder Commodus.

Als je de wandeling voortzet bereik je de negende halte, de Casal Rotondo.

De Casal Rotondo

Casal Rotondo| ©Nicolò Musmeci
Casal Rotondo| ©Nicolò Musmeci

Het Casal Rotondo is het grootste cirkelvormige mausoleum aan de Appiaweg in Rome en een van de grootste in Europa. Dit enorme mausoleum was ooit bedekt met travertijnmarmer en is vermoedelijk gebouwd rond de 1e eeuw voor Christus.

Helaas is er, ondanks vele onderzoeken, niet veel meer ontdekt over de bouw, de oorsprong en de oorspronkelijke eigenaars.

Enige tijd geleden werd een fragment van een inscriptie met de naam Cotta gevonden. Deze ontdekking heeft archeoloog Luigi Canina doen geloven dat het een grafmonument is, opgericht door Messalino Cotta, zoon van de consul Messalla Corvinus, een advocaat en letterkundige ten tijde van Augustus, maar deze theorie is niet bevestigd.

Wie de eigenaar ook was, het lijdt geen twijfel dat het een prachtig monument is en Casal Rotondo is een van mijn favoriete stopplaatsen op de Appiaweg van Rome.

Een paar meter verderop staat de tiende en laatste halte op de Appiaweg van Rome, de Selce Toren.

De toren van Selce

Toren van Selce| ©Carole Raddato
Toren van Selce| ©Carole Raddato

Men gelooft dat de familie Astalli in de 12e eeuw de fundamenten van een oude Romeinse graftombe gebruikte als basis voor een enorme toren die vandaag de dag bekend staat als de Selce Toren. Hij staat op de Appiaansweg, bijna aan het einde van de toeristische route.

Tijdens de Middeleeuwen gingen de oude monumenten van Rome sterk achteruit omdat ze werden gebruikt als steengroeven, die de mensen goedkope bakstenen en stenen leverden.

Door de eeuwen heen werden de monumenten langs de Via Appia achtereenvolgens geplunderd en verloren ze het grootste deel van hun rijkdom. De Toren van Selce ontsnapte niet aan dit lot en, naast de logische verslechtering door het verstrijken van de tijd, hebben opeenvolgende plunderingen het beroofd van de pracht en praal die het in zijn tijd moet hebben gehad.

Als je in de verte kijkt kun je het aquaduct zien dat de Villa dei Quintili van water voorzag. Het uitzicht is prachtig, een buitengewoon ingenieurswerk en een buitengewone schoonheid.

Is het mogelijk om de Via Appia met kinderen te lopen?

Wandelen over de Via Appia| ©Robert Wash
Wandelen over de Via Appia| ©Robert Wash

Het lopen van de Via Appia in Rome is een prachtige ervaring, maar het betekent wel vele uren lopen. Zo ver lopen met kleine kinderen is niet aan te raden als ze het niet gewend zijn. Als je het wilt doen, neem dan een kinderwagen mee zodat je de kleintjes kunt helpen als ze te moe zijn.

Vergeet geen water en snacks voor de kleintjes mee te nemen. Vergeet ook niet hoeden en zonnebrandcrème mee te nemen.

De Appian Way lopen met kinderen kan gemakkelijker zijn buiten de warmere en koudere maanden. Als je naar Rome reist met kinderen, houd dan rekening met het weer bij het plannen van je reis, probeer het te plannen in de beste tijd om naar Rome te reizen.

Tips voor het lopen van de Via Appia in Rome

Wandelen langs de Via Apia| ©Wronny
Wandelen langs de Via Apia| ©Wronny
  • Omdat het een tijdrovende wandeling is, moet je goed gehydrateerd blijven (neem een paar flessen water mee), comfortabele kleding dragen (sportkleding is nog beter) en geschikt schoeisel (vermijd sandalen en denk er zelfs niet aan om hakken te dragen).

  • Je kunt het beste kaartjes reserveren voor de Via Appia attracties die je wilt bezoeken om tijd te besparen tijdens je reis en ervoor zorgen dat je kaartjes hebt - kies altijd voor voorrangskaartjes, in de rij staan in Rome kan echt vervelend zijn.

  • Plan je reis ruim van tevoren en zorg ervoor dat je je kaartjes voor ten minste de belangrijkste attracties ruim van tevoren reserveert.

  • Als dit je eerste reis naar Rome is, probeer dan je reisschema goed op voorhand voor te bereiden in geval van onvoorziene gebeurtenissen. De sleutel tot een geslaagde reis is vooruit plannen.

  • Houd rekening met deze 10 tips voor het organiseren van je reis naar Rome en je zult veel tijd besparen bij het organiseren van je bezoek.