Beste tijd van het jaar voor een bezoek aan Venetië

Venetië, bekend als de Stad der Kanalen of de Parel van de Adriatische Zee, is een van die steden die je minstens één keer in je leven moet bezoeken. Er zijn echter altijd bepaalde tijden van het jaar die beter zijn dan andere.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minuten lezen

Beste tijd van het jaar voor een bezoek aan Venetië

Venetië, Italië | ©Stijn te Strake

Het maakt niet uit wanneer u naar de stad reist, de attracties van Venetië wachten altijd op u. Van de paleizen tot de bijzondere San Marco-basiliek, de gezellige markten, de prachtige bruggen en natuurlijk de grachten, deze Italiaanse stad stelt nooit teleur.

Dat wil niet zeggen dat er geen betere tijden zijn om te reizen dan andere. Door het klimaat, de toestroom van toeristen, de prijzen en andere factoren zijn bepaalde tijden van het jaar beter om van uw verblijf te genieten. In het algemeen zijn het voorjaar en het begin van de herfst de meest comfortabele maanden als alle omstandigheden in aanmerking worden genomen. In ieder geval, als u alleen in de zomer of in de winter kunt gaan , raad ik u aan niet te aarzelen.

Wanneer is de beste tijd om naar Venetië te reizen?

Uitzicht op het San Marcoplein| ©Artur Staszewski
Uitzicht op het San Marcoplein| ©Artur Staszewski

Het weer is een van de belangrijkste factoren die bepalen wat de beste tijd is om naar Venetië te reizen. De winters in Venetië zijn over het algemeen vrij koud, terwijl de zomermaanden worden gekenmerkt door hitte en vochtigheid. In het algemeen, als u een keuze hebt, zijn de beste tijden voor een bezoek de late lente en de vroege herfst.

In beide perioden is het weer zacht, met milde temperaturen, hoewel de mogelijkheid van regen altijd aanwezig is. In vergelijking met de zomer zijn dit echter seizoenen met wat minder toeristen, waardoor u op uw gemak door de straten en grachten kunt slenteren. Het weer in deze periode kan echter enigszins onvoorspelbaar zijn, dus controleer altijd de weersvoorspelling voordat u op reis gaat.

Als korte samenvatting van de voor- en nadelen volgt hier een opmerking over elk seizoen:

 • Voorjaar (maart - half juni): met uitzondering van Pasen zijn de prijzen iets lager en ziet u minder toeristen dan in de zomer, hoewel het aantal toeristen toeneemt naarmate het seizoen vordert.
 • Zomer (half juni - eind september): de stad is vol bezoekers en drukte is de norm. Het weer is erg warm en de prijzen stijgen. Het positieve aspect is de mogelijkheid om te genieten van meer daglichturen en de Venetiaanse nacht.
 • Herfst: (eind september - half december): De drukte begint geleidelijk te verdwijnen. De warmte daalt, maar de kou is nog niet ingetreden. Er is echter meer kans op regen en het fenomeen acqua alta.
 • Winter (eind december-midden maart): de koudste en donkerste maanden van het jaar, zodat de daglichturen sterk verminderen. Kerstmis en carnaval zijn twee zeer drukke tijden, vooral de laatste.

Boek een gondeltocht in Venetië

Reizen naar Venetië in de lente: de beste tijd om de stad te zien

Gevel van het Dogenpaleis, Venetië| ©Son of Groucho
Gevel van het Dogenpaleis, Venetië| ©Son of Groucho

De lentemaanden zijn de perfecte tijd om naar Venetië te reizen. De temperaturen zijn milder en er zijn minder toeristen op straat of in de rij voor het Dogenpaleis.

Binnen het seizoen kan de maand mei opvallen. In deze periode kunt u optimaal van de avonden genieten, aangezien de uren daglicht geleidelijk toenemen. De temperaturen kunnen oplopen tot ongeveer 20ºC, hoewel het normaal is dat ze enkele graden lager liggen.

In maart en april daarentegen kunnen er enkele koude perioden zijn, maar die zijn minder onaangenaam dan in de wintermaanden. Het enige probleem is dat dit een van de meest regenachtige periodes in de stad is.

April en mei zijn de beste maanden voor een wandeling door de straten en kanalen van de stad en voor excursies vanuit Venetië naar het nabijgelegen Burano, Murano en Torcello. Vooral de eerste is op zijn best dankzij het effect van het lentelicht op de kleurrijke huizen.

De lente heeft echter ook een keerzijde. Vanaf eind april stijgen de prijzen voor vluchten en accommodatie. Dit maakt het noodzakelijk eerder te boeken en zelfs te kiezen voor hotels in een nabijgelegen stad, zoals Mestre. Gelukkig zijn er genoeg vervoersmogelijkheden om je in slechts 15 minuten in Venetië te verplaatsen.

Activiteiten als u in het voorjaar naar Venetië reist

Als u in het voorjaar naar Venetië wilt of kunt reizen, zijn er naast de gebruikelijke bezoeken enkele activiteiten die u niet mag missen:

 • Su E Zo per i Ponti: het is een voor iedereen toegankelijke race die loopt van de Straw Bridge naar het San Marcoplein. Onderweg steek je bruggen over in heel Venetië.
 • Marcusdag: Op de dag van de beschermheilige van de stad, 25 april, is er onder andere een interessante gondelregatta.
 • La Sensa: dit festival vermengt zijn religieuze karakter met de viering van de relatie van Venetië met de zee. Het is een van de meest geliefde feesten van de Venetianen en staat bol van culturele en recreatieve activiteiten.

Koop uw ticket voor het Dogepaleis

Venetië in de zomer: hitte, drukte en een geweldige sfeer

Zomer op het Canal Grande, Venetië| ©Trish Hartmann
Zomer op het Canal Grande, Venetië| ©Trish Hartmann

De meeste bezoeken aan Venetië vinden plaats in de zomer, wanneer de meeste mensen vakantie hebben. Het eerste gevolg is dat de stad zich vult met bezoekers uit de hele wereld. Ruimtes zoals het San Marcoplein worden een beetje ongemakkelijk, vooral wanneer cruisepassagiers van boord gaan.

Deze overbevolking zorgt voor lange rijen om de belangrijkste monumenten van Venetië binnen te gaan, dus het is belangrijker dan ooit om vooraf kaartjes te kopen met de mogelijkheid om niet in de rij te hoeven wachten. Wat de gondeltochten betreft, is het Grand Canal in dit seizoen meestal erg druk, waardoor het langzamer en moeilijker is om er te komen.

Anderzijds is het weer in Venetië in deze tijd van het jaar vrij warm. Het is een vochtige hitte en kan ongemakkelijk zijn voor sommige bezoekers die niet gewend zijn aan dergelijke temperaturen. Dit heeft echter ook zijn positieve kant: de bijna totale afwezigheid van regen en de vele uren daglicht die lange avonden mogelijk maken.

De prijzen stijgen natuurlijk aanzienlijk en het is raadzaam ruim van tevoren te plannen.

Dingen die je moet doen als je in de zomer naar Venetië reist

Aangezien het hoogseizoen is, biedt Venetië bezoekers een overvloed aan evenementen en festivals. Sommige zijn bijna een must als u in de stad bent:

 • La Festa del Redentore: dit is het belangrijkste feest van de zomer. Het vindt plaats in de derde week van juli en biedt, naast andere amusementsmogelijkheden, een buitengewoon vuurwerk.
 • Internationaal Filmfestival van Venetië: In de eerste week van september vindt in Venetië het beroemde filmfestival plaats. U kunt naar het Lido-eiland gaan om enkele internationale sterren te zien en natuurlijk de premières bij te wonen.
 • Ga naar het strand: Venetië wordt omringd door verschillende eilanden met enkele van de beste stranden van Italië. Als de hitte u teveel wordt (of als u met kinderen naar Venetië komt) kunt u altijd een paar uur doorbrengen op het Lido of Jesolo.

Boek uw excursie naar Murano en Burano

Reizen naar Venetië in de herfst: meer rust en nog steeds aangenaam weer

Venetië in de herfst| ©Matteo
Venetië in de herfst| ©Matteo

De eerste weken van de herfst, van eind september in Venetië tot de laatste dagen van oktober in Venetië, biedt Venetië zijn bezoekers grote voordelen. Om te beginnen is er nog volop daglicht en zijn de temperaturen meestal mild. Wees er echter op bedacht dat de nachten kouder worden, met dieptepunten die kunnen dalen tot 8 graden Celsius.

November in Venetië en begin december zijn koudere maanden, hoewel niet koud genoeg om een bezoek al te ongemakkelijk te maken.

Een verschijnsel dat bezoekers echter ongemakkelijk kan maken, is acqua alta, het verschijnsel dat veel gebieden in Venetië gedurende twee of drie uur onder water zet. Normaal stijgt het waterpeil niet te hoog en de stad is eraan gewend. Alleen als u de pech heeft een ernstige episode mee te maken, zult u uw tocht moeten onderbreken totdat alles weer normaal is.

Met het verstrijken van de herfst neemt ook het aantal toeristen aanzienlijk af. Dit maakt dit seizoen het beste om comfortabel door de straten van de stad te slenteren en attracties zoals de San Marco basiliek te bezoeken zonder dat het druk is.

Activiteiten als u in de herfst naar Venetië reist

Hoewel er niet zoveel zijn als in de zomer, heeft Venetië ook enkele belangrijke festivals die in de herfst plaatsvinden. Door de geringere toestroom van toeristen zijn het bovendien festiviteiten waarbij de Venetianen een prominentere rol spelen:

 • Regata Storica di Venezia: een van de grote feesten van Venetië. Naast muziek, drank en eten kunt u verschillende spectaculaire regatta's en een parade in klederdracht bijwonen.
 • Halloween in Venetië: De afgelopen jaren hebben de Venetianen Halloween in stijl gevierd. De straten en pleinen zijn gevuld met kostuums en natuurlijk Venetiaanse maskers.
 • Madonna della Salute: Op 21 november viert Venetië het einde van de grote pestepidemie van de 17e eeuw. Veel Venetianen steken de Rialtobrug over om naar de esplanade van de Basiliek van Santa Maria della Salute te gaan. De viering vindt plaats in de Basiliek van Santa Maria della Salute.

Reizen naar Venetië in de winter: koud, vochtig en een bijzondere sfeer

Venetië in de sneeuw, San Sebastiano| ©Drew de F Fawkes
Venetië in de sneeuw, San Sebastiano| ©Drew de F Fawkes

De winter in Venetië wordt beschouwd als de slechtste tijd om Venetië te bezoeken, maar paradoxaal genoeg is het de tijd waarin het belangrijkste evenement van de stad, het carnaval, plaatsvindt. Hoewel het koude en regenachtige weer van het winterseizoen voor veel toeristen zeker een reden is om een bezoek te vermijden, is reizen in de winter ook een charmante tijd van het jaar.

De stad krijgt een donkerder aanzien en het is niet ongewoon om mist in de grachten te zien. Positief is dat dit een andere, bijna spookachtige sfeer geeft, waar velen van zullen genieten.

Anderzijds is dit de tijd van het jaar waarin u de beste prijzen kunt vinden, met uitzondering van het eerder genoemde carnaval en Kerstmis in Venetië. Ook het slenteren door de straten en grachten is veel comfortabeler, evenals het bezoeken van de monumenten.

Activiteiten als u in de winter naar Venetië reist

Het koude winterweer weerhoudt de Venetianen er niet van om twee van hun grootste feesten te vieren: Kerstmis en Carnaval. Tijdens Kerstmis en Carnaval wordt de rust in de stad doorbroken en kan het moeilijk zijn om hotelaccommodatie te vinden:

 • Carnaval: gedurende ongeveer 10 dagen in februari is in Venetië het belangrijkste festival van de stad in volle gang. Evenementen, feesten, dansen en parades zijn continu, maar de drukte is enorm.
 • Kerstmis: vanaf ongeveer de tweede week van december versiert en verlicht Venetië zijn straten om Kerstmis te vieren. Tijdens deze dagen kunt u naar de rommelmarkten gaan, schaatsen op een grote ijsbaan of het einde van het jaar vieren.
 • Befana Heksendag: Befana brengt cadeautjes naar Venetiaanse kinderen. Op 6 januari vindt een regatta plaats waarbij alle bemanningsleden zich verkleden als dit personage.

Vergelijking van de verschillende seizoenen om Venetië te bezoeken

Om alle informatie binnen handbereik te hebben, volgt hier een tabel met informatie over de verschillende tijdstippen van het jaar om Venetië te bezoeken.

 • Lente
 • maart-juni
 • Hoogste 21°C
 • Laagste 12°C
 • Beste: weer en minder toeristen dan in de zomer
 • Slechtste: kans op regen
 • Zomer
 • juni-september
 • Hoogste 28°C
 • Laagste 18°C
 • Beste: meer daglichturen en sfeer
 • Slechtste: hitte en drukte
 • Herfst
 • september-december
 • Hoogtes 15º C
 • Laagtes 10º C
 • Beste: minder drukte en meer rust
 • Slechtste: vochtigheid en minder daglichturen
 • Winter
 • December-maart
 • Hoog 9°C
 • Laag 0°C
 • Beste: gebrek aan toeristen en het effect van winterlicht
 • Slechtste: kou, vochtigheid en veel water

Is het de moeite waard om tijdens carnaval naar Venetië te reizen?

Carnaval in Venetië| ©Enrico Strocchi
Carnaval in Venetië| ©Enrico Strocchi

Het korte antwoord is ja, maar het lange antwoord is veel genuanceerder. Tijdens het belangrijkste festival zijn alle straten en pleinen van Venetië gevuld met mensen in kostuums en met de populaire carnavalsmaskers. Er zijn ook veel bals, waarvan sommige exclusief zijn en andere die je als bezoeker kunt bijwonen.

Tijdens de dagen van het festival vinden de bezoekers een groot aantal evenementen, hoewel het misschien tijdens de Venetiaanse nacht is wanneer het feest op zijn best is.

Deze periode is echter niet de beste als u de klassieke monumenten en musea wilt bezoeken. Het grote aantal toeristen overal maakt het moeilijk om je te verplaatsen.

Aan de andere kant raken hotels vol en is de kans groot dat u een hotel ver van de stad moet zoeken.

Beste tijd om in Venetië te reizen als u in de gondels wilt rijden

Gondels in Venetië| ©whatleydude
Gondels in Venetië| ©whatleydude

Een van de ervaringen die bijna alle bezoekers in gedachten hebben als ze naar Venetië reizen is een gondelvaart. Gondelritten zijn het hele jaar door mogelijk, maar sommige tijden van het jaar zijn beter dan andere.

De zomer is bijvoorbeeld een periode waarin het aantal bezoekers aan de stad het hoogst is. Het is niet ongewoon dat er op de kanalen opstoppingen ontstaan en de ervaring verliest wat van haar charme.

De beste tijden om een gondel te huren zijn in het vroege voorjaar of de herfst, wanneer de kanalen vrij helder worden.

Een zeer interessante maar over het hoofd geziene tijd voor gondeltochten is de winter. De gondeliers lenen vaak een deken uit voor wie zich aan boord wil bedekken, en het zwakke licht draagt bij tot de romantiek van de ervaring.

Boek uw gondeltocht in Venetië